Copy
Suomen Kotiseutuliiton jäsenille suunnattu Hilja-uutiskirje sisältää tietoa liiton järjestämistä tilaisuuksista, jäsentoiminnasta, palveluista ja edunvalvontatyöstä. Välitäthän tämän sähköpostin siis eteenpäin.
Eikö viesti näy kunnolla?
Avaa uutiskirje selaimessa
Huhtikuun uutiskirjeen aiheita:
 1. Suomen Kotiseutuliitto – 70 vuotta paikallisuuden puolesta
 2. Kulttuuri liikuttaa Tuusulaan ja vuosikokoukseen 
 3. Katsaus Kotiseutuliiton vuoteen 2018: liitto vahvisti jäsenpalveluita ja edunvalvontaa
 4. Vuoden kotiseutuyhdistys -ehdokkaat julki: näiden yhdistysten toiminnasta mallia!
 5. Paras kaupunginosa valitaan 200 ehdotuksen joukosta – katso kaupunkisi ehdokkaat
 6. Mestarit & kisällit -toimintarahaa teidän omalle jutulle?
 7. Mestarit & kisällit -Pop-upit tulevat!
 8. Kotoutumista yhteisen pöydän ympärillä
 9. Saunapäivänä 27.7. – kaikki mukaan!
 10. Vastaa Museoviraston kyselyyn ja vaikuta kulttuuriperinnön toimenpideohjelmaan
 11. Koko Eurooppa juhlii tänä vuonna viihteen ja taiteen tiloissa – Suomi näkyvästi mukana
 12. Kotiseutublogin uusimmat kirjoitukset
 13. Jäsenosio
Uutiskirjeen toimittaa järjestöpäällikkö Liisa Lohtander 
Kotiseutuliiton 70-vuotisjuhlaseminaaria Tammelassa seurasi 100 henkilöä paikan päällä. Seminaaritallenteet ovat myös verkossa. 

 
Suomen Kotiseutuliitto 
–  70 vuotta paikallisuuden puolesta!

Suomen Kotiseutuliitto perustettiin 26.5.1949 Tammelassa, Lounais-Hämeen Pirtillä. 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestimme samassa paikassa Kansalaisyhteiskunnan tila ja tulevaisuus – kotiseututyö osana kansalaisyhteiskunnan kehitysvaiheita -seminaarin 24.5.2019.

Vuonna 1949 Kotiseutuliitolle oli olemassa todellinen tarve: vuoden 1944 loppuun mennessä oli perustettu noin 110 museo- tai kotiseutuyhdistystä. Sotien jälkeen toiminta kasvoi nopeasti. Seuraavien 10 vuoden aikana syntyi peräti 200 uutta yhdistystä. Kaupungistuminen oli merkittävä teema heti alkuajoista lähtien, ja kaupunki- ja kauppalaseurojen kotiseututyötä pohtiva toimikunta perustettiin jo vuonna 1958.


Nykyään Kotiseutuliitolla on yli 700 yhdistysjäsentä - kaikkiaan jäsenyhteisöjä on yli 850. Toiminta on erittäin monipuolista, ja niitä yhdistää halu pitää huolta lähiympäristöstä ja sen kulttuuriperinnöstä, yhdellä sanalla tiivistäen: kotiseuturakkaus. 

> Videotallenteet tilaisuudesta ja tilaisuuden ohjelma

 

Kulttuuri liikuttaa Tuusulaan ja vuosikokoukseen 9.8.

Suomen Kotiseutuliiton jäsenille: Kotiseutuliiton vuosikokous pidetään perjantaina 9.8.2019 klo 13.30 alkaen Tuusulan seurakuntakeskuksessa osoitteessa Rykmentintie 34, Tuusula. Valtakirjalomake ja esityslista on toimitettu Kotiseutuliiton jäsenille. Valtakirjojen tarkastus tapahtuu kokouspäivänä kokouspaikalla kello 10 alkaen. Kannatusjäsenillä eli Kotiseutuklubin jäsenillä ja muilla kuin virallisilla kokousedustajilla on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus, mutta ei äänioikeutta. Ilmoittautuminen kokoussalin ulkopuolella. 

Vuosikokoukseen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, mutta kannattaa ilmoittautua osallistujaksi >>Valtakunnallisille kotiseutupäiville, joita juhlitaan samaan aikaan! 
 
 
Katsaus Kotiseutuliiton vuoteen 2018 – liitto vahvisti jäsenpalveluita ja edunvalvontaa
 
Suomen Kotiseutuliiton valtuusto hyväksyi vuoden 2018 vuosikertomuksen kevätkokouksessaan Kokkolassa 10. toukokuuta. Vuosikertomus esitellään myös vuosikokouksessa Tuusulassa 9. elokuuta. Vuosikertomus on myös julkaistu kokonaisuudessaan verkossa. >> lue katsaus liiton vuodesta 2018
 

Vuoden kotiseutuyhdistys -ehdokkaat julki – näiden yhdistysten toiminnasta mallia!

Vuoden kotiseutuyhdistys -arvonimestä kisaa 33 aktiivista ja esimerkillistä jäsenyhdistystämme. Minkä yhdistyksen toiminta on valtakunnan mainiointa? Ketkä tekevät kenties uudenlaista kotiseututyötä? Tieto voittajasta julkistetaan Kotiseutuliiton vuosikokouksessa, Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä Tuusulassa 9.8.2019. Palkittava yhdistys saa tiedon jo kesäkuussa, ja edustajien toivotaan osallistuvan vaikkapa isommallakin joukolla vuosikokoukseen.

Kaikki ehdokkaat on julkaistu sivuillamme
 
Suomen paras kaupunginosa valitaan 200 ehdotuksen joukosta – katso oman kaupunkisi ehdokkaat

Suomalaiset ovat tehneet huikean määrän ehdotuksia kilpailuun, jossa valitaan Vuoden kaupunginosa. Kaikkiaan 200 ehdotuksessa Suomen parhaaksi kaupunginosaksi esitetään 90 eri kaupunginosaa peräti 29 eri kaupungista. Ennätysmäärä kaupunkeja sai tänä vuonna oman Vuoden kaupunginosa -ehdokkaansa.

Palkinnolla Kotiseutuliitto korostaa kaupunginosien paikallistoimijoiden aktiivisuuden merkitystä kotiseudun viihtyvyyden ja yhteisöllisyyden rakentamisessa. Kilpailun pääkriteeri vuonna 2019 on kaupunginosien uudet toimintamuodot.

Lue lisää sivuiltamme
 

Mestarit & kisällit -toimintarahaa jaossa

Mestarit & kisällit -toiminnassa lapset, nuoret ja eläkeikäiset kohtaavat. Mestarit & kisällit -sukupolvitoiminnan aloittaville ryhmille on haettavissa 500 €:n toimintaraha. Toimintarahaa jaetaan 20 toimijalle. 

Toimintarahan saaminen ei edellytä tarkkaa toimintasuunnitelmaa, mutta käsitys tulevasta ryhmästä, tulevista yhteistyökumppaneista ja toiminnan raameista on hyvä olla. Ennen kuin voimme antaa toimintarahan, täytyy olla varmaa, että ryhmä syntyy.

Lue lisää sivuiltamme
 
Mestarit & kisällit -Pop-upit tulevat - kutsu hanke kylään!

Kuinka elävöittää omia kotikulmia? Miten tutkia kotiseutua yhdessä eri-ikäisten voimin? Mestarit & kisällit -hanke tuo Pop-up pajansa kyläjuhliin, kaupunginosakarnevaaleille ja muihin tapahtumiin – teillekin? 

Tapahtumanjärjestäjän toivotaan varmistavan paikan päälle pöytätilaa – kaikki muu materiaali tulee hankkeen puolesta. Pajat on mahdollista järjestää non-stop -periaatteella tai tietyn ryhmän kanssa 30–45 minuutin kestoiseksi ohjelmaksi.

Lue lisää sivuiltamme
 
Kotoutumista yhteisen pöydän ympärillä

Kotiseutuliiton Kaikilla on oikeus kotiseutuun -hanke oli yhteisen pöydän ympärillä Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian opiskelijoiden kanssa 8.5., kun yhteisessä ideariihessä kerrottiin ja kuulosteltiin ajatuksia omalle kotiseudulle kotoutumiseksi.

Opiskelijoilta koottiin näkemyksiä siitä, miten ja missä ihmiset ja kulttuurit voisivat kotiseudulla kohdata sekä millaista yhteistä tekemistä toivotaan.

Kaupunginosayhdistykset puolestaan kertoivat, millaista toimintaa eri puolilla Espoota jo on tarjolla ja miten siihen voi osallistua. 

Lue lisää sivuiltamme
 
Saunapäivänä 27. heinäkuuta 2019 saunomme, juhlimme ja pidämme hauskaa yhdessä!

Ylen kesän 2019 kärkihankkeen, Saunapäivä-kampanjan, tavoitteena on saada yhden päivän aikana suomalaiset saunomaan ja kohtaamaan - sekä havahtumaan, miten ainutlaatuinen saunakulttuuri meillä on. Yleiset saunat ja yhdessä saunominen ovat kovassa nousussa ja suomalainen saunakulttuuri on ensimmäinen asia, jota Suomesta haetaan Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Saunan avaamisen yhteydessä on oiva mahdollisuus esitellä esimerkiksi yhdistyksen tai yrityksen toimintaa uusillekin yleisöille. Kannustamme myös haastamaan muut toimijat mukaan Saunapäivään!

Lue lisää sivuiltamme
 
Vastaa Museoviraston kyselyyn ja vaikuta aineettoman kulttuuriperinnön toimenpideohjelmaan

Aineettoman kulttuuriperinnön toimenpideohjelma tekeillä. Mitä yhteisönne tekee kulttuuriperinnön alalla, miten haluaisitte olla mukana elävän perinnön työssä ja minkälaisia tukitoimia kaipaatte? Vastaa ja vaikuta!

Kaikki Kotiseutuliiton jäsenet voivat vastata kyselyyn. Kysely tulee täyttää kerralla, eli sitä ei voi tallentaa kesken vastaamisen. Voit kuitenkin tutustua kysymyksiin linkistä etukäteen. Kysely on auki 5.6. saakka. Linkkiä ja tietoa kyselystä saa myös jakaa! Kysely: www.webropolsurveys.com/S/38E30F8DEB535257.par

Lue lisää sivuiltamme

 
Koko Eurooppa juhlii tänä vuonna viihteen ja taiteen tiloissa – Suomi näkyvästi mukana

Viihteen ja taiteen tiloissa on Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teema Suomessa vuonna 2019. Juhlintaan voi osallistua yleisötapahtumissa pitkin vuotta. Tapahtumat esittelevät taiteen ja viihteen tiloja, niiden eri muotoja, tekemistä ja kokemista. Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumia järjestävät museot, koulut, yhdistykset, seurantalot ja monet muut tahot ympäri Suomen.

Tekin voitte liittää tapahtumanne mukaan ohjelmistoon! Kultuuriympäristöpäiviä koordinoidaan Suomen Kotiseutuliitossa.


www.kulttuuriymparistopaivat.fi/tapahtumat.
 

Kotiseutublogin uusimmat:

Keitä minä edustan Kotiseutuliitossa?

6.5.2019 Anna-Maija Korhonen Kotiseutuliiton valtuutettu Pohjois-Savosta

Minä edustan Kotiseutuliitossa heitä, jotka ovat vaikuttaneet täällä ennen meitä. Heitä, jotka ovat rakentaneet Pohjois-Savoa kulttuurin ja talouselämän, yrittäjyyden…


Matkailu ilman kulttuuria on teeskentelyä

17.4.2019 Tarja Haili, kulttuurin erityisasiantuntija, Uudenmaan liitto.

Voiko evakkojen lapsi ankkuroitua? Onko uusmaalainen mistään kotoisin? Kenen kielellä pitää osata puhua, jotta tulee ymmärretyksi? Sen kummemmin ymmärtämättä omaa…

 

JÄSENILLE:

Näin muistat ansioituneita kotiseututoimijoita

Vapaaehtoisuus ja ansiokas kotiseututyö ansaitsee kiitokset! 

Nyt on hyvä hetki miettiä, keitä haluatte kiittää tai palkita ensi kevään aikana.>> Lue lisää sivuiltamme
Tietoa jäsenistä ja jäsenyydestä
 
Hei jäsen! Hienoa, että olet mukana.

Olemme valtakunnallinen kotiseutu- ja kulttuuriperintötyön keskusjärjestö, ja olemme olemassa teitä varten!

Monipuoliset neuvonta-, tuki- ja tietopalvelumme ovat pääosin verkossa, mutta palvelemme toki myös puhelimitse. Neuvomme mm. rahoituksen haussa, sääntöjen uusimisessa, arkistoinnissa, digitoinnissa, museotyössä, huomionosoitusten hakemisessa, yleisöjen tavoittamisessa ja monikanavaisessa viestinnässä.

Teemme myös vaikuttavaa edunvalvontatyötä: pidämme esillä jäsenille tärkeitä teemoja antamalla vuosittain lukuisia lausuntoja ja julkilausumia.

Yhdessä olemme suuri ja vaikuttava kansalaisjärjestö: 730 jäsenyhdistyksessämme toimii yli 150000 henkilöä. Lisäksi jäseniimme kuuluu mm. 100 kuntaa, maakuntien liitot, valtakunnallisia järjestöjä ja yli 200 henkilöjäsentä.Tiesitkö?

Liiton jäsenet käyttävät ylintä päätösvaltaa niin maakuntatasolla kuin vuosikokouksessa. Jokaisella maakunnalla on liiton valtuustossa vähintään yksi edustaja – jäsenistön valitsema yhteyshenkilö. Tutustu heihin: Kotiseutuliiton valtuusto.Liity Kotiseutuklubiin!

Kotiseutuklubi kutsuu mukaan kaikki kotiseutujen hyvinvoinnista, ilmiöistä, ideoista ja kehittämisestä kiinnostuneet. Klubilaisena tiedät, mitä kotiseututoiminnassa tapahtuu. Saat jäsenetuja ja -tarjouksia, voit osallistua klubiretkille ja -tapaamisiin ja tapaat mukavia ja samanhenkisiä ihmisiä.
Jäsenedut

Kotiseutuliiton jäsenyhteisöt ovat oikeutettuja liiton moniin palveluihin ja jäsenetuihin. Sivuillemme olemme listanneet keskeisimmät jäsenedut. Monille tärkein jäsenetu on mahdollisuus osallistua liiton ja järjestämään toimintaan ja päätöksentekoon. Lisäksi jäsenistön toiveesta on kehitetty mobiiliyhtyeensopiva verkkosivupalvelu, eMuseo-opas paikallismuseoille ja laajennettu neuvontaa.

Jäsenet pitävät tärkeänä myös neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Kotiseutuposti-lehteä sekä asiantuntevaa Kotiseutu-vuosikirjaa. Oman maakunnan asioista kerrotaan maakunnallisissa tapaamisissa ja kirjeissä.

26 hyvää syytä kuulua keskusjärjestöönJäsenpalvelut 

Suomen Kotiseutuliiton keskusjärjestö- ja edunvalvontatyötä esitellään sivuillamme Järjestö-valikossa.

Kotiseutuliitto vaikuttaa osallistumalla sekä lausunnoilla, julkilausumilla ja kannanotoilla mm. lainsäädäntöön (esim. yhdistystoimintaa koskeva lainsäädäntö, rakennus- ja kaavoituslaki, ympäristöasioita koskeva lainsäädäntö, kuntaliitokset, museoasiat, kotiseutuarkistot). 

Kotiseutuliitto tarjoaa neuvontaa mm. seuraavissa asioissa: yhdistystoiminta, tietosuoja-asiat, säännöt, yhdistysrekisteriasiat, yhdistyslaki, yhdistyksen verotus, avustukset ja niiden hakeminen, kotiseutuvaakunat ja -museot, vaikuttaminen päätöksentekoon ja kaavoitukseen, viestintä ja verkkosivut.

Suuri osa sähköisestä neuvonnasta on Tietopankissa.

 
Verkkosivut jäsenetuna

Muistattehan, että tarjoamme jäsenetuna modernit ja ketterät www-sivut! Verkkosivupalvelun vuosihinta on 90 € + alv, ja se kattaa kaiken olennaisen: valmiiksi suunnitellun, tyylikkään sivustopohjan, ylläpidon, teknisen tuen ja kehityksen, tallennustilan, verkko-osoitteen kotiseudut.fi/yhdistyksennimi (oma domain erilliseen vuosihintaan), sivuston mobiiliyhteensopivuuden, ns. suljetut sivut esim. hallituksen käyttöön, tuki- ja neuvontapalvelut, online/chat-tuki palvelun päivittäjille, online-Google-kalenterin lisääminen esim. tilavarauksiin... >> Lue lisää
 
Tietosuoja-asetus ja -laki koskevat jokaista yhdistystä ja kuntaa

Uusi tietosuoja-asetus astui lopullisesti voimaan 2018 ja henkilötietolaki muuttui tietosuojalaiksi 2019; velvoitteet tiukkenevat ja sanktiot kovenevat. Yhdistyslain mukaan yhdistyksen on pidettävä jäsenistään luetteloa, joka on lain tarkoittama henkilörekisteri. Mitä lakimuutos tarkoittaa yhdistyksille? Entä arkistoille ja museoille?

>> Olemme koonneet ohjeita aiheesta etenkin yhdistysten näkökulmasta
 
Tietosuoja-asetus arkistojen näkökulmasta

Kotiseutuarkistojen vastaanottamissa ja säilyttämissä yhdistysarkistoissa on mm. jäsenluetteloita. Tällöin kotiseutuarkisto toimii rekisterinpitäjänä näiden suhteen niin kauan, kuin ne sisältävät edelleen elossa olevien henkilötietoja. Kotiseutuarkistojen tulee siis mm. laatia tietosuoja-asetuksen edellyttämä seloste käsittelytoimista näiden osalta.

Kotiseutuarkisto toimii itse rekisterinpitäjänä mm. laatimiensa aineistoja koskevien hakemistojen suhteen, silloin kun on kyse manuaalista henkilörekistereistä tai sähköisestä henkilötietojen käsittelystä, mutta myös haltuunsa yleisen edun mukaisessa arkistointitarkoituksessa arkistoidun aineiston suhteen.

>> Olemme koonneet ohjeita arkistojen näkökulmasta
 
Jäsenlehti Kotiseutuposti suoraan sähköpostiinne

Kotiseutuposti on Suomen Kotiseutuliiton julkaisema ajankohtaislehti. Liiton jäsenyhteisöt ja Kotiseutuklubin jäsenet saavat painetun lehden jäsenetuna.

Jäsenyhteisöjen henkilöjäsenet voivat tilata lehden sähköpostiinsa maksutta. Ilmoita meille os. toimisto@kotiseutuliitto.fi ne sähköpostit, joihin lehti toivotaan lähetettävän suoraan.

Sähköisiä lehtiä pääset lukemaan täällä: kotiseutuliitto.fi/kotiseutuposti
Kotiseutuliitto verkossa
Kotiseutuliitto verkossa
Kotiseutuliitto/Facebook
Kotiseutuliitto/Facebook
Kotiseutuliitto/Twitter
Kotiseutuliitto/Twitter
Kotiseutuliitto/Instagram
Kotiseutuliitto/Instagram
Share
Tweet
Forward


 Päivitä tietojasi


 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Suomen Kotiseutuliitto · KALEVANKATU 13 A · Helsinki 00100 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp