Copy
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen uutiskirje
Eikö viesti näy kunnolla? Katso uutiskirje nettiversiona tästä.
Viljelyn monipuolistamisen hyödyt viljelijälle ja ympäristölle -webinaari ti 8.12.2020 klo 14-15.30 


Viljelyn monipuolistamisesta voi olla hyötyä sekä viljelijälle että ympäristölle. Hyötyjä voidaan saada niin sadontuoton kuin maaperän mikrobiston ja viljely-ympäristön monimuotoisuuden kannalta. Luonnonvarakeskuksen webinaarissa tarkastellaan viljelyn monipuolistamisen mahdollisuuksia ja haasteita. Webinaarissa kuullaan tuoretta tietoa vaihtoehdoista monipuolistaa viljelyä sekä peltomaan mikrobiomin tutkimuksesta.  Tervetuloa mukaan kuulemaan ja keskustelemaan!

Webinaari järjestetään Teams-ohjelmalla. Liity mukaan oheisesta linkistä: 
Liity kokoukseen napsauttamalla tätä
Webinaaria varten ei tarvitse asentaa ohjelmaa, webinaariin voi liittyä nettiselaimen kautta (linkistä aukeavista vaihtoehdoista continue on this browser). Selaimista Chrome ja Edge toimivat yleensä parhaiten. Webinaari myös nauhoitetaan myöhemminkin katsottavaksi.

Ohjelma:
Marjo Keskitalo: Kasvintuotannon monipuolistamisen monet keinot ja hyödyt
Kaija Hakala: Mitä, miten ja miksi kannattaa monipuolistaa
Janne Kaseva: Vastemonimuotoisuus on asian ytimessä
Sannakajsa Velmala: Peltomaan mikrobiomin ja hiilen pysyvyyden tutkimusta koko maan kattavasti
Sari Himanen: Tukea ekosysteemipalveluille monipuolisella viljelyllä 

Webinaarin järjestävät Luonnonvarakeskuksen Diversifying production systems for resilience (Diveraction) -hanke ja Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -koordinaatiohanke.

Lisätietoja:
Sari Himanen, sari.himanen(at)luke.fi, puh. 029 532 6132

Poimintoja tulevista tapahtumista


ti 8.12. klo 12.30-14  Luomuviljojen lajike- ja rikkakasvikokeiden tuloswebinaari
Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilalla toteutetaan luomuviljojen lajikevertailuja sekä rikkakasvikoetta. Syksyllä 2019 perustettiin syysviljojen koekenttä, jossa oli kymmenen eri syysvehnälajiketta kahdessa kerranteessa. Kuluvan vuoden lajikevertailussa kasvoi kevätvehnää, kauraa ja ohraa. Kustakin viljasta oli kymmenen eri lajiketta neljässä kerranteessa. Koealoilla oli sekä sekä lannoittamaton että lannoitettu koejäsen. Rikkakasvikoe on pitkäkestoinen koe, jossa tutkitaan eri käsittelymenetelmien vaikutuksia kestorikkakasvien esiintymiseen. Tapahtuman järjestää Luomussa vara parempi-hanke. Lisätietoja ja osallistumislinkki

ke 9.12. klo 13-15 Ohutturpeisten peltojen viljelyn ympäristökuormitus –webinaari
Webinaarissa kerrotaan tuloksia Luonnonvarakeskuksen Ruukin tutkimuskentältä. Aiheina muun muassa turvekerroksen paksuuden ja viljelytekniikan vaikutus kasvihuonekaasupäästöihin, sekä turvepeltojen vesitalous ja ravinnepäästöt. Tapahtuman järjestää Turvepäästö-hanke. Lisätietoja ja osallistumislinkki.

to 10.12. klo 13-15  Kohti ilmastoälykästä viljelyä -webinaari
Tervetuloa kuulemaan, miten tekniikasta ja digitaalisista ratkaisuista voi saada apua käytännön viljelyyn. Maan vesitalous ja kasvukunto (MAVEKA)-hankkeen järjestämä webinaari täsmäviljelystä. Lisätietoja ja osallistumislinkki.

ti 12.1.2021 klo 9-10 webinaari maatalouden vesiensuojelusta
Webinaarissa esitellään hankkeita, jotka tekevät valuma-aluetason tutkimusta erilaisten maanparannusaineiden käytöstä sekä niiden vesistövaikutuksista. Webinaarissa mukana seuraavat hankkeet: Kuitulietteet maatalouden vesiensuojelukeinona (KUITU), Rakennekalkki maatalouden vesiensuojelukeinona (RAKENNEKALKKI) sekä Kipsin levitys Saaristomeren valuma-alueen pelloille (KIPSI). Laita kalenteriin, lisätietoja tulossa. 

ma 18.1.2021 klo 9-12 Uusiutuvan energian hanketreffit
Alueellisten, valtakunnallisten ja kansainvälisten hankkeiden verkostoitumis- ja tiedonjakotapahtuma verkossa. Tapahtuman teemoina ovat biokaasu ja kiertotalous, metsien hiilinielut, bioenergialiiketoiminta, kansainvälinen bioenergia- ja ilmastohanketoiminta. Hanketreffit järjestää Hämeen ilmastoviisas maaseutu- ja energiayrittäjyys (HIME) –hanke, Maaseudun energiayrittäjyys –koordinaatiohanke ja Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa (VILLE) –koordinaatiohanke. Laita kalenteriin, lisätietoja tulossa.

Tiedonjyviä. Kuva: Erkki Oksanen / Luke.
JULKAISUJA
Lehtijuttuja turvepeltojen kestävästä viljelystä


Käytännön Maamies -lehdessä 10/2020 julkaistiin Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden kirjoittama juttukokonaisuus turvepeltojen kestävästä viljelystä. Tässä linkit lehtijuttuihin:

Maanavilja, Liisa (2020). Turvepelloissa mahdollisuus merkittäviin päästövähennyksiin. Käytännön Maamies 10/2020, s. 26-28. linkki juttuun

Kekkonen, Hanna (2020). Kasvipeite ja vedenpinnan nosto vähentävät päästöjä. Käytännön Maamies 10/2020, s. 30-31. linkki juttuun

Virkkunen, Elina (2020). Turvepellot pohjoisen maatalouden elinehto. Käytännön Maamies 10/2020, s. 35. linkki juttuun

Miettinen, Antti, Koikkalainen, Kauko, Silvan, Niko ja Lehtonen, Heikki (2020). Kosteikkoviljelyn päätuote turvepellolla on päästövähennys. Käytännön Maamies 10/2020, s. 36-38. linkki juttuun

Patana, Juha (2020). Tilusjärjestely on satsaus tulevaisuuteen. Käytännön Maamies 10/2020, s. 43. linkki juttuun (Juha Patana työskentelee Maanmittauslaitoksessa.)

Jutut on kirjoitettu osana Rahanarvoisia vaihtoehtoja syväturpeisten viljelysmaiden käsittelyyn (RATU)-hanketta.

Turvepeltoaiheinen pellonpiennarpäivä 2019. Kuva: Elina Nurmi/Luke
Tuoretta nurmitietoa EGF:n virtuaalikonferenssissa 19.-21.10.2020

Lokakuun puolivälin tienoilla järjestettiin European Grassland Federationin (EGF) konferenssi. Alun perin kesäkuiseen Helsinkiin suunniteltu tapahtuma muuttui koronan seurauksena ensimmäistä kertaa virtuaaliseksi versioksi. Vuosittainen tapaaminen kokoaa yhteen tuoreimman nurmitutkimuksen, tämän vuoden teemana oli ”Meeting the future demands for grassland production”.  Tutkimusten aiheet jakaantuivat tarkemmin viiteen osa-alueeseen:

 1. Crop physiology, plant breeding and nutrient utilisation
 2. Grasses in animal nutrition
 3. Grasslands and environment
 4. Novel technologies in farm management
 5. Knowledge exchange

Kaikki tutkimukset löytyvät laajasta Proceedings-kirjasta: https://blogs.helsinki.fi/egf2020-posters/files/2020/10/EGF2020-e-Final.pdf

Lisäksi posterit ovat katsottavissa tämän vuoden loppuun: https://blogs.helsinki.fi/egf2020-posters/posters/

Blogi konferenssin annista: Euroopan nurmitutkimushuipun virtuaalikokous Suomessa antoi eväitä tulevaan

Tapahtumassa esitellyt suomalaiset tutkimukset.

Kuva: Minna Pajunen 
NAUHOITUKSIA MENNEISTÄ TAPAHTUMISTA
Nauhoitus: Turvepeltojen ilmastovaikutukset ja turvepeltojen viljelyn ilmastoratkaisut 

Turvepeltojen ilmastovaikutuksista ja turvepeltojen viljelyn ilmastoratkaisuista kertoi Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Kristiina Regina webinaarissa 5.11.2020. Webinaarin alustuksen kalvot ja alustuksen nauhoitus. (Nauhoituksen kesto noin 35 min.)

Turvepellot ovat hyvin monisyinen kokonaisuus: tuottoisia ja tärkeitä peltoja, kuivina vuosina satovarmoja, osa märkinä vuosina vaikeita viljeltäviä ja varsinkin uudet raiviot ilmastopäästöiltään kimurantteja. Turvepeltojen viljelyssä ilmastoratkaisuja on löydettävissä pohjaveden pinnan säätelyllä, muokkaamisen vähentämisellä, kasvipeitteisyydellä ja monivuotisilla kasveilla (nurmella) yksivuotisiin kasveihin verrattuna. 

Webinaarin järjestivät Luonnonvarakeskuksen hankkeet Rahanarvoisia vaihtoehtoja syväturpeisten viljelysmaiden käsittelyyn (RATU) ja Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa (VILLE). 

Kuva: Ville Heimala
Kuva: Maarit Partanen

Nauhoitus: Turvepeltojen kestävät viljelytavat


Miten turvepelto määritellään? Miten turvepeltoja pitäisi viljellä?  Näistä kysymyksistä kuultiin ja keskusteltiin webinaarissa 3.11.2020.

Webinaarin nauhoitus.

Webinaarin kaikki kalvot Luken SlideSharessa. Esityskohtaiset kalvot täällä.
 

Webinaarissa kuultiin tuoreimmat maatalouspolitiikan terveiset, ja ne toi maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Birgitta Vainio-Mattila. Valio Oy:n Hiilineutraali maitoketju -tiimi esitteli Valion tietä kohti hiilineutraalia maitoa vuoteen 2035 mennessä. Lisäksi kuultiin viljelijä Jaana Auerin omakohtaisia kokemuksia turvepeltojen viljelystä Keski-Suomessa. Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkijat Hanna Kekkonen, Heikki Lehtonen, Sanna Saarnio ja Elina Virkkunen kertoivat viimeisimpiä tutkimuskuulumisia.

Tapahtuma järjestettiin Luonnonvarakeskuksen vetämien hankkeiden Rahanarvoisia vaihtoehtoja syväturpeisten viljelysmaiden käsittelyyn (RATU), Orgaanisten maiden ilmastopäästöjen hillintä nautakarjatiloilla (OMAIHKA) ja Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa (VILLE), sekä Valion CARBO hiilineutraali maitoketju -hankeverkoston yhteistyönä.

Nauhoitus: Maan kasvukunnon hoidon hankkeiden antia

Webinaareissa 12.11. ja 13.11.2020  päästiin kuulemaan ja keskustelemaan maan kasvukunnon hoidon hankkeiden annista. Virtuaalisilla hanketreffeillä päästiin tutustumaan hankkeisiin ja kuulemaan, mitä on tehty tai tulossa, mitä materiaaleja hankkeilla on tarjolla ja mitä hankkeissa on opittu. Webinaarien yhdistetty nauhoitus

Esittelyssä:

 • Maan vesitalous ja kasvukunto (MAVEKA): Sami Talola, MTK-Varsinais-Suomi kalvot
 • Osaamista ja työkaluja resurssitehokkaaseen maan kasvukunnon hoitoon yhteistyöllä (OSMO): Jukka Rajala, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti kalvot
 • Carbon Action –alusta: Sanna Söderlund, Baltic Sea Action Group kalvot
 • Maan hiiltä viljelytoimilla, satovarmuutta maan hiilestä (Maahinen)  ja Peltomaiden kemiallisen tilan valtakunnallinen seurantatutkimus (Valse V): Jaakko Heikkinen, Luonnonvarakeskus kalvot
 • Elinvoimainen maatila (ELINAII): Terhi Mäkilä, ProAgria Etelä-Suomi kalvot
 • Laatumarja: Lounais-Suomi tuoremarjan kärkituottajaksi: Minna Pohjola, ProAgria Länsi-Suomi kalvot
Nauhoitus: Arvoa palkokasveilla  -webinaari


Webinaarissa 2.11.2020 asiantuntijat Saksasta, Tanskasta, Itävallasta ja Suomesta kertovat mm. palkokasvien tämänhetkisestä tilanteesta Euroopassa viljelyyn, arvoketjun rakentamiseen ja kulutukseen liittyen.

Webinaarin nauhoitus ja kalvot

Webinaarista kirjoitettu blogi: Kääritään hihat! Palkokasviketjujen kehittämiseksi löytyy ratkaisuja

Webinaarin järjestivät yhteistyössä Ground for Growth -palkokasviverkosto, osana Translating knowledge for legume-based farming for feed and food systems (Legumes Translated) -hanketta, Palkokasveilla kohti kestävää ruokajärjestelmää ja terveyttä -hanke (Leg4Life), Eating and energy use reconfigured -hanke (EE-TRANS) ja Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -koordinaatiohanke (VILLE).

Nauhoitus: Kotimaiselle valkuaistuotannolle vauhtia!


Webinaarissa 17.11.2020 kotimaisen valkuaisen tuotantoa vauhditettiin aluksi Ari Rajalan esityksellä soijan tuonnin korvaamisesta kotimaisella valkuaisella ja Kalle Pertolan nikseillä herneen ja härkäpavun viljelytekniikkaan: multavilla mailla kylvöille ei pidä kiirehtiä ja kylvös jyrätään vasta pintamaan kuivahdettua. Rikkakasvit voi torjua härkäpavullakin, kun sen tekee juuri ennen pavun taimettumista. Jukka Peltomäki jatkoi viljelytekniikka-aihetta esittelemällä kaksivaiheisen sadonkorjuun menetelmää. Siinä kasvusto niitetään ensin karhelle kuivumaan ja 10 päivän - muutaman viikon kuluttua tuleentunut karhe puidaan. Herneellä niitto pitää tehdään tuleentumisen alkaessa – ei myöhemmin tai varsisto alkaa kietoutua kaatokelalle – mutta härkäpavulla ajoitus on vapaampi.

Toisen tunnin aloitti Esa Heinonen tarjoamalla ihmisille sopivaksi valkuaisvaihtoehdoksi kapealehtistä makealupiinia, joka jo yksinään sisältää lähes kaiken ravinnoksi tarvittavan. Lupiini sopii luomutuotantoon eikä kärsi maan happamuudesta kuten monet muut viljelykasvit. Sari Peltonen jatkoi kertomalla palkokasvien viljelyn kannattavuudesta. Vuonna 2019 muuttuvien kustannusten osuus oli keskimäärin neljännes kokonaiskustannuksista. Viljelyn kannattavuuteen vaaditaan nykyisellä hintatasolla härkäpavulla 2500 kg/ha ja herneellä 3200 kg/ha keskisato. Lopuksi Taneli Marttila kertoi A-rehun käyttävän rehuissaan pääasiassa kotimaista valkuaista. Tavoitteena on hiilineutraali ruoantuotanto, johon kuuluu soijan käytön vähentäminen merkittävästi vielä lähivuosina. Nykyisillä satotasoilla kotimaisen valkuaisen tarve Suomessa on 100 000 ha hernettä ja härkäpapua ja saman verran rypsiä ja rapsia.

Webinaarin nauhoitus

Webinaarin järjesti Hukka-hanke - Herneen, härkäpavun ja makealupiinin tuotanto ja uudet korjuumenetelmät, jota toteuttavat Luonnonvarakeskus ja Satafood Kehittämisyhdistys yhdessä yritysten kanssa.

teksti: Hukka-hanke.

MUITA UUTISIA
Alkutuotannon väliaikainen tuki koronapandemian aiheuttamiin talousvaikeuksiin, uudet ehdot 4.11. alkaen

 

Uusien ehtojen mukaan tukea voi saada 2000–80 000 euroa ja tukea voidaan myöntää myös kuluihin, jotka syntyvät tuotantoeläinten terveyden ja yritystoiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi välttämättömien rehujen hankinnasta. Maatalouden alkutuotannon tuki on tarkoitettu alkutuotannon alalla toimiville, koronapandemiasta suoraan kärsineille yrityksille, esim. sellaiset erikoistuneet maatilat, porotilat ja puutarhatilat, jotka myyvät tuotteitaan suoraan ravintoloille tai muille ostajille ja joiden tuotteiden menekki on pysähtynyt tai oleellisesti heikentynyt pandemian vuoksi.

Tilaa MMM:n uutiskirje ilmastonmuutokseen varautumisesta

Maa- ja metsätalousministeriön uusi Ilmastonmuutos haltuun -uutiskirje tarjoaa ajankohtaista tietoa ilmastonmuutokseen varautumisesta. Ilmastonmuutos haltuun -uutiskirje ilmestyy jatkossa noin neljä kertaa vuodessa. Numeron 1/2020 pääteemana ovat alue- ja paikallishallinnon toimet ilmastonmuutokseen varautumisessa. 19.11.2020 julkaistun ensimmäisen uutiskirjeen pääset lukemaan täältä.

Tilaa uutiskirje

Etäluentoja ilmastoteemoista saatavilla

Tunnin mittaiset etäluennot tarjolla aiheista:
 • Ilmastonmuutos: mikä muuttuu?
 • Maatalous ja ilmastonmuutos
 • Ruoka ja ilmastonmuutos
 • Matkailu ja ilmastonmuutos 
 • Energia ja ilmastonmuutos
 • Luonnon monimuotoisuus ja ilmastonmuutos 
 • Ilmastonmuutos ja hyvinvointi
 • Metsät ja ilmastonmuutos
Nauhoitukset löytyvät täältä.
 
Hanke-esittelyjä webinaareissa

Kevään 2020 aikana  on webinaareissa esitelty ajankohtaisia maatalouden ilmastonmuutokseen varautumista tukevia hankkeita ja ihmisiä hankkeiden takana.

Webinaarien teemoina ovat olleet
 • Kasvinterveys
 • Turvepellot
 • Palkokasvit
 • Kestävien viljelykäytäntöjen kehittäminen
Hanke-esittelywebinaarit löytyvät täältä.
 
Ilmastoviisautta facebookista!

Jos haluat somessa seurata tiedonvälitystä maatalouden ilmastonmuutokseen varautumisesta, tutkimusuutisia, ratkaisuesimerkkejä ja tapahtumia, niin löydät meidät myös facebookista
Kuva: Paula Häyrinen / Luke
Valoa loppuvuoden päiviin!
toivottavat Riitta Savikko, Sari Himanen, Elina Nurmi,
Sakari Raiskio, Päivi Kurki ja Karoliina Rimhanen Luonnonvarakeskuksesta
Miten sait tämän sähköpostin?

Saat tämän viestin annettuasi yhteystietosi Ilmastonmuutos ja maaseutu-hankkeen tai Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle –hankkeen tai Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen tapahtuman, kyselyn tai alustuksen yhteydessä. Viestiä saa mielihyvin levittää eteenpäin.

Pyrimme päivittämään viestintäämme EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) edellyttämään muotoon. Jos et jatkossa halua Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen uutiskirjeitä, kyselyitä ja tietoja tapahtumista suoraan sähköpostiisi, niin voit perua tilauksesi klikkaamalla uutiskirjeen lopussa kohtaa "Poistu sähköpostilistalta". Postituslistalta pääset pois myös ottamalla yhteyttä riitta.savikko@luke.fi. Jatkaaksesi uutiskirjeen tilausta sinun ei tarvitse tehdä mitään. Toivomme, että pysyt uutiskirjeen tilaajana!
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen facebooksivu
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hanke
Email
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen uutiskirje

Riitta Savikko
Tutkija
Luonnonvarakeskus (Luke)
puh 050 571 4548
sähköposti riitta.savikko@luke.fi
www.luke.fi
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hanke

Haluatko pois postituslistalta? Klikkaa: poistu sähköpostilistalta.  


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle-hanke · Luonnonvarakeskus · Helsinki 00790 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp