Copy
Suomen Kotiseutuliiton jäsenille suunnattu Hilja-uutiskirje sisältää tietoa liiton järjestämistä tilaisuuksista, jäsentoiminnasta, palveluista ja edunvalvontatyöstä. Välitäthän tämän sähköpostin siis eteenpäin.

Lähetä tämä viesti edelleen
Eikö viesti näy kunnolla?
Avaa uutiskirje selaimessa
Tammikuun 2019 uutiskirjeen aiheita:
 1. Kotiseutuliiton 70-vuotisjuhlavuosi on alkanut!
 2. Kotiseutublogissa asiantuntijat äänessä
 3. Vuoden kotiseututeos -kilpailulla on välivuosi
 4. Paikallismuseonhoitajien koulutus suuntaa Ouluun
 5. Tauno Suominen sai Kotiseutuneuvoksen arvonimen
 6. Avustuksia jäsenten hankkeisiin Museovirastolta
 7. Mitä tapahtuu viihteen ja taiteen tiloissa?
 8. Neljä ehdolla kulttuuriperintöpalkinnon saajaksi
 9. eMuseo-mobiiliopasteilla museonne on aina avoinna! Maksuton koulutus 30.3. Hämeenlinnassa

JÄSENILLE:
 1. Maakunnalliset kotiseututoimijoiden kokoukset 2019
 2. Näin muistat ansioituneita kotiseututoimijoita
 3. Tietoa jäsenyydestä ja palveluista
 4. Tietosuoja-asetus ja -laki koskevat jokaista yhdistystä ja kuntaa
 5. Tietosuoja-asetus arkistojen näkökulmasta
 6. Uusi jäsenetu: 25% ale SKS:n kirjoista
 7. Uusi jäsenpalvelu: Liittokaista sääntöjen uusimiseen
 8. Muistakaa: verkkosivut jäsenetuna
 9. Jäsenlehti Kotiseutuposti suoraan sähköpostiinne
Uutiskirjeen toimittaa järjestöpäällikkö Liisa Lohtander 

Kotiseutuliiton 70-vuotisjuhlavuosi on alkanut!
 
Suomen Kotiseutuliitto perustettiin Tammelassa ensimmäisillä Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä 26.5.1949. Vuonna 2019 liitto siis täyttää 70 vuotta. 

Vireä 70-vuotias Kotiseutuliitto on yli 120-vuotiaan kotiseutuliikkeen keskusjärjestö ja maamme suurin kulttuurialan kansalaisjärjestö.

Juhlavuoden kärkihankkeet ja toiminnot:

Lue lisää liiton sivuilta

 


Kotiseutublogissa asiantuntijat äänessä,
lue uusimmat jutut:

Kotiseutuliitto sillanrakentajana polarisoituvassa maailmassa.
16.1.2019 Sampo Suihko, Kotiseutuliiton hallituksen
puheenjohtaja

Yhdessä kohti uutta maakuntaa.
14.12.2018 Raija Partanen, kehittämispäällikkö/kulttuuri ja luova talous, Keski-Suomen liitto

Lapsi mukaan töihin -päivä Kotiseutuliitolla.
3.12.2018 Maikku Talvitie, Kotiseutuliiton Mestarit ja kisällit -hankkeen koordinaattori

Kotiseututyön merkitys esiin EU:n huipulla.
9.11.2018 Anna-Maija Halme, Kotiseutuliiton viestintäpäällikkö, Europa Nostran valtuuston jäsen

Mestareita ja kisällejä kohtaamassa.
26.10.2018 Irja-Kaisa Lakkala, Kotiseutuliiton varapuheenjohtaja

 
Vuoden kotiseututeos -kilpailulla on välivuosi

Vuoden kotiseututeos -kilpailu on tauolla tänä vuonna. Kilpailua on järjestetty jo kymmenen vuoden ajan. Sinä aikana kilpailu on kasvanut merkittäväksi kotiseutukirjallisuuden esille tuojaksi, jota teosten tekijäkunta ja julkaisijat arvostavat. Välivuoden aikana on tarkoitus kehittää kilpailua. 

Kun ensi vuonna kilpailu avataan taas uudelleen, Kotiseutuliitto tiedottaa siitä hyvissä ajoin. Silloin myös vuosina 2018–2019 ilmestyneet kirjat voivat osallistua kilpailuun.

>> Lue lisää
 
Paikallismuseonhoitajien koulutus suuntaa Ouluun

Syksyllä käynnistynyt koulutuskierros paikallismuseonhoitajille kiertää Suomea ahkerasti kevään aikana. Helmikuussa kolmepäiväinen koulutus järjestetään Oulussa ja se järjestetään yhdessä Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntamuseoiden kanssa

Koulutus tarjoaa eväitä paikallismuseon hoitamiseen, keinoja oman museon kehittämiseen sekä vertaistukea muilta paikallismuseotoimijoilta.

Oulu: 8.–9.2. ja 22.2., ohjelma, ilmoittautuminen ja lisätiedot täällä.
 
Tauno Suominen sai Kotiseutuneuvoksen arvonimen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi 19. joulukuuta 61 arvonimeä. Suomen Kotiseutuliitto onnittelee uutta kotiseutuneuvosta, Tauno Arvo Suomista Loimaalta.

Tasavallan presidentin myöntämä arvonimi on julkisen arvonannon osoitus kansalaisen yhteiskunnan hyväksi tekemästä työstä ja sen tulee mahdollisuuksien mukaan kuvata henkilön elämäntyötä. Arvonimiä myönnetään yleensä kaksi kertaa vuodessa ja niitä on myönnetty vuodesta 1918 lähtien yhteensä yli 14 000.

Lisätietoa arvonimistä: Valtioneuvoston kanslia

>> kaikki kotiseutuneuvokset Suomen Kotiseutuliiton sivuilla


Avustuksia jäsenten hankkeisiin Museovirastolta

Museovirasto on jakanut avustuksia aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen mukaisiin yhteistyö- ja kehittämishankkeisiin sekä maailmanperintökohteiden tutkimus- ja kehittämishankkeisiin. 

>> Lue lisää

 
Mitä tapahtuu viihteen ja taiteen tiloissa?

Millainen taide pysäyttää? Millainen viihde herättää ajatuksia? Mikä saa hymyilemään, nauramaan ja liikuttumaan? Millainen tila herättää kokemukset ja tarinat eloon? Erilaiset elämykset sykähdyttävät ja nostavat meidät arjen yläpuolelle. Viihteen ja taiteen tiloissa on Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teema Suomessa vuonna 2019.

Teemavuoden aikana tuodaan esille taiteen tekeminen ja kokeminen, viihteen eri muodot sekä kokijoiden näkökulmat. Tärkeitä ovat myös paikat, joissa kokemus ja elämys syntyvät.

>> Lue lisää
 
Neljä suomalaishanketta ehdolla kulttuuriperintöpalkinnon saajaksi

Euroopan kulttuuriperintöpalkintoja havittelee tänä vuonna vuonna neljä hienoa suomalaista hanketta: Koulutus ja tietoisuuden lisääminen -luokassa palkintoehdokkaana ovat Helsingin Lapinlahden mielisairaalan Lapinlahden Lähde -hanke ja Sotalapsi-verkkonäyttely, joka kertoo Ruotsiin ja Tanskaan toisen maailmansodan aikana evakuoiduista noin 80 000 suomalaislapsesta. 

Konservointikategoriassa on ehdolla J.S. Sirénin suunnitteleman Eduskuntatalon (1931) peruskorjaus ja Alvar Aallon suunnitteleman Seinäjoen kirjaston (1965) hiljattain valmistunut peruskorjaus.

>> Lue lisää
 
eMuseo-mobiiliopasteilla museonne on aina avoinna!

Maksuton koulutus 30.3. Hämeenlinnassa


eMuseo-palvelun avulla museo-opas on aina käytettävissä – oli museo auki tai kiinni. Museot voivat tehdä helposti itse mobiilioppaita museostaan ja sen ympäristöstä. Oppaisiin voi liittää tekstiä, kuvia, ääntä ja videoita. Kaikkea sisältöä voi päivittää ja kehittää milloin tahansa. 

>> Lue lisää 
 
 

JÄSENILLE:


Maakunnalliset kotiseututoimijoiden kokoukset 2019

-    Etelä-Pohjanmaa, Seinäjoki: 14.3. 
-    Etelä-Savo, Mikkeli: 4.4.
-    Kainuu, Kajaani: 16.4. 
-    Lappi, Rovaniemi (huhtikuussa)                     
-    Pirkanmaa, Tampere: 28.3. 
-    Pohjois-Karjala, Joensuu: 19.3.
-    Pohjois-Pohjanmaa, Oulu: 9.4.
-    Pohjois-Savo, Kuopio: 20.3.
-    Satakunta, Pori: 11.4. 
-    Uusimaa, Helsinki: 4.3.
-    Varsinais-Suomi, Turku: 7.3.

Kaupunkikohtaiset aikataulut ja ohjelmat: www.kotiseutuliitto.fi/tapahtumat

 


Näin muistat ansioituneita kotiseututoimijoita

Vapaaehtoisuus ja ansiokas kotiseututyö ansaitsee kiitokset! Nyt on hyvä hetki miettiä, keitä haluatte kiittää tai palkita ensi kevään aikana.

>> Lue lisää sivuiltamme
Tietoa jäsenistä ja jäsenyydestä
 
Hei jäsen! Hienoa, että olet mukana.

Olemme valtakunnallinen kotiseutu- ja kulttuuriperintötyön keskusjärjestö, ja olemme olemassa teitä varten!

Monipuoliset neuvonta-, tuki- ja tietopalvelumme ovat pääosin verkossa, mutta palvelemme toki myös puhelimitse. Neuvomme mm. rahoituksen haussa, sääntöjen uusimisessa, arkistoinnissa, digitoinnissa, museotyössä, huomionosoitusten hakemisessa, yleisöjen tavoittamisessa ja monikanavaisessa viestinnässä.

Teemme myös vaikuttavaa edunvalvontatyötä: pidämme esillä jäsenille tärkeitä teemoja antamalla vuosittain lukuisia lausuntoja ja julkilausumia.

Yhdessä olemme suuri ja vaikuttava kansalaisjärjestö: 730 jäsenyhdistyksessämme toimii yli 150000 henkilöä. Lisäksi jäseniimme kuuluu mm. 100 kuntaa, maakuntien liitot, valtakunnallisia järjestöjä ja yli 200 henkilöjäsentä.Tiesitkö?

Liiton jäsenet käyttävät ylintä päätösvaltaa niin maakuntatasolla kuin vuosikokouksessa. Jokaisella maakunnalla on liiton valtuustossa vähintään yksi edustaja – jäsenistön valitsema yhteyshenkilö. Tutustu heihin: Kotiseutuliiton valtuusto.Liity Kotiseutuklubiin!

Kotiseutuklubi kutsuu mukaan kaikki kotiseutujen hyvinvoinnista, ilmiöistä, ideoista ja kehittämisestä kiinnostuneet. Klubilaisena tiedät, mitä kotiseututoiminnassa tapahtuu. Saat jäsenetuja ja -tarjouksia, voit osallistua klubiretkille ja -tapaamisiin ja tapaat mukavia ja samanhenkisiä ihmisiä.
Jäsenedut

Kotiseutuliiton jäsenyhteisöt ovat oikeutettuja liiton moniin palveluihin ja jäsenetuihin. Sivuillemme olemme listanneet keskeisimmät jäsenedut. Monille tärkein jäsenetu on mahdollisuus osallistua liiton ja järjestämään toimintaan ja päätöksentekoon. Lisäksi jäsenistön toiveesta on kehitetty mobiiliyhtyeensopiva verkkosivupalvelu, eMuseo-opas paikallismuseoille ja laajennettu neuvontaa.

Jäsenet pitävät tärkeänä myös neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Kotiseutuposti-lehteä sekä asiantuntevaa Kotiseutu-vuosikirjaa. Oman maakunnan asioista kerrotaan maakunnallisissa tapaamisissa ja kirjeissä.

26 hyvää syytä kuulua keskusjärjestöönJäsenpalvelut 

Suomen Kotiseutuliiton keskusjärjestö- ja edunvalvontatyötä esitellään sivuillamme Järjestö-valikossa.

Kotiseutuliitto vaikuttaa osallistumalla sekä lausunnoilla, julkilausumilla ja kannanotoilla mm. lainsäädäntöön (esim. yhdistystoimintaa koskeva lainsäädäntö, rakennus- ja kaavoituslaki, ympäristöasioita koskeva lainsäädäntö, kuntaliitokset, museoasiat, kotiseutuarkistot). 

Kotiseutuliitto tarjoaa neuvontaa mm. seuraavissa asioissa: yhdistystoiminta, tietosuoja-asiat, säännöt, yhdistysrekisteriasiat, yhdistyslaki, yhdistyksen verotus, avustukset ja niiden hakeminen, kotiseutuvaakunat ja -museot, vaikuttaminen päätöksentekoon ja kaavoitukseen, viestintä ja verkkosivut.

Suuri osa sähköisestä neuvonnasta on Tietopankissa.

 
Tietosuoja-asetus ja -laki koskevat jokaista yhdistystä ja kuntaa

Uusi tietosuoja-asetus astui lopullisesti voimaan 25.5. ja henkilötietolaki muuttuu tietosuojalaiksi; velvoitteet tiukkenevat ja sanktiot kovenevat. Yhdistyslain mukaan yhdistyksen on pidettävä jäsenistään luetteloa, joka on lain tarkoittama henkilörekisteri. Mitä lakimuutos tarkoittaa yhdistyksille? Entä arkistoille ja museoille?

>> Olemme koonneet ohjeita aiheesta etenkin yhdistysten näkökulmasta
 
Tietosuoja-asetus arkistojen näkökulmasta

Kotiseutuarkistojen vastaanottamissa ja säilyttämissä yhdistysarkistoissa on mm. jäsenluetteloita. Tällöin kotiseutuarkisto toimii rekisterinpitäjänä näiden suhteen niin kauan, kuin ne sisältävät edelleen elossa olevien henkilötietoja. Kotiseutuarkistojen tulee siis mm. laatia tietosuoja-asetuksen edellyttämä seloste käsittelytoimista näiden osalta.

Kotiseutuarkisto toimii itse rekisterinpitäjänä mm. laatimiensa aineistoja koskevien hakemistojen suhteen, silloin kun on kyse manuaalista henkilörekistereistä tai sähköisestä henkilötietojen käsittelystä, mutta myös haltuunsa yleisen edun mukaisessa arkistointitarkoituksessa arkistoidun aineiston suhteen.

>> Olemme koonneet ohjeita arkistojen näkökulmasta
 
Verkkosivut jäsenetuna

Muistattehan, että tarjoamme jäsenetuna modernit ja ketterät www-sivut! Verkkosivupalvelun vuosihinta on 90 € + alv, ja se kattaa kaiken olennaisen: valmiiksi suunnitellun, tyylikkään sivustopohjan, ylläpidon, teknisen tuen ja kehityksen, tallennustilan, verkko-osoitteen kotiseudut.fi/yhdistyksennimi (oma domain erilliseen vuosihintaan), sivuston mobiiliyhteensopivuuden, ns. suljetut sivut esim. hallituksen käyttöön, tuki- ja neuvontapalvelut, online/chat-tuki palvelun päivittäjille, online-Google-kalenterin lisääminen esim. tilavarauksiin... >> Lue lisää
 
Jäsenpalvelu: Liittokaista sääntöjen uusimiseen

Liittokaista nopeuttaa palvelua: Kotiseutuliitolla on vuodesta 2018 käytössä Patentti ja rekisterihallituksen (PRH) uusi asiointipalvelu, Liittokaista. Palvelu on osa yhdistysrekisterin sähköistä ilmoitusta. Liittokaista nopeuttaa jäsenyhdistysten perus- ja sääntömuutosilmoitusten käsittelyä PRH:ssa.

Kun uusitte sääntöjänne, saatte huomattavan alennuksen PRH:n maksuista käyttämällä valmiita mallisääntöjämme. Me neuvomme!

>> Tutustu jäsenpalveluun
 
Jäsenetu: -25% SKS:n kirjoista!

Kotiseutuliiton jäsenyhteisöt ja Kotiseutuklubilaiset saavat jatkossa 25 % alennuksen kaikista Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) kirjoista. Aiemmin etu oli vain klubilaisten käytössä. Käyttäkää verkkokaupassa alekoodia Kotiseutu.

>> Tutustu jäsenetuihin ja -palveluihin

 
Jäsenlehti Kotiseutuposti suoraan sähköpostiinne

Kotiseutuposti on Suomen Kotiseutuliiton julkaisema ajankohtaislehti. Liiton jäsenyhteisöt ja Kotiseutuklubin jäsenet saavat painetun lehden jäsenetuna.

Jäsenyhteisöjen henkilöjäsenet voivat tilata lehden sähköpostiinsa maksutta. Ilmoita meille os. toimisto@kotiseutuliitto.fi ne sähköpostit, joihin lehti toivotaan lähetettävän suoraan.

Sähköisiä lehtiä pääset lukemaan täällä: kotiseutuliitto.fi/kotiseutuposti
Kotiseutuliitto verkossa
Kotiseutuliitto verkossa
Kotiseutuliitto/Facebook
Kotiseutuliitto/Facebook
Kotiseutuliitto/Twitter
Kotiseutuliitto/Twitter
Kotiseutuliitto/Instagram
Kotiseutuliitto/Instagram
Share
Tweet
Forward


 Päivitä tietojasi


 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Suomen Kotiseutuliitto · KALEVANKATU 13 A · Helsinki 00100 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp