Copy

Nyhetsbrev December 2022
ASSITEJ Sverige

Läs nyhetsbrevet i webbläsaren

Några ord från vår ordförande Michael Cocke

Med allt som händer i världen och här hemma har det har varit en orolig höst och vi går in i en mörk vinter. Men vi på ASSITEJ fokuserar på det vi kan påverka och hoppas på en ljusare vår. Vi har genomfört en klimatsalong och på vår hemsida finns tips hur det går att arbeta med hållbarhet i er organisation. Vi siktar på att komma med fler enkla verktyg för er att använda i vardagen framöver.

Vi har en ny regering och nya konstellationer i kulturutskottet och utbildningsutskottet. Nästa steg i vårt kulturpolitiska arbete är att få de två att mötas. Som vår rapport "Spelar mindre roll?" visade behöver vi ett distributionssystem som fungerar i hela landet. Men vi behöver också få ett system där kultur och skola går hand i hand. I dag blir det många krockar som leder till att scenkonst på skoltid blir ett problem, en ”schemabrytande aktivitet”. Det här är inte den pressade skolpersonalens fel utan en strukturell fråga. Vi behöver, precis som i Norge, att kultur- och utbildningsministerium arbetar fram lösningar utifrån både scenkonstens och skolans behov. Även Svensk Scenkonst rapport om deras medlemmars arbete med barn och unga vittnar om detta behov. Deras rapport visar även den på att ojämlikheten är stor i landet. Utbildningsutskottets nye ordförande Fredrik Malms kommentar i Kulturnytt var att det är oacceptabelt att elever kan gå igenom grundskolan utan att ha sett teater eller dans. Vi håller med!

Den förra mandatperioden lyckades vi synliggöra problemen för riksdagsledamöter och kulturministrar. Den kommande mandatperioden vill vi se att de kulturpolitiska målen blir verklighet. Personligen är jag optimistisk. I dag har vi en problematik med parallella ineffektiva system där många kommuner inte har någon budget för inköp av scenkonst utan helt förlitar sig på medel från Skapande skola. Det var nog inte tanken med reformen att den skulle stå för ca 75% av finansieringen av scenkonst i skolan. Vi tror att ett effektivt system som når alla är möjligt med de medel som stat, region och kommuner satsar idag. Det borde väl vara den perfekta kulturpolitiska reformen under de kommande årens lågkonjuktur!
Kära medlemmar i ASSITEJ Sverige, nu är det dags att skicka in era produktioner till ASSITEJ Sveriges Scenkonstkatalog för barn och unga för våren 2023.

I över 25 år har vi publicerat katalogen, och förutom att informera om våra medlemmars utbud våren 2023 så tjänar katalogen också som dokumentation av vad som spelats för barn och unga genom åren. Vi vill att sammanställningen ska bli så heltäckande som möjligt och är helt beroende av den information ni ger oss. Så vi ber er därför att ta er tid att fylla i formuläret som ni hittar HÄR! Katalogen avser egna produktioner, inte gästspel.

Senast den 20 januari vill vi ha in informationen.
Tveka inte att kontakta oss om ni har frågor. Mejla: zz@assitej.se

Revisit Young Swedstage

Nu öppnar många festivaler och gästspelsscener runt om i världen igen efter pandemin och det finns ett sug av att möta scenkonstnärer och deras verk i sammanhang där vi träffas "live".

I vinter fortsätter vi arbetet med att marknadsföra svensk scenkonst för unga utomlands. Vi har fått ett ”projektbidrag till internationell verksamhet som påverkats av pandemin” från Kulturrådet och inom ramen för arbetet med Young Swedstage planerar vi två olika arrangemang; ett på APAP i New York i januari och ett på Krokusfestivalen i Hasselt i Belgien i februari.

Såväl i New York som Hasselt kommer vi att presentera och marknadsföra de produktioner som valdes ut och presenterades live på Bibu genom särskilt skapade insatser i form av presentationer, workshops, samtal och i personliga möten med arrangörer och medverkande i utvalda produktionerna. Tillsammans med det digitala material som redan finns vill vi skapa möten för att återstarta det internationella utbytet på vårt område.

Den 28 november arrangerade vi också ett webinarium, ”What are we looking for?”, där vi presenterade vårt arbete med Swedstage och pratade om vad som är aktuellt, ”passande”, tabu och intressant i olika länder, sammanhang och traditioner. I samtalet medverkade festivalarrangörer från Kanada, Nordirland och Belgien samt Sophia Segrell från Dockteatern Tittut och Viktoria Dalborg från Kompani Giraff.
Vi kommer att lägga ut det timslånga samtalet på vår hemsida så snart vi har redigerat det.

Har du frågor om vårt arbete med Swedstage – kontakta oss gärna på info@assitej.se.

Showboxfestivalen och Nordiskt-Baltiskt nätverksmöte i Oslo

Tillbaka från nordiskt-baltiskt möte i Oslo. Förutom spännande föreställningar på Showboxfestivalen tillbringade vi många timmar i möte med våra nordiska och baltiska kollegor för att prata om framtida verksamhet: gemensamma arrangemang och ansökningar, framtida festivaler och presentationer av nordisk och baltisk scenkonst för barn och unga. Samtidigt fick vi tillfälle att njuta av Oslos generösa kulturutbud i form av både Munch och bastuflottar! Läs mer om det nordisk-baltiska nätverket på Facebook.
Segni Open Call!

Är du nyfiken på Segni-festivalen i Mantova, Italien? Då tipsar vi er om att Open Call för festivalen 2023 nu öppnat! Du kan ansöka om att medverka med en föreställning eller hålla en masterclass. Festivalen pågår 28/10 - 5/11 2023.

Läs mer och ansök här!

HIGH FEST Open Call!
 

"In 2022 we celebrated the 20th anniversary edition of HIGH FEST International Performing Arts Festival. We would like to announce the opening of the registration for the 21st HIGH FEST International Performing Arts Festival, which will take place 1st - 8th of October, 2023, Yerevan, Armenia!"


Läs mer och ansök här!


On January 16-20, the Arts Printing House will host an international children's and youth festival – KITOKS'23. This year, the festival greets audiences with the slogan "Inspiring connections!". This is the first and largest festival in Lithuania presenting unconventional performing arts to 0-18 year olds, which this year the festival program will feature performances not only by Lithuanian creators, but also by Norwegians, Swiss, Belgians.
ASSITEJ Sveriges kansli tackar för ett fint 2022 och siktar mot nya äventyr 2023!

God jul och Gott nytt år önskar
Niclas, Zara och Linnea!
Facebook
Instagram
ASSITEJ Sweden · Kaplansbacken 2 · Stockholm 112 24 · Sweden
www.assitej.se · info@assitej.se
Du som får detta nyhetsbrev är medlem, har samtyckt eller så har vi registrerat dig via så kallad intresseavvägning. Läs vår integritetspolicy.

Vill du ändra något kring hur du får dessa mejl kan du antingen uppdatera dina inställningar eller avprenumerera från den här listan.


Email Marketing Powered by Mailchimp