Copy
View this email in your browser
Nieuwsbrief Cultuurtoren Honsoirde
December


 
Beste lezers,

Velen van u zijn ongetwijfeld volop bezig om u voor te bereiden op een sfeervolle Kerstmis. Het kerstconcert op 19 december in de Abdij Mariënkroon, door Honsoirde georganiseerd en op een voortreffelijke wijze verzorgd door het Tilburgse koor XingNu, was alvast een fraai voorproefje van wat u de komende weken kunt horen en zien op tal van plaatsen, of misschien als u luistert naar de concerten op radio en tv. 

Voor de maand januari verrassen we u graag met schitterende activiteiten, zoals de duo-expositie NATUURLIJKE VERBINDING van zondag 15 januari t/m zondag 5 februari 2023, van 13.00-17.00 uur,  en het concert VAN INDRUKWEKKEND TOT ONTROEREND door het KlarinetNsemble Hilvarenbeek, op zaterdag 28 januari om 20.00 uur in de Abdij Mariënkroon.

U bent van harte welkom bij Honsoirde! Kijkt u wel altijd eerst op onze website die we geregeld zullen actualiseren: www.honsoirde.nl

Hebt u zich voorgenomen het nieuwe jaar eens iets geheel nieuws te gaan doen? Bijvoorbeeld een bestuurstaak of vrijwilligerswerk waarvoor u uw talenten kunt inzetten? Dan bent u bij Honsoirde op de juiste, boeiende en gezellige plek. Stuur een mail naar info@honsoirde.nl
 

Duo-expositie

NATUURLIJKE VERBINDING
     

Zondag 15 januari t/m zondag 5 februari 2023, van 13.00-17.00 uur
Toegang is gratis
 
Gedurende vier zondagmiddagen, van 15 januari t/m 5 februari 2023 van 13.00-17.00 u, exposeren veelzijdig kunstenaar Rob van de Wiel en viltkunstenares Peti van Noort, beiden uit Drunen, hun oogstrelende kunstwerken in de fraai gerestaureerde cultuurtoren Honsoirde in Nieuwkuijk. Openhartig vertellen ze over hun leven en hun kunst.

Peti leerde Rob kennen toen hij jaren geleden deelnam aan de Route van de Kunst. Peti en haar man waren enthousiast over het werk van Rob en kochten twee van zijn kunstwerken, die Rob zelf thuis kwam brengen. Beiden bleken te werken met natuurlijke materialen, een bindende factor, waardoor ze elkaar goed aanvoelen in hun kunstzinnige uitingen.

Rob van de Wiel (52) uit Drunen is een artistiek man, autodidact en een enthousiast verteller. Behalve zijn ‘natuurlijke’ kunstwerken die de bezoeker van de expositie kan aanschouwen, maakt hij ook prachtige sieraden, zoals armbanden en kettingen. Zie www.beachbumb.nl.

Vrijheid
Rob heeft zijn veelzijdigheid te danken aan een innerlijke drijfveer, zijn absolute behoefte aan vrijheid. ‘In een ver verleden’, vertelt hij, ‘had ik een kantoorbaan (niets voor mij), werkte ik in een kledingzaak waarvoor ik geregeld wat wegbracht en was ik een poos vrachtwagenchauffeur. Dat chaufferen bood me vrijheid, waardoor ik naar de kust kon om te gaan surfen, windsurfen en kitesurfen.’ 
Geleidelijk aan werd hem duidelijk dat hij wat anders wilde, dat het leven hem meer te bieden had. Dat werd hem als het ware in de schoot geworpen dankzij zijn kunstenaarsoog, zijn aandacht en liefde voor de zee, het strand en de natuur, waar voor hem schatten liggen die weinig mensen zien zoals hij ze ziet. Steentjes in allerlei vormen, maar ook dingen die mensen achterlaten, zoals plastic, touw, canvas, ijzer en hout. Het strand is voor Rob één grote schatkist, zijn kunstenaarshanden en zijn fantasie doen de rest. 
 

 
Sieraden versus kunst
‘Het begon met het maken van kunst’, vertelt Rob, ‘maar per toeval kwam ik op een sieradenontwerp.’ Een gevonden steentje, een stukje hout, in Robs hoofd voltrok zich een creatief proces dat uiteindelijk leidde tot een ontwerp, en nog een, et cetera. ‘En voor ik het wist, had ik mijn eerste opdracht al te pakken, en zo breidde dat zich uit. Dat was mooi, maar toch, er ging wat knagen: ik wilde niet alleen bezig zijn met sieraden.’ Dat ging en gaat nog steeds ten koste van zijn grote behoefte om zijn vleugels uit te slaan, de vrijheid te voelen om met hart en ziel kunstwerken te maken van al het moois dat de natuur hem biedt. Want mocht dat nog niet duidelijk zijn: het is dát waar hij op wil focussen: kunst maken.

En dus trok hij vroeg in de coronatijd met zijn bus naar Spanje en Portugal, alleen, om inspiratie op te doen door ‘gewoon’ te kijken, te zoeken en te vinden. Nu niet meer alleen aan de kust, maar ook elders in de natuur die, zoals Rob met een zucht formuleert, ‘er niet zo florissant meer bijligt’. Hij deed opnieuw mee aan de Route van de Kunst, waar hij veel bewondering genoot. 

Ook nu weer trekt Rob naar Spanje en Portugal, deze keer niet alleen maar met zijn zoon van 16, om inspiratie op te doen, om mooie kunst te maken met acrylverf en vooral met de schatten uit de natuur.

 

Peti van Noort (58) noemt het vervaardigen van haar vilten kunstwerken en gebruiksmaterialen een hobby. Ze is opgeleid tot fysiotherapeute en is in het dagelijks leven werkzaam bij een bedrijf voor orthopedische materialen. ‘Dankzij mijn vroegere bestuurswerk voor de ViltKontaktGroep, de vereniging voor viltliefhebbers, heb ik tal van contacten kunnen leggen met vilters’, vertelt Peti.

 
De Druppel
Peti doet de 3-jarige opleiding op  de viltacademie in Essen, België, en volgt regelmatig masterclasses bij diverse Nederlandse en buitenlandse kunstenaars. Evenals Rob haalt Peti haar materialen uit de natuur: ‘Al ruim twintig jaar vervaardig ik ambachtelijk vilt van (meestal) schapenwol, waaraan ik allerlei andere dierlijke vezels, zoals zijde, en plantaardige materialen, zoals katoen, bamboe of papier, toevoeg.’ De resultaten zijn bijzonder fraai. Op Peti’s facebookpagina heeft ze er enkele afgebeeld, zoals een kleurrijke shawl met diverse fascinerende motieven, een tas en enveloptas, en kunstwerken zoals De Druppel, het werk dat haar moeder enkele jaren geleden van haar kocht toen ze een galerie bezocht waar Peti exposeerde. ‘Ze zag weliswaar geregeld de bewegende handen van haar dochter’, vertelt Peti, ‘maar nu hing het resultaat van die beweging in een galerie in Baarle-Nassau, waar dit kunstwerk blijkbaar een bijzondere indruk maakte.’ Hoe mooi moet het zijn je moeder zo trots en gelukkig te zien met iets wat je zelf hebt gemaakt.

Inspiratiebron
Haar inspiratiebron is naast de natuur ook haar familie. Haar ouders hebben de liefde voor creativiteit aan haar overgedragen. Maar wat haar vooral boeit in haar viltwerk is dat je op wol allerlei technieken kunt toepassen die leiden tot verschillende structuren. En dit gaat allemaal op ambachtelijke wijze. Vilt maken met de natte techniek, (er bestaat ook nog een droge techniek)  is de wol met water, zeep en wrijving behandelen ‘… een procedé enigszins vergelijkbaar met de wollen trui die gekrompen uit de iets te heet afgestelde wasmachine komt’, aldus Peti. 

Gesponnen garens
We komen te spreken over schapenwol en de moeilijkheden van dit kostbare materiaal. De wol van Nederlandse schapen die naar China werd geëxporteerd om er draden van te spinnen, omdat dat daar ‘op een koopje’ kon, waarna ze terug naar Nederland werden verscheept. Toen China het liet afweten, konden de schapenboeren hun wol niet meer kwijt en werd dit zo bijzondere natuurproduct verbrand! ‘Gelukkig is er nu sprake van een kentering. Op meerdere plaatsen in Nederland ontstaan groepen die de wol zelf spinnen en verwerken tot functionele producten’, vertelt Peti. ‘Want van wol zijn heerlijke  garens en stoffen te maken. Mijn hart ligt nu vooral bij het vilten, maar hoe fijn is het om nog steeds de dekens te gebruiken die ik jaren geleden breide van gesponnen garens van de vacht van schapen uit de Drunense omgeving. Het hele proces van schoonmaken, kaarden, spinnen (op het spinnenwiel van mijn moeder) en breien.’

Peti en Rob en hun kunst als natuurlijke verbinding, een imponerend duo.
 

Concert

VAN INDRUKWEKKEND GROOT TOT ONTROEREND KLEIN

KlarinetNsemble Hilvarenbeek

 

Zaterdag 28 januari, aanvang 20:00 uur
Toegang 12,50
 
Op zaterdagavond 28 januari a.s. om 20.00 uur opent de Cultuurtoren Honsoirde zijn poort voor een klankrijk concert van het KlarinetNsemble Hilvarenbeek. Het concert vindt plaats in de Abdij Mariënkroon.
 
Het KlarinetNsemble is een hechte groep van ruim twintig zowel vergevorderde amateur- als beroepsklarinettisten uit Hilvarenbeek en ver daarbuiten. Het vertegenwoordigt de hele klarinetfamilie, van hoog tot laag, wat een unieke, rijke klankkleur oplevert, waardoor het ensemble ook in staat is symfonische werken uit te voeren. Zie http://www.klarinetnsemble.nl/#agenda

Het ensemble speelt zowel lichtklassieke muziek als Zuid-Amerikaanse muziek en eigen composities van de leider, Maarten Jense, die vanaf de oprichting dirigent en arrangeur is.

Het ensemble trad in de loop van de jaren op veel plaatsen op in Nederland en het buitenland. Thematische en gevarieerde concerten, geregeld in samenwerking met koren of theatergezelschappen. Het laatste project was een eigen opera, Confusio, waarin muziek, zang, dans en theater samenkwamen, die afgelopen zomer met groot succes werd opgevoerd in Hilvarenbeek.

Het programma voor 28 januari is gevarieerd en verrassend, met werken van o.a. Bach, Mozart, Beethoven, Dvorák en Vloeimans.

Maarten Jense studeerde klarinet aan de conservatoria van Utrecht en Tilburg. Daarnaast volgde hij lessen compositie en orkestdirectie. Hij maakte deel uit van professionele ensembles en richtte zelf ook een aantal ensembles en orkesten op. Maarten dirigeerde diverse harmonieorkesten en is dirigent van het Regionaal Senioren Orkest Midden-Brabant en het KlarinetNsemble. Hij componeert en arrangeert werken, al dan niet in opdracht, die door binnen- en buitenlandse orkesten en ensembles worden uitgevoerd. Maarten doceert klarinet aan zijn klarinetschool in Hilvarenbeek.
 
 
Graag wensen wij u sfeervolle feestdagen en een vredig 2023.
Kijk ook eens op de site: https://seniorenschoolheusden.nl/ Verder adviseren wij u de nieuwsbrief van creativiteitscentrum De Ark te lezen, want ook daar is ook in 2023 zo veel (mee) te doen. Zie daarvoor https://www.dearkhaarsteeg.nl/nieuws/. Vergeet u vooral ook niet op zoek te gaan naar het veelzijdige aanbod van de bibliotheek op de website: https://www.bibliotheekheusden.nl/.
Facebook
Copyright © 2022 Cultuurtoren Honsoirde, All rights reserved.


U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u op onze mailinglijst staat, bijvoorbeeld omdat u een van onze activiteiten heeft bezocht. Mocht u hier geen prijs op stellen dan kunt u zich afmelden via de onderstaande link.

uitschrijven voor de nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp