Etäluentoja ilmastoteemoista saatavilla
Tunnin mittaiset etäluennot tarjolla aiheista:
- Ilmastonmuutos: mikä muuttuu?
- Maatalous ja ilmastonmuutos
- Ruoka ja ilmastonmuutos
- Matkailu ja ilmastonmuutos
- Energia ja ilmastonmuutos
- Luonnon monimuotoisuus ja ilmastonmuutos
|
|
|
Viljelijä ja luonnon monimuotoisuus oli teemana Kilpiän Peltopäivässä 19.6.2019
Peltopäivässä Kilpiän tilalla 19.6.2019 pääsimme perehtymään luonnon monimuotoisuuteen ja keinoihin, joilla viljelijä voi havainnoida ja vaalia luonnon monimuotoisuutta.
Pääsimme oppimaan viljelykiertojen monimuotoistamisesta, sekä pölyttäjistä ja pölyttäjille hyödyllisistä kasveista. Toisilla peltopisteillä opittiin tuhohyönteisten luontaisista vihollisista ja niiden elinympäristöistä, maaperän monimuotoisuudesta, maaperäeliöistä ja keräsienistä sekä juurten maaperäeliöille tuottamasta ruoasta. Pääsimme perehtymään myös Kilpiän tilan käyttämiin seoksiin, puukujanteeseen, kukkakaistaan, kerääjäkasviseoksiin ja kauran lajikekokeiluihin. Kuulimme myös maatalousympäristön linnuista ja niille mieluisista pesäpaikoista.
Tapahtuman järjestivät Kilpiän tila ja Luonnonvarakeskuksen vetämät hankkeet OPALLife ja Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa
Lue tarkempi OPALLife-hankkeen tekemä kooste Luonnon monimuotoisuus puheena Peltopäivillä

Tuomas Mattila kertoi kerääjäkasvien käytöstä Kilpiän tilalla. Kuva: Riitta Savikko
|
|
Hyviä esimerkkejä maatilojen ilmastotoimista
Mitä maatiloilla voidaan tehdä ilmastoviisaiden ratkaisujen edistämiseksi? Maatilojen ilmastotoimet ovat ilmastonmuutokseen varautumista. Varautumiseen kuuluu sekä ennakoivaa sopeutumista ilmastonmuutoksen tuomiin vaikutuksiin että kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä.
Ilmastonmuutokseen varautumiseksi maatiloilla voidaan toteuttaa lukuisia toimenpiteitä. Näihin kuuluvat mm. maan kasvukunnon hoito, vesitalouden hallinta, monipuolinen viljelykierto, alus- ja kerääjäkasvien käyttö sekä talviaikainen kasvipeitteisyys. Lisäksi fossiilisia polttoaineita voidaan korvata erilaisilla uusiutuvan energian vaihtoehdoilla.
Tähän on koottu hyviä esimerkkejä maatilojen ilmastotoimista.

- Piirros:Ville Heimala
|
|
OSMO-hankkeen raportti: Kuivatus kuntoon peltolohko kerrallaan
Peltojen hyvä kuivatus on pellon kasvukunnon perusasia, johon on viime vuosina kiinnitetty liian vähän huomiota. Aihetta on tutkittu runsaasti koti- ja ulkomailla, mutta kuivatuksen puutteet ovat yleisiä. Useimmat Suomen pellot on salaojitettu, mutta ojitusjärjestelmien huoltoon ja ylläpitoon ei ole panostettu. ja sateisina kausina monen tilan pellot kärsivät märkyydestä. Kasvit tarvitsevat kasvuunsa ilmavaa ja kuohkeaa maata. Jos maan ruokamultakerros vettyy, sato jää heikoksi ja maa on herkkä tiivistymään, kertoo Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin OSMO – Osaamista ja työkaluja resurssitehokkaaseen maan kasvukunnon hoitoon yhteistyöllä -hankkeen tuore raportti.
Ydinasioita:
-Hyvä kuivatus on pellon kasvukunnon perusta
-Kasvit tarvitsevat kasvuunsa ilmavaa ja kuohkeaa maata
-Kuivatuksessa on yleisesti puutteita
-Jos ruokamultakerros vettyy, sato jää heikoksi ja maa on herkkä tiivistymään
-Kuivatuksen puutteiden korjaaminen vaatii systemaattista kehitystyötä
-Kuivatuksen tila saadaan selville seuraamalla pohjaveden korkeutta esim lapiolla kaivetuista kuopista ja mittaamalla laskuaukosta tuleva vesimäärä
-Kuivatuksen yleiset edellytykset on tarpeen tuntea ja kuivatusjärjestelmien toimintahäiriöt tulee löytää ja korjata
-Raportissa kuivatuksen teoriaa ja hyviä käytäntöjä kuivatusjärjestelmien vikojen etsimiseen ja korjaamiseen (mm. laskuaukkojen ja reunaojien huolto, salaojahuuhtelu, tukosten paikannus ja korjaus, lisäsalaojituksen tarpeen arviointi)
-On tunnistettava tapauskohtaisesti, millaisen kuivatuksen kukin peltolohko ja lohkon osa tarvitsevat
-Maan vedenläpäisykyky on tarpeen ottaa huomioon salaojitusta suunniteltaessa
-Huonosti vettä läpäisevillä mailla veden pääsyä salaojiin tulee nopeuttaa esim.
yhdistämällä salaojat soralla maan pintakerroksiin, joiden läpäisevyyttä parannetaan muutaman vuoden välein toistettavalla myyräojituksella
Lue lisää raportista Kuivatus kuntoon peltolohko kerrallaan. Tuomas J. Mattila, Jukka Rajala ja Heikki Ajosenpää. 2019. Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti. Raportteja 195. 64 s.
Lisäinfoa maan rakenteesta ja kuivatuksesta
|
|
Ilmastoviisautta facebookista!
Jos haluat somessa seurata tiedonvälitystä maatalouden ilmastonmuutokseen varautumisesta, tutkimusuutisia, ratkaisuesimerkkejä ja tapahtumia, niin löydät meidät myös facebookista!
|
|
Muutamia muiden järjestämiä tulevia tapahtumia
3 - 6.7.2019 OKRA-maatalousnäyttely Oripäässä lisäinfoa, Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hanke mukana Luonnonvarakeskuksen osastolla sisähallissa F251. Tervetuloa!
7.8.2019 Luke Ruukin tutkimusasemapäivä Ruukissa lisäinfoa
15.-17.8.2019 Lepaan puutarhanäyttely Hattulassa lisäinfoa
23 - 24.8.2019 IlmastoAreena Iissä lisäinfoa
|
|

Mukavia kesäpäiviä!
toivottavat Riitta Savikko, Sari Himanen, Elina Nurmi, Karoliina Rimhanen ja Sakari Raiskio Luonnonvarakeskuksesta
|
|
Miten sait tämän sähköpostin?
Saat tämän viestin annettuasi yhteystietosi Ilmastonmuutos ja maaseutu-hankkeen tai Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle –hankkeen tai Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen tapahtuman, kyselyn tai alustuksen yhteydessä. Viestiä saa mielihyvin levittää eteenpäin.
Pyrimme päivittämään viestintäämme EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) edellyttämään muotoon. Jos et jatkossa halua Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen uutiskirjeitä, kyselyitä ja tietoja tapahtumista suoraan sähköpostiisi, niin voit perua tilauksesi klikkaamalla uutiskirjeen lopussa kohtaa "Poistu sähköpostilistalta". Postituslistalta pääset pois myös ottamalla yhteyttä riitta.savikko@luke.fi. Jatkaaksesi uutiskirjeen tilausta sinun ei tarvitse tehdä mitään. Toivomme, että pysyt uutiskirjeen tilaajana!
|
|
|
|
|
|
|