Copy
Suomen Kotiseutuliiton jäsenille suunnattu Hilja-uutiskirje sisältää tietoa liiton järjestämistä tilaisuuksista, jäsentoiminnasta, palveluista ja edunvalvontatyöstä. Välitäthän tämän sähköpostin siis eteenpäin.

Lähetä tämä viesti edelleen
Eikö viesti näy kunnolla?
Avaa uutiskirje selaimessa
Maaliskuun uutiskirjeen aiheita:
 1. Kotiseututyön ansiomitalit haettavissa 30.4. asti
 2. Halutaan palkita: Vuoden kotiseutuyhdistys
 3. Haussa Suomen paras kaupunginosa ‚Äď ehdota suosikkiasi
 4. Kulttuuri liikuttaa Tuusulaan elokuussa
 5. KOKOUSKUTSU: Vuosikokous 9.8.2019
 6. Veteraanien perinnetyö osaksi kotiseututoimintaa?
 7. Mestarit ja kisällit -hankkeen infotilaisuus ja työpaja 24.4. Helsingissä
 8. Paikallismuseoiden koulutuskiertue Uudellemaalle
 9. Maksuton eMuseo-koulutus Hämeenlinnassa
 10. Kulttuurikumppanuuden toimintamallit jakoon ‚Äď haluatteko mukaan?
Kotiseutublogin uusimmat: Raimo Sailas, Sanna Saarto, Hanna Hämäläinen, Vuokko Joki

J√ĄSENILLE
 1. Näin muistat ansioituneita kotiseututoimijoita
 2. Tietoa jäsenyydestä ja palveluista
 3. Tietosuoja-asetus ja -laki koskevat jokaista yhdistystä ja kuntaa
 4. Tietosuoja-asetus arkistojen näkökulmasta
 5. Uusi jäsenetu: 25% ale SKS:n kirjoista
 6. Uusi jäsenpalvelu: Liittokaista sääntöjen uusimiseen
 7. Muistakaa: verkkosivut jäsenetuna
 8. Jäsenlehti Kotiseutuposti suoraan sähköpostiinne
Uutiskirjeen toimittaa j√§rjest√∂p√§√§llikk√∂ Liisa Lohtander 

Kotiseututyön ansiomitalit haettavissa 30.4. asti
 
Kotiseututy√∂n ansiomitali on Kotiseutuliiton korkein tunnustuksenosoitus, joka luovutetaan saajalleen Valtakunnallisten kotiseutup√§ivien gaalassa. Nyt on hyv√§ hetki mietti√§, onko toiminnassanne mukana ansioituneita henkil√∂it√§, joille haluaisitte antaa t√§llaisen tunnustuksen. Hakuaika 30.4. asti. Ansiomitalin saajat ovat perinteisesti saaneet runsaasti median√§kyvyytt√§.  >> Lue lis√§√§
 

Halutaan palkita: Vuoden kotiseutuyhdistys

Kotiseutuliitto palkitsee t√§n√§ vuonna seitsem√§tt√§ kertaa Vuoden kotiseutuyhdistyksen. Titteli√§ voivat tavoitella kaikki Kotiseutuliiton j√§senyhdistykset. Valinta tehd√§√§n yhdistysten vuosikertomusten perusteella. L√§hett√§k√§√§ yhdistyksenne vuosikertomus liiton toimistoon huhtikuun loppuun menness√§, niin olette mukana mittel√∂ss√§. Valinta on tunnustus hyvin tehdyst√§, innovatiivisesta kotiseututy√∂st√§. >> Lue lis√§√§ 
 
 
Haussa Suomen paras kaupunginosa
‚Äď ehdota suosikkiasi!

Suomen Kotiseutuliiton Vuoden kaupunginosa -kilpailussa etsit√§√§n viihtyis√§√§ ja yhteis√∂llist√§ kaupunginosaa, jossa on monipuolista ja my√∂s uudentyyppist√§ toimintaa, aktiivisia paikallistoimijoita ja hyv√§ asua. Kuka tahansa voi ehdottaa palkittavaa kaupunginosaa ‚Äď omia kulmia, lomakohdetta, naapurikaupunginosaa tai henkist√§ kotia, kunhan alue on urbaani kaupunginosa. Tarvitaan vain perusteltu vapaamuotoinen ehdotus, jonka voi l√§hett√§√§ verkkolomakkeella huhtikuun loppuun menness√§. Ehdotuslomake: https://bit.ly/vuoden-kaupunginosa-2019
 
Kulttuuri liikuttaa Tuusulaan elokuussa

Tuusulassa vietet√§√§n jokakes√§isi√§ Valtakunnallisia kotiseutup√§ivi√§ ensi kes√§n√§ 8.‚Äď11. elokuuta 2019. Tapahtuma on kotiseututy√∂n vuoden huipentuma ja p√§√§tapahtuma.

Vuonna 2019 Kotiseutuliitto täyttää 70 vuotta, ja kotiseutupäivät on liiton juhlavuoden tärkein tapahtuma. Tapahtuma on kaikille avoin. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan!

Voit ilmoittautua mukaan koko ajaksi, pelkiksi arkip√§iviksi tai vain viikonlopuksi. Tutustu siis monipuoliseen ohjelmaan ja retkiin.


www.kotiseutuliitto.fi/kotiseutupaivat2019
 

KOKOUSKUTSU: VUOSIKOKOUS

Suomen Kotiseutuliiton vuosikokous pidetään Valtakunnallisten kotiseutupäivien yhteydessä 9.8.2019 klo 13.30 alkaen Tuusulan seurakuntakeskuksessa (Rykmentintie 34, Tuusula). Valtakirjojen tarkastus tapahtuu samana päivänä kello 10 alkaen.

Vuosikokouksen valtakirjalomake ja kokousasiakirjat lähetetään touko-kesäkuussa kaikille jäsenyhteisöille. Valtakirjaa vastaan edustaja saa kokouksen äänestyslipukkeen. Muistakaa tehdä päätös kokousedustajasta ajoissa.

Kannatusjäsenillä ja muilla kuin virallisilla kokouksedustajilla on kokouksessa läsnäölö- ja puheoikeus, mutta ei äänioikuetta. Ilmoittautuminen kokoussalin ulkopuolella.

Tervetuloa!
 
Veteraanien perinnetyö osaksi kotiseututoimintaa?

Kotiseutuliikkeen paikallistoimijoilla on veteraanien perinnetyöhön paljon annettavaa, sillä työ tapahtuu paljolti paikallisella tasolla. Kotiseutuliitto kannustaa jäsenyhdistyksiään miettimään mahdollisuuksiaan osallistua myös tämänkaltaiseen kotiseututyöhön. Monilla kotiseutuyhdistyksillä onkin jo paljon kokemusta tällä saralla.

Veteraaniperinnetyön muotoja on monia, ja uusiakin toimintatapoja tarvitaan. Kotiseutuliitto kannustaa jäseniään erityisesti lasten ja nuorten parissa tehtävään sekä sukupolvirajat ylittävään perinnetyöhön.

>> Lue lisää
 
Mestarit ja kis√§llit -hankkeen info ja ty√∂paja 24.4. Helsingiss√§

Kutsumme kaikki osallistavasta ja ylisukupolvisesta kotiseututy√∂st√§ kiinnostuneet mukaan kuulemaan lis√§√§ aiheesta, jakamaan kokemuksia ja suunnittelemaan uusia toimintamuotoja! Innostavia puheenvuoroja ja k√§yt√§nn√∂n ty√∂pajoja 24.4. klo 13‚Äď17 Helsingiss√§.

Koordinaattorilta voi my√∂s varata sparrausaikoja oman Mestarit ja kis√§llit -idean edist√§miseen. Puolituntisia aikoja voi varata tapahtumaan ilmoittautumisen yhteydess√§. Tilaisuus on osallistujille maksuton, sis√§lt√§en kahvitarjoilut.

>> Lue lisää tapahtumasta

>> Tilaa erillinen Mestarit ja Kisällit -uutiskirje
 


 

Paikallismuseoiden koulutuskiertue Uudellemaalle

Syksyllä 2018 käynnistynyt koulutuskierros paikallismuseonhoitajille kiertää Suomea ahkerasti kevään aikana. Huhtikuussa kolmepäiväinen koulutus järjestetään Helsingissä.

Koulutukseen voivat osallistua sekä vapaaehtoistoimijat että virkatyönään paikallismuseoasioita hoitavat. Koulutus maksaa 60 euroa museolta, ja koulutukseen voi osallistua 1-2 henkilöä jokaisesta museosta ilmoittautumistilanteen mukaan. Osallistumismaksu kattaa koulutuksen materiaalit sekä ohjelmassa mainitut tarjoilut.

Ilmoittautuminen Helsingin koulutukseen on juuri alkanut, ilmoittaudu pian mukaan.

>> Lue lisää
Maksuton eMuseo-koulutus H√§meenlinnassa ‚Äď ilmoittaudu mukaan

Paikallismuseonhoitajien koulutuksen yhteydessäHämeenlinnassa järjestetään erillinen koulutuspäivä Suomen Kotiseutuliiton eMuseo-mobiiliopastepalvelusta lauantaina 30.3. eMuseo-koulutus on ilmainen, mukaan mahtuu 16 ensiksi ilmoittautunutta.

>> Lue lisää
 
Kulttuurikumppanuuden toimintamallit jakoon ‚Äď haluatteko mukaan?

Kunnat ja yhdistykset tarvitsevat toimivia malleja yhteistyön rakentamiseen muuttuvassa toimintaympäristössä. Kotiseutuliiton aiemmin koostamien toimintamallien jalkauttaminen vauhdittuu vuonna 2019. Tulemme mielellämme käymään kunnassanne tai yhdistyksenne vieraana!

Kuntasektorin ja kolmannen sektorin v√§lisen kulttuuripalveluita koskevan yhteisty√∂n hyvi√§ k√§yt√§nt√∂j√§ ja k√§ytt√∂kelpoisia malleja kehitettiin ja koottiin yhteen vuosina 2017-2018. Kotiseutuliitto mm. julkaisi verkko-oppaan helposti k√§ytt√∂√∂n otettavista toimintamalleista sek√§ kattavan materiaalipankin jo tehdyist√§ kokeiluista ja kehitt√§mishankkeista.

>> Lue lisää
 

Kotiseutublogin uusimmat:

 

Kotiseutuliike auttamaan historian opiskelussa

1.3.2019 Raimo Sailas

Historian opiskelu on vähenemässä maamme koululaitoksessa. Ylioppilaaksi voi pian päästä hatarin tai peräti olemattomin tiedoin. Tämä on väärin. Kansakunta, joka…


Siveltimin kotiseutuidentiteettiä vahvistamaan

15.2.2019 Sanna Saarto, FM, Mestarit ja kis√§llit -hankkeen paikallisvet√§j√§

Kansallista Suomea ja suomalaista identiteettiä rakennettiin 1800-luvun lopulla tehokkaasti mm. maalaustaiteen ja suosittujen maisemavalokuvasarjojen avulla. Viime syksynä pensselit viuhuivat Varissuolla…


Kulttuuriymp√§rist√∂p√§iv√§t ‚Äď osallistumista ja onnellisuutta

8.2.2019 Hanna H√§m√§l√§inen, ymp√§rist√∂ministeri√∂

Oletko kuullut European Heritage Daystä, tuttavien kesken EHD:stä? Se on Euroopan neuvoston ja Euroopan komission yhteinen ohjelma, jota Suomessa toteutetaan…


Tietosuoja ja kotiseutuarkistot

25.1.2019 Vuokko Joki, johtaja, Kansallisarkisto Oulu

EU:n tietosuoja-asetus tuli voimaan 25. toukokuuta 2018 ja kansallinen tietosuojalaki 1. tammikuuta 2019. Näitä säädöksiä sovelletaan myös kotiseutuarkistoihin, sekä organisaatioina…

 
 
 

J√ĄSENILLE:

Näin muistat ansioituneita kotiseututoimijoita

Vapaaehtoisuus ja ansiokas kotiseututy√∂ ansaitsee kiitokset! 

Nyt on hyv√§ hetki mietti√§, keit√§ haluatte kiitt√§√§ tai palkita ensi kev√§√§n aikana.>> Lue lisää sivuiltamme
Tietoa jäsenistä ja jäsenyydestä
 
Hei jäsen! Hienoa, että olet mukana.

Olemme valtakunnallinen kotiseutu- ja kulttuuriperintötyön keskusjärjestö, ja olemme olemassa teitä varten!

Monipuoliset neuvonta-, tuki- ja tietopalvelumme ovat pääosin verkossa, mutta palvelemme toki myös puhelimitse. Neuvomme mm. rahoituksen haussa, sääntöjen uusimisessa, arkistoinnissa, digitoinnissa, museotyössä, huomionosoitusten hakemisessa, yleisöjen tavoittamisessa ja monikanavaisessa viestinnässä.

Teemme myös vaikuttavaa edunvalvontatyötä: pidämme esillä jäsenille tärkeitä teemoja antamalla vuosittain lukuisia lausuntoja ja julkilausumia.

Yhdessä olemme suuri ja vaikuttava kansalaisjärjestö: 730 jäsenyhdistyksessämme toimii yli 150000 henkilöä. Lisäksi jäseniimme kuuluu mm. 100 kuntaa, maakuntien liitot, valtakunnallisia järjestöjä ja yli 200 henkilöjäsentä.Tiesitkö?

Liiton j√§senet k√§ytt√§v√§t ylint√§ p√§√§t√∂svaltaa niin maakuntatasolla kuin vuosikokouksessa. Jokaisella maakunnalla on liiton valtuustossa v√§hint√§√§n yksi edustaja ‚Äď j√§senist√∂n valitsema yhteyshenkil√∂. Tutustu heihin: Kotiseutuliiton valtuusto.Liity Kotiseutuklubiin!

Kotiseutuklubi kutsuu mukaan kaikki kotiseutujen hyvinvoinnista, ilmiöistä, ideoista ja kehittämisestä kiinnostuneet. Klubilaisena tiedät, mitä kotiseututoiminnassa tapahtuu. Saat jäsenetuja ja -tarjouksia, voit osallistua klubiretkille ja -tapaamisiin ja tapaat mukavia ja samanhenkisiä ihmisiä.
Jäsenedut

Kotiseutuliiton jäsenyhteisöt ovat oikeutettuja liiton moniin palveluihin ja jäsenetuihin. Sivuillemme olemme listanneet keskeisimmät jäsenedut. Monille tärkein jäsenetu on mahdollisuus osallistua liiton ja järjestämään toimintaan ja päätöksentekoon. Lisäksi jäsenistön toiveesta on kehitetty mobiiliyhtyeensopiva verkkosivupalvelu, eMuseo-opas paikallismuseoille ja laajennettu neuvontaa.

Jäsenet pitävät tärkeänä myös neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Kotiseutuposti-lehteä sekä asiantuntevaa Kotiseutu-vuosikirjaa. Oman maakunnan asioista kerrotaan maakunnallisissa tapaamisissa ja kirjeissä.

26 hyvää syytä kuulua keskusjärjestöönJ√§senpalvelut 

Suomen Kotiseutuliiton keskusjärjestö- ja edunvalvontatyötä esitellään sivuillamme Järjestö-valikossa.

Kotiseutuliitto vaikuttaa osallistumalla sek√§ lausunnoilla, julkilausumilla ja kannanotoilla mm. lains√§√§d√§nt√∂√∂n (esim. yhdistystoimintaa koskeva lains√§√§d√§nt√∂, rakennus- ja kaavoituslaki, ymp√§rist√∂asioita koskeva lains√§√§d√§nt√∂, kuntaliitokset, museoasiat, kotiseutuarkistot). 

Kotiseutuliitto tarjoaa neuvontaa mm. seuraavissa asioissa: yhdistystoiminta, tietosuoja-asiat, s√§√§nn√∂t, yhdistysrekisteriasiat, yhdistyslaki, yhdistyksen verotus, avustukset ja niiden hakeminen, kotiseutuvaakunat ja -museot, vaikuttaminen p√§√§t√∂ksentekoon ja kaavoitukseen, viestint√§ ja verkkosivut.

Suuri osa sähköisestä neuvonnasta on Tietopankissa.

 
Tietosuoja-asetus ja -laki koskevat jokaista yhdistystä ja kuntaa

Uusi tietosuoja-asetus astui lopullisesti voimaan 25.5. ja henkilötietolaki muuttuu tietosuojalaiksi; velvoitteet tiukkenevat ja sanktiot kovenevat. Yhdistyslain mukaan yhdistyksen on pidettävä jäsenistään luetteloa, joka on lain tarkoittama henkilörekisteri. Mitä lakimuutos tarkoittaa yhdistyksille? Entä arkistoille ja museoille?

>> Olemme koonneet ohjeita aiheesta etenkin yhdistysten näkökulmasta
 
Tietosuoja-asetus arkistojen näkökulmasta

Kotiseutuarkistojen vastaanottamissa ja säilyttämissä yhdistysarkistoissa on mm. jäsenluetteloita. Tällöin kotiseutuarkisto toimii rekisterinpitäjänä näiden suhteen niin kauan, kuin ne sisältävät edelleen elossa olevien henkilötietoja. Kotiseutuarkistojen tulee siis mm. laatia tietosuoja-asetuksen edellyttämä seloste käsittelytoimista näiden osalta.

Kotiseutuarkisto toimii itse rekisterinpitäjänä mm. laatimiensa aineistoja koskevien hakemistojen suhteen, silloin kun on kyse manuaalista henkilörekistereistä tai sähköisestä henkilötietojen käsittelystä, mutta myös haltuunsa yleisen edun mukaisessa arkistointitarkoituksessa arkistoidun aineiston suhteen.

>> Olemme koonneet ohjeita arkistojen näkökulmasta
 
Jäsenetu: -25% SKS:n kirjoista!

Kotiseutuliiton jäsenyhteisöt ja Kotiseutuklubilaiset saavat jatkossa 25 % alennuksen kaikista Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) kirjoista. Aiemmin etu oli vain klubilaisten käytössä. Käyttäkää verkkokaupassa alekoodia Kotiseutu.

>> Tutustu jäsenetuihin ja -palveluihin

 
Jäsenpalvelu: Liittokaista sääntöjen uusimiseen

Liittokaista nopeuttaa palvelua: Kotiseutuliitolla on vuodesta 2018 k√§yt√∂ss√§ Patentti ja rekisterihallituksen (PRH) uusi asiointipalvelu, Liittokaista. Palvelu on osa yhdistysrekisterin s√§hk√∂ist√§ ilmoitusta. Liittokaista nopeuttaa j√§senyhdistysten perus- ja s√§√§nt√∂muutosilmoitusten k√§sittely√§ PRH:ssa.

Kun uusitte sääntöjänne, saatte huomattavan alennuksen PRH:n maksuista käyttämällä valmiita mallisääntöjämme. Me neuvomme!

>> Tutustu jäsenpalveluun
 
Verkkosivut jäsenetuna

Muistattehan, ett√§ tarjoamme j√§senetuna modernit ja ketter√§t www-sivut! Verkkosivupalvelun vuosihinta on 90 ‚ā¨ + alv, ja se kattaa kaiken olennaisen: valmiiksi suunnitellun, tyylikk√§√§n sivustopohjan, yll√§pidon, teknisen tuen ja kehityksen, tallennustilan, verkko-osoitteen kotiseudut.fi/yhdistyksennimi (oma domain erilliseen vuosihintaan), sivuston mobiiliyhteensopivuuden, ns. suljetut sivut esim. hallituksen k√§ytt√∂√∂n, tuki- ja neuvontapalvelut, online/chat-tuki palvelun p√§ivitt√§jille, online-Google-kalenterin lis√§√§minen esim. tilavarauksiin... >> Lue lis√§√§
 
Jäsenlehti Kotiseutuposti suoraan sähköpostiinne

Kotiseutuposti on Suomen Kotiseutuliiton julkaisema ajankohtaislehti. Liiton jäsenyhteisöt ja Kotiseutuklubin jäsenet saavat painetun lehden jäsenetuna.

Jäsenyhteisöjen henkilöjäsenet voivat tilata lehden sähköpostiinsa maksutta. Ilmoita meille os. toimisto@kotiseutuliitto.fi ne sähköpostit, joihin lehti toivotaan lähetettävän suoraan.

Sähköisiä lehtiä pääset lukemaan täällä: kotiseutuliitto.fi/kotiseutuposti
Kotiseutuliitto verkossa
Kotiseutuliitto verkossa
Kotiseutuliitto/Facebook
Kotiseutuliitto/Facebook
Kotiseutuliitto/Twitter
Kotiseutuliitto/Twitter
Kotiseutuliitto/Instagram
Kotiseutuliitto/Instagram
Share
Tweet
Forward


 P√§ivit√§ tietojasi


 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Suomen Kotiseutuliitto · KALEVANKATU 13 A · Helsinki 00100 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp