Copy
Suomen Kotiseutuliiton jäsenille suunnattu Hilja-uutiskirje sisältää tietoa liiton järjestämistä tilaisuuksista, jäsentoiminnasta, palveluista ja edunvalvontatyöstä. Välitäthän tämän sähköpostin siis eteenpäin.

Lähetä tämä viesti edelleen
Eikö viesti näy kunnolla?
Avaa uutiskirje selaimessa
Kesäkuun uutiskirjeen aiheita:
 1. Palveluaikamme kesällä, toimisto suljettu 25.6. - 20.7.
 2. Arkkitehti Lasse Majuri Kotiseutuliiton rakennustutkijaksi
 3. Korjausavustusten hakuaika syyskuussa, nyt on aika valmistautua
 4. Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun töissä kuuluu nuorten oma ääni
 5. Kuvaa Suomen upeimmat kulttuuriperintökohteet kesällä
 6. eMuseo-mobiiliopasteilla museonne on aina avoinna!
 7. Lausuntoja ja edunvalvontatyötä

  JÄSENILLE:
   
 8. Näin muistat ansioituneita kotiseututoimijoita
 9. Tietoa jäsenyydestä ja palveluista
 10. Tietosuoja-asetus ja -laki koskevat jokaista yhdistystä ja kuntaa
 11. Tietosuoja-asetus arkistojen näkökulmasta
 12. Uusi jäsenetu: 25% ale SKS:n kirjoista
 13. Uusi jäsenpalvelu: Liittokaista sääntöjen uusimiseen
 14. Muistakaa: verkkosivut jäsenetuna
 15. Jäsenlehti Kotiseutuposti suoraan sähköpostiinne
Uutiskirjeen toimittaa järjestöpäällikkö Liisa Lohtander 

Toimistomme on suljettu 25.6. - 20.7. 
Palvelemme jälleen maanantaista 23.7. alkaen.

Seurantaloavustusten maksatus kesällä:

Maksatus on tauolla 25.6.-27.7. Heinäkuussa tehdään vain 30.6. mennessä tulleiden selvitysten ja sopimusten maksatuksia.

Korjausneuvonta on tauolla 6.8. saakka.

 


Verkkosivumme uudistuivat toukokuussa
Palvelemme nyt entistäkin paremmin ja selkeämmin osoitteessa www.kotiseutuliitto.fi.
 
Uusi rakennustutkija aloittaa elokuussa

Tamperelainen arkkitehti Lasse Majuri aloittaa elokuussa Kotiseutuliiton rakennustutkijana. Majurin tehtäväkenttänä on vastata seurantalojen korjausavustusten jaosta.

Kotiseutuliitto huolehtii opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta korjausavustusten jakamisesta. Korjausavustuksilla pyritään säilyttämään seurantalojen kulttuurihistoriallisesti arvokasta rakennusperintöä ja parantamaan niiden käytettävyyttä. 

>> Lue lisää 
 
Korjausavustusten hakuaika syyskuussa, nyt on aika valmistautua

Kesä on hyvää aikaa tehdä kuntokatselmuksia ja suunnitelmia rakennusalan ammattilaisten kanssa. Kun suunnitelmat ovat hyvät, on avustuksen myöntäminen todennäköisempää. 

Huomatkaa, että vaadittavan omarahoitusosuuden määrää on tarkennettu: Yhdistyksellä tulee olla omaa rahoitusta hankkeeseen 20 %. Talkootyön voi laskea omarahoitukseksi.

Haun alkamisesta tiedotetaan elokuussa. Hakuohjeisiin kannattaa tutustua ajoissa: Seurantalojen korjausavustus.
 
Kilpailutöissä kuuluu nuorten ääni

Ensimmäistä kertaa koko Euroopan laajuisena järjestetyssä Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailussa lapset ja nuoret etsivät eurooppalaisia tarinoita omasta lähiympäristöstään. Suomen osakilpailun raati valitsi viisi parasta työtä, joiden tekijät ovat Kouvolasta, Pedersörestä, Pudasjärveltä ja Vantaalta.

Valinnoillaan tuomaristo halusi nostaa esille nuorten omat maailmankuvat, kulttuurit ja kiinnostuksen kohteet. Ilahduttavasti Suomen osakilpailuun saapui töitä kolmella kielellä, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

>> Lue lisää 
 
Wiki Loves Monuments -valokuvauskilpailu syyskuussa

Syyskuussa järjestettävä kansainvälinen valokuvauskilpailu Wiki Loves Monuments tuo osallistujamaiden kulttuuriperintöä tunnetuksi ympäri maailmaa. Kansallisen kilpailun kymmenen parasta pääsevät mukaan kansainväliseen loppukilpailuun. Kilpailuun osallistuvat kuvat tulevat Wikipediaan kaikkien avoimesti hyödynnettäviksi ja muokattaviksi.

Kilpailuun osallistutaan tallentamalla kuvat kilpailun nettisivujen kautta 1.–30.9.2018 välisenä aikana. Kuvata voi kuitenkin vaikka heti tai osallistua jo aiemmin otetuilla kuvilla. Kilpailun järjestävät Suomessa Wikimedia Suomi ry ja Museovirasto.

>> Lue lisää
 
eMuseo-mobiiliopasteilla museonne on aina avoinna!

eMuseo-palvelun avulla museo-opas on aina käytettävissä – oli museo auki tai kiinni. eMuseo-palvelu nostaa pienemmätkin kotiseutumuseot esiin ja kaikki Suomen paikallismuseot kutsutaan mukaan. Palvelun myötä osoitteeseen www.emuseo.fi syntyy satojen paikallismuseoiden opastuksista koostuva moderni ja interaktiivinen sivusto, joka tuo maamme paikallismuseot kaikkien ulottuville.

Museot voivat tehdä helposti itse mobiilioppaita museostaan ja sen ympäristöstä. Oppaisiin voi liittää tekstiä, kuvia, ääntä ja videoita. Työhön tarjotaan koulutusta. Mobiilioppaiden ulkoasun voi muokata museon omaa ilmettä vastaavaksi. Kaikkea sisältöä voi päivittää ja kehittää milloin tahansa.

>> Lue lisää 
 

Lausuntoja ja edunvalvontaa

Kotiseutuliitto on antanut lausunnon hallituksen esityksestä ampuma-aselain muuttamiseksi.

Liitto katsoo, että lakiluonnos ampuma-aselain muuttamiseksi huomioi hyvin ammattimaisesti hoidettujen museoiden tarpeet museoiden kokoelmissa olevien ja niihin karttuvien aseiden osalta.

Kuten luonnoksessa on todettu, museoiden kokoelmiin liitetyillä aseilla ei ole tarkoitus lähtökohtaisesti ampua. Liitto pitää tärkeänä, että lakiesitys sisältää mahdollisuuden ampumiseen tilanteissa, joissa se asehistoriallisen ja museoiden kokoelmatyöhön liittyvän tutkimuksen kannalta on välttämätöntä.

Suomen Kotiseutuliitto on kotiseututyön keskusjärjestö. Liiton tärkein tehtävä on jäsenistön edunvalvonta ja neuvonta kotiseututyöhön, paikallisuuteen ja kulttuuriperintöön liittyvissä kysymyksissä. Liitto tekee aloitteita ja antaa lausuntoja julkishallinnolle omaa alaansa koskevissa kysymyksissä.

>> Lue lisää lausunnosta

>> Lue edunvalvonnasta
 
 

JÄSENILLE:

Näin muistat ansioituneita kotiseututoimijoita

Vapaaehtoisuus ja ansiokas kotiseututyö ansaitsee kiitokset! Nyt on hyvä hetki miettiä, keitä haluatte kiittää tai palkita syyskaudella.

Huomioitavaa: Toimiston kesätauon aikana Kotiseutuliiton hallitus ei myönnä ansiomerkkejä emmekä toimita myyntituotteita. Palvelemme jälleen 23.7. alkaen.


>> Lue lisää sivuiltamme
Tietoa jäsenistä ja jäsenyydestä
 
Hei jäsen! Hienoa, että olet mukana.

Olemme valtakunnallinen kotiseutu- ja kulttuuriperintötyön keskusjärjestö, ja olemme olemassa teitä varten!

Monipuoliset neuvonta-, tuki- ja tietopalvelumme ovat pääosin verkossa, mutta palvelemme toki myös puhelimitse. Neuvomme mm. rahoituksen haussa, sääntöjen uusimisessa, arkistoinnissa, digitoinnissa, museotyössä, huomionosoitusten hakemisessa, yleisöjen tavoittamisessa ja monikanavaisessa viestinnässä.

Teemme myös vaikuttavaa edunvalvontatyötä: pidämme esillä jäsenille tärkeitä teemoja antamalla vuosittain lukuisia lausuntoja ja julkilausumia.

Yhdessä olemme suuri ja vaikuttava kansalaisjärjestö: 730 jäsenyhdistyksessämme toimii yli 150000 henkilöä. Lisäksi jäseniimme kuuluu mm. 100 kuntaa, maakuntien liitot, valtakunnallisia järjestöjä ja yli 200 henkilöjäsentä.Tiesitkö?

Liiton jäsenet käyttävät ylintä päätösvaltaa niin maakuntatasolla kuin vuosikokouksessa. Jokaisella maakunnalla on liiton valtuustossa vähintään yksi edustaja – jäsenistön valitsema yhteyshenkilö. Tutustu heihin: Kotiseutuliiton valtuusto.Liity Kotiseutuklubiin!

Kotiseutuklubi kutsuu mukaan kaikki kotiseutujen hyvinvoinnista, ilmiöistä, ideoista ja kehittämisestä kiinnostuneet. Klubilaisena tiedät, mitä kotiseututoiminnassa tapahtuu. Saat jäsenetuja ja -tarjouksia, voit osallistua klubiretkille ja -tapaamisiin ja tapaat mukavia ja samanhenkisiä ihmisiä.
Jäsenedut

Kotiseutuliiton jäsenyhteisöt ovat oikeutettuja liiton moniin palveluihin ja jäsenetuihin. Sivuillemme olemme listanneet keskeisimmät jäsenedut. Monille tärkein jäsenetu on mahdollisuus osallistua liiton ja järjestämään toimintaan ja päätöksentekoon. Lisäksi jäsenistön toiveesta on kehitetty mobiiliyhtyeensopiva verkkosivupalvelu, eMuseo-opas paikallismuseoille ja laajennettu neuvontaa.

Jäsenet pitävät tärkeänä myös neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Kotiseutuposti-lehteä sekä asiantuntevaa Kotiseutu-vuosikirjaa. Oman maakunnan asioista kerrotaan maakunnallisissa tapaamisissa ja kirjeissä.

26 hyvää syytä kuulua keskusjärjestöönJäsenpalvelut 

Suomen Kotiseutuliiton keskusjärjestö- ja edunvalvontatyötä esitellään sivuillamme Järjestö-valikossa.

Kotiseutuliitto vaikuttaa osallistumalla sekä lausunnoilla, julkilausumilla ja kannanotoilla mm. lainsäädäntöön (esim. yhdistystoimintaa koskeva lainsäädäntö, rakennus- ja kaavoituslaki, ympäristöasioita koskeva lainsäädäntö, kuntaliitokset, museoasiat, kotiseutuarkistot). 

Kotiseutuliitto tarjoaa neuvontaa mm. seuraavissa asioissa: yhdistystoiminta, tietosuoja-asiat, säännöt, yhdistysrekisteriasiat, yhdistyslaki, yhdistyksen verotus, avustukset ja niiden hakeminen, kotiseutuvaakunat ja -museot, vaikuttaminen päätöksentekoon ja kaavoitukseen, viestintä ja verkkosivut.

Suuri osa sähköisestä neuvonnasta on Tietopankissa.

 
Tietosuoja-asetus ja -laki koskevat jokaista yhdistystä ja kuntaa

Uusi tietosuoja-asetus astuu lopullisesti voimaan 25.5. ja henkilötietolaki muuttuu tietosuojalaiksi; velvoitteet tiukkenevat ja sanktiot kovenevat. Yhdistyslain mukaan yhdistyksen on pidettävä jäsenistään luetteloa, joka on lain tarkoittama henkilörekisteri. Mitä lakimuutos tarkoittaa yhdistyksille? Entä arkistoille ja museoille?

>> Olemme koonneet ohjeita aiheesta etenkin yhdistysten näkökulmasta
 
Tietosuoja-asetus arkistojen näkökulmasta

Kotiseutuarkistojen vastaanottamissa ja säilyttämissä yhdistysarkistoissa on mm. jäsenluetteloita. Tällöin kotiseutuarkisto toimii rekisterinpitäjänä näiden suhteen niin kauan, kuin ne sisältävät edelleen elossa olevien henkilötietoja. Kotiseutuarkistojen tulee siis mm. laatia tietosuoja-asetuksen edellyttämä seloste käsittelytoimista näiden osalta.

Kotiseutuarkisto toimii itse rekisterinpitäjänä mm. laatimiensa aineistoja koskevien hakemistojen suhteen, silloin kun on kyse manuaalista henkilörekistereistä tai sähköisestä henkilötietojen käsittelystä, mutta myös haltuunsa yleisen edun mukaisessa arkistointitarkoituksessa arkistoidun aineiston suhteen.

>> Olemme koonneet ohjeita arkistojen näkökulmasta
 
Uusi jäsenetu: 25 % ale SKS:n kirjoista!

Kotiseutuliiton jäsenyhteisöt ja Kotiseutuklubilaiset saavat jatkossa 25 % alennuksen kaikista Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) kirjoista. Aiemmin etu oli vain klubilaisten käytössä. Käyttäkää verkkokaupassa alekoodia Kotiseutu.

>> Tutustu jäsenetuihin ja -palveluihin

 
Uusi jäsenpalvelu: Liittokaista sääntöjen uusimiseen

Liittokaista nopeuttaa palvelua: Kotiseutuliitolla on vuodesta 2018 käytössä Patentti ja rekisterihallituksen (PRH) uusi asiointipalvelu, Liittokaista. Palvelu on osa yhdistysrekisterin sähköistä ilmoitusta. Liittokaista nopeuttaa jäsenyhdistysten perus- ja sääntömuutosilmoitusten käsittelyä PRH:ssa.

Kun uusitte sääntöjänne, saatte huomattavan alennuksen PRH:n maksuista käyttämällä valmiita mallisääntöjämme. Me neuvomme!

>> Tutustu jäsenpalveluun
 
Muistakaa: verkkosivut jäsenetuna

Muistattehan, että tarjoamme jäsenetuna modernit ja ketterät www-sivut! Verkkosivupalvelun vuosihinta on 90 € + alv, ja se kattaa kaiken olennaisen: valmiiksi suunnitellun, tyylikkään sivustopohjan, ylläpidon, teknisen tuen ja kehityksen, tallennustilan, verkko-osoitteen kotiseudut.fi/yhdistyksennimi (oma domain erilliseen vuosihintaan), sivuston mobiiliyhteensopivuuden, ns. suljetut sivut esim. hallituksen käyttöön, tuki- ja neuvontapalvelut, online/chat-tuki palvelun päivittäjille, online-Google-kalenterin lisääminen esim. tilavarauksiin... >> Lue lisää
 
Jäsenlehti Kotiseutuposti suoraan sähköpostiinne

Kotiseutuposti on Suomen Kotiseutuliiton julkaisema ajankohtaislehti. Liiton jäsenyhteisöt ja Kotiseutuklubin jäsenet saavat painetun lehden jäsenetuna.

Jäsenyhteisöjen henkilöjäsenet voivat tilata lehden sähköpostiinsa maksutta. Ilmoita meille os. toimisto@kotiseutuliitto.fi ne sähköpostit, joihin lehti toivotaan lähetettävän suoraan.

Sähköisiä lehtiä pääset lukemaan täällä: kotiseutuliitto.fi/kotiseutuposti
Kotiseutuliitto verkossa
Kotiseutuliitto verkossa
Kotiseutuliitto/Facebook
Kotiseutuliitto/Facebook
Kotiseutuliitto/Twitter
Kotiseutuliitto/Twitter
Kotiseutuliitto/Instagram
Kotiseutuliitto/Instagram
Share
Tweet
Forward


 Päivitä tietojasi


 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Suomen Kotiseutuliitto · KALEVANKATU 13 A · Helsinki 00100 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp