Copy
Klik hier als deze e-mail niet goed leesbaar is.
Voeg nieuwsbrief@ons-buiten.nl toe aan uw adresboek en blijf op de hoogte. 
Nieuwsbrief Tuinpark Ons Buiten - 16 juli  2017

Van de interim-voorzitter

Tijdens de najaarsvergadering, maar ook via e-mail hebben we berichten ontvangen over de aanwezigheid en toename van ratten op de tuin. Ratten kunnen behoorlijk wat overlast geven en veel mensen weten niet wat te doen als er ratten op de tuin rondscharrelen. Zoals altijd is voorkomen beter dan genezen. Zorg er dus voor dat u geen ratten aantrekt met voedselresten. Voer vogels niet meer dan ze die dag op kunnen en zorg ervoor dat het teveel wordt opgeruimd. Ruim consequent dagelijks vuilniszakken op, ook vuilniszakken waar alleen maar groenafval in zit. Voor ratten kan daar nog best iets lekkers tussen zitten. Ook een composthoop kan ratten aantrekken. Zorg ervoor dat de onderkant goed is afgesloten met een of meer lagen gaas zodat de ratten niet via een gangenstelsel binnen kunnen dringen. Hetzelfde geldt voor houten huisjes en bouwsels zoals een schuurtje. Sluit gaten deugdelijk af en vervang rotte planken om te voorkomen dat ratten onder of in uw bouwsel een gezin stichten.

Als dat alles niet afdoende is zult u willen bestrijden. Dat mag op Ons Buiten niet met gif. Klemmen en vallen kunnen natuurlijk wel worden gebruikt. Op mijn zoektocht naar geschikte vallen vond ik op internet informatie over de “paiute deadfall”. Een val die door de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika werd gebruikt om aan de kost te komen. De val is eenvoudig te maken door de instructies op te volgen die u kunt vinden op internet (zie bijvoorbeeld dit filmpje). Met een zware stoeptegel, een paar stokken en een touwtje bouwt u zo een effectieve en dodelijke val. Wel oppassen natuurlijk voor kinderhandjes, eenden, egels en ander kruipend spul.

Op de website van de gemeente (http://www.ggd.amsterdam.nl/dierplagen) kunt overigens deze  informatie vinden. “De meest voorkomende rat in Nederland is de bruine rat. Bruine ratten zijn goede zwemmers die in groepsverband leven. Zij hebben een voorkeur voor verblijf in de openbare ruimte. Bruine ratten komen af op zwerfvuil en etensresten. Zij dringen gebouwen binnen als daar voedsel is en er schuilplekken te vinden zijn. De zwarte rat is in Nederland relatief zeldzaam en komt op dit moment alleen in de haven van Amsterdam voor en in de zuidelijke provincies van Nederland. De zwarte rat verschilt van de bruine rat door de langere en ruigere vacht, de grotere en dunner behaarde oren, de grotere ogen en de langere en dunnere staart. Hij is kleiner en zwemt zelden. De zwarte rat nestelt zich in tegenstelling tot de bruine rat graag in gebouwen (liefst op hoge, droge plekken) waar voedsel te vinden is. Hij is zeer schuw. Ratten zijn alleseters, zij hebben wel een voorkeur voor granen, zaden, meel en vruchten. Katten, honden en roofvogels zijn natuurlijke vijanden van ratten. De bruine rat heeft de volgende kenmerken; Grootte: 19 - 30 cm (volwassen, exclusief staart), staart 17 - 23 cm; Kleur: grijsbruin, maar varieert in kleur; Duur van geboorte tot eerste jong: 3,5 - 4 maanden; Gedrag: goede zwemmer en graver; Voorkeursplek: rioolstelsel, kruipruimten, waterkanten, tuinen en perken; Overlast/schade: verzakkingen, knaagschade, aantasting van voedsel.”
Bij grote overlast kunt u de gemeente per telefoon of internet benaderen om het rattenprobleem aan te pakken Waar meld ik overlast van ongedierte? of als je het direct wilt regelen kan dat hier.

Erik Hooijberg (interim-voorzitter Ons Buiten).

Van het secretariaat


Jubileumweekend
Ons Buiten bestaat dit jaar 95 jaar. Dit wordt gevierd in het weekend van 21 t/m 23 juli. De leden van de Jeugd- en Ontspanningscommissie hebben een mooie flyer gemaakt bij het programma, die bij alle tuinders is bezorgd. Vooral voor kinderen is er veel te doen en te beleven, vriendjes en vriendinnetjes zijn natuurlijk ook van harte welkom.

Jubileumreceptie, ook voor oud-tuinders
Op zaterdag 22 juli begint om 12.00 uur in de feestzaal Ons Buitens jubileumreceptie. Wij hopen hierop ook vele oud-tuinders te verwelkomen. Aan alle tuinders die vrienden of kennissen hebben die een tuin op Ons Buiten hebben gehad, vragen wij om onze oud-tuinders van harte uit te nodigen voor deze receptie.

Open Monumentendagen
Ons Buiten doet dit jaar mee aan de Open Monumentendagen. Het thema is namelijk: Boeren, burgers, buitenlui. De Open Monumentendagen worden dit jaar gehouden in het weekend van zaterdag 9 en zondag 10 september. In de volgende Nieuwsbrief leest u hoe wij bezoekers zullen ontvangen op ons tuinpark.

Tentoonstelling Volkstuinen in Amsterdam in het Stadsarchief
In de 'schatkamer' van het Amsterdamse gemeentearchief is de hele zomer een tentoonstelling te zien met de titel Volkstuinen in Amsterdam. Het is een tentoonstelling met heel veel foto’s, ook uit de periode tussen de twee wereldoorlogen. Vergeet niet de laden van de vitrinekasten open te doen, want dan ontdek je dat er nog veel meer foto’s zijn te zien, dan je in eerste instantie zou denken. Het eerste ledenadministratieboek van Ons Buiten ligt opengeslagen bij de letter B, kom je daar niet minstens één bekende naam tegen?
Meer informatie over het Stadsarchief
23 juni – 3 september 2017, Adres:Vijzelstraat 32, 1017 HL Amsterdam

Boekje Groene vingers
Bij de tentoonstelling Volkstuinen in Amsterdam is een heel leuk boekje over volkstuinieren uitgegeven: Groene vingers. Voor alle tuinders ligt in de bestuurskamer een exemplaar klaar. Hebt u uw boekje al opgehaald? Doen hoor, het staat vol met lezenswaardige kleine verhaaltjes rond een tuinthema en heel veel leuke foto’s!

Nieuwe beheerder(s) gezocht voor het jubileumhuisje
Ons Buiten is in het unieke bezit van een huisje waar oud-tuinders, familieleden van tuinders en als er weken over zijn ook vrienden en kennissen van tuinders een week kunnen logeren. Het huisje is uiterst comfortabel. Doordat het is aangesloten op het elektriciteitsnet, heeft het centrale verwarming en een douche met warm water. Natuurlijk is er ook een kleien keuken met een ijskast.
Het echtpaar Riebel beheert het huisje tot het einde van dit seizoen. Het werk begint al in maart. Dan  bekijken ze alle aanvragen en maken een indeling. Hierna nemen ze contact op met de huurders om de afspraken vast te leggen.  In de zomermaanden maken zij tussen 11.00 en 13.00 uur het huisje schoon en ontvangen de nieuwe gasten. Na 21 jaar (!) heeft het echtpaar Riebel besloten met zijn beheerderstaak te stoppen. In de vorige Nieuwsbrief heeft het bestuur al een oproep geplaatst voor opvolgers. Er hebben twee tuinders interesse getoond, maar definitieve afspraken zijn nog niet gemaakt. Lijkt het u iets om in plaats van uw tuinbeurten of uw stukkie beheerder van het jubileumhuisje te worden? Stuur dan een mail naar secretariaat@ons-buiten.nl of doe een briefje in de bestuursbrievenbus naast de kantine.

Vragen over uw huisje of tuin
Hebt u een vraag over een reparatie aan uw huisje, schuur of een tuinvraag, dan kunt u elke zaterdag tussen 11.00 en 12.00 uur de bouw- en technische commissie raadplegen. Deze houdt dan spreekuur in de kantine.

Watermeterstand opgeven voor 31 augustus
Tussen 15 en 31 augustus moeten alle tuinders de stand van hun watermeter hebben doorgegeven aan het bestuur. We kondigen dit volgende maand nog een keer aan, maar wellicht gaat u in augustus met vakantie en bent u net niet op tijd terug om dit in orde te maken. Het invulformulier vindt u op de website van Ons Buiten. Klik in het menu op 'leden' en daarna op 'formulieren', dan vindt u het watermeterbriefje(pdf) daarbij. U kunt de waterstand ook doorgeven per email: water@ons-buiten.nl. Niet vergeten, want bij te late inlevering wordt een boete in rekening gebracht.

Bamboe
Bij de jaarlijkse tuincontrole bleek dat de bamboe oprukt in onze tuinen. Bamboe is een woekerplant die je niet in je tuin wilt hebben. In de eerste plaats niet omdat hij zich uitbreidt ten koste van andere planten. Ook staat er vaak bamboe bij erfafscheidingen en dan krijgen uw buren deze plant ongevraagd ook in hun tuin. Staat er bamboe die niet in een kuip is geplaatst, dan is het het beste deze uit uw tuin te bannen. Als er veel bamboe staat, lukt dat niet in een keer. Een redelijk goede methode is om met een zaag ondergronds de wortels weg te zagen. Als je dat een paar jaar goed volhoudt, bestaat er een redelijke kans dat je deze woekeraar voor goed kwijtraakt. Onkruidverdelgers zijn op Ons Buiten verboden. Ze zijn slecht voor mens en dier en  beloven ook meer dan ze daadwerkelijk voor elkaar krijgen.
 

Programma jubilieum weekend


Vrijdag 21 Juli.
 
Jubileum klaverjassen:  20.00 – 00.00
 • Speciale editie van de wekelijkse klaverjasavond. 

Zaterdag 22 Juli:
 
Receptie:  12.00 – 14.30
 • Voor (oud)tuinders in het verenigingsgebouw.
Roofvogelshow:  14.00 – 15.00
 • Op het speelveld.
Cupcakes versieren:  15.30 – 17.00
 • Voor de kinderen t/m 13 jaar oud.
Overdag: Springkussen, suikerspin en popcorn aanwezig.

Feestavond:  20.00 – 01.00
 • Onder muzikale begeleiding van Frank Reynolds.
 • Toegang is gratis, let op: Vol is vol.
 • Toegangsleeftijd vanaf: 14 Jaar
Avond: Fotohokje aanwezig.


Zondag 23 Juli:
 
Circus:  12.00 – 14.30
 • Leren jongleren, ballopen, eenwieler  etc etc
 • Om +/- 14.00 presentatie naar de ouders. 
Ponyrijden:  13.30 -16.30
 • Voor de kinderen, rondje rond het speelveld.
 • Onder begeleiding van  Mandy’s ponyplezier. 
Borrelmiddag:  15.00 – 18.00
 • Gezellige middag met hapjes onder muzikale begeleiding van Harm.
 • Sneltekenaar:  Deze maakt een tekening voor u op een bierviltje als aandenken.
 • Pizza bakken:
 • Voor de kinderen t/m 13 is er mogelijkheid om pizza te bakken in een houtoven.
Overdag: Springkussen, suikerspin en popcorn aanwezig.
 
Karaokeavond:  19.30 – 23.00
 • In het verenigingsgebouw, toegang is gratis.
 • Voor alle leeftijden.
Mede mogelijk gemaakt door: JOC  Ons-Buiten. 

Agenda


Juli:

Vrijdag 21: Begin jubileumweekend met klaverjassen
Zaterdag 22 en zondag 23 juli: jubileumweekend met receptie en festiviteiten
Zaterdag 29: Bingoavond
Zondag 30: Kindervissen
Zondag 30: Voetbal – Hoge hoeden toernooi
Zondag 30 juli: crea-avond: thermometer of deurstopper maken

Augustus:

Zaterdag 5 augustus: Inschrijving-aspiranten
Zaterdag 5 augustus: Tuinoverdrachten
Zaterdag 5: Feestavond Fiesta Mexicana
Zondag 6 augustus: Crea-avond draadspijkerfiguur maken
Woensdag 9: Tentje slapen
Zaterdag 12: Bingoavond
Zondag 13: Zeskamp
Woensdag 16: Speurtocht
Zaterdag 19: Fancy Fair
Zondag 20 en maandag 21: Crea-avond mozaieken
Zaterdag 26: Cabaretavond
Zondag 27: High tea
Zondag 30 juli: Thermometer of deurstopper

September:

Zaterdag 2: Familiedag

De crea-avonden beginnen om 19.30 uur en kosten € 7,50

Elke maandagavond: Bridgen
Elke dinsdagmiddag: Kinderknutselen vanaf 13.00 uur
Elke dinsdagavond: Tekenen
Elke donderdagavond: Sjoelen
Elke vrijdagavond: Kaverjassen
Elke zaterdagmiddag: Jeu-de-boules

Bericht uit de werkgroep Veiligheid

Enkele maanden geleden is er in opdracht van het Stadsdeel Nieuw West een gebiedsscan uitgevoerd op de Riekerweg. Dit naar aanleiding van het intensieve overleg tussen Ons Buiten en het Stadsdeel. Hierin zijn inmiddels een aantal aanbevelingen gedaan om het veiligheidsgevoel op en om de Riekerweg te vergroten. Het bestuur van Ons Buiten heeft hierop vervolgens een reactie gegeven en in het afgelopen veiligheidsoverleg is dit meegegeven met de betrokken ambtenaren van het Stadsdeel. Zodra er definitieve acties worden ondernomen zullen wij u hiervan direct op de hoogte stellen. Ons Buiten heeft inmiddels geïnvesteerd in het plaatsen van enkele camera’s bij de ingangen en het verenigingsgebouw. Er wordt nu tussen parkeerplaats en Riekerweg 4 keer i.p.v. 1 keer gemaaid, waardoor het zicht op de parkeerplaats voldoende blijft. En de politie heeft naar aanleiding van het stelen van fietsen onlangs 2 lokfietsen op Ons Buiten geplaatst. Een chip in deze fietsen zorgt ervoor dat bij diefstal direct de politie in actie komt. De lokfietsen werden niet gestolen en zijn inmiddels weer verwijderd. We zijn de politie dankbaar voor deze proactieve inzet. Het blijft heel belangrijk om meldingen te doen van incidenten zoals inbraak, brand, overlast etc. in en om het tuinpark bij politie (0900-8844) en/of Stadsdeel (14020 of internet Meldpunt Openbare Ruimte Amsterdam). Meldingen verhogen de prioriteit van aanpak. Een kopie van de melding ook graag bezorgen bij het bestuur van Ons Buiten.
 
Een van de aanbevelingen uit de gebiedsscan is de toepassing van het GOAL-principe door alle bewoners op het park. Bij het zien van ‘onbekenden’ op het park past iedereen het GOAL-principe toe: Groet deze mensen, zoek Oogcontact, spreek mensen Aan door vragen over doel en voor wie men komt en Luister goed naar de antwoorden. Op deze wijze weten onbekenden zich gezien en voorkom je anonimiteit op het park!
 
De belijning op de parkeerplaats zal onder voorbehoud van de weersomstandigheden worden vernieuwd op maandag 17 en dinsdag 18 juli. Er zullen borden worden geplaatst die aangeven waar u uw auto die dagen wel en niet kunt parkeren op de parkeerplaats. Wij vragen u om hier rekening mee te houden zodat het Stadsdeel zijn werk naar behoren kan uitvoeren. Dit alles ook ten gunste van de veiligheid.
 
Zo zie je maar weer SAMEN voor VEILIGHEID, het werkt !

 

Bloemenkastje bij de wandeltuin

Ans Kiers is een van de eersten op Ons Buiten geweest die samen met - al weer jaren geleden overleden - Dirk Jan ten Broek werk is gaan maken van het natuurlijk tuinieren op ons park. Dat we zo’n mooi resultaat hebben behaald bij de laatste herkeuring voor het keurmerk Natuurlijk tuinieren: behoudt van de vier stippen op het lieveheersbeestje en 96% van het totaal aantal te behalen punten, is zeker mede aan deze pioniers van het natuurlijk tuinieren te danken. Ans verzorgde in dit kader ook vele jaren het bloemenkastje aan het begin van de wandeltuin. Zij gaat hier nu mee stoppen en geeft het stokje door. Hieronder leest u wat haar werk voor het bloemenkastje inhield.

“Dirk Jan ten Broek had iets dergelijks gezien in het Amstelpark. Leden van de Bouwcommissie hebben toen voor ons park ook zo’n kastje gemaakt. Na verloop van tijd stopte Dirk Jan ermee en heb ik het van hem overgenomen. Ik wist toen niet hoeveel werk het was….. Leuk werk!
’s Ochtends bloemen plukken, meestal wilde, soms cultivars erbij. Even op water zetten, de buisjes met water vullen en dan de bloemen erin en de namen erbij. Bij heel warm weer nog eens extra water geven. Het leuke was vooral de belangstelling van de jonge jeugd.” “Wat gaat u doen?” “Oh, die hebben we ook.” Of: “Die haalt mijn vader weg.” Of er kwam een meneer langs met een bloemetje uit eigen tuin om te zien of hij de naam daarvan kon vinden. In het kader van het natuurlijk tuinieren heeft de verzorging van het bloemenkastje bijgedragen aan de voor het keurmerk behaalde waardering. Ik stop er nu mee en Eva Dekker gaar er mee verder. Veel kijkplezier Eva en succes!”


Ans Kiers   

Zijn jouw gegevens op orde? Team Ledenadministratie stelt zich voor!

Heb je een nieuw huis- of e-mailadres? Wil je je mobiele nummer doorgeven zodat we je makkelijker kunnen bereiken? Of is er een foutje in de adressering op de post die je van Ons Buiten ontvangt? Dan is er nu één e-mailadres waaraan je dit door kunt geven: ledenadminstratie@ons-buiten.nl.
Achter dit adres gaat sinds begin dit jaar het Team Ledenadministratie schuil. Het zijn tuinders Paul Mudde (tuin 389) en Peter Heuseveldt (tuin 197). Peter en Paul verwerken alle wijzigingen die jullie doorgeven niet alleen in de administratie van ons tuinpark maar ook in die van de Bond van Volkstuinders.

Een goede administratie is alles
Paul: “Het goed bijhouden en vooral ook onderhouden van de basisadministratie is heel belangrijk. Want van daaruit maken wij lijsten en overzichten voor de verschillende commissies en teams. Denk aan de overzichten voor tuinbeurten, bagger- en waterlijsten, de jaarrekening. Maar natuurlijk ook actuele verzendlijsten voor bijvoorbeeld de Ons Buiten glossy”.

Verwerking binnen 14 dagen
De heren garanderen dat ze wijzigingen binnen maximaal 14 dagen verwerken. Peter: “We hebben een schema opgesteld wie wanneer de post voor het team op papier en digitaal checkt en verwerkt. Zoals het er  nu naar uit ziet en ijs en weder dienende natuurlijk, kunnen we die termijn ook echt garanderen. We zullen alle wijzigingen zoveel mogelijk bevestigen naar de tuinder.”

Geef veranderingen door!
Dus… verandert er wat in je gegevens, constateer je een foutje? Geef ze aan door aan Paul en Peter via ledenadminstratie@ons-buiten.nl!

Nou vooruit … summier wat achtergrond
Paul heeft sinds 2011, samen met Pascal (en hun hond Anne) een tuin aan de Hillegondalaan. Hij is werkzaam als IT-consultant en coach.” Voor mij is Ons Buiten het dichtstbijzijnde paradijs op aarde! Een plek om lekker met tuinieren bezig te zijn en te genieten van de rust.”
Peter heeft sinds 2009 een tuin op de Berthalaan die hij samen met dochter Imme (15) onderhoudt. Hij werkt in de communicatie en heeft daarin zowel een culturele als welzijnsachtergrond. ”Voor mij is Ons Buiten een ongekende rijkdom van rust en ruimte, zo vlak bij de drukte van de stad. Ik voel me altijd zeer bevoorrecht hier mijn plek te mogen hebben.”

 

Echtpaar Schepers 65 jaar getrouwd

Onze tuinders de heer en mevrouw Schepers traden in het jaar 1952 in het huwelijk. Dit jaar zij ze dus 65 jaar getrouwd. Al vele jaren hebben ze hun eigen groene ‘stekkie’ op Ons Buiten. Mevrouw Schepers organiseerde bovendien jarenlang het sjoelen op de donderdagavond en ze probeert hier nog steeds naartoe te komen. Ook is zij een enthousiaste jeu-de-boulesspeelster. Namens alle tuinders feliciteert het bestuur het echtpaar Schepers van harte met dit briljanten huwelijk!

Afdeling EHBO

De EHBO groep is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die ons team willen komen versterken. Bij voldoende vrijwilligers wordt er een nieuwe cursus georganiseerd op de 4 zaterdagen namelijk op zaterdag:
 • 30-09-2017
 • 07-10-2017
 • 21-10-2017
 • 28-10-2017
Heb je interesse of je heb je vragen stel ze gerust.
Je kunt contact opnemen via de email van de EHBO of via een briefje in de bestuursbus t.a.v.  de EHBO commissie.
ehboonsbuiten@gmail.com
 
Vermeld graag in de mail:
Voor- en Achternaam                                                               
Telefoonnummer                                                                                                
Tuin adres + nummer
 
Aanmelden kan tot 1 september 2017
 
P.S de kosten worden betaald door de tuin bij 5 jaar dienst.           
 
Met vriendelijke groet,
Arnold en Stephanie Sol

Het ICT team


Ons Buiten heeft sinds kort een heus ICT team, dat alle zaken m.b.t. ICT zoals PC’s, netwerk, randapparatuur, software, Internet, email, nieuwsbrief, camerabewaking etc. coördineert. Het team staat onder leiding van Daniël Blaauw en de voorlopige samenstelling is Daniël, Ruth van Ouwerkerk, Dorien van Gasteren en Ruud van Buren als linking pin tussen team en bestuur. Naast het uitvoeren van de nodige vernieuwingen gaat het team een plan opzetten voor de eerstvolgende jaren.

OPROEP: Het team heeft nu dringend behoefte aan een netwerk systeembeheerder met kennis en ervaring, die ons kan adviseren en in geval van storingen met snelle oplossingen komt. Wij doen dus een beroep op onze tuinders en medetuinders om zich aan te melden of iemand uit je omgeving die aan de beschrijving voldoet bereid te vinden als vrijwilliger dit op zich te nemen.

Reacties graag naar ict@ons-buiten.nl.
 

Bijdrage leveren

Wilt u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief?  Leuk! 
Mail dit dan naar
nieuwsbrief@ons-buiten.nl voor de 15e van de maand dan wordt uw kopij meegenomen in de eerst volgende nieuwsbrief.

Foto's zijn ook altijd welkom en kunt u ook mailen naar bovenstaand email adres. 

Bij voorbaat dank.
Facebook
Facebook
Website
Website
Email
Email
Copyright © 2017 Tuinpark Ons Buiten, Alle rechten voorbehouden.

Hier kunt u zich uitschrijven van deze lijst    

Heeft u een nieuw e-mail adres of wilt u iets anders aanpassen aan uw profiel dan kunt u dat hier aanpassen.