Copy
06/16/2020
Klik hier als deze e-mail niet goed leesbaar is.
Voeg nieuwsbrief@ons-buiten.nl toe aan uw adresboek en blijf op de hoogte. 

VAN DE VOORZITTER


Beste tuinders,

Wat een hysterische maand ligt er achter ons. Vele uren hebben wij besteed aan het schrijven en herschrijven van een reactie op de nota volkstuinparken. Druk ook zijn we geweest met het aanschrijven van en bellen met de bij ons bekende en goedgezinde politici in de diverse deelraden. Kortom: Rammelen aan alle deuren die wij kunnen vinden om de Volkstuinparken onder de aandacht te brengen en vooral onze bedenkingen tegen de vers uitgebrachte nota hierover. Onze reactie moet voor 25 juni ingediend zijn. We willen graag de gelegenheid bieden aan belangstellende tuinders hiervan kennis te nemen. Allemaal niet zo makkelijk in de huidige situatie, gezien de nog steeds gelden beperkingen die vanuit de regering en de Bond worden opgelegd. Aanstaande woensdag en donderdagavond zullen wij in de zaal aanwezig vanaf 19.00 uur om tekst en uitleg te geven. Zodra er 30 mensen binnen zijn zal de deur gesloten worden. Wij willen jullie dan ook verzoeken om alleen te komen. Ook ontvangen jullie binnenkort een standaard zienswijze in de mail, die zo of aangepast kan worden ingediend. Er is ook al massaal gereageerd via de Amsterdam.nl site. Ik zat een aantal reacties te lezen en mijn hart maakte een sprongetje. Vele reacties zijn er geplaatst door volkstuinders uit geheel Amsterdam, puur, recht uit het hart en vaak ook emotioneel. Niemand kan zeggen dat het niet leeft.

Met vriendelijke groet,
Hanneke :)
 

VAN HET SECRETARIAAT


Corona

Tot 1 juli a.s. blijft de kantine nog gesloten voor alle tuinders. Alleen de mannen van de 65+-ploeg mogen in de kantine pauzeren en het bestuur kan er zijn voor bestuurswerk en vergaderingen met weinig mensen. Of en hoe de kantine na 1 juli opengaat, is nog niet definitief beslist. De Jeugd- en ontspanningscommissie wacht tot 1 juli a.s. wat de overheid en ook de Bond van Volkstuinders beslissen over evenementen voor meer dan 100 mensen. Zodra hier nieuws over is. Hoort u dat.


Ons Buiten op AT5

Bond van Volkstuindersvoorzitter Ralf Grevelink is geïnterviewd door AT5 en koos voor Ons Buiten als filmlocatie. Als het meezit, kunt u de film nog op At5 zien: het item werd iedere dag uitgezonden en dit ieder uur vanaf 16.55 uur. Op dit moment staat het filmpje ook op de website van AT5. Als u googelt op AT5 en dan de zoekfunctie ‘volkstuinen’ intypt, vindt u het filmpje met een toelichtende tekst.


Eikenprocessierupsen op Ons Buiten: doe melding!

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die van juli tot september haar eitjes op de bovenkant van de takken van eikenbomen legt of onder de boom in de grond. Begin april komen de rupsen uit de eitjes - ze zijn dan nog ongevaarlijk. In ongeveer drie maanden tijd vervellen de rupsen vijf keer. Al die tijd blijven ze in de eiken of onder de grond zitten. Vervellen doen ze in herkenbare bolvormige nesten die bestaan uit een spinsel van draden, brandharen, vervellingshuid en uitwerpselen. Bij de vierde vervelling maakt de rups de brandharen die voor overlast zorgen; dat is omstreeks mei. De bolvormige nesten hangen meestal aan de onderkant of in de oksels van takken, maar kunnen ook op de stam voorkomen. Contact met haren, ook wel brandharen genoemd, kan binnen een paar uur klachten veroorzaken als hevige jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. Ogen kunnen rood en dik worden en/of ontstoken raken.
 

Melding maken

Heb je nesten van de eikenprocessierups gezien in je tuin of elders op Ons Buiten? Meld dit alsjeblieft - met vermelding van de locatie op het park. Dit kan online, telefonisch via 14020, of via de app Verbeter de Buurt. De gemeente verzamelt deze meldingen en laat vervolgens professioneel de nesten ‘wegzuigen’. Dit gebeurt op kosten van de gemeente.


Tuinhulp voor zeventigplussers

Tuinders die ouder zijn dan zeventig kunnen hulp krijgen van tuinders uit de zaterdagploegen bij hun tuinwerk. Het gaat dan vooral om gras maaien, heg knippen en baggeren. Deze hulp kunnen alle zeventigplussers gedurende maximaal twee jaar krijgen. Het is dus belangrijk dat u zo lang mogelijk probeert uw tuin zelf te onderhouden, zodat u pas hulp hoeft aan te vragen als u het echt niet meer alleen kunt. Tuinders die hiervoor in aanmerking willen komen, kunnen een mail sturen naar secretariaat@ons-buiten.nl.


Plantenmarkt Amstelveld

De plantenmarkt op het Amstelveld is weer begonnen. Elke maandagochtend staat er een flink aantal kwekers met een groot aanbod van vaste planten, struiken, eenjarigen, groenteplanten en kruiden. Een fijne markt voor alle tuinliefhebbers.
 

Papierbak voor de hoofdingang

Het stadsdeel Nieuw-West  heeft flinke problemen met het ophalen van al het vuil dat bewoners en bedrijven op dit moment aanbieden. Veel mensen zijn in de coronamaanden hun huis eens flink gaan opruimen. Lang niet allemaal bieden ze dat op afgesproken tijden en plaatsen aan. Het telefoonnummer dat op de grote papierbak bij de hoofdingang staat, is afgesloten. Inmiddels kunnen we alleen nog schriftelijk verzoeken dit soort bakken te legen als ze vol zijn. Het bestuur heeft dat inmiddels gedaan. Wanneer deze papierbak plus alles wat er naast is gezet, wordt geleegd, is niet duidelijk. Zet nooit papier, glas of plastic naast deze bakken als ze vol zijn. Neem het mee naar huis of breng het naar het afvalpunt aan de Henk Sneevlietweg. Dit gaat weliswaar ruim drie weken dicht:

Het Afvalpunt op de Henk Sneevlietweg 22 is gesloten van zaterdag 20 juni tot en met maandag 13 juli. In deze periode is Afvalpunt Seineweg ook open op zondag van 10.00 tot 16.00 uur.
 
 

BEDANKT!


Op 21 mei waren wij Frits en Yvonne 60 jaar getrouwd en daar mag je best super trots en gelukkig op zijn, maar in deze corona tijd was dat niet zo prettig en kon er gewoon geen feestje gevierd worden met ons gezin. Uiteindelijk was het niet mogelijk om onze klein en achter kinderen uit te nodigen en dat was voor ons een bittere pil. Ondanks dat hebben wij toch besloten in overleg met onze kinderen te gaan barbecueën, zodat er niet al teveel personen bij elkaar waren.

Het werd niet een alleen een dag met heel mooi weer,  maar ook met vele verassingen. Want met het naar buiten stappen om 8.00 uur in de morgen hing aan de andere kant van de sloot, een geschilderd spandoek met 60 jaar getrouwd er op en dat hadden onze vrienden laat in de avond allemaal geregeld. Toen wij de tuin in liepen wisten wij ook niet wat wij zagen, een heleboel ballonen en op het hoofdpad op zeker 4 bomen hing er een foto van ons met 60 jaar erop. Niets van dit alles is er opgemerkt want onze oudste dochter Yvonne en Carla hadden dat ook laat in de avond geregeld. Het werd een van onze mooiste dagen in ons leven en konden op het einde van de dag dit nog steeds niet geloven. Dit hebben wij te danken aan onze kinderen – het bestuur van Ons Buiten met een cadeaubon en onze tuinburen in de omgeving die ons vele bloemen en planten hebben gebracht.

Nogmaals heel veel dank voor deze geweldige en gezellige dag die jullie ons hebben geschonken en wij zij dan ook heel trots dat wij onze plek op Ons Buiten hebben gevonden.

Yvonne en Frits Wijngaard.

BIJDRAGE LEVEREN


Wilt u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief?  Leuk! 
Mail dit dan naar nieuwsbrief@ons-buiten.nl voor de 15e van de maand dan wordt uw kopij meegenomen in de eerst volgende nieuwsbrief. Foto's zijn ook altijd welkom en kunt u ook mailen naar bovenstaand email adres.
Besloten Facebook groep Ons Buiten
Website Ons Buiten
Email
Copyright © 2020 Tuinpark Ons Buiten, Alle rechten voorbehouden.


Hier kunt u zich uitschrijven van deze lijst.

Heeft u een nieuw e-mail adres of wilt u iets anders aanpassen aan uw profiel dan kunt u dat hier aanpassen.