Copy
Suomen Kotiseutuliiton jäsenille suunnattu Hilja-uutiskirje sisältää tietoa liiton järjestämistä tilaisuuksista, jäsentoiminnasta, palveluista ja edunvalvontatyöstä. Välitäthän tämän sähköpostin siis eteenpäin.

Lähetä tämä viesti edelleen
Eikö viesti näy kunnolla?
Avaa uutiskirje selaimessa
Toukokuun uutiskirjeen aiheita:
 1. Kotiseutupäivillä keskustellaan yhdessä ja kehitetään toimintaa
 2. Kotiseutuliiton verkkosivut uudistuivat
 3. Kulttuuripalvelut paremmiksi yhdistysten ja kuntien yhteistyöllä
 4. Vielä ehditte osallistua! Haussa Suomen paras kotiseutukirja
 5. Kulttuurikasvatussuunnitelmille ja Kulttuurivoltille EU:n ja Europa Nostran palkinto
 6. Aineistot julkaistu Kaikilla on oikeus kotiseutuun -seminaarista
 7. Kotiseutuliitto avasi oman blogin

  JÄSENILLE:
   
 8. Tietoa jäsenyydestä ja palveluista
 9. Tietosuoja-asetus ja -laki koskevat jokaista yhdistystä ja kuntaa
 10. Tietosuoja-asetus arkistojen näkökulmasta
 11. Uusi jäsenetu: 25% ale SKS:n kirjoista
 12. Uusi jäsenpalvelu: Liittokaista sääntöjen uusimiseen
 13. Muistakaa: verkkosivut jäsenetuna
 14. Jäsenlehti Kotiseutuposti suoraan sähköpostiinne
Uutiskirjeen toimittaa järjestöpäällikkö Liisa Lohtander 
Elokuussa kohdataan Lappeenrannassa. Tuutha siekii?

 
Kotiseutupäivillä keskustellaan yhdessä ja kehitetään toimintaa

Elokuussa järjestetään jo 70. Valtakunnalliset kotiseutupäivät, tällä kertaa Lappeenrannassa ja Etelä-Karjalassa teemalla Kotiseutu – Miu mau mukkaa. Mehevän ohjelman kruunaa eteläkarjalainen vieraanvaraisuus. Ilmoittautuminen kotiseutupäiville on käynnissä osoitteessa bit.ly/kotiseutupäivät2018. Huom! Hinnat nousevat 1.6. alkaen - ilmoittaudu siis mukaan nyt!

Suurin osa kotiseutupäivien ohjelmasta sijoittuu Lappeenrantaan, mutta joka puolella Etelä-Karjalaa tapahtuu. Imatra on näkyvästi mukana, ja kaikki alueen kunnat osallistuvat päivien järjestelyihin. Kotiseutupäivien tapahtumissa näkyvät muun muassa kestävä kehitys, kansainvälisyys ja Venäjän läheisyys sekä Saimaan kanava. Runsas tarjonta on kuorrutettu eteläkarjalaisella vieraanvaraisuudella ja rempseydellä. Kotiseutumarkkinatkin valtaavat Lappeenrannan Satamatorin kahdeksi päiväksi. 

Kotiseutupäivien lukuisat retket suuntautuvat eri puolille maakuntaa tutustuttaen osallistujat paikallisiin kulttuurikohteisiin, historiaan, luontoon, osaamiseen ja elinkeinoihin. Tarjolla on myös päivämatka viehättävään Viipuriin Saimaan kanavaa pitkin risteillen.Kotiseutuliiton hallituksen puheenjohtaja Kirsi Moisanderin terveiset Hilja-uutiskirjeen lukijoille: 

Kotiseutuliitto panostaa entistäkin enemmän kuulemaan ja kuuntelemaan jäseniään. Kotiseutupäiviä on kehitetty viime vuosina sekä sisällöllisesti että järjestäjätahojen kautta. Välillä liitto toimii järjestäjänä, välillä taas järjestäjäpaikkakunta tai siellä toimiva taho. Kävijäpalautetta on kuultu ja erityisesti otettu huomioon järjestäjäpaikkakunnan näkemyksiä. He tietävät mitä alueella toivotaan ja heille on tärkeää oman toimintansa sekä paikkakunnan esittely omalle väelle ja vieraille.

Mutta mitä ja miten kehittäisimme päivä vielä kävijäystävällisemmiksi? Miten houkuttelisimme lisää eri ikäisiä ja erilaisia ihmisiä mukaan? Pitäisikö maksuja muuttaa, entä sitä mistä maksetaan, tai minkä hintaisia palvelut ovat? MItä maksujen muutos tarkoittaisi palveluiden näkökulmasta? Missä on paras paikka järjestää päiviä? Olisivatko ne teillä? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin etsimme vastauksia yhdessä kanssanne. Tulkaa mukaan keskustelemaan Lappeenrantaan keskustelukammariin pe 10.8. klo 9-11, ja ihan vaikka vain silloin kun kohtaamme jossain muualla. 
 

Kotiseutuliiton verkkosivut uudistuivat

Palvelemme nyt entistäkin paremmin ja selkeämmin

www.kotiseutuliitto.fi
 
Kulttuuripalvelut paremmiksi yhdistysten ja kuntien yhteistyöllä

Kuntien kulttuuripalveluita tuotetaan yhteistyössä yhdistysten kanssa. Ilman aktiivisia yhdistystoimijoita moni tapahtuma jäisi toteutumatta ja yleisö tavoittamatta. Kotiseutuliitto on koonnut kunta- ja yhdistystoimijoiden parhaat kokemukset kulttuurikumppanuudesta tietopaketiksi liiton nettisivuille.

Sekä kunnan että kolmannen sektorin toiminta on voittoa tavoittelematonta ja sillä pyritään ihmisten hyvinvointiin. Yhteistyö on järkevää ja usein jopa välttämätöntä. Yhdistykset kokoavat asukkaita ja edustavat heitä. Kun kunta haluaa tehdä toimintaa asukkaille, yhteistyö on asukaslähtöisen toiminnan edellytys.

>> Tutustu aiheeseen
 
Vielä ehditte osallistua! Haussa Suomen paras kotiseutukirja

Taidehistorioitsija ja kirjailija Anna Kortelainen valitsee Vuoden kotiseututeoksen 2018. Kotiseutuliiton jakama tunnustus kannustaa kotiseutukirjojen tekijöitä ja tuo näkyvyyttä hyvälle kotiseutukirjallisuudelle. Kilpailuun voi osallistua kirja, joka on julkaistu palkitsemisvuonna tai sitä edeltävänä vuonna. Kirja tulee toimittaa mieluiten kahtena kappaleena ehdotuslomakkeen kanssa Kotiseutuliittoon 31.5. mennessä. Ehdotuslomakkeen voi tulostaa osoitteesta bit.ly/kotiseututeos_lomake.

>> Tutustu aiheeseen
 
Kulttuurikasvatussuunnitelmat ja Kulttuurivoltti-hanke palkittiin

Kulttuurikasvatussuunnitelmat ja Kulttuurivoltti-hanke saivat vuoden 2018 Euroopan unionin / Europa Nostra -palkinnon. Kulttuurikasvatussuunnitelma tarjoaa kulttuuriperintökasvatusta osana kunnan perusopetusta. Kulttuurivoltti-hankkeessa tähdättiin suunnitelmien määrän lisäämiseen. Hankkeessa tuotettiin verkkotyökalu, jonka avulla kunnat voivat laatia paikallisuuteen pohjautuvan suunnitelman kulttuurikasvatukseen. Työkalu on vapaasti kaikkien käytettävissä kolmella kielellä.

>> Tutustu aiheeseen
 
Kaikilla on oikeus kotiseutuun -seminaarin aineistot

Kotiseutuliiton sivujen Aineistot-osiossa on nyt julkaistu 13.4. järjestetyn Kaikilla on oikeus kotiseutuun -tilaisuuden sisältöjä, videoita ja puheita. Seminaari käsitteli yhtä Kotiseutuliiton toiminnan päälinjoista: monimuotoinen Suomi ja suomalaisuus.

Kotiseutuliiton mielestä jokaisella on oltava oikeus tulla hyväksytyksi sillä seudulla, jolla asuu ja tuntea olonsa turvalliseksi. Kotiseutu ja siellä syntyvä kotiseututyö kaikessa moninaisuudessaan yhdistää erilaisia ihmisiä. Uusilla ja vanhoilla asukkailla, tulivat he mistä päin maailmaa tahansa, on ainakin yksi yhdistävä asia: nykyinen kotiseutu. Kotiseututyö kiinnittää tuohon seutuun ja opettaa arvostamaan aluetta.

>> Lue lisää
 
Kotiseutuliitto avasi oman blogin

Blogissa julkaistaan Kotiseutuliiton kirjoitusten lisäksi muiden alan asiantuntijoiden kirjoituksia. Ensimmäisenä julkaistiin järjestöpäällikkö Liisa Lohtanderin kirjoitus Piipahduksia vapaaehtoisuuteen: "Yhdistyksen toiminta vaikuttaa suoraan siihen, miten vapaaehtoisten osaaminen vapautuu, kehittyy tai jää hyödyntämättä. Vastuun antaminen ja jakaminen edellyttää luottamusta, mutta myös luopumista. Osataanko teillä jakaa vapautta ja vastuuta?"

Blogiin on myös lisätty Kotiseutupostissa aiemmin julakistuja kolumneja. www.kotiseutuliitto.fi/blogi
 
 

JÄSENILLE:

Tietoa jäsenistä ja jäsenyydestä
 
Hei jäsen! Hienoa, että olet mukana.

Olemme valtakunnallinen kotiseutu- ja kulttuuriperintötyön keskusjärjestö, ja olemme olemassa teitä varten!

Monipuoliset neuvonta-, tuki- ja tietopalvelumme ovat pääosin verkossa, mutta palvelemme toki myös puhelimitse. Neuvomme mm. rahoituksen haussa, sääntöjen uusimisessa, arkistoinnissa, digitoinnissa, museotyössä, huomionosoitusten hakemisessa, yleisöjen tavoittamisessa ja monikanavaisessa viestinnässä.

Teemme myös vaikuttavaa edunvalvontatyötä: pidämme esillä jäsenille tärkeitä teemoja antamalla vuosittain lukuisia lausuntoja ja julkilausumia.

Yhdessä olemme suuri ja vaikuttava kansalaisjärjestö: 730 jäsenyhdistyksessämme toimii yli 150000 henkilöä. Lisäksi jäseniimme kuuluu mm. 100 kuntaa, maakuntien liitot, valtakunnallisia järjestöjä ja yli 200 henkilöjäsentä.Tiesitkö?

Liiton jäsenet käyttävät ylintä päätösvaltaa niin maakuntatasolla kuin vuosikokouksessa. Jokaisella maakunnalla on liiton valtuustossa vähintään yksi edustaja – jäsenistön valitsema yhteyshenkilö. Tutustu heihin: Kotiseutuliiton valtuusto.Liity Kotiseutuklubiin!

Kotiseutuklubi kutsuu mukaan kaikki kotiseutujen hyvinvoinnista, ilmiöistä, ideoista ja kehittämisestä kiinnostuneet. Klubilaisena tiedät, mitä kotiseututoiminnassa tapahtuu. Saat jäsenetuja ja -tarjouksia, voit osallistua klubiretkille ja -tapaamisiin ja tapaat mukavia ja samanhenkisiä ihmisiä.
Jäsenedut

Kotiseutuliiton jäsenyhteisöt ovat oikeutettuja liiton moniin palveluihin ja jäsenetuihin. Sivuillemme olemme listanneet keskeisimmät jäsenedut. Monille tärkein jäsenetu on mahdollisuus osallistua liiton ja järjestämään toimintaan ja päätöksentekoon. Lisäksi jäsenistön toiveesta on kehitetty mobiiliyhtyeensopiva verkkosivupalvelu, eMuseo-opas paikallismuseoille ja laajennettu neuvontaa.

Jäsenet pitävät tärkeänä myös neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Kotiseutuposti-lehteä sekä asiantuntevaa Kotiseutu-vuosikirjaa. Oman maakunnan asioista kerrotaan maakunnallisissa tapaamisissa ja kirjeissä.

26 hyvää syytä kuulua keskusjärjestöönJäsenpalvelut 

Suomen Kotiseutuliiton keskusjärjestö- ja edunvalvontatyötä esitellään sivuillamme Järjestö-valikossa.

Kotiseutuliitto vaikuttaa osallistumalla sekä lausunnoilla, julkilausumilla ja kannanotoilla mm. lainsäädäntöön (esim. yhdistystoimintaa koskeva lainsäädäntö, rakennus- ja kaavoituslaki, ympäristöasioita koskeva lainsäädäntö, kuntaliitokset, museoasiat, kotiseutuarkistot). 

Kotiseutuliitto tarjoaa neuvontaa mm. seuraavissa asioissa: yhdistystoiminta, tietosuoja-asiat, säännöt, yhdistysrekisteriasiat, yhdistyslaki, yhdistyksen verotus, avustukset ja niiden hakeminen, kotiseutuvaakunat ja -museot, vaikuttaminen päätöksentekoon ja kaavoitukseen, viestintä ja verkkosivut.

Suuri osa sähköisestä neuvonnasta on Tietopankissa.

 
Tietosuoja-asetus ja -laki koskevat jokaista yhdistystä ja kuntaa

Uusi tietosuoja-asetus astuu lopullisesti voimaan 25.5. ja henkilötietolaki muuttuu tietosuojalaiksi; velvoitteet tiukkenevat ja sanktiot kovenevat. Yhdistyslain mukaan yhdistyksen on pidettävä jäsenistään luetteloa, joka on lain tarkoittama henkilörekisteri. Mitä lakimuutos tarkoittaa yhdistyksille? Entä arkistoille ja museoille?

>> Olemme koonneet ohjeita aiheesta etenkin yhdistysten näkökulmasta
 
Tietosuoja-asetus arkistojen näkökulmasta

Kotiseutuarkistojen vastaanottamissa ja säilyttämissä yhdistysarkistoissa on mm. jäsenluetteloita. Tällöin kotiseutuarkisto toimii rekisterinpitäjänä näiden suhteen niin kauan, kuin ne sisältävät edelleen elossa olevien henkilötietoja. Kotiseutuarkistojen tulee siis mm. laatia tietosuoja-asetuksen edellyttämä seloste käsittelytoimista näiden osalta.

Kotiseutuarkisto toimii itse rekisterinpitäjänä mm. laatimiensa aineistoja koskevien hakemistojen suhteen, silloin kun on kyse manuaalista henkilörekistereistä tai sähköisestä henkilötietojen käsittelystä, mutta myös haltuunsa yleisen edun mukaisessa arkistointitarkoituksessa arkistoidun aineiston suhteen.

>> Olemme koonneet ohjeita arkistojen näkökulmasta
 
Uusi jäsenetu: 25 % ale SKS:n kirjoista!

Kotiseutuliiton jäsenyhteisöt ja Kotiseutuklubilaiset saavat jatkossa 25 % alennuksen kaikista Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) kirjoista. Aiemmin etu oli vain klubilaisten käytössä. Käyttäkää verkkokaupassa alekoodia Kotiseutu.

>> Tutustu jäsenetuihin ja -palveluihin

 
Uusi jäsenpalvelu: Liittokaista sääntöjen uusimiseen

Liittokaista nopeuttaa palvelua: Kotiseutuliitolla on vuodesta 2018 käytössä Patentti ja rekisterihallituksen (PRH) uusi asiointipalvelu, Liittokaista. Palvelu on osa yhdistysrekisterin sähköistä ilmoitusta. Liittokaista nopeuttaa jäsenyhdistysten perus- ja sääntömuutosilmoitusten käsittelyä PRH:ssa.

Kun uusitte sääntöjänne, saatte huomattavan alennuksen PRH:n maksuista käyttämällä valmiita mallisääntöjämme. Me neuvomme!

>> Tutustu jäsenpalveluun
 
Muistakaa: verkkosivut jäsenetuna

Muistattehan, että tarjoamme jäsenetuna modernit ja ketterät www-sivut! Verkkosivupalvelun vuosihinta on 90 € + alv, ja se kattaa kaiken olennaisen: valmiiksi suunnitellun, tyylikkään sivustopohjan, ylläpidon, teknisen tuen ja kehityksen, tallennustilan, verkko-osoitteen kotiseudut.fi/yhdistyksennimi (oma domain erilliseen vuosihintaan), sivuston mobiiliyhteensopivuuden, ns. suljetut sivut esim. hallituksen käyttöön, tuki- ja neuvontapalvelut, online/chat-tuki palvelun päivittäjille, online-Google-kalenterin lisääminen esim. tilavarauksiin... >> Lue lisää
 
Jäsenlehti Kotiseutuposti suoraan sähköpostiinne

Kotiseutuposti on Suomen Kotiseutuliiton julkaisema ajankohtaislehti. Liiton jäsenyhteisöt ja Kotiseutuklubin jäsenet saavat painetun lehden jäsenetuna.

Jäsenyhteisöjen henkilöjäsenet voivat tilata lehden sähköpostiinsa maksutta. Ilmoita meille os. toimisto@kotiseutuliitto.fi ne sähköpostit, joihin lehti toivotaan lähetettävän suoraan.

Sähköisiä lehtiä pääset lukemaan täällä: kotiseutuliitto.fi/kotiseutuposti
Kotiseutuliitto verkossa
Kotiseutuliitto verkossa
Kotiseutuliitto/Facebook
Kotiseutuliitto/Facebook
Kotiseutuliitto/Twitter
Kotiseutuliitto/Twitter
Kotiseutuliitto/Instagram
Kotiseutuliitto/Instagram
Share
Tweet
Forward


 Päivitä tietojasi


 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Suomen Kotiseutuliitto · KALEVANKATU 13 A · Helsinki 00100 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp