Copy
Klik hier als deze e-mail niet goed leesbaar is.
Voeg nieuwsbrief@ons-buiten.nl toe aan uw adresboek en blijf op de hoogte. 
Nieuwsbrief Tuinpark Ons Buiten - 24 April 2013

Van de voorzitter

Afgelopen week hebben de leden ons nieuw blad Ons Buiten ontvangen. Ik werd op het pad door meerdere tuinders aangesproken dat ze het erg mooi vonden, we hebben ook al enkele mails binnen. Kortom de eerste reacties zijn ronduit positief. Dat is uiteraard leuk om te horen en een stimulans om door te gaan. Wilt u als niet lid Ons Buiten ook ontvangen dan kunt u zich abonneren. Het is ook mogelijk om het blad te lezen via onze website. Het is fijn dat de mensen kopij inleveren voor de nieuwsbrief, het voorziet zeker in een behoefte. Het is de verantwoordelijkheid van de leden om zich aan te melden voor de nieuwsbrief zodat u goed op de hoogte bent en blijft.
 
Jan Pot

CREA seizoen 2013

Ook het komend seizoen hebben wij ons best gedaan om een aantrekkelijk programma in elkaar te  zetten. Vier items, waarvan wij denken dat het u een aantal gezellige avonden met een uitdaging zal bieden. Wij zijn al een paar keer bij elkaar gekomen om een en ander uit te proberen en wij kunnen u wel zeggen dat het heel goed gelukt is.
Wij zullen op de kunstmarkt staan (9 juni a.s.) en een aantal dingen uitstallen, zodat u een idee heeft van wat er gemaakt gaat worden. Ook hebben we daar inschrijfformulieren die u ter plekke kunt invullen en afgeven bij ons, of later kunt deponeren in de bestuurs-brievenbus t.a.v. dames-crea.
In het seizoen kunt u het formulier ook  in de brievenbus Johannalaan 39 van Dolly stoppen.
 
Hieronder volgen de data en activiteiten
16 juni - etagère â‚¬  6,-
30 juni - memo-bord € 6,
21 / 22 juli - mozaïeken €  7,50  -
hamer, kniptang en oude theedoek/handdoek meenemen
11 augustus - zeepslinger €  6,-
 
Voor de goede orde nog even het volgende: de avonden zijn bestemd voor deelnemers/sters vanaf 18 jaar. Als u door omstandigheden niet kunt komen, maar wel ingeschreven heeft, bent u wel verplicht tot betaling van de activiteit.
 
Bij deze nieuwsbrief zijn alvast de inschrijfformulieren gevoegd, zodat als u niet aanwezig bent op de kunstmarkt, u toch uw inschrijving kunt doen via de bestuurs-brievenbus.
 
Tot ziens op de kunstmarkt of op één van onze crea-avonden.
Dolly, Nel, Karin en Carla
 
P.S. Voor een van onze activiteiten hebben wij dringend een elektrisch kookplaatje nodig Heeft u er een te leen dan graag even contact opnemen met Carla Donker (06-33795506)

Deze informatie staat ook op de website

Lopen en Fietsen

Er werd vroeger meer gelopen en gefietst om een doel te bereiken. Het doel kon dan werk, school, club of ‘de tuin’ zijn. In de veertiger en vijftiger jaren waren er drie mogelijkheden om op de tuin te komen. Bus G vanaf het Hoofddorpplein stopte op de Sloterweg, net voorbij de ringspoordijk bij het einde van de Riekerweg en reed verder naar Sloten.
Lees verder
 

Onze bieb

Alles is wat laat  dit jaar maar het nieuwe seizoen is toch weer begonnen. De bibliotheek gaat Zaterdag 18 Mei weer van start.
De tijden zijn niet veranderdZaterdag en woensdag van 16.00 tot 17.00 uur.
Wist u trouwens dat we al meer dan 40 jaar bezig zijn met de bieb? En er zijn tuinders die al vanaf het begin trouwe lezers zijn. Zij hebben gezien hoe we van klein naar groot zijn gegroeid. In het begin was het alleen maar uitlenen wat we aan boeken hadden. Maar ieder jaar kwamen er weer nieuwe boeken bij; gekregen of gekocht uit de opbrengst van de boekenmarkt. want die moest er inmiddels komen.
Tegenwoordig staan we ook altijd met een kraam op de Kunstmarkt. Hartstikke gezellig. Dus als u nog kunst boeken over heeft, we houden ons aanbevolen.
 
Bent u nog nooit in de bieb geweest? Wat jammer want het is zo gemakkelijk. Nooit meer naar de stad om te ruilen, dat doet u lekker op de tuin in onze eigen bieb. Het kost niets. Waar vind je zo iets!!!!
Wat hebben we te bieden:
we hebben de nieuwste    TRILLERS
een mooie serie                  ROMANS
voorlees kleuter en jeugd  KINDERBOEKEN
en niet te vergeten onze    STRIPBOEKEN.
 
Hebben we u nieuwsgierig gemaakt? Kom maar kijken, we heten u van harte welkom op 18 Mei.

Met vriendelijke groeten 
Ans, Dora, Henny

Pinksterkamp

Op 9 mei, Hemelvaartdag, kun je je inschrijven voor het Pinksterkamp.
Kom op 9 mei gezellig naar Ons Buiten dan maken we er vanaf 13.00 uur een leuke knutselmiddag van. De kosten voor het Pinksterkamp zijn zoals ieder jaar € 60,00 en worden meteen contant afgerekend tijdens de inschrijving.
 
Dus, ben je al 6 jaar of gelukkig nog steeds 13 jaar, ga dan gezellig met ons mee.
 
Beste nieuwe ouders van Ons Buiten,
Er wordt al 30 jaar serieus toezicht gehouden op onze kinderen. Het is een unieke ervaring en uw kind maakt in 3 dagen heel veel nieuwe vrienden.
 
Alle overige informatie krijgt u tijdens het inschrijven, zowel van de enthousiaste kinderen als van de begeleiders die vroeger zelf hebben genoten van de leuke pinksterkampen.
 
Pinksterkamp is alleen voor kinderen van de tuinders.

Vul het inschrijfformulier alvast in en deponeer het in de bestuursbus of stuur het op:

M. de Jongh
Ruysdaelkade 259 d
1072 AZ Amsterdam
 
Vertrek op 18 mei om 9.00 uur
 
Laatste inschrijfdatum en betaling op Hemelvaartsdag 9 mei 2013 om 13.00 in het verenigingsgebouw.

Tuinkunst 2013

Het is nu alweer de achtste keer dat dit zomerse sprookje werkelijkheid wordt.
 
Zorg dat u erbij bent op zondag juni 9 juni vanaf 11.00 uur.
Vorig jaar waren er 30 kramen met afwisselende creatieve uitingen, geweldige muziek, tekenen en boetseren naar levend model ...
Het duurt nog even maar de TuinKunst-werkgroep is al weer aan de slag om er ook dit jaar weer een groot succes van te maken.
Indien u een bijdrage wil leveren bij de creatieve en uitvoerende organisatie meld u zich dan aan.

We vergaderen op :
Zaterdag om 13.00 uur tot ± 14.00 uur op:
  • 11 mei
  • 25 mei
  • 1 juni
Heeft u verfrissende ideeën breng deze in!
Naast de gebruikelijke Kunstmarkt, KindertuinKunst, speurtocht, modeltekenen, levende muziek en natuurlijk een stralend zonnig terras is er dit jaar een verbindend thema:

Bijen onze natuurlijke vrienden!

Aanmelden voor deelname werkgroep of inbreng leuke ideeën:

Ruud van Buren, r.v.buren@chello.nl

Aanbod

Wij een ponyclubje aan de rand van Amsterdam hebben een mestoverschot en vroegen ons af of er bij de volkstuincomplexen wellicht behoefde is aan pure paardenmest om de te tuinen te bemesten. We hebben verse en al redelijk gecomposteerde mest. Het kan opgehaald worden (dient dan zelf de mest van onze mesthoop te scheppen). Bij afname van grote  hoeveelheden (minimaal 4 grote biobakken/afvalcontainers) kan het in overleg worden gebracht.
 
Met vriendelijke groeten,
 
Sacha Chen, sachazon@zonnet.nl

Tuinvraag & Antwoord

Heeft u vragen op het gebied van planten, bomen, struiken en of over dieren die bij ons op het tuinpark voorkomen, kunt u die stellen aan Tuinvraag & Antwoord, met vermelding van uw naam, tuin en telefoonnummer. Probeer zo goed mogelijk uit te leggen wat de problemen zijn. Gerard Schuitemaker zal indien mogelijk, op uw vragen een antwoord geven.
U kunt uw vraag deponeren in de bestuursbus aan het verenigingsgebouw t.a.v. de redactie van Ons Buiten Kontakt of mailen naar nieuwsbrief@ons-buiten.nl eventueel met foto.

Beste Gerard Schuitemaker,

Ik ben nieuw op de tuin (293), heb wel ervaring met tuinen, maar heb toch een paar vragen. 
  • Vraag: De tuin is heel erg drassig. Heeft het zin om hem op te hogen en wat kan ik daar het beste voor gebruiken?
  • Antwoord: Er is bij Ons Buiten zand te koop. Bereken hoeveel je de tuin wilt verhogen en bestel van daaruit de hoeveelheid zand. 
  • Vraag: Een deel van de tuin wil ik omvormen tot moestuin. Ook daarvoor is nieuwe grond nodig en ik zie in veel tuinen een soort lage houten omheininkjes bij moestuinen. Heeft dat een bepaald doel?
  • Antwoord: Die stukken zijn verhoogd. Hierdoor is er een betere waterafvoer.
 Vraag: Misschien is er iemand op de tuin bij wie ik (betaald) advies kan krijgen?
 
Groet, 
Lize van Dam.
0206172075

Gezellige Pinkster Tapas dag

Op zaterdag 18 mei organiseren wij een tapas dag. 
Met vanaf 16:00 uur live muziek van Peter Batenburg. Met mooi weer buiten op het terras. Tapas vanaf +/- 19:00 uur.

Inschrijving vanaf 1 april op de lijst in de kantine.
Sluitingsdatum en betalingstermijn donderdag 9 mei ( Hemelvaartsdag )
in de kantine vanaf 13:00 uur.

De kosten voor dit spektakel zijn € 12,50 p.p.
Inclusief sangria en tapas

Minimaal 50 personen
Maximaal 100 personen
 
Gerda en Paulina

Bouw Technische Commissie

Indien u vragen heeft op bouwtechnisch gebied kunt op iedere eerste maandag van de maand terecht bij de Bouw Technische Commissie van 19.30 tot 21.00 uur, in het verenigingsgebouw.
 
Wilt u een schuur bouwen? Of een broeikas, fietsenhok, kist of pergola? Overleg dat eerst met de BTC. Hiermee voorkomt u problemen. Ook bij problemen met de riolering, hoofdkraan, watermeter etc. zullen leden van de bouwtechnische commissie u, zo goed mogelijk, met raad en daad bijstaan.
 
Tip van de BTC
Nu het tuinseizoen weer gaat beginnen is het verstandig om de goten van uw tuinhuis schoon te maken. Vooral bij ingebouwde goten is dit belangrijk. Bij verstoppingen van de afvoer gaat het water zijn weg zoeken en dit gaat dan tussen de naden van de dakbedekking kruipen, zodat er lekkages ontstaan en het hout gaat rotten. Wij komen dat bij taxaties regelmatig tegen. Ook afvoergoten van huisjes met een plat dak moeten regelmatig vrijgemaakt worden van bladeren en takjes. Wanneer er een verstopping ontstaat en het water kan niet weglopen is de kans groot, dat buiten een lekkage, het dak ook nog eens gaat doorhangen door het gewicht. Water is erg zwaar. Het beste is om elke maand uw goten en afvoeren na te kijken. Ook in de wintermaanden.
 
Open vuur
Zeker zomers krijgen het bestuur en de commissies regelmatig de vraag of vuurkorven, vuurpotten, vuurhaarden e.d. buiten mogen worden gebruikt. Dit is absoluut niet toegestaan. Het gaat hierbij om zgn. open vuur. Een uitzondering is gemaakt voor gebruik van een barbecue. De regel is duidelijk, handel hier dus naar. Het gaat om de veiligheid van ons allen en uiteraard voorkomen we met deze regel ook eventuele overlast.
 
Onderhoud geiser en koelkast
Voordat u in april uw geiser en of koelkast weer gaat gebruiken is het raadzaam om ze schoon te maken om te voorkomen dat er:
  1. brand ontstaat
  2. koolmonoxide ontstaat door een onvolledige verbranding
 Hoe maakt u de geiser schoon:
De kap aan de voorkant van de geiser verwijderen en de branders en waakvlam schoonmaken, bijvoorbeeld met een kwastje.
 
Hoe maakt u de koelkast schoon:
Aan de achterkant van de koelkast de condensor stofvrij maken en het brandertje controleren. De vlam moet mooi blauw branden. Is hij rood of geel dan goed schoonmaken of doorblazen.
 
Als u er geen verstand van heeft of als u twijfelt, laat uw geiser en koelkast dan nakijken door de vakman.
 

Van het secretariaat

Tuinonderhoud

Het seizoen is weer begonnen en het weer lijkt ons nu ook goed gezind. Veel tuinders zijn al zeer actief bezig op de tuin, mocht u nog niet begonnen zijn start dan snel zodat u niet verrast wordt door een wildernis. Denkt u er op dat de beoordeling van het onderhoud in mei weer start. Bij goed onderhoud voorkomt u dan Gerben en Martin een rapport van uw tuin moeten maken.

Overdrachten

Op zaterdag 13 april zijn 2 tuinen in de verkoop gegaan. Gedurende 2 weken, dus t/m 26 april 2013, kunnen aspiranten inschrijven op een tuin. Gebruikt u hiervoor het speciale inschrijfformulier. In het vervolg worden tuinen, indien beschikbaar, steeds in de oneven week op zaterdag opgehangen in de vitrine. Ook het toewijzen zal op de zaterdag in de oneven week plaatsvinden. Zie het schema overdracht data voor 2013.

Inschrijving aspiranten

Op zaterdag 6 april hebben 12 belangstellenden voor een tuin op Ons Buiten zich ingeschreven als aspirant. De volgende mogelijkheid is 4 mei, de eerste zaterdag van de maand. Alleen als aspirant van Ons Buiten kunt u inschrijven op een beschikbare tuin. Zie het overzicht inschrijving aspirant huurders 2013.

U weet dit toch nog wel?

Opvallend is dat steeds meer fietsen in de laan op het pad neergezet worden tegen de heggen. Het is reglementair van 1 april t/m 1 oktober verboden. Het ontsiert het tuinpark maar het belemmert ook de ziekenwagen of brandweer in geval van nood. Zet de fiets binnen, bij u op de tuin, ook de fiets van uw bezoek!

Verzekeringen

Beste Tuinder,

Op het moment dat ik dit schrijf (9 april) is het tuinseizoen 2013 officieel begonnen, is het tuinpark 24 uur per dag geopend en mag er weer geslapen worden. Dit ondanks dat het weer er nog niet toe uitnodigt. Het water is weer aangesloten en we kunnen beginnen aan de schoonmaak om onze tuinhuisjes weer bewoonbaar te maken voor de komende maanden.

Ook zijn de verzekeringsvoorwaarden weer van kracht en zijn o.a. de panelen en audiovisuele en kostbare apparatuur weer verzekerd (tegen dagwaarde) tegen diefstal. Het advies van het bestuur is echter om deze goederen pas mee te nemen naar uw tuinhuis als u zeker bent dat u zeer regelmatig op de tuin aanwezig zult zijn. De reden hiervoor is dat er 's avonds en 's nachts nog weinig mensen op de tuin aanwezig zijn en/of slapen en er dus nog weinig sociale controle is. Dus denk om uw kostbare spullen en sluit ze pas kort voor uw verblijf aan zodat het dievengilde geen aanleiding heeft om ons tuinpark te bezoeken en uw kostbare spullen weg te nemen. Dit voorkomt een hoop ellende en rompslomp voor ons allen.

Overigens is het goed om nog even te melden dat o.a. fietsen en geld het gehele jaar uitgesloten zijn van de (collectieve) verzekering. Dus houdt u rekening hiermee. Binnenkort zullen wij de meest recente versie van de polisvoorwaarden op de website publiceren zodat voor een ieder duidelijk wordt welke zaken er binnen de verzekering geregeld zijn.

Rest mij om u allen, mede namens het gehele bestuur, een mooi tuinseizoen 2013 toe te wensen.

Reno Vegting,
2e penningmeester / verzekeringen.


Geluk

 Een oud echtpaar ging naar bed
Op ’t nachtkasje twee bakjes met tanden
Vol liefde keek de man haar aan
En streelde haar rimpelige handen
 
Hij sprak “al meer dan vijftig jaar
Zijn we gelukkig meid
Geloof me als ik zeg
Ik wil je voor geen miljoen nog kwijt”
 
“Dat weet ik jonge”, zei de vrouw
“Ook jij bent niet te koop
Ook niet voor een miljoen
En dat is toch een hele hoop”
 
Ze lagen daar te saam
Op de avond van hun leven
Twee mensen die elkaar
Zoveel liefde hebben gegeven


Ze zeiden “wel te rusten hoor”
En hij gaf haar een zoen
En fluisterde “is de deur op slot?
Hier ligt voor twee miljoen”
 
onbekend

Bijdrage leveren

Wilt u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief? 
Mail dan naar de nieuwsbrief@ons-buiten.nl 

Foto's zijn ook altijd welkom en kunt u ook mailen naar bovenstaand email adres. 

Bij voorbaat dank.
Met vriendelijke groet,
Jan
Copyright © 2013 Tuinpark Ons Buiten, Alle rechten voorbehouden.

schrijf je uit van deze lijst    
verander je abonnement voorkeuren