Copy
Suomen Kotiseutuliiton jäsenille suunnattu Hilja-uutiskirje sisältää tietoa liiton järjestämistä tilaisuuksista, jäsentoiminnasta, palveluista ja edunvalvontatyöstä. Välitäthän tämän sähköpostin siis eteenpäin.
Eikö viesti näy kunnolla?
Avaa uutiskirje selaimessa
Huhtikuun uutiskirjeen aiheita:
 1. Seurantalojen korjauksiin jaettiin valtionavustuksia 1,68 miljoonaa euroa 167 yhdistykselle
 2. Haussa: Kotiseututyön ansiomitalit, Vuoden kotiseutuyhdistys, Vuoden kaupunginosa
 3. Kaikilla on oikeus kotiseutuun -ideariihi Espoossa
 4. Pienimuotoista rahankeräystä helpotettiin
 5. Tulorekisteri muutti yhdistysten ja säätiöiden palkkatietojen ilmoittamisen
 6. Kulttuuri liikuttaa Tuusulaan elokuussa
 7. Vuosikokous 9.8.2019
 8. Paikallismuseoiden koulutuskiertue Keski-Suomeen
Kotiseutublogin uusimmat kirjoitukset

Jäsenille
 1. Tietoa jäsenyydestä ja palveluista
 2. Verkkosivut jäsenetuna
 3. Tietosuoja-asetus ja -laki koskevat jokaista yhdistystä ja kuntaa
 4. Tietosuoja-asetus arkistojen näkökulmasta
 5. Jäsenlehti Kotiseutuposti suoraan sähköpostiinne
Uutiskirjeen toimittaa järjestöpäällikkö Liisa Lohtander 
 
Seurantalojen korjauksiin jaettiin valtionavustuksia 1,68 miljoonaa euroa 167 yhdistykselle
 
Korjausavustusten tarkoitus on säilyttää seurantalojen arvokasta rakennusperintöä sekä mahdollistaa talojen käytettävyyttä parantavat korjaukset. Korjausavustus on valtionavustus, jonka jakamisen opetus- ja kulttuuriministeriö on antanut Suomen Kotiseutuliiton tehtäväksi. Avustusta voivat saada yhdistykset ja yhteisöt, jotka omistavat vapaaseen kansalaistoimintaan tarkoitetun seurantalon. 
 

Kotiseututyön ansiomitalit haettavissa 30.4. asti, mutta lisäaikaa saa pyynnöstä 10.5. saakka
 
Kotiseututyön ansiomitali on Kotiseutuliiton korkein tunnustuksenosoitus, joka luovutetaan saajalleen Valtakunnallisten kotiseutupäivien gaalassa. Nyt on hyvä hetki miettiä, onko toiminnassanne mukana ansioituneita henkilöitä, joille haluaisitte antaa tällaisen tunnustuksen. Hakuaika 30.4. asti. Ansiomitalin saajat ovat perinteisesti saaneet runsaasti medianäkyvyyttä.  >> Lue lisää
 

Halutaan palkita: Vuoden kotiseutuyhdistys, hakuaika 30.4. saakka

Kotiseutuliitto palkitsee tänä vuonna seitsemättä kertaa Vuoden kotiseutuyhdistyksen. Titteliä voivat tavoitella kaikki Kotiseutuliiton jäsenyhdistykset. Valinta tehdään yhdistysten vuosikertomusten perusteella. Lähettäkää yhdistyksenne vuosikertomus liiton toimistoon, niin olette mukana mittelössä. Valinta on tunnustus hyvin tehdystä, innovatiivisesta kotiseututyöstä. >> Lue lisää 
 
 
Haussa Suomen paras kaupunginosa
– ehdota suosikkiasi 30.4. mennessä

Suomen Kotiseutuliiton Vuoden kaupunginosa -kilpailussa etsitään viihtyisää ja yhteisöllistä kaupunginosaa, jossa on monipuolista ja myös uudentyyppistä toimintaa, aktiivisia paikallistoimijoita ja hyvä asua. Kuka tahansa voi ehdottaa palkittavaa kaupunginosaa – omia kulmia, lomakohdetta, naapurikaupunginosaa tai henkistä kotia, kunhan alue on urbaani kaupunginosa. Tarvitaan vain perusteltu vapaamuotoinen ehdotus, jonka voi lähettää verkkolomakkeella huhtikuun loppuun mennessä. Ehdotuslomake: https://bit.ly/vuoden-kaupunginosa-2019
 
Kaikilla on oikeus kotiseutuun -ideariihi Espoossa

Keräämme maahanmuuttajien, asukkaiden ja Omnian opiskelijoiden ideoita Kotiseutuliiton Kaikilla on oikeus kotiseutuun -hankkeeseen liittyen. Ideariihi toteutetaan Omnian Kirkkokadun toimipisteen liikuntasalissa Espoossa non-stop-työpajana keskiviikkona 8.5. klo 9-13. Tuona aikana voi tulla ideoimaan sitä, mitä maahanmuuttajat ja kaupunginosayhdistykset voivat yhdessä tehdä.

Hankkeen tavoitteena on auttaa maahanmuuttajia juurtumaan omalle asuinalueelleen, omaan kaupunginosaansa, ja tässä asiassa auttavat mm. kaupunginosayhdistykset.

Lue lisää sivuiltamme
 
Pienimuotoista rahankeräystä helpotettiin

Rahankeräysten järjestäminen aktiivisen kansalaistoiminnan tukemiseksi on jatkossa huomattavasti helpompaa. Keräystoimintaa kuitenkin valvotaan edelleen väärinkäytösten estämiseksi ja lahjoittajien turvaksi.

Uuden rahankeräyslain myötä rahankeräysten lupaprosessi kevenee ja luvat myönnetään lain voimaantulohetkestä lähtien toistaiseksi voimassa olevina. Lisäksi lupamenettelyn rinnalle tulee uusi hallinnollisesti kevyempi pienkeräysmenettely. 

Lue lisää sivuiltamme

 
Tulorekisteri muutti yhdistysten ja säätiöiden palkkatietojen ilmoittamisen

Palkka- ja ansiotulot ilmoitetaan nykyään tulorekisteriin. Tulorekisteri koskee kaikenlaisia yhdistyksiä, jotka maksavat palkkoja tai muita ansiotuloja. Tiedot tulee ilmoittaa tulorekisteriin jokaisen maksutapahtuman jälkeen viiden kalenteripäivän kuluessa.

Tulorekisteriin ilmoitettavia tietoja ovat tehdystä työstä maksetut palkat, luontoisedut, palkkiot, työkorvaukset sekä muut ansiotulot. Myös verovapaat ja veronalaiset kustannusten korvaukset on ilmoitettava. 

Lue lisää sivuiltamme
 
Kulttuuri liikuttaa Tuusulaan elokuussa

Tuusulassa vietetään jokakesäisiä Valtakunnallisia kotiseutupäiviä ensi kesänä 8.–11. elokuuta 2019. Tapahtuma on kotiseututyön vuoden huipentuma ja päätapahtuma.

Vuonna 2019 Kotiseutuliitto täyttää 70 vuotta, ja kotiseutupäivät on liiton juhlavuoden tärkein tapahtuma. Tapahtuma on kaikille avoin. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan!

Voit ilmoittautua mukaan koko ajaksi, pelkiksi arkipäiviksi tai vain viikonlopuksi. Tutustu siis monipuoliseen ohjelmaan ja retkiin.


www.kotiseutuliitto.fi/kotiseutupaivat2019
 

Kotiseutuliiton vuosikokous pidetään 9.8.2019 Tuusulassa

Suomen Kotiseutuliiton vuosikokous pidetään Valtakunnallisten kotiseutupäivien yhteydessä 9.8.2019 klo 13.30 alkaen Tuusulan seurakuntakeskuksessa (Rykmentintie 34, Tuusula). Valtakirjojen tarkastus tapahtuu samana päivänä kello 10 alkaen.

Kokoukseen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Vuosikokouksen valtakirjalomake ja kokousasiakirjat lähetetään touko-kesäkuussa kaikille jäsenyhteisöille. Valtakirjaa vastaan edustaja saa kokouksen äänestyslipukkeen. Muistakaa tehdä päätös kokousedustajasta ajoissa.

Kannatusjäsenillä ja muilla kuin virallisilla kokouksedustajilla on kokouksessa läsnäölö- ja puheoikeus, mutta ei äänioikuetta. Ilmoittautuminen kokoussalin ulkopuolella.
 
Paikallismuseoiden koulutuskiertue Keski-Suomeen kesäkuussa

Syksyllä 2018 käynnistynyt koulutuskierros paikallismuseonhoitajille kiertää Suomea ahkerasti kevään aikana. Koulutukseen voivat osallistua sekä vapaaehtoistoimijat että virkatyönään paikallismuseoasioita hoitavat. Koulutus maksaa 60 euroa museolta, ja koulutukseen voi osallistua 1-2 henkilöä jokaisesta museosta ilmoittautumistilanteen mukaan. Osallistumismaksu kattaa koulutuksen materiaalit sekä ohjelmassa mainitut tarjoilut.

Ilmoittautuminen Keski-Suomen koulutukseen on juuri alkanut, ilmoittaudu pian mukaan.

>> Lue lisää

Kotiseutublogin uusimmat:
 

Matkailu ilman kulttuuria on teeskentelyä

17.4.2019 Tarja Haili, kulttuurin erityisasiantuntija, Uudenmaan liitto.

Voiko evakkojen lapsi ankkuroitua? Onko uusmaalainen mistään kotoisin? Kenen kielellä pitää osata puhua, jotta tulee ymmärretyksi? Sen kummemmin ymmärtämättä omaa…

 

Vaikuta äläkä valita!

8.4.2019 Tarja Hautamäki, HTT, FM, Kulttuuripäällikkö, Pohjanmaan liitto

Onko iäkkään tai vaikeasti vammaisen omaisesi elämässä mielekästä sisältöä hoitolaitoksessa? Uhkaako lapsuutesi satumetsä jäädä kerrostalojen alle? Kuka huolehtii kotiseutusi julkisesta…

 

Elämä saa näkyä

25.3.2019 Hanna Järviluoma, Nivala-Seura ry:n toiminnanjohtaja

Nostan väsyneenä jalkani parvekkeen kaiteelle. On lämmin helteisen tammikuun lauantai-ilta. Olemme kierrelleet suurkaupungin sykkeessä pitkän päivän. Vastaan on tullut tuhansia…

 

Naiset perinteiden kantajina – villasukista sukellukseen

8.3.2019 Leena Marsio, erikoisasiantuntija, Museovirasto

Viisi vuotta sitten sain ensi kertaa uppoutua aineettoman kulttuuriperinnön ihmeelliseen maailmaan. Työtehtävä oli mieluinen. Tutkimusmatkani alkoi tutustumalla eri maiden työhön…

 

JÄSENILLE:

Näin muistat ansioituneita kotiseututoimijoita

Vapaaehtoisuus ja ansiokas kotiseututyö ansaitsee kiitokset! 

Nyt on hyvä hetki miettiä, keitä haluatte kiittää tai palkita ensi kevään aikana.>> Lue lisää sivuiltamme
Tietoa jäsenistä ja jäsenyydestä
 
Hei jäsen! Hienoa, että olet mukana.

Olemme valtakunnallinen kotiseutu- ja kulttuuriperintötyön keskusjärjestö, ja olemme olemassa teitä varten!

Monipuoliset neuvonta-, tuki- ja tietopalvelumme ovat pääosin verkossa, mutta palvelemme toki myös puhelimitse. Neuvomme mm. rahoituksen haussa, sääntöjen uusimisessa, arkistoinnissa, digitoinnissa, museotyössä, huomionosoitusten hakemisessa, yleisöjen tavoittamisessa ja monikanavaisessa viestinnässä.

Teemme myös vaikuttavaa edunvalvontatyötä: pidämme esillä jäsenille tärkeitä teemoja antamalla vuosittain lukuisia lausuntoja ja julkilausumia.

Yhdessä olemme suuri ja vaikuttava kansalaisjärjestö: 730 jäsenyhdistyksessämme toimii yli 150000 henkilöä. Lisäksi jäseniimme kuuluu mm. 100 kuntaa, maakuntien liitot, valtakunnallisia järjestöjä ja yli 200 henkilöjäsentä.Tiesitkö?

Liiton jäsenet käyttävät ylintä päätösvaltaa niin maakuntatasolla kuin vuosikokouksessa. Jokaisella maakunnalla on liiton valtuustossa vähintään yksi edustaja – jäsenistön valitsema yhteyshenkilö. Tutustu heihin: Kotiseutuliiton valtuusto.Liity Kotiseutuklubiin!

Kotiseutuklubi kutsuu mukaan kaikki kotiseutujen hyvinvoinnista, ilmiöistä, ideoista ja kehittämisestä kiinnostuneet. Klubilaisena tiedät, mitä kotiseututoiminnassa tapahtuu. Saat jäsenetuja ja -tarjouksia, voit osallistua klubiretkille ja -tapaamisiin ja tapaat mukavia ja samanhenkisiä ihmisiä.
Jäsenedut

Kotiseutuliiton jäsenyhteisöt ovat oikeutettuja liiton moniin palveluihin ja jäsenetuihin. Sivuillemme olemme listanneet keskeisimmät jäsenedut. Monille tärkein jäsenetu on mahdollisuus osallistua liiton ja järjestämään toimintaan ja päätöksentekoon. Lisäksi jäsenistön toiveesta on kehitetty mobiiliyhtyeensopiva verkkosivupalvelu, eMuseo-opas paikallismuseoille ja laajennettu neuvontaa.

Jäsenet pitävät tärkeänä myös neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Kotiseutuposti-lehteä sekä asiantuntevaa Kotiseutu-vuosikirjaa. Oman maakunnan asioista kerrotaan maakunnallisissa tapaamisissa ja kirjeissä.

26 hyvää syytä kuulua keskusjärjestöönJäsenpalvelut 

Suomen Kotiseutuliiton keskusjärjestö- ja edunvalvontatyötä esitellään sivuillamme Järjestö-valikossa.

Kotiseutuliitto vaikuttaa osallistumalla sekä lausunnoilla, julkilausumilla ja kannanotoilla mm. lainsäädäntöön (esim. yhdistystoimintaa koskeva lainsäädäntö, rakennus- ja kaavoituslaki, ympäristöasioita koskeva lainsäädäntö, kuntaliitokset, museoasiat, kotiseutuarkistot). 

Kotiseutuliitto tarjoaa neuvontaa mm. seuraavissa asioissa: yhdistystoiminta, tietosuoja-asiat, säännöt, yhdistysrekisteriasiat, yhdistyslaki, yhdistyksen verotus, avustukset ja niiden hakeminen, kotiseutuvaakunat ja -museot, vaikuttaminen päätöksentekoon ja kaavoitukseen, viestintä ja verkkosivut.

Suuri osa sähköisestä neuvonnasta on Tietopankissa.

 
Verkkosivut jäsenetuna

Muistattehan, että tarjoamme jäsenetuna modernit ja ketterät www-sivut! Verkkosivupalvelun vuosihinta on 90 € + alv, ja se kattaa kaiken olennaisen: valmiiksi suunnitellun, tyylikkään sivustopohjan, ylläpidon, teknisen tuen ja kehityksen, tallennustilan, verkko-osoitteen kotiseudut.fi/yhdistyksennimi (oma domain erilliseen vuosihintaan), sivuston mobiiliyhteensopivuuden, ns. suljetut sivut esim. hallituksen käyttöön, tuki- ja neuvontapalvelut, online/chat-tuki palvelun päivittäjille, online-Google-kalenterin lisääminen esim. tilavarauksiin... >> Lue lisää
 
Tietosuoja-asetus ja -laki koskevat jokaista yhdistystä ja kuntaa

Uusi tietosuoja-asetus astui lopullisesti voimaan 2018 ja henkilötietolaki muuttui tietosuojalaiksi 2019; velvoitteet tiukkenevat ja sanktiot kovenevat. Yhdistyslain mukaan yhdistyksen on pidettävä jäsenistään luetteloa, joka on lain tarkoittama henkilörekisteri. Mitä lakimuutos tarkoittaa yhdistyksille? Entä arkistoille ja museoille?

>> Olemme koonneet ohjeita aiheesta etenkin yhdistysten näkökulmasta
 
Tietosuoja-asetus arkistojen näkökulmasta

Kotiseutuarkistojen vastaanottamissa ja säilyttämissä yhdistysarkistoissa on mm. jäsenluetteloita. Tällöin kotiseutuarkisto toimii rekisterinpitäjänä näiden suhteen niin kauan, kuin ne sisältävät edelleen elossa olevien henkilötietoja. Kotiseutuarkistojen tulee siis mm. laatia tietosuoja-asetuksen edellyttämä seloste käsittelytoimista näiden osalta.

Kotiseutuarkisto toimii itse rekisterinpitäjänä mm. laatimiensa aineistoja koskevien hakemistojen suhteen, silloin kun on kyse manuaalista henkilörekistereistä tai sähköisestä henkilötietojen käsittelystä, mutta myös haltuunsa yleisen edun mukaisessa arkistointitarkoituksessa arkistoidun aineiston suhteen.

>> Olemme koonneet ohjeita arkistojen näkökulmasta
 
Jäsenlehti Kotiseutuposti suoraan sähköpostiinne

Kotiseutuposti on Suomen Kotiseutuliiton julkaisema ajankohtaislehti. Liiton jäsenyhteisöt ja Kotiseutuklubin jäsenet saavat painetun lehden jäsenetuna.

Jäsenyhteisöjen henkilöjäsenet voivat tilata lehden sähköpostiinsa maksutta. Ilmoita meille os. toimisto@kotiseutuliitto.fi ne sähköpostit, joihin lehti toivotaan lähetettävän suoraan.

Sähköisiä lehtiä pääset lukemaan täällä: kotiseutuliitto.fi/kotiseutuposti
Kotiseutuliitto verkossa
Kotiseutuliitto verkossa
Kotiseutuliitto/Facebook
Kotiseutuliitto/Facebook
Kotiseutuliitto/Twitter
Kotiseutuliitto/Twitter
Kotiseutuliitto/Instagram
Kotiseutuliitto/Instagram
Share
Tweet
Forward


 Päivitä tietojasi


 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Suomen Kotiseutuliitto · KALEVANKATU 13 A · Helsinki 00100 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp