Copy
02/18/2021
Klik hier als deze e-mail niet goed leesbaar is.
Voeg nieuwsbrief@ons-buiten.nl toe aan uw adresboek en blijf op de hoogte. 

VAN DE VOORZITTER


Winter in Nederland, dat wordt steeds meer een uitzondering. maar voorlopig zitten we er middenin. Foto’s van sneeuwpoppen, sneeuwengelen en andere sneeuwige onderwerpen komen voorbij, heerlijk!

Vlak voordat deze sneeuwbui binnenviel, is er door de werkploeg in een joint-venture met commissie Groen een waardevolle actie uitgevoerd. Door verlies van bomen in de laatste seizoenen aan storm en droogte hebben we de lege plekken nu kunnen opvullen met stevige nieuwe aanplant, geen twijgjes, maar echte bomen. Mooie bomen die kleur geven aan de hoofdlanen. Gele en rode Acers en bloesembomen zijn verspreid op de lege plekken gezet. De voorbereidingen liepen al geruime tijd maar met de koudegolf in het vooruitzicht werd het ineens een grote spoedklus, waar echt met man en macht aan is gewerkt. Hulde aan de in kleurige plastic pakken gehulde mannen die in de stromende regen hun werk hebben gedaan. Tevens zou ik graag willen vermelden dat na de vermelding op Facebook met kleurige plaatjes zich voor deze klus spontaan tuinders hebben aangemeld om te helpen, super leuk en uiteraard zeer welkom!!
 

Sociaal Ons Buiten

Om ons sociale hart en gezicht te laten zien, hebben we besloten één week per seizoen ons Jubileumhuisje aan te bieden aan een gezin dat door wat voor reden dan ook in zwaar weer zit. In samenwerking met de sociaal raadslieden van Nieuw-West hebben wij dit proces in gang gezet en ik krijg binnenkort een lijst met mogelijke kandidaten, waaruit een keuze gemaakt kan worden. De kranten staan bol van de toeslagenaffaire en ook wij hebben in ons stadsdeel een aantal gedupeerde gezinnen, het leek mij een goed plan om daar de keus op te laten vallen, mits passend bij de ruimte in ons huisje. Om discussie te voorkomen doen we dit in samenwerking met een officiële instantie, zodat wij geen beslissing hoeven te nemen of iemand in aanmerking zou moeten komen voor dit aardigheidje.   

Natuurlijk kijken we nu vooral uit naar de opening van het nieuwe tuinseizoen, en beste tuinders dat zit er aan te komen. Het water zal 13 maart aangesloten worden, denk u eraan om alles goed te controleren wat  lekkages en dergelijke betreft? Door de korte maar strenge vorst kan er iets zijn stukgevroren, en een onopgemerkte lekkage kan voor veel ellende en grote rekeningen zorgen. Omdat we nog steeds te maken hebben met Corona blijft  het hoofdhek open vanaf 13 maart, zodat wij iets eerder weer een beetje buitenlucht kunnen ervaren op de tuin. Het 'gesloten’ seizoen is dit jaar lang genoeg geweest.

Met vriendelijke groet,
Hanneke

VAN HET SECRETARIAAT


Water vanaf zaterdag 13 maart

Op zaterdag 13 maart worden alle tuinhuisjes weer aangesloten op het water. Zolang uw eigen hoofdkraan afgesloten is, hebt u geen water in uw huisje. Verscheidene tuinders kiezen er ook voor om  nog een paar weken langer te wachten voordat zij hun hoofdkraan in de eigen waterput weer openzetten. Er is  immers in maart en ook in april nog steeds kans op nachtvorst.
Vanwege de strenge vorst die we in februari hebben gehad is het belangrijk te controleren of er geen lek in uw waterleiding is ontstaan. Hoe controleert u dit:
  • Sluit het tapkraantje in uw waterput.
  • Sluit alle kranen in uw tuinhuisje.
  • Zet de hoofdkraan open.
  • Controleer of het wijzertje van uw watermeter in uw waterput stil blijft staan.
Als het wijzertje in uw waterput gaat lopen, betekent dit dat er ergens een lek is. Dat eerst gerepareerd moet worden. Sluit daarom dan de hoofdkraan weer af.
 
Alle tuinders wordt aangeraden om op of heel snel na 13 maart te controleren of alles in orde is met hun waterleiding. Als de hoofdkraan open is blijven staan en er ergens lekkage is, kan dat namelijk voor vervelend hoge kosten zorgen.
 

Winkel weer open

Vanaf zaterdag 27 februari is Ons Buitens winkel weer iedere zaterdag open van 10.00 – 12.00 uur. Volgens de regels die ook gelden voor niet-essentiële winkels, kunnen er alleen bij de ingang artikelen besteld en/of afgehaald worden. Tegen een heel kleine vergoeding worden tuinaarde, potgrond en compost voor uw tuin afgeleverd.
 

Nieuwe bomen op Ons Buiten

Woensdag 3 februari arriveerden de 34 nieuwe bomen, die bestuursleden Erik Hooijberg en Henk van der Raaij in de afgelopen herfst bij een grote Brabantse boomkwekerij waren gaan uitkiezen. Onze lanen worden nu verfraaid met de volgende bomen: 
  • veldesdoorn (Acer campestre ‘Elsrijk’)
  • sierpeer(Pyrus calleryana ‘Chanticleer’)
  • sierappel (Malus ‘White Angel’)
  • rode esdoorn (Acer rubrum ‘Autumn Flame’)
  • Amberboom (Liquidambar styraciflua’)
Met deze aanwinsten worden lentebloeiers aan ons bomenbestand toegevoegd alsook bomen waarvan het blad in de herfst mooi rood kleurt.
 
De mannen van onze 65+-ploeg waren in de voorafgaande weken al druk bezig geweest met het graven van plantkuilen. Ze deinsden er niet voor terug om op die zeer natte woensdag meteen te beginnen met de aanplant van de bomen, waarbij ze geholpen werden door extra mankracht. Op vrijdag 5 februari stonden er 29 bomen op de plaats van bestemming. De laatste vijf werden ingekuild. Als de vorst uit de grond is, worden de laatste vijf aangeplant en worden alle heuvels rond de stammen nog verhoogd.
 

Bedankje Yolanda van Kuykhoven

Lieve tuinders,

Mede namens mijn zoon, schoondochter en kleinkinderen willen wij jullie bedanken voor al jullie warme reacties na het overlijden van mijn lieve man Jos. Zoveel kaarten, vaak ook beschreven, waaruit blijkt dat Jos erg gewaardeerd werd, bloemen, telefoontjes, hebben ons goed gedaan.
Dat alles was een warme omarming van de tuinders.
Nogmaals dank daarvoor.

Groeten van Yolanda Kuijkhoven,
Ramon, Bibi, Rocco en Thyrsa
 

Nieuwe luchtmenginstallatie in het Nieuwe Meer

Het  Nieuwe Meer heeft verschillende functies. Naast het gebruik als zwemwater, water om langs te wonen en te recreëren, vaarwater en berging in de boezem. Sinds 2006 heeft het meer er nog een functie bij gekregen. In dat jaar opende Nuon de eerste Nederlandse koudecentrale, waarmee kantoren aan de Zuidas van duurzame koeling worden voorzien. De koude wordt onttrokken aan  de diepste waterlaag van het Nieuwe Meer, die aanzienlijk kouder is dan het water aan het oppervlak. In een ideale situatie blijven die lagen dan ook gescheiden.
In de praktijk vindt vermenging van waterlagen plaats, omdat in het Nieuwe Meer ook een luchtmenginstallatie (zogenoemd bellenscherm) is aangebracht. Hiermee wordt  voorkomen dat zich tijdens de zomermaanden blauwalg ontwikkelt. Het Nieuwe Meer is namelijk rijk aan voedingsstoffen als nitraat en fosfaat. Het fijnmazige buizenstelsel van de luchtmenginstallatie zorgt ervoor dat de waterlagen in het meer worden gemengd. De koudecentrale werkt hierdoor minder efficiënt, maar het bellenscherm gaat vorming van blauwalg tegen. Dit is voor zwemmers, maar ook voor andere waterrecreanten van groot belang.
In 2019 werd vastgesteld dat de oude luchtmenginstallatie aan vernieuwing toe was. Vernieuwing was kostbaar: kosten zeker 500.000 euro.  Inmiddels is dit geld bijeengebracht en Waternet heeft ons nu bericht dat het echt werk na de nodige voorbereidingen gaat beginnen: “De aannemer Klein Wieringen b.v. start binnenkort met aanvoer van materieel, inrichten werkterrein ed. Ook zullen de oude luchtslangen worden verwijderd waarna begonnen wordt met het aanbrengen van de nieuwe luchtleidingen. Dit wordt grotendeels vanaf het water uitgevoerd en zal ongeveer tot medio maart duren. De installatie is dan gereed voor de start van het nieuwe zwemseizoen. In april zal het compressorhuisje bij het Jaagpad nog worden verplaatst. Dit is nodig vanwege de verbreding van de A10.
 
Tijdens het zwemseizoen worden metingen gedaan in het water. Hiermee wordt gecontroleerd of de nieuwe installatie inderdaad de blauwalgen bestrijdt. Na twee zwemseizoenen wordt beoordeeld of de installatie voldoet aan de verwachtingen. Wij rekenen daarop. Vattenfall kan dan ook doorgaan met een efficiënte koudewinning uit het meer ten behoeve van de koudevoorziening aan de kantoren van de Zuidas. Mocht de luchtmenginstallatie door de verhoogde aanleg de blauwalgen toch niet voldoende bestrijden dan kan de installatie eventueel verlaagd worden richting de bodem van het meer. Dan is de werking vrijwel hetzelfde als bij de oorspronkelijke installatie.”
 

Agenda

Zaterdag 20 februari: begin zaterdagse tuinbeurten
Maandag 1 maart: bestuursvergadering
Zaterdag 13 maart: water wordt aangesloten

Elke zaterdag vanaf zaterdag 27 februari: winkel open van 10.00 - 12.00 uur 
Elke woensdag- en zaterdagochtend: takken inleveren van 10.00 - 12.00 uur
 

BOSJE HIER BOSJE DAAR

bomenactie van Intratuin


Bosje hier
Met het bosjepakket van IntratuinWereld Natuur FondsTuinbranche Nederland en IVN Natuureducatie doe je iets goeds voor de natuur én voor je eigen tuin. Intratuin heeft een makkelijk te planten minibospakket (3m2) voor in de tuin samengesteld met inheemse bomen en heesters. Dit pakket kost € 34,95. Je krijgt er bovendien een biologische bloemenmix voor vlinders, handige plantinstructies & onderhoudstips én de inheemse bomenwaaier bij.

Bosje daar
Met de eigen bosjes houdt het niet op. We planten niet alleen hier, maar ook daar! Door ontbossing zijn we de helft van de bossen op aarde verloren. Om de aarde leefbaar te houden moeten we bossen beschermen en herstellen. Voor elk verkocht pakket zorgen de initiatiefnemers van 'Bosje hier & Bosje daar' er daarom voor dat er drie bomen in het Atlantisch regenwoud in Brazilië geplant worden. Dit bijzondere regenwoud herbergt een groot aantal diersoorten, de kleurrijkste vogels en ruim 400 verschillende soorten bomen. Helaas raken we dit prachtige bos in een alarmerend tempo kwijt. Daarom zijn bescherming en herstel van de bossen in dit gebied van groot belang.

Met een bosje hier draag je bij aan een bosje daar!

Met een 'Bosje hier & Bosje daar' pakket, voeg je kleur, geur en leven toe aan jouw tuin. Bovendien plant je ook nog eens drie bomen in het regenwoud. Tot en met zondag 7 maart kunnen de bosjespakketten besteld worden via de website van Intratuin: www.intratuin.nl/minibos-voor-in-je-tuin-3-m2.html Het pakket kun je dan vanaf 15 maart 2021 ophalen bij een Intratuin vestiging in de buurt.
Het pakket is een gesponsorde samenwerking tussen Intratuin, Wereld Natuur Fonds, Tuinbranche Nederland en IVN Natuureducatie. Op dit product wordt geen winst gemaakt. Zo maken we het voor zo veel mogelijk tuinbezitters mogelijk om voor een lage introductieprijs mee te doen. 
 

WERKBEURTEN ZATERDAG 20 FEBRUARI

Wat gaat de tijd toch snel, toen 5 december de laatste werkbeurten achter de rug waren dachten wij, zo dat is voorlopig gedaan!
Maar niets is minder waar: zaterdag 20 februari starten we de beurten alweer op!
In de vorige nieuwsbrief en op de mededelingen borden bij de hoofdingang en bij de kantine hangen de tuinnummers van diegene die dit jaar werkbeurten gaan doen en de bijbehorende data!
Deze data zijn geen wet van Meden en Perzen maar een globale richtlijn.
We hanteren natuurlijk de RIVM richtlijnen, deze worden ook door de bond verplicht:
Neem zoveel mogelijk eigen werkmateriaal mee (kruiwagen, hark, snoeimes en vooral handschoenen).
Wij zullen zoveel mogelijk klusjes voor 1 a 2 personen uitdelen, maar je bent zelf verantwoordelijk voor het handhaven van de 1,5 meter!
En …. mondkapjes worden op prijs gesteld.
 
Wij hebben er weer zin in!
Coen en Carla
Werkbeurtenoverzicht 2021

INSCHRIJVEN JUBILEUMHUISJE 2021

Er zijn helaas 2 verschillende sluitgingsdata vermeld!
1 x inschrijven voor 15 maart en 1 x inschrijven voor 15 februari.
Om iedereen nog even de kans te geven om in te schrijven hanteren we een sluitingsdatum van 15 maart.
Met uitzondering van de verhuur in de maand april, daar hanteren we een sluitingsdatum 17 februari, zodat we deze planning kunnen maken en dit bijtijds aan de huurders kunnen doorgeven.
De maand april is nog niet volledig bezet, dus ……

Op internet vindt u het digitale inschrijfformulier, in de kantine zijn er in de groene map ook een aantal papieren versies beschikbaar.

Groetjes
Diny en Carla
Gastvrouwen jubileum huisje.
 

SNEEUW(PRET) BEGIN FEBRUARI

Zondag 7 februari 2021 wat een kou en wat een wind en wat een sneeuw!
Ik was om ongeveer 11 uur als eerste op een maagdelijk witte tuin, mijn eerste voetsporen waren heel duidelijk te zien. Eerst het fototoestel uit de kantine opgehaald en toen op pad. Geprobeerd om mooie plaatjes te maken maar dat was best lastig met zoveel wit om me heen, bovendien was het ijskoud en zonder handschoenen eigenlijk niet te doen.
Maar goed toch nog wat mooie plaatjes gemaakt met het toestel, die komen op de site en ook wat plaatjes met mijn telefoon, die had ik meteen op facebook gezet. Ik was ook heel benieuwd of onze nieuwe bomen het in de storm overleefd hadden en ik was niet de enige! Dus toen de opmerking van Sippy via facebook binnen kwam kon ik meteen de plaatjes laten zien waar ze nog fier rechtop stonden!
Al snel zag ik meer voetstappen verschijnen en ja, natuurlijk op het veld, een stel ouders met 2 kinderen, met een slee en materiaal om een sneeuwpop te maken. Sneeuwpop ging niet goed lukken, de sneeuw was te los en plakte niet, maar…….. inventief als de kinderen hier op Ons Buiten zijn: een liggende sneeuwpop is ook een sneeuwpop 😊, getuige de foto’s hieronder!
Aan het begin van de middag werd het geleidelijk aan wat drukker met kinderen en (groot)ouders. Bijna een ouderwets gezellige zondagmiddag ondanks de beperkende corona maatregelen.
Nu donderdag 11 februari  ligt er nog steeds een mooi pak sneeuw, zal niet zo heel lang meer duren, maar wat we gehad hebben, hebben we gehad!
En hierna VOORJAAR!!

Groetjes
Carla

BIJDRAGE LEVEREN


Wilt u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief?  Leuk! 
Mail dit dan naar nieuwsbrief@ons-buiten.nl voor de 15e van de maand dan wordt uw kopij meegenomen in de eerst volgende nieuwsbrief. Foto's zijn ook altijd welkom en kunt u ook mailen naar bovenstaand email adres.
Besloten Facebook groep Ons Buiten
Website Ons Buiten
Email
Copyright © 2021 Tuinpark Ons Buiten, Alle rechten voorbehouden.


Hier kunt u zich uitschrijven van deze lijst.

Heeft u een nieuw e-mail adres of wilt u iets anders aanpassen aan uw profiel dan kunt u dat hier aanpassen.