Copy
Klik hier als deze e-mail niet goed leesbaar is.
Voeg nieuwsbrief@ons-buiten.nl toe aan uw adresboek en blijf op de hoogte. 
Nieuwsbrief Tuinpark Ons Buiten - 6 juli  2015

Van de voorzitter

Er zijn regelmatig tuinders die denken dat tuinregels niet voor hun gelden. Soms denkt een tuinder dat alles mag wat niet schriftelijk is vastgelegd. Kortom, het bestuur heeft regelmatig te maken met ongewenste situaties.
In de afgelopen jaren hebben wij allerlei regels met regelmaat gepubliceerd in het Ons Buiten Kontakt, op de website, in ons kwartaalblad Ons Buiten, in de ALV genoemd, in de Nieuwsbrief en in de Informatie voor leden en aspiranten. Kortom u zou toch goed op de hoogte moeten zijn.
Omdat een aantal van u blijkbaar af en toe een herinnering nodig heeft, heeft het secretariaat maar weer eens een aantal punten voor u genoteerd.
Ik hoop dat u ons, het bestuur en commissies en ongetwijfeld ook veel leden, een plezier wilt doen en zich aan de regels te houdt. Het voorkomt in ieder geval een conflict met het bestuur en daar zit niemand op te wachten.
 
Jan Pot

Van het secretariaat

 • In de ALV van mei is aangekondigd dat de BTC (bouwtechnische commissie) wordt gesplitst in een BC (bouwcommissie) en TC (technische commissie). Onlangs is met de leden en medewerkers van de BTC een overleg geweest waarin de voorzitters Henk van der Raaij (TC) en Jan Kunst (BC) het een en ander hebben uitgelegd.

  Enkele aandachtspunten voor degene die het vergeten zijn:
   
 • Een partytent mag tijdelijk (maximaal 24 uur) worden geplaatst. Dus na het feestje uiterlijk de volgende dag weer afbreken.
 • Voor bouwsels heeft u toestemming van de Bouwcommissie nodig en dat moet vooraf. Een aantal zaken mag sowieso niet zoals bijvoorbeeld een boomhut.
 • Zie voor details de bouwvoorschriften van de BVV (Bond van Volkstuinders), de statuten, reglement en het huishoudelijk reglement van Ons Buiten.
 • Is iets geen bouwsel dan valt dan is het een atribuut en daarvoor gelden ook regels zoals bijvoorbeeld voor de partytent, kleine tentjes enz.
 • De lanen moeten vrij blijven van obstakels zodat hulpdiensten er ongehinderd door kunnen. Het is zeker van belang bij een calamiteit. Dus het plaatsen van fietsen, karren enz. ook van uw bezoek altijd op uw eigen tuin. Ook als het maar voor even is.
 • Overhangende takken moeten minimaal 3 meter hoog hangen. Hangen ze lager dan haalt u ze weg. Bij regen buigen ze namelijk ook door.
 • Open vuur is verboden, dus geen vuurkorven, vuurschalen enz. Alleen voor de barbecue is een uitzondering gemaakt.
 • Denkt u er aan dat maximaal 30% van de tuin mag bestaan uit verharding, met een maximum van 120 m2 (tuin > 400 m2) en voor een tuin < 267 m2 mag dit maximaal 80 m2 zijn. Alle bouwsels, tuinhuis, schuur, kas, gaskist enz, stenen, tegels, houten vlonders, terras tellen mee. Heeft u meer verharding dan toegestaan haalt u dat dan weg.
 • Er staan regelmatig meer motoren bij de 1e ingang en hoofdingang dan er plaats beschikbaar is, dan moet u parkeren op uw tuin of op de algemene parkeerplaats. Het is niet toegestaan om motoren, scooters, bromfietsen op het pad te plaatsen. Ook kunnen daardoor problemen ontstaan voor een goede doorgang van het verkeer, zeker bij een calamiteit.
 • Zomaar enkele voorbeelden waar het regelmatig mis gaat. Wellicht een volgende keer nog enkele voorbeelden zoals over gasslangen, aantal gasflessen, hoe deze opslaan, gebruik van aggregaten.
  Leest u de Statuten en reglementen van de BVV en het Huishoudelijk reglement van Ons Buiten er nog eens op na, u bent dan weer helemaal op de hoogte.
  Onlangs zijn de tuinen beoordeeld op de staat van onderhoud. Er zijn ook dit jaar weer een aantal tuinen waarbij het met het onderhoud droevig is gesteld (code Rood). Er zijn ook meerdere tuinen die in de gevaren zone zitten (code Oranje/Rood) en tuinen die ook wel wat extra aandacht kunnen gebruiken. De tuinders met code Rood ontvangen een brief dat er echt meer aandacht aan het onderhouden van de tuin moet worden gedaan. We gaan er uiteraard van uit dat u zelf ook weet dat er nog iets te doen is. Ook wanneer u onder code Oranje of Oranje/Rood valt. Hopenlijk is de beoordeling een volgende keer weer goed.

  Kijkt u eens op de Zuidsingel hoe mooi de verlandingsbogen worden. Nog even en ze worden beplant.
   
 • Overleg van leden met het bestuur uitsluitend op afspraak. Neemt u contact op met de secretaris, bij voorkeur per mail secretariaat@ons-buiten.nl

Inschrijving aspiranten

Op zaterdag 6 juni en 4 juli 2015 hebben respectievelijk 15 en 11 aspiranten zich ingeschreven op tuinpark Ons Buiten. Op de eerste zaterdag van de maand tot en met september 2015 kunnen belangstellenden zich inschrijven bij tuinpark Ons Buiten. U dient dan al ingeschreven te staan bij de Bond van Volkstuinders. Alleen als aspirant van Ons Buiten kunt u inschrijven op een beschikbare tuin.

Zie het overzicht inschrijving wachtenden 2015


Tuinoverdracht

De volgende tuinen zijn sinds de vorige opgave in 2015 overgedragen. In 2015 is tot nu toe 4 tuinen toegewezen aan aspiranten. Het aantal inschrijvingen bedroeg 34. Wij wensen de vertrekkende leden het allerbeste toe en hopen dat ze goede herinneringen zullen bewaren aan tuinpark Ons Buiten. De nieuwkomers wensen wij veel tuingenot toe. We hopen dat ze zich snel thuis zullen voelen op ons mooie tuinpark.
 

Agenda

Wekelijkse activiteiten

Klaverjassen
Vanaf vrijdag 3 april tot en met vrijdag 25 september kunt u om 20.00 uur klaverjassen in de zaal.

Aspiranten (toekomstige leden)
Vanaf zaterdag 4 april tot en met zaterdag 5 september kunnen aspiranten zich inschrijven. Vanaf 10.00 tot uiterlijk 10.45 uur afhalen inschrijfvolgnummer in de kantine.

Zie voor verdere informatie en laatste wijzigingen in de vitrines en aanplakbiljetten.
Hier vind u ook de toelichting bij de agenda. Of kijk in de Googleagenda op de website.

Opmerkingen
 • Overleg van leden met het bestuur uitsluitend op afspraak. Neemt u contact op met de secretaris, bij voorkeur per mail secretariaat@ons-buiten.nl.

In memoriam Mark Jonkheer

 
Op 30 juni 2015 is Mark Jonkheer overleden. Mark was sinds vele jaren tuinder op Ons Buiten. Samen met Jantine betrokken ze een tuin aan de Hillegondalaan. Daarna volgde er tuinruil naar de Geertruidalaan tegenover de Wandeltuin en zo werden Mark en Jantine onze overburen. In 2008 kreeg Mark de tuin aan de Helenalaan.
Velen op de tuin kenden Mark. Dat kwam ook zeker doordat Mark aan heel veel activiteiten heeft deel­genomen en zijn steentje aan het vrijwilligerswerk heeft bijgedragen.
Met Ali heeft Mark veel interviews van tuinders afgenomen die geplaatst werden in het Ons Buiten Kontakt. Mark deed ook de opmaak, dat was toen nog met knippen en plakken. Mark heeft de penningmeester geholpen bij de administratie. Hij volgde een cursus kettingzagen en hielp Thomas met het jaarlijks snoeien van de wilgen.
Mark heeft enorm veel foto’s gemaakt van feesten op Ons Buiten en ook van andere activiteiten. Het bestuur heeft van Mark in 2007 een prachtig boek ‘Ons Buiten in foto’s’ gekregen. Ik laat het boek regelmatig en vol trots aan bezoekers en relaties zien, want het geeft een heel mooi beeld van de veelzijdigheid van tuinpark Ons Buiten. Dat komt zeker ook door de mooie foto’s en de wijze waarop het boek is samengesteld. Het is inmiddels ook een herinnering want meerdere tuinders die je op de foto’s tegenkomt zijn er niet meer.
Helaas geldt dat nu ook voor Mark.
Velen van ons herinneren zich Mark en Jantine nog heel goed van hun bijzondere verschijning tijdens feesten. In een passende en opvallende outfit. Of Mark bijna jaarlijks tijdens de Play back show waarin hij een artiest vertolkte die soms niet bij iedereen even bekend en geliefd was. Het maakte Mark niet uit want hij geloofde er in en wist dan ook een geweldige performance te geven van bijvoorbeeld Maarten van Roozendaal. Of tijdens de motorweek in Engeland waarbij Mark meeging en de foto’s maakte. Of van de fotocursus die Mark heeft gegeven.
 
Ik citeer graag de slottekst die Mark plaatste in het boek ‘Ons Buiten in foto’s’. Een volkstuinpark is een b(l)oeiende verzameling van activiteiten. Binnen die categorie vormt het Amsterdamse Ons Buiten een uitzonderlijk actief voorbeeld. Ik ben blij daarvan mee te mogen genieten. Mark Jonkheer februari 2007.
 
Kortom Mark was zeker een betrokken tuinder, maar zoals iemand afgelopen dagen tegen mij zei ‘die in z’n eigen wereld leefde’.
Ons Buiten verliest met het overlijden van Mark Jonkheer een markante persoonlijkheid, maar wij blijven mede door zijn vele foto’s aan hem denken.

Jan Pot

Dringende oproep zeskamp

Op 12 juli wordt er weer een zeskamp gehouden op Ons Buiten. Hierbij is uw hulp meer dan welkom! Ik ben nog opzoek naar mensen die kunnen helpen bij het opbouwen en op de dag zelf zijn er in ieder geval nog 6 scheidsrechters nodig.
Ook zou het fijn zijn als ik nog iemand heb die me helpt bij het organiseren.
Ik ben te bereiken via mail en via mobiel: 06 - 53 54 30 90.

Vriendelijke groet,
Jacqueline

Vogels lokken

Hallo beste medetuinders,

U zult versteld staan, als U zo,n mandje maakt van bv voiliaregaas En dan op die bruine boterham,een beetje pindakaas smeert. Alle denkbare vogels,komen er op af zo als ook deze parkieten. Ook simpel te maken van gaas is,een rond korfje met bodem er in gevouwen. Doe er een lik pindakaas in,en de vogels maken om de beurt, schoon. 
Veel plezier en nog een prettig tuinseizoen.

Groetend: Leen. 

Winkelbusreis 30 juli 2015


Let op!

Dit jaar gaan wij niet zoals gewoonlijk op Woensdag maar op Donderdag 30 juli 2015 winkelen. Wij gaan dit keer naar BARNEVELD naar de Oud Veluwse Markt met veel kramen en Oud Hollandse Optocht.
 
 • Koffie met gebak op de heenreis in Scherpenzeel
 • daarna vertrekken wij naar Barneveld
 • en op de terugreis een 3 gangen-diner in Montfoord.
 
De kosten zijn nog niet bekend, dit omdat wij nog niet precies weten hoeveel personen er mee gaan. Wilt U zo snel mogelijk doorgeven of U dit jaar weer gezellig van de partij zult zijn?
Dit kan door middel van een e-mail of een briefje in de bestuursbus. Vermeld daarop uw naam, laan en tuinnummer, aantal personen en eventueel dieet.

Bij voorbaat dank, Ans Mattiesing, Linalaan 273

Leer, kom en ga bridgen op de volkstuin!

Vanaf begin juli gaan we weer op de maandagavond samen bridgen in het clubhuis. Meedoen en inschrijven kost 2 euro per keer, vanaf 19:30 en het spelen start vanaf 19:45. Bridge is een superleuk en enerverend spel wat ook op de volkstuin gezellig samen gespeeld kan worden. We hebben nu al vaak een 4-7 volle speeltafels maar we kunnen nog best wat aanvulling gebruiken. Vele uren speelplezier en verassende contacten is wat we u kunnen bieden. Heeft u geen vaste bridgepartner dan proberen we daar op de avond zelf een oplossing voor te vinden (wat vaak naar tevredenheid lukt). 
 
Kunt u nog niet bridgen maar wilt u de beginselen ervan dolgraag op de maandagavonden leren op Ons Buiten?
Dan kan dat want bridge is een enerverend kaartspel waarbij het bouwen van bruggen met uw bridgepartner de eerste opdracht is. Teamwork, planning en overleg zonder daarbij te praten is de echte uitdaging.
Het spel kent vele hulpmiddelen zoals voorgeschudde spellen, electronische score kastjes, direct na afloop een uitslag in procenten en opgestuurd via mail waarbij zelfs de kaartverdeling kan worden meegestuurd.
 
Iedereen kan leren bridgen tenminste als u het leuk vind om samen een uitdagend kaartspel te spelen. Elke 7 minuten kun je een nieuwe puzzel oplossen en vaak kun je ook zelf je oplossing kiezen. Soms ben je echter DUMMY en mag je slechts doen wat er gevraagd wordt. Een ander keer kun je trachten om de oplossing van de tegenspelers te saboteren.
Kortom kansen genoeg om samen een enerverend spel te spelen. En prima hersengynastiek zou professor Erik Scherder zeggen (bekend van DWDD): "Hebben we er allemaal zin in?
 
Wij wel. Vanaf maandag 6 juli gaan we starten met een introductiecursus minibridge bij voldoende belangstelling. Dus wilt u ook proeven hoe dat bridgen uw sociale netwerk kan vergroten? Doe dan mee want u bent nooit te jong of te oud om dit leuke spel te leren spelen. De begeleiding is in handen van Sonja en Hans Selman.

Geef u snel op via hans.selman@planet.nl , Wilhelminalaan 165, schuin achter de BIEB. , 06-53211411   

De eikenprocessierups

Er is op een aantal eiken de eikenprocessierups waargenomen.
De GGD heeft de bomen in kaart gebracht, en zal de nesten en rupsen zo nodig door een bedrijf laten verwijderen.
Mocht u de rupsen tegenkomen raak ze dan niet aan, want ze kunnen enorme jeuk en allergische reacties veroorzaken.

Rob Hafkamp

Tuinkunst

Nog even terug kijken naar Tuinkunst 2015? Dat kan via dit filmpje.
 

Luid en duidelijk

Het geluid van het festivaltijdperk golft steeds vaker en luider over en door onze tuinen. Een aantal jaren terug waren het er een tweetal per seizoen. Vorig jaar waren er 6 festivals en voor dit jaar hebben we er al 11 getraceerd. Dat betekent dat we vrijwel ieder weekeind gedwongen meeluisteren naar de feestjes van anderen. Natuurlijk hangt overlast van zoiets onbestemds af als de windrichting. Maar dat 11 keer de wind de muziek van ons zal weghouden valt niet te verwachten. We kunnen onze tuinen niet voor geluid afsluiten: geen geluidswal, geen geluidswerende koepel, geen knop die omgedraaid kan worden. Wat kan er wel tegen deze festivalexplosie ondernomen worden? 
De werkgroep probeert meer duidelijkheid te krijgen over wat wel en niet toelaatbaar is. Zo worden de juridische aspecten uitgezocht: bij de betreffende bestuurscommissie (voormalige deelraad) is aangegeven dat ook wij als vaste recreanten vooraf gehoord willen worden bij het verlenen van een vergunning. Het is nog een hele puzzel om de decibelnorm te achterhalen en eerlijk gezegd zegt de decibelnorm mij niet zoveel totdat ie in je oor toetert.
We hebben een ‘abonnement’ genomen op de Emailservice van de gemeente t.a.v vergunningen evenementen. Er is een lijst gemaakt van de nu bekende festivals voor dit seizoen. Wij zullen een festival iedere keer bij de ingang(en) en de kantine aankondigen met daarbij de telefoonnummers die gebeld kunnen worden in geval van geluidsoverlast. Want u raadt het al: het zijn iedere keer andere telefoonnummers. 
Alles wat een motor heeft jakkert hoorbaar langs en over onze tuinen: door de lucht, over het water, over de weg. Het decibellenniveau voor onze tuinen ligt daarmee al erg hoog. Wellicht zegt u het maakt me niet zoveel uit, een beetje muziek daar groeien mijn planten beter door. En misschien leest u het overzicht en past u uw eigen planning aan in de trant van: als die technojongens komen ga ik thuis een dvd-tje kijken. Toch willen wij u vragen om te bellen naar de klachtenlijnen. Er zijn nu al festivals die gelijktijdig plaats gaan vinden. Voor het komend seizoen zullen we de festivalgolf niet meer kunnen keren. Voor volgend jaar hopen we de geluidsoverlast enigszins te kunnen indammen. Pak de telefoon en laat duidelijk weten dat de muziek te luid is en een inbreuk maakt op onze rust.

FESTIVALKALENDER SEIZOEN 2015 (voor zover nu bekend)
 
11 juli - AMSTERDAMSE BOS   A DAY AT THE PARK   dance/d.j’s  12.00-23.00
11 juli - NIEUWE MEER             SOCIAL GARDEN         alles            12.00-23.00
verg. aangevraagd 7 mei : dossiernummer 0398445
 
12 juli - NIEUWE MEER             JAZZ AT THE LAKE      jazz/soul     14.00-23.00
18 juli - AMSTERDAMSE BOS   ELECTRONIC FAMILY  
25 juli - RIEKERHAVEN             LIVE ON STAGE           dance/pop   10.00-21.00
31 juli - AMSTERDAMSE BOS   DEKMANTEL                dance          13.00-23.00
1 augustus
2 augustus
22 augustus RIEKERHAVEN      STRAFWERK FESTIVAL  house/techno
 
28 augustus AMSTERDAMSE BOS  AMSTERDAM WOODS FESTIVAL                                            
29 augustus
30 augustus      
 
5 september RIEKERHAVEN  PLEINVREES HEROES   deephouse/techno  12.00-23.00

Namens de werkgroep,
Sonja Lindhout

In memoriam

Wij kregen het droevige bericht dat op 19 juli, geheel onverwachts,
op 75 jarige leeftijd is overleden
 
Andrina Boelaars – Bouterse
 
 
Wij wensen de familie veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

Bijdrage leveren

Wilt u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief? 
Mail dan naar de nieuwsbrief@ons-buiten.nl 

Foto's zijn ook altijd welkom en kunt u ook mailen naar bovenstaand email adres. 

Bij voorbaat dank.
Met vriendelijke groet,
Jan Pot
Facebook
Facebook
Website
Website
Email
Email
Copyright © 2015 Tuinpark Ons Buiten, Alle rechten voorbehouden.

schrijf je uit van deze lijst    
verander je abonnement voorkeuren