Copy
...för hus och människor...
Byggnadsvårdsföreningen

Moderna kök i gamla hus

Lördag 19 oktober, en dag för att belysa inredning av kök från olika infallsvinklar.

Ett stort problem för många med gamla hus är hur man ska utforma köket. Stilbrott är oundvikliga för de flesta – det är nog inte så många som vill leva utan kylskåp och rinnande varmvatten. Vi arrangerar en dag på Kulturen i Lund för att belysa inredning av kök från olika infallsvinklar.

Program
09.00 – 09.30 Välkomstkaffe och registrering i Trädgårds- rummet.
09.30 – 10.15 Historik och guidning till några av Kultu- rens köksinteriörer. Carita Eskeröd, bebyggelseantikvarie på Kulturen i Lund. 
10.30 – 11.15 Eldstäder, bakugnar och spisar. Roland Levin. 
11.15 – 12.00 Golvbeläggning i kök. Nils-Anders Nilsson.
12.00 – 13.00 Lunchbuffe på Kulturkrogen. 
13.00 – 13.45 Att planera ett kök, funktion och färg. Krister Wall. 
13.45 – 14.30 Platsbyggda kök, snickeridetaljer. Peder Hermodsson. 
14.30 – 15.00 Eftermiddagskaffe.
15.00 – 15.45 Sammanfattning och frågestund.

Anmälan
Anmälan sker till Christer Fahlström info@skanskagardar.se eller på telefon
0739-32 45 17, senast den 10 oktober. Deltagaravgift för hela dagen är 750 kronor.

Föreläsare
Roland Levin, Morfars kammare Driver två företag: Morfars Kammare och Västra Vrams Kaminaffär. Köper in gamla spisar och kaminer i gjutjärn som totalrenoveras och säljs vidare. Han föreläser om köksspisar för matlagning och värme ge- nom tiderna och vad man själv kan göra för att spisen ska hålla i många år.

Nils-Anders Nilsson, Ni & Wi Timmer och Tak HB Driver firma sedan början av 2000-talet. Är uppvuxen med gamla hus. Kunskapen har gått i arv från far till son. Har haft Sten Nilsson som lärare i taktäckning. Hantverkarens råd om golv i gamla hus, med tyngdpunkt på kök. Hur och varför man gjorde som man gjorde förr, traditionella material, bra att tänka på och praktiska råd.

Krister Wall, Krister Wall arkitektkontor Egen arkitektverksamhet i 40 år, med inriktning på restau- rering av kulturprojekt – från torp till kyrkor och högre- ståndsbyggnader. Arkitektens syn på hur man kan gå till väga med att förnya eller rusta upp ett kök – att känna av huset och ”läsa av” ägarens behov, och sedan gestalta inredningsdetaljer, färg- sättning och funktion till en avvägd helhet.

Peder Hermodsson, Folkes Bygg & Byggnadsvård Drev eget snickeri i 7-8 år. Har tillverkat dörrar och fönster av äldre snitt, även möbler och prototyper till möbelindu- strin. Bygger nu upp ett kultursnickeri. Snickarens lösningar på snickeridetaljer passande för äldre hus, samt det praktiska trähantverket.

Vi ses där!
 

© 2013 Byggnadsvårdsföreningen, Alla rättigheter reserverade.