Copy
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen uutiskirje
Eikö viesti näy kunnolla? Katso uutiskirje nettiversiona tästä.
Kuva: Elina Nurmi
Uutiskirjeessä tietoa tulevista webinaareista ja lukuvinkkejä ilmastoaiheisiin artikkeleihin ja uutisiin!
WEBINAARI TURVEPELTOTEEMALLA 29.5.2020 KLO 10-11

Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa - koordinaatiohanke järjestää kevään aikana etäyhteydellä hankewebinaareja, jotka esittelevät ajankohtaisia maatalouden ilmastonmuutokseen varautumista tukevia hankkeita, toimintaa ja ihmisiä hankkeiden takana.

Tervetuloa linjoille kuulemaan ja keskustelemaan ajankohtaisista asioista turvepeltoaiheisten hankkeiden vetäjien ja toimijoiden kanssa! Mukana esittelyssä:
 • Turvemaiden viljelyn haitallisten ympäristövaikutusten vähentäminen (Turvepäästö), erityisasiantuntija ja alueellinen asiakasvastaava Erkki Joki-Tokola, Luonnonvarakeskus
 • Uudet maatalous- ja metsämaan viljely- ja hoitomenetelmät – avain kestävään biotalouteen ja ilmastonmuutoksen hillintään (SOMPA), tutkija Hanna Kekkonen, Luonnonvarakeskus
 • Orgaanisten maiden ilmastopäästöjen hillintä nautakarjatiloilla (OMAIHKA), tutkija Hanna Kekkonen, Luonnonvarakeskus
 • Rahanarvoisia vaihtoehtoja syväturpeisten viljelysmaiden käsittelyyn (RATU), tutkija Riitta Savikko, Luonnonvarakeskus
 
Pääset osallistumaan webinaariin klikkaamalla linkkiä:
 
Liity Microsoft Teams -kokoukseen
 
Webinaari kesto on noin yksi tunti. Jokainen esittelee vuorollaan oman projektinsa toimintaa 10-15 minuutin ajan. Lopuksi on varattu aikaa keskustelulle. Webinaari toteutetaan Microsoft Teams -ohjelmalla ja se myös nauhoitetaan. Teams toimii parhaiten Edge / Chrome-selaimella, mikäli et ole asentanut ohjelmaa. Webinaarin tallenne on katsottavissa myöhemmin Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa- koordinaatiohankkeen nettisivuilta.
 
Turvepäästö-hankkeen tavoitteena on todentaa mittauksiin perustuen turvemaiden viljelystä syntyvän ympäristökuormituksen määrä ja koostumus sekä kartoittaa viljelijöiden välittömästi käytössä olevat keinot ja niiden vaikuttavuus päästöjen vähentämisessä.
 
SOMPA-tutkimushanke kehittää ekologisesti ja taloudellisesti kestäviä keinoja hoitaa suometsiä ja -peltoja niin, että samalla hillitään ilmastonmuutosta.
 
OMAIHKA-hankkeessa kehitetään ratkaisuja nautakarjatilojen orgaanisten peltomaiden päästöjen hillitsemiseksi ja tuotetaan tietoa kansallisen ilmastopolitiikan tueksi.
 
RATU-hankkeessa kehitetään viljelijöiden, neuvojien ja tutkijoiden yhteistyönä ratkaisuja siihen, miten voidaan edistää turvemaiden ilmastoystävällistä käyttöä maataloudessa ja toteuttaa tehokkaimpia keinoja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi.
 
Tervetuloa webinaariin!
ILMASTONMUUTOSTA VOI HILLITÄ ILMASTOYSTÄVÄLLISELLÄ RUOKAVALIOLLA

Ruokavaliolla voi pienentää kulutuksen ilmastovaikutusta 10 prosentilla.
Kestävä ruokavalio on hyvinvointia lisäävä ja ilmastoystävällinen. Sen rungon muodostavat kasviperäiset ruoat ja tarpeen mukainen syöminen. Ruoankulutuksen vaikutuksia ilmastoon voi hillitä myös sillä, että suosii ilmastoystävällisesti tuotettuja tuotteita, välttää ruokahävikkiä ja kiinnittää huomiota ruoan valmistuksen ja ostosmatkojen energiankulutukseen.
Lue artikkeli kokonaisuudessaan Ilmasto-oppaan sivuilta

METSÄTEOLLISUUDEN JÄMÄT LISÄÄVÄT ELÄMÄÄ PELLOSSA JA SITOVAT HIILTÄ

Kun metsäteollisuuden sivuvirrat johdetaan peltoon, saadaan terveitä kasveja ja puhtaampia vesistöjä. Kaiken takana ovat mikrobit.

Peltomaasta häviää paljon hiiltä, mutta nyt Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkijat ovat saamassa selville, miten hiiltä sidotaan takaisin, pysyvästi.

Lue aiheesta lisää

MAAN KASVUKUNNON KEHITTÄMISHANKE OSMO ON SAATU PÄÄTÖKSEEN

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin toteuttama nelivuotinen OSMO – Osaamista ja työkaluja resurssitehokkaaseen maan kasvukunnon hoitoon yhteistyöllä -hanke on saatu päätökseen ja tulokset ovat kaikkien käytettävissä. Hankkeen tavoitteena oli kehittää maatalouden resurssitehokkuutta viljelijöiden osaamista ja maan kasvukuntoa parantamalla. Kohderyhmänä olivat maan kasvukunnon hoidosta kiinnostuneet viljelijät ja toiminta-alueina Etelä-Pohjanmaa, Satakunta, Varsinais-Suomi ja Uusimaa.
Tilatutkimuksissa pureuduttiin koelohkojen kasvukunnon parantamiseen erilaisin menetelmin ja viljelijävalmennuksessa kehitettiin yli 1300 viljelijän osaamista monin tavoin. Hankkeessa tuotettu runsas materiaali on nyt kaikkien vapaasti saatavana internetissä.

Hankkeessa julkaistut raportit ja muu materiaali löytyy vapaasti internetissä.

OSMO-hankkeessa kehitettyjä menetelmiä suositellaan otettavaksi käyttöön laajalti maan kasvu-kunnon parantamiseksi Suomessa. Laaditut suositukset on julkaistu erikseen. OSMOn suositukset maan kasvukunnon hoidon kehittämiseksi
.
EU:n UUSI PELLOLTA PÖYTÄÄN -STRATEGIA ON ASKEL KESTÄVÄN EUROOPPALAISEN RUOKAJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMISEKSI
 

Euroopan komissio on julkaissut Pellolta pöytään -strategian, jonka tarkoituksena on tehdä EU:n ruokajärjestelmästä entistä kestävämpi, reilumpi ja terveellisempi. Kokonaisvaltainen strategia pyrkii nimensä mukaisesti kattamaan koko elintarvikeketjun alkutuotannosta kulutukseen, ja sen on tarkoitus toimia mallina myös globaalin ruokajärjestelmän kehittämiselle kestävämmäksi.

Lue aiheesta lisää

Suora linkki Pellolta pöytään -strategiaan

LUONNON MONIMUOTOISUUDEN VÄHENEMINEN VOIDAAN PYSÄYTTÄÄ

Suomella on tällä vuosikymmenellä ensimmäistä kertaa realistinen mahdollisuus muuttaa merkittävästi luonnon monimuotoisuuden kehityssuuntaa. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana on löydetty monia uusia keinoja luonnon tilan parantamiseksi.

Valmistumassa olevan Suomen ympäristökeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen laajan tutkimuksen mukaan talouskasvu on merkinnyt luonnonvarojen hyödyntämisen kiihtyvää kasvua, eikä aineellisen hyvinvoinnin lisäämistä ole saatu kytkettyä irti luonnon monimuotoisuuden vähenemisestä. Tutkimus keskittyi Suomen kansallisen biodiversiteettistrategian ja toimenpideohjelman onnistumisen ja vaikutusten arviointiin.

Lue aiheesta lisää

Euroopan komissio on julkistanut myös EU:n biodiversiteettistrategian 2030.

FAO:n WEBINAARI LUONNON MONIMUOTOISUUDESTA JA ILMASTONMUUTOKSESTA 

FAO järjestää englanninkielisen webinaarin 'Climate Smart Agriculture: Loss of Biodiversity and the Uncertainties associated with Climate Change' keskiviikkona 27.5. klo 15.30-17 (14:30-16:00 CEST).

Objectives of this session:
• Define the risks and uncertainties brought by climate change
• Recognize the loss of biodiversity caused by climate change
• Illustrate examples of climate smart agriculture as a response to increasing climate change issues


Ilmoittautumislinkki

Etäluentoja ilmastoteemoista saatavilla

Tunnin mittaiset etäluennot tarjolla aiheista:
 • Ilmastonmuutos: mikä muuttuu?
 • Maatalous ja ilmastonmuutos
 • Ruoka ja ilmastonmuutos
 • Matkailu ja ilmastonmuutos 
 • Energia ja ilmastonmuutos
 • Luonnon monimuotoisuus ja ilmastonmuutos 
 • Ilmastonmuutos ja hyvinvointi
 • Metsät ja ilmastonmuutos
Nauhoitukset löytyvät täältä.
 
Ilmastoviisautta facebookista!

Jos haluat somessa seurata tiedonvälitystä maatalouden ilmastonmuutokseen varautumisesta, tutkimusuutisia, ratkaisuesimerkkejä ja tapahtumia, niin löydät meidät myös facebookista


Aurinkoisia päiviä!

toivottavat
Päivi Kurki, Sari Himanen, Elina Nurmi, Karoliina Rimhanen, Sakari Raiskio ja Riitta Savikko
Luonnonvarakeskuksesta!
Miten sait tämän sähköpostin?

Saat tämän viestin annettuasi yhteystietosi Ilmastonmuutos ja maaseutu-hankkeen tai Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle –hankkeen tai Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen tapahtuman, kyselyn tai alustuksen yhteydessä. Viestiä saa mielihyvin levittää eteenpäin.

Pyrimme päivittämään viestintäämme EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) edellyttämään muotoon. Jos et jatkossa halua Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen uutiskirjeitä, kyselyitä ja tietoja tapahtumista suoraan sähköpostiisi, niin voit perua tilauksesi klikkaamalla uutiskirjeen lopussa kohtaa "Poistu sähköpostilistalta". Postituslistalta pääset pois myös ottamalla yhteyttä karoliina.rimhanen@luke.fi. Jatkaaksesi uutiskirjeen tilausta sinun ei tarvitse tehdä mitään. Toivomme, että pysyt uutiskirjeen tilaajana!
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen uutiskirje

Karoliina Rimhanen
Tutkija
Luonnonvarakeskus (Luke)
Puh. 029 532 6481
karoliina.rimhanen@luke.fi
www.luke.fi
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hanke

 


Haluatko pois postituslistalta? Klikkaa: poistu sähköpostilistalta.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle-hanke · Luonnonvarakeskus · Helsinki 00790 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp