Copy
Suomen Kotiseutuliiton jäsenille suunnattu Hilja-uutiskirje sisältää tietoa liiton järjestämistä tilaisuuksista, jäsentoiminnasta, palveluista ja edunvalvontatyöstä. Välitäthän tämän sähköpostin siis eteenpäin.

Lähetä tämä viesti edelleen
Eikö viesti näy kunnolla?
Avaa uutiskirje selaimessa
Marraskuun uutiskirjeen aiheita:
 1. Vuoden kotiseututeko -palkinto 13-vuotiaalle Jaakko Rikalaiselle
 2. Kotiseutuliiton uusi hallituksen puheenjohtaja on Sampo Suihko
 3. Hallitukseen uutena Kirsti Kovanen Mikkelistä ja Teppo Ylitalo Seinäjoelta
 4. Anne-Maija Laukas Lappeenrannasta uudeksi valtuuston varapuheenjohtajaksi
 5. Veteraanien perinnetyö osaksi kotiseututoimintaa?
 6. Vuonna 2019 kulttuuriympäristöpäivät vievät viihteen ja taiteen tiloihin
 7. Kiinnostaako sukupolvia yhdistävä kotiseututyö?

JÄSENILLE:
 1. Näin muistat ansioituneita kotiseututoimijoita
 2. Tietoa jäsenyydestä ja palveluista
 3. Tietosuoja-asetus ja -laki koskevat jokaista yhdistystä ja kuntaa
 4. Tietosuoja-asetus arkistojen näkökulmasta
 5. Uusi jäsenetu: 25% ale SKS:n kirjoista
 6. Uusi jäsenpalvelu: Liittokaista sääntöjen uusimiseen
 7. Muistakaa: verkkosivut jäsenetuna
 8. Jäsenlehti Kotiseutuposti suoraan sähköpostiinne
Uutiskirjeen toimittaa järjestöpäällikkö Liisa Lohtander 
Kuvassa etualalla toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo ja Jaakko Rikalainen, takana liiton puheenjohtaja Janne vilkuna ja hallituksen puheenjohtaja Kirsi Moisander.


Vuoden kotiseututeko -palkinto 13-vuotiaalle Jaakko Rikalaiselle kansallispukuharrastuksesta ja käsityötaitojen ylläpitämisestä
 
Suomen Kotiseutuliitto on valinnut 13-vuotiaan Jaakko Rikalaisen kansallispukuharrastuksen Vuoden kotiseututeoksi. Jyväskyläläinen Jaakko Rikalainen on nuoresta iästä huolimatta ehtinyt saada valmiiksi jo kolme kansallispukua ja neljäs – Karstulan miehen puku – on jo työn alla.

Jaakko Rikalainen edustaa uutta kansallispukuja harrastavaa, käyttävää ja valmistavaa sukupolvea. Kansallispuvun tekemisen opettelu vie tietotaitoa eteenpäin tuleville sukupolville.  Hän on lisäksi kannustava esimerkki siitä, että pojat voivat harrastaa kansallispukuja ja niiden ompelemista. Liitto arvostaa myös Jaakko Rikalaisen rohkeutta tuoda esiin ompeluharrastustaan ja näin tuulettaa vanhakantaisia ja sukupuolittuneita käsityksiä lasten kiinnostuksen kohteista.

Lue lisää liiton sivuilta
 

Kotiseutuliiton uusi hallituksen puheenjohtaja on Sampo Suihko

Espoolainen kulttuuriaktiivi ja järjestöjohtaja Sampo Suihko on valittu Kotiseutuliiton hallituksen puheenjohtajaksi vuodelle 2019. Suihko on ollut Kotiseutuliiton hallituksen jäsen vuodesta 2015.

Suihko on toiminut Kotiseutuliiton Kulttuurisesti monimuotoinen Suomi ja suomalaisuus -jaoston puheenjohtajana ja juuri tätä puolta hän haluaa kehittää kotiseututyössä myös hallituksen puheenjohtajana.

>> Lue lisää 
 
Hallitukseen uutena Kirsti Kovanen Mikkelistä ja Teppo Ylitalo Seinäjoelta (kuvassa)

Anne-Maija Laukas Lappeenrannasta uudeksi valtuuston varapuheenjohtajaksi


Kirsti Kovanen toimi vuosia kansainvälisen Icomoksen pääsihteerinä, Teppo Ylitalo on monipuolinen kotiseutuasiantuntija ja Anne-Maija Laukas on aktiivinen eteläkarjalainen vaikuttaja.

>> Lue lisää

 
Veteraanien perinnetyö osaksi kotiseututoimintaa?

Kotiseutuliikkeen paikallistoimijoilla on veteraanien perinnetyöhön paljon annettavaa, sillä työ tapahtuu paljolti paikallisella tasolla. Kotiseutuliitto kannustaa jäsenyhdistyksiään miettimään mahdollisuuksiaan osallistua myös tämänkaltaiseen kotiseututyöhön. Monilla kotiseutuyhdistyksillä onkin jo paljon kokemusta tällä saralla.

Veteraaniperinnetyön muotoja on monia, ja uusiakin toimintatapoja tarvitaan. Kotiseutuliitto kannustaa jäseniään erityisesti lasten ja nuorten parissa tehtävään sekä sukupolvirajat ylittävään perinnetyöhön.

>> Lue lisää
 
Vuonna 2019 kulttuuriympäristöpäivät vievät viihteen ja taiteen tiloihin

Millainen taide pysäyttää? Millainen viihde herättää ajatuksia? Mikä saa hymyilemään, nauramaan ja liikuttumaan? Millainen tila herättää kokemukset ja tarinat eloon? Erilaiset elämykset sykähdyttävät ja nostavat meidät arjen yläpuolelle. Viihteen ja taiteen tiloissa on Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teema Suomessa vuonna 2019.

Teemavuoden aikana tuodaan esille taiteen tekeminen ja kokeminen, viihteen eri muodot sekä kokijoiden näkökulmat. Tärkeitä ovat myös paikat, joissa kokemus ja elämys syntyvät.

>> Lue lisää
 
Kiinnostaako sukupolvia yhdistävä kotiseututyö?

Suomen Kotiseutuliiton Mestarit ja kisällit -hankkeen pilottivaihe on edennyt jo puolivälimerkin kohdille ja kohta on aika arvioida tehtyä ja koettua, sekä luoda mallia toiminnalle. Vuoden vaihteen jälkeen toivomme mahdollisimman monen jäsentoimijamme innostuvan aloittamaan sukupolvia yhdistävä kotiseututyö.

Hankkeen koordinaattori auttaa kaikkia innostuneita toiminnan aloittamisessa, ja hankkeen aikana luodaan markkinointimateriaalia, toimintaohjeita, ideapankkia ja muuta tarpeista nousevaa aineistoa toimintaa järjestävien tahojen vapaaseen käyttöön.

>> Lue lisää
 
eMuseo-mobiiliopasteilla museonne on aina avoinna!

eMuseo-palvelun avulla museo-opas on aina käytettävissä – oli museo auki tai kiinni. eMuseo-palvelu nostaa pienemmätkin kotiseutumuseot esiin ja kaikki Suomen paikallismuseot kutsutaan mukaan. Palvelun myötä osoitteeseen www.emuseo.fi syntyy satojen paikallismuseoiden opastuksista koostuva moderni ja interaktiivinen sivusto, joka tuo maamme paikallismuseot kaikkien ulottuville.

Museot voivat tehdä helposti itse mobiilioppaita museostaan ja sen ympäristöstä. Oppaisiin voi liittää tekstiä, kuvia, ääntä ja videoita. Työhön tarjotaan koulutusta. Mobiilioppaiden ulkoasun voi muokata museon omaa ilmettä vastaavaksi. Kaikkea sisältöä voi päivittää ja kehittää milloin tahansa.

>> Lue lisää 
 
 

JÄSENILLE:

Näin muistat ansioituneita kotiseututoimijoita

Vapaaehtoisuus ja ansiokas kotiseututyö ansaitsee kiitokset! 

Nyt on hyvä hetki miettiä, keitä haluatte kiittää tai palkita ensi kevään aikana.>> Lue lisää sivuiltamme
Tietoa jäsenistä ja jäsenyydestä
 
Hei jäsen! Hienoa, että olet mukana.

Olemme valtakunnallinen kotiseutu- ja kulttuuriperintötyön keskusjärjestö, ja olemme olemassa teitä varten!

Monipuoliset neuvonta-, tuki- ja tietopalvelumme ovat pääosin verkossa, mutta palvelemme toki myös puhelimitse. Neuvomme mm. rahoituksen haussa, sääntöjen uusimisessa, arkistoinnissa, digitoinnissa, museotyössä, huomionosoitusten hakemisessa, yleisöjen tavoittamisessa ja monikanavaisessa viestinnässä.

Teemme myös vaikuttavaa edunvalvontatyötä: pidämme esillä jäsenille tärkeitä teemoja antamalla vuosittain lukuisia lausuntoja ja julkilausumia.

Yhdessä olemme suuri ja vaikuttava kansalaisjärjestö: 730 jäsenyhdistyksessämme toimii yli 150000 henkilöä. Lisäksi jäseniimme kuuluu mm. 100 kuntaa, maakuntien liitot, valtakunnallisia järjestöjä ja yli 200 henkilöjäsentä.Tiesitkö?

Liiton jäsenet käyttävät ylintä päätösvaltaa niin maakuntatasolla kuin vuosikokouksessa. Jokaisella maakunnalla on liiton valtuustossa vähintään yksi edustaja – jäsenistön valitsema yhteyshenkilö. Tutustu heihin: Kotiseutuliiton valtuusto.Liity Kotiseutuklubiin!

Kotiseutuklubi kutsuu mukaan kaikki kotiseutujen hyvinvoinnista, ilmiöistä, ideoista ja kehittämisestä kiinnostuneet. Klubilaisena tiedät, mitä kotiseututoiminnassa tapahtuu. Saat jäsenetuja ja -tarjouksia, voit osallistua klubiretkille ja -tapaamisiin ja tapaat mukavia ja samanhenkisiä ihmisiä.
Jäsenedut

Kotiseutuliiton jäsenyhteisöt ovat oikeutettuja liiton moniin palveluihin ja jäsenetuihin. Sivuillemme olemme listanneet keskeisimmät jäsenedut. Monille tärkein jäsenetu on mahdollisuus osallistua liiton ja järjestämään toimintaan ja päätöksentekoon. Lisäksi jäsenistön toiveesta on kehitetty mobiiliyhtyeensopiva verkkosivupalvelu, eMuseo-opas paikallismuseoille ja laajennettu neuvontaa.

Jäsenet pitävät tärkeänä myös neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Kotiseutuposti-lehteä sekä asiantuntevaa Kotiseutu-vuosikirjaa. Oman maakunnan asioista kerrotaan maakunnallisissa tapaamisissa ja kirjeissä.

26 hyvää syytä kuulua keskusjärjestöönJäsenpalvelut 

Suomen Kotiseutuliiton keskusjärjestö- ja edunvalvontatyötä esitellään sivuillamme Järjestö-valikossa.

Kotiseutuliitto vaikuttaa osallistumalla sekä lausunnoilla, julkilausumilla ja kannanotoilla mm. lainsäädäntöön (esim. yhdistystoimintaa koskeva lainsäädäntö, rakennus- ja kaavoituslaki, ympäristöasioita koskeva lainsäädäntö, kuntaliitokset, museoasiat, kotiseutuarkistot). 

Kotiseutuliitto tarjoaa neuvontaa mm. seuraavissa asioissa: yhdistystoiminta, tietosuoja-asiat, säännöt, yhdistysrekisteriasiat, yhdistyslaki, yhdistyksen verotus, avustukset ja niiden hakeminen, kotiseutuvaakunat ja -museot, vaikuttaminen päätöksentekoon ja kaavoitukseen, viestintä ja verkkosivut.

Suuri osa sähköisestä neuvonnasta on Tietopankissa.

 
Tietosuoja-asetus ja -laki koskevat jokaista yhdistystä ja kuntaa

Uusi tietosuoja-asetus astui lopullisesti voimaan 25.5. ja henkilötietolaki muuttuu tietosuojalaiksi; velvoitteet tiukkenevat ja sanktiot kovenevat. Yhdistyslain mukaan yhdistyksen on pidettävä jäsenistään luetteloa, joka on lain tarkoittama henkilörekisteri. Mitä lakimuutos tarkoittaa yhdistyksille? Entä arkistoille ja museoille?

>> Olemme koonneet ohjeita aiheesta etenkin yhdistysten näkökulmasta
 
Tietosuoja-asetus arkistojen näkökulmasta

Kotiseutuarkistojen vastaanottamissa ja säilyttämissä yhdistysarkistoissa on mm. jäsenluetteloita. Tällöin kotiseutuarkisto toimii rekisterinpitäjänä näiden suhteen niin kauan, kuin ne sisältävät edelleen elossa olevien henkilötietoja. Kotiseutuarkistojen tulee siis mm. laatia tietosuoja-asetuksen edellyttämä seloste käsittelytoimista näiden osalta.

Kotiseutuarkisto toimii itse rekisterinpitäjänä mm. laatimiensa aineistoja koskevien hakemistojen suhteen, silloin kun on kyse manuaalista henkilörekistereistä tai sähköisestä henkilötietojen käsittelystä, mutta myös haltuunsa yleisen edun mukaisessa arkistointitarkoituksessa arkistoidun aineiston suhteen.

>> Olemme koonneet ohjeita arkistojen näkökulmasta
 
Jäsenetu: -25% SKS:n kirjoista!

Kotiseutuliiton jäsenyhteisöt ja Kotiseutuklubilaiset saavat jatkossa 25 % alennuksen kaikista Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) kirjoista. Aiemmin etu oli vain klubilaisten käytössä. Käyttäkää verkkokaupassa alekoodia Kotiseutu.

>> Tutustu jäsenetuihin ja -palveluihin

 
Jäsenpalvelu: Liittokaista sääntöjen uusimiseen

Liittokaista nopeuttaa palvelua: Kotiseutuliitolla on vuodesta 2018 käytössä Patentti ja rekisterihallituksen (PRH) uusi asiointipalvelu, Liittokaista. Palvelu on osa yhdistysrekisterin sähköistä ilmoitusta. Liittokaista nopeuttaa jäsenyhdistysten perus- ja sääntömuutosilmoitusten käsittelyä PRH:ssa.

Kun uusitte sääntöjänne, saatte huomattavan alennuksen PRH:n maksuista käyttämällä valmiita mallisääntöjämme. Me neuvomme!

>> Tutustu jäsenpalveluun
 
Verkkosivut jäsenetuna

Muistattehan, että tarjoamme jäsenetuna modernit ja ketterät www-sivut! Verkkosivupalvelun vuosihinta on 90 € + alv, ja se kattaa kaiken olennaisen: valmiiksi suunnitellun, tyylikkään sivustopohjan, ylläpidon, teknisen tuen ja kehityksen, tallennustilan, verkko-osoitteen kotiseudut.fi/yhdistyksennimi (oma domain erilliseen vuosihintaan), sivuston mobiiliyhteensopivuuden, ns. suljetut sivut esim. hallituksen käyttöön, tuki- ja neuvontapalvelut, online/chat-tuki palvelun päivittäjille, online-Google-kalenterin lisääminen esim. tilavarauksiin... >> Lue lisää
 
Jäsenlehti Kotiseutuposti suoraan sähköpostiinne

Kotiseutuposti on Suomen Kotiseutuliiton julkaisema ajankohtaislehti. Liiton jäsenyhteisöt ja Kotiseutuklubin jäsenet saavat painetun lehden jäsenetuna.

Jäsenyhteisöjen henkilöjäsenet voivat tilata lehden sähköpostiinsa maksutta. Ilmoita meille os. toimisto@kotiseutuliitto.fi ne sähköpostit, joihin lehti toivotaan lähetettävän suoraan.

Sähköisiä lehtiä pääset lukemaan täällä: kotiseutuliitto.fi/kotiseutuposti
Kotiseutuliitto verkossa
Kotiseutuliitto verkossa
Kotiseutuliitto/Facebook
Kotiseutuliitto/Facebook
Kotiseutuliitto/Twitter
Kotiseutuliitto/Twitter
Kotiseutuliitto/Instagram
Kotiseutuliitto/Instagram
Share
Tweet
Forward


 Päivitä tietojasi


 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Suomen Kotiseutuliitto · KALEVANKATU 13 A · Helsinki 00100 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp