Copy
04/21/2021
Klik hier als deze e-mail niet goed leesbaar is.
Voeg nieuwsbrief@ons-buiten.nl toe aan uw adresboek en blijf op de hoogte. 

VAN DE VOORZITTER


Het is alweer april, de tijd vliegt. Gelukkig hebben wij en met name het JOC voor de kids een superleuk Paasgebeuren kunnen organiseren. Het was droog, wel fris maar daar laten kinderen zich meestal niet door uit het veld slaan. Met groot enthousiasme werden de mandjes, emmertjes en tasjes gevuld met de gevonden eitjes. Super mooi om te zien dat deze keer de allerkleinsten eerst mochten zoeken. Daarna werden er pannenkoeken genuttigd, die in alle vroegte al werden voorbereid door enthousiaste koks. Het geheel werd afgesloten met een kinderbingo. Zonder ouders, die prima werden vervangen door de begeleiding (sorry pappa’s en mamma’s). Kortom één groot feest voor de jongste Ons Buitenaren.

De kantine en keuken waren 'to Go', dus drankjes en broodjeskroket konden worden besteld. Bij goed weer en voldoende kantinebezetting zal de kantinecommissie per week bekijken en besluiten of we wel of niet open zijn voor bestellingen, let op de mededelingen bij de kantine. Zodra we meer mogen van Den Haag zal ook dit zijn gevolgen hebben voor de kantine en het terras. We houden jullie op de hoogte.

Ook viel de nieuwe glossy weer op de deurmat, deze zag er weer vrolijk en verzorgd uit, vol met leuke weetjes en verhalen. Natuurlijk is het geweldig dat Saskia en Erik elke keer een groot aandeel hebben in de kopij, ze schrijven prachtige artikelen! maar ik denk dat het ook leuk zou zijn als er meer stukjes van de tuinders de weg naar de redactie kan vinden. Ik denk namelijk dat er veel mensen zijn die iets te melden hebben wat voor ons allemaal leuk en mooi is. Fijne, positieve of gezellige stukjes vindt iedereen prettig om te lezen. Mijn verzoek is dan ook om eens de stoute schoenen aan te trekken en een leuk stukje in te leveren bij redactie@ons-buiten.nl of bij het secretariaat. Wie weet wat voor verborgen talenten dan opborrelen.

Het deeltuinenproject is van start en op zaterdag 17 april tekenen de 5 deeltuinders (aspiranten van onze lijst) hun contract voor een jaar (moes)tuinieren. Er was genoeg belangstelling voor dit aanbod en de 5 aspiranten met de oudste nummers hebben elk een stukje toegewezen gekregen. De tuintjes liggen er mooi bij, dankzij noeste arbeid van werkploeg en werkbeurters en het dag-huisje is in volle aanbouw, met dank aan de Bouwcommissie, mooi werk allemaal! Ik hoop dat deze aspiranten veel plezier gaan beleven aan hun stukje en dat ze vast het Ons Buitenleven kunnen proeven en nog enthousiaster worden.

Als laatste wil ik graag nog even mijn grote dank overbrengen aan de vaste werkploeg, deze mannen en vrouw hebben wederom een huzarenstukje geleverd, door in korte tijd de hoofdlanen te onderwerpen aan een opknapbeurt. Deze actie was hard nodig, maar het betrof echt een monsterklus, het afschrapen en omwoelen van de huidige lanen, het verspreiden van verse schelpen en walsen van de nieuwe laag. Het klink als zo gedaan, maar ik kan jullie verzekeren dat het dat niet is! Het resultaat ziet er geweldig uit en ik ben daar ontzettend trots op en blij mee. CHAPEAU!! 

Beste tuinders, tot zover mijn aandeel in deze nieuwsbrief. Lees vooral ook de mededelingen verderop, die zijn handig en belangrijk om te weten. Ik wens jullie een mooie lentemaand toe met veel mooi weer.


Met vriendelijke groet,
Hanneke

VAN HET SECRETARIAAT


Takken inleveren

Ook in april kunt u op woensdag- en zaterdagochtend nog takken inleveren. De laatste dag dat dit nog kan, is woensdag 28 april.
 

Bouwsels in tuinen

Tuinders die hun tuinhuisje willen verbouwen, een schuur, schutting of kas willen plaatsen of een ander bouwsel in hun tuin willen, moeten  toestemming vragen aan de Bouwcommissie van Ons Buiten. De komende maanden loopt de Bouwcommissie alle tuinen na op illegale bouwsels, waarna de desbetreffende tuinders per brief gevraagd zal worden deze te verwijderen.
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: ons voortbestaan is alleen gegarandeerd als we kunnen aantonen dat volkstuinders stedelingen zijn die tuinieren als hobby hebben. Een volkstuinpark dat sprekend lijkt op een willekeurig vakantiepark zal in steden die in toenemende mate met hun ruimte woekeren zijn bestaansrecht verliezen. De Bond van Volkstuinders heeft in zijn Statuten en reglementen voorschriften opgenomen die het groene karakter van een volkstuinpark beschermen. Op de website va de Bond staan deze Statuten en Reglementen en het kan geen kwaad deze te raadplegen als u veranderingen in uw tuin wilt aanbrengen.
 

Openingstijden kantine

Natuurlijk hoopten wij ook dat de regering met een datum zou komen waarop in elk geval de terrassen weer open kunnen gaan. Dat is nu nog niet het geval. Omdat horecagelegenheden wel afhaalpunt mogen zijn, hebben wij in het paasweekend de kantine als afhaalpunt geopend. In overleg met de Kantinecommissie zal de kantine bij mooi weer vaker afhaalpunt zijn zolang de horeca gesloten moet blijven.
 

Tuin in de verkoop

In mei begint de Taxatiecommissie weer met het taxeren van tuinen en huisjes  van tuinders die Ons Buiten willen verlaten. Tot 1 augustus kunnen vertrekkende tuinders  aan het team Overdrachten doorgeven dat hun tuin in de verkoop mag. Het mailadres is: overdrachten@ons-buiten.nl.


Algemene ledenvergadering op zaterdag 29 mei

Op zaterdag 29 mei is onze voorjaars-alv. Vooralsnog gaan we ervan uit dat we deze ook nu digitaal zullen houden.  Sinds twee jaar worden de stukken voor de alv per mail gestuurd. Tuinders die geen mailadres hebben, ontvangen de stukken per post. Dit kost ons per alv zo’n 75 euro aan postzegels. Daarom hiermee het verzoek van de ledenadministratie aan tuinders die nog geen mailadres hebben, terwijl zij wel e-mail hebben, hun mailadres door te geven aan ledenadministratie@ons-buiten.nl.
 

Stekkenkastje

Op de najaars-alv stelde een van onze tuinders voor om ergens op ons park een stekkenkastje te plaatsen, waar tuinders stekken of plantjes die zij weg willen geven in kunnen zetten. Inmiddels is in de wandeltuin een van oude pallets gebouwde stekkentafel geplaatst. Iedereen kan hierin stekken of plantjes zetten of deze daaruit meenemen. We raden tuinders met klem aan geen plantjes uit te graven die in een deel van hun tuin staan, waar heermoes, Japanse duizendknoop of drieblad staat. Met een heel klein worteltje worden deze woekeraars anders verder verspreid.
 

Volkstuinparken in de pers

Op 22 februari stond er een groot stuk in de Volkskrant over volkstuinparken, waarin veel aandacht werd besteed aan Ons Buiten. Dit stuk staat nu op de website van de Bond van Volkstuinders. Onlangs heeft een medewerkster van het Bondsblad Vroegop met onze vice-voorzitter Erik Hooijberg over Ons Buiten gewandeld waarbij Erik haar veel kon vertellen over alles wat we met elkaar op Ons Buiten tot stand brengen.  In de eerstvolgende Vroegop zal dit artikel gepubliceerd worden. In het blad Nul 20 heeft ook een artikel over volkstuinparken gestaan. Dit artikel is na te lezen op www.nul20.nl.
 

Aanmelden voor tips van de AVVN

Alle tuinders van Ons Buiten zijn behalve lid van de Amsterdamse Bond van Volkstuinders ook lid van de Algemene Volkstuinen Vereniging Nederland (AVVN). Van de AVVN krijgen wij het blad Tuinliefhebber. AVVN-leden kunnen zich ook aanmelden voor de Nieuwsbrief Natuurlijk Tuinieren die de AVVN digitaal verspreidt. Sinds kort hebben AVVN-leden ook toegang tot een besloten deel van de AVVN-website, waarop tips voor volkstuinders staan. Aanmelding voor deze tips gaat via de website: www.avvn.nl.
 

Data

Dinsdag 27 april: Koningsdag
Maandag 3 mei: bestuursvergadering
Woensdag 5 mei: Bevrijdingsdag

In memoriam Louis van Leerdam


Het bestuur ontving het  droevige bericht dat op 25 maart onze tuinder Louis van Leerdam op de leeftijd van 76 jaar  is overleden.  Al op jonge leeftijd moest Louis ten gevolge van een ongeluk een arm missen. Met bewonderenswaardige opgewektheid en doorzettingsvermogen slaagde hij erin om zijn leven hier zo min mogelijk door te laten beïnvloeden. Toen hij in 2005 tuinder werd van Ons Buiten, ging hij daar naar hartenlust tuinieren en klussen. Voor de buren uit zijn laantje was Louis een goede vraagbaak. Behalve dat hij zijn medetuinders graag advies gaf, leende hij ook met plezier zijn gereedschap aan hen uit. Toen Louis ziek werd, holde zijn gezondheid achteruit, zodat zijn dood voor zijn tuinkennissen toch snel is gekomen. Namens alle tuinders heeft het bestuur aan Louis’ vrouw Sonja en de kinderen een condoleancekaart gestuurd. 

EIEREN ZOEKEN


Zondag 4 april, eerste paasdag, kon er eindelijk weer iets gedaan worden voor de jeugd!

En hoe!!

De zaal was prachtig versierd door Martin en Ernst, gezellige tafeltjes met paaskleedjes en mandjes. Stapels pannenkoeken waren gebakken door Tommy en natuurlijk was er ook weer een heel leuk knutseldingetje door de kindercreadames bedacht om zelf te maken.

Geweldig!

Gelukkig was het redelijk weer,  droog dus de eieren konden buiten 'verstopt'  worden, de paashaas had zich dit jaar op de kleintjes geconcentreerd want de eieren lagen zo voor het oprapen 😊
 
Tja en dan als laatste natuurlijk de BINGO: tafels vol met prachtige prijzen voor alle leeftijden stonden uitgestald, heel wat kinderen stonden te kwijlen voor deze tafels en ieder kind ging met een mooie prijs naar huis. Door de corona mochten de ouders niet mee naar binnen en dit ging heel goed, de grotere kinderen hielpen de kleintjes bij de bingo en er was ook voldoende begeleiding van het JOC om dit alles in goede banen te leiden. Al met al een heel gezellige, goed georganiseerde middag waar ongeveer 50 kinderen van genoten hebben. Het fijne was voor de ouders dat de kantine een 'to go' opening had dus via de open deur kon je een hapje en drankje bestellen en dat dan verspreid al lopend opeten/opdrinken.
Op deze site staan de foto’s van deze geslaagde middag, zodat we allemaal nog even kunnen (na)genieten !
 
Kortom een fantastische middag!
Carla

BEDANKT VOOR DE BLOEMEN

Onlangs kreeg ik (na een lange Corona-wachttijd) een nieuwe knie.  Revalideren valt zwaar aan het begin van het tuinseizoen; zo veel op de tuin te doen, maar ook een knie die de nodige fysiotherapie moet krijgen. De pot met viooltjes die Sippy langs bracht, gaf een enorme boost. Bij deze hartstikke bedankt, Sip en OB.  Alles behalve het weer gaat het de goede richting op, dus hopelijk tot snel op de tuin.
Nogmaals, bedankt. 
 
Patrick Seymour
Lina 262

BIJDRAGE LEVEREN


Wilt u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief?  Leuk! 
Mail dit dan naar nieuwsbrief@ons-buiten.nl voor de 15e van de maand dan wordt uw kopij meegenomen in de eerst volgende nieuwsbrief. Foto's zijn ook altijd welkom en kunt u ook mailen naar bovenstaand email adres.
Besloten Facebook groep Ons Buiten
Website Ons Buiten
Email
Copyright © 2021 Tuinpark Ons Buiten, Alle rechten voorbehouden.


Hier kunt u zich uitschrijven van deze lijst.

Heeft u een nieuw e-mail adres of wilt u iets anders aanpassen aan uw profiel dan kunt u dat hier aanpassen.