Copy
Suomen Kotiseutuliiton Hilja-uutiskirje sisältää tietoa liiton järjestämistä tilaisuuksista, jäsentoiminnasta, palveluista ja edunvalvontatyöstä. Välitäthän tämän sähköpostin siis eteenpäin.
Eikö viesti näy kunnolla?
Avaa uutiskirje selaimessa
SYYSKUU 2019

Uutisia
 • Turun kirjamessuilla keskustellaan kotiseutukirjallisuudesta ja avataan Vuoden kotiseututeos kilpailu
 • TEM selvittää monipaikkaisen työn lisäämistä – Kotiseutuliitto toivoo toimenpiteitä
 • Yhdistysrekisteri uudistui: kaikki yhdistykset saivat Y-tunnuksen
 • Kotiseutuposti 3/2019 paneutuu kulttuuriin vetovoimatekijänä ja investointina
 • Arkimaisemat ja vesi maisemapäivän teemoina – osallistu kampanjaan
 • Ehdota Vuoden 2019 maisematekoa 30.9. mennessä
 • Suomalaiselle kulttuuriperintötarinalle eurooppalainen tunnustus ja apuraha
 
Avustuksia
 • Seurantalojen korjausavustusten haku päättyy 30.9.
 • Avustuksia paikallismuseoiden hankkeille
 • Avustuksia aineettoman kulttuuriperinnön hankkeille
 
Koulutuksia ja tilaisuuksia
 • Savon paikallismuseonhoitajille tarjolla koulutusta lokakuussa
 • Maksuton eMuseo-koulutus Tampereella 12.11.
 • Mestarit & kisällit -verkostotapaaminen Tampereella 21.11.
 • Kaikilla on oikeus kotiseutuun -hanke mukana Espoon tapahtumissa
Kotiseutublogin uusimmat kirjoitukset
Jäsenosio

 
Uutiskirjeen toimittaa järjestöpäällikkö Liisa Lohtander 
Riitta Vanhatalo, Laura Kolbe, Teppo Ylitalo ja Heli Laaksonen. 
 
Turun kirjamessuilla keskustellaan kotiseutukirjallisuudesta
ja avataan Vuoden kotiseututeos kilpailu!

Turun kirjamessuilla keskustellaan lauantaina 5.10. kotiseutukirjallisuudesta. Paikallisuuden paikka – mitä kuuluu kotiseutukirjallisuudelle? -keskustelussa ovat mukana Euroopan historian professori Laura Kolbe, runoilija Heli Laaksonen ja Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja FT Riitta Vanhatalo.

Samassa yhteydessä Kotiseutuliitto avaa Vuoden kotiseututeos 2020 -kilpailun. Jo kymmenen vuoden ajan järjestetyn kilpailun tavoitteena on kannustaa kotiseutukirjojen tekijöitä ja tuoda näkyvyyttä paikallista kulttuuria ja historiaa käsitteleville teoksille. 


>> Lisätietoa keskustelutilaisuudesta
>> Lisätietoa Vuoden kotiseututeos -kilpailusta

 

TEM selvittää monipaikkaisen työn lisäämistä – Kotiseutuliitto toivoo toimenpiteitä
 
Työ- ja elinkeinoministeriö selvittää paikkariippumattoman ja monipaikkaisen työn lisäämistä. Kotiseutuliitossa on viime vuosina puhuttu paljon monipaikkaisuuden merkityksestä alueiden elinvoimaisuudelle. Kotiseutuliitto on valmis tarjoamaan asiantuntijuuttaan työ- ja elinkeinoministeriön selvitystyöhön.

Kotiseutuliiton puheenjohtaja Janne Vilkuna kannattaa laajaa selvitystyötä ja toivoo, että selvitys johtaa myös toimenpiteisiin, jotka mahdollistavat useamman kotiseudun. Parhaassa tapauksessa henkilö saisi itse määritellä myös, miten hän kunnallisverotuksessa osallistuu molempien kotipaikkojensa palvelujen rahoittamiseen.

Liiton varapuheenjohtaja Anne-Maija Laukas muistuttaa, että monipaikkaisuuteen ja etätyöhön kannustaminen vaatii myös hyviä, nopeita ja kattavia nettiyhteyksiä koko maahan, mikä ei kaikkialla vielä toteudu.  


>> Lue lisää liiton sivuilta
 
 
Yhdistysrekisteri uudistui: kaikki yhdistykset saivat Y-tunnuksen
 
Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) uudisti yhdistysrekisterin 18.9.2019. Samalla kaikki yhdistykset saivat Y-tunnuksen. Yritys- ja yhteisötunnus eli Y-tunnus korvaa yhdistyksille annetun rekisterinumeron. PRH antaa Y-tunnuksen kaikille yhdistyksille automaattisesti. Jos yhdistyksellä on jo ennen uudistusta Y-tunnus, sama tunnus säilyy. Yhdistyksen ei siis tarvitse tehdä mitään Y-tunnukseen liittyen.

>> Lue lisää liiton sivuilta
 
Kotiseutuposti 3/2019 paneutuu kulttuuriin vetovoimatekijänä ja investointina

Mikä on kulttuurin ja kulttuuritapahtumien merkitys paikkakuntien elävyydelle? Miksi juuri paikallisen kulttuuriperinnön kannattaa olla avainasemassa, kun kulttuurin tukipäätöksiä tehdään? Aiheesta kirjoittavat Kotiseutupostissa 3/2019 mm. Rosa Meriläinen Kulta ry:stä ja Sampo Suihko Kotiseutuliitosta. 

Lue maksutta netissä: www.kotiseutuposti.fi tai suoraan Issuusta. Kaikille jäsenille lehti on toimitettu myös postitse.
 
Arkimaisemat ja vesi maisemapäivän teemoina - osallistu kuvakampanjaan! 

Sunnuntaina 20.10. vietetään kansainvälistä maisemapäivää, jonka teemana on tänä vuonna maisema ja vesi. Teemalla halutaan kiinnittää huomiota veden arvoon maisemassa.

Kuvakampanja kannustaa havainnoimaan vettä etenkin arjen maisemissa jo ennen maisemapäivää. Kampanja huipentuu kuvakilpailuun.

Kuvat jaetaan omilla Instagram-tileillä. Liitto jakaa jäsenistön kuvia, jos teillä ei ole omaa tiliä. 

Lisätietoja sivuillamme 

instagram.com/kotiseutuliitto

 
Ehdota Vuoden maisematekoa 30.9. mennessä

Vuoden 2019 teemalla "Suuret suomalaiset vieraslajitalkoot" halutaan kannustaa yhdistyksiä ja yksittäisiä toimijoita laajaan yhteistyöhön vieraslajien torjunnassa, Suomen luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Osallistu kilpailuun täyttämällä nettilomake. Vastaa lomakkeen kysymyksiin tehdystä maisemateosta, työn tekijöistä ja työn merkityksestä. Voit liittää kyselyn kautta mukaan myös muutaman valokuvan

Maa- ja kotitalousnaisten järjestämässä kilpailussa myönnetään maakunnallisia tunnustuksia, jotka kilpailevat valtakunnallisesta tunnustuksesta.

Lue lisää sivuiltamme
 
Suomalaiselle kulttuuriperintötarinalle eurooppalainen tunnustus ja apuraha

Vantaa on saanut merkittävän eurooppalaisen tunnustuksen ja apurahan. Vuoden kotiseutuyhdistyksenäkin palkitun Vantaa-Seuran projektissa herätetään henkiin kivikaudelta nykypäivään ulottuvaa historiaa mobiilipelin avulla.

European Heritage Stories -apurahan myöntää Euroopan neuvosto osana European Heritage Days eli Euroopan kulttuuriympäristöpäivät -ohhelmaa.

Apuraha myönnettiin Vantaa-Seuran ja Vantaan kaupunginmuseon yhteiselle hankkeelle. Apuraha on lähes 10 000 euroa ja sillä luodaan Vantaan Jokiniemen historiasta kertova kaikille avoin ja ilmainen mobiilipeli. 

Lue lisää sivuiltamme
 
 

Avustuksia

Seurantalojen korjausavustusten haku päättyy 30.9.

Seurantalojen korjausavustukset vuodelle 2020 ovat haettavana. Hakemus tulee jättää Kotiseutuliiton sähköiseen hakupalveluun 30.9. mennessä. Avustus on tarkoitettu seurantalojen kunnostamiseen, käytettävyyttä parantaviin korjauksiin sekä talojen kulttuurihistoriallisen arvon säilyttämiseen. 

Hakijoita kannustetaan hakemaan avustusta myös kuntokartoituksiin. Kyseessä on erillisavustus, jota jaetaan kahdelle tai useammalle eri yhteisölle. 

Lue lisää sivuiltamme
 
Avustuksia paikallismuseoiden hankkeille, hakuaika 18.10. saakka

Museovirasto on julistanut haettaviksi paikallismuseoiden hankeavustukset. 

Paikallismuseoiden hankeavustusten tavoitteena on tukea ei-ammatillisesti hoidettujen museoiden kokoelmien ja rakennusten säilymistä, kokoelmien hyvää hallintaa sekä tiedon välittämistä museoiden kokoelmista ja paikallisesta perinteestä. Avustusta voidaan myöntää myös paikallismuseotoiminnan kehittämiseen ja suunnitelmallisuuden edistämiseen. 

Lue lisää sivuiltamme
 
Avustuksia aineettoman kulttuuriperinnön hankkeille, hakuaika 18.10. saakka

Museovirasto jakaa nyt toista kertaa avustuksia aineettoman kulttuuriperinnön yhteistyö- ja kehittämishankkeisiin.

Tavoitteena on edistää Unescon aineettoman kulttuuriperinnön suojelemista koskevan sopimuksen toimeenpanoa ja levittää siitä tietoisuutta. Sopimus korostaa yhteisöistä lähtevän toiminnan merkitystä, perinteen suojelua ja siirtämistä sekä perinteiden moninaisuutta. Avustusta voi hakea kunta, yhdistys, säätiö, osakeyhtiö tai muu oikeustoimikelpoinen yhteisö. 

Lue lisää sivuiltamme

 
 

Koulutuksia ja tilaisuuksia

Pohjois- ja Etelä-Savon paikallismuseonhoitajille tarjolla koulutusta loka-marraskuussa

Kotiseutuliiton koulutuskierros paikallismuseonhoitajille kiertää Suomea aktiivisesti tänä syksynä. Koulutus tarjoaa oppia paikallismuseon hoitamiseen, keinoja oman museon kehittämiseen sekä vertaistukea muilta museotoimijoilta.

Loka-marraskuussa Kotiseutuliitto järjestää Etelä- ja Pohjois-Savon yhteisen koulutuksen yhdessä alueen maakuntamuseoiden kanssa. 


Kuopio: 25.–26.10. ja 1.11.

Ohjelma, ilmoittautuminen ja lisätiedot
 
Maksuton eMuseo-koulutus Tampereella 12.11. – ilmoittaudu pian!

Koulutus on ilmainen, mukaan mahtuu 16 ensiksi ilmoittautunutta. Koulutus on avoin kaikille Kotiseutuliiton jäsenille sekä eMuseo-palvelun käyttäjille ja sellaisiksi aikoville.

eMuseo-mobiiliopastepalvelun avulla museo-opas on aina käytettävissä. eMuseo-palvelu on oppaan apuna ja museovieraiden käytettävissä heidän omilla älypuhelimillaan ja muilla mobiililaitteillaan myös museon ollessa kiinni.

Lue lisää liiton sivuilta


 
Mestarit & kisällit -verkostotapaaminen Tampereella 21.11.

Suomen Kotiseutuliiton Mestarit & kisällit -hanke kutsuu verkostoitumaan ja työpajailemaan Tampereelle! Syksyinen verkostotapaaminen ja työpajahulinat järjestetään Vapriikissa torstaina 21.11. klo 12–16.

Tilaisuudessa kuullaan hankkeesta ja pureudutaan moniäänisen, eri-ikäisiä osallistavan kotiseututyön ideointiin, toteuttamiseen, viestintään ja kehittämiseen.

Työpajailun ja keskustelujen täyteinen iltapäivä on avoin paitsi jo hankkeessa toimiville, myös jokaiselle ylisukupolvisesta kotiseututyöstä kiinnostuneelle.

Lue lisää sivuiltamme
 
Kaikilla on oikeus kotiseutuun -hanke mukana tapahtumissa Espoossa

Suomen Kotiseutuliiton asukaslähtöisen kotoutumisen hanke Kaikilla on oikeus kotiseutuun näkyy Lähiöfest-viikon tapahtumissa Espoossa syyskuussa. Lähiöfestin aikana kaikille avoin Pop-up -järjestötila kutsuu tutustumaan, osallistumaan ja vaikuttamaan Espoossa toimivien yhdistysten toimintaan.

Lokakuussa Kaikilla on oikeus kotiseutuun -hanke on mukana Espoon mahdollisuuksien torilla, joka järjestetään kauppakeskus Isossa Omenassa lauantaina 26.10. klo 12-16.

Kaikilla on oikeus kotiseutuun -hankkeessa luodaan kohtaamisia ja vuoropuhelua eri kulttuureista tulevien asukkaiden välille. 

>> Lue lisää sivuiltamme
 

Kotiseutublogin uusimmat:

Kotiseutublogi

Vantaa-seura kesätyö nuori kesätöissä kotiseutuyhdistys työnantajana

Kesätöissä kotiseutuyhdistyksessä

13.9.2019 Venla Vuola, lukiolainen Espoosta

Viime kevään alussa, kun kesätyöhakuni oli aluillaan, minulla ei ollut aavistustakaan, että päätyisin Vantaalle kesätöihin. Olin kolunnut monia sivuja ja…


Feel like home – kotoilua

30.8.2019 Kirsti Kovanen, arkkitehti, Kotiseutuliiton hallituksen jäsen

Ystäväni Voula asuu Ateenassa. Hänellä on tapana ottaa silloin tällöin, ainakin kerran vuodessa, lomapäivä. Silloin hän etsii kameransa, laittaa sen…

 

JÄSENILLE:

Näin muistat ansioituneita kotiseututoimijoita

Vapaaehtoisuus ja ansiokas kotiseututyö ansaitsee kiitokset! 

Nyt on hyvä hetki miettiä, keitä haluatte kiittää tai palkita ensi kevään aikana.>> Lue lisää sivuiltamme
Tietoa jäsenistä ja jäsenyydestä
 
Hei jäsen! Hienoa, että olet mukana.

Olemme valtakunnallinen kotiseutu- ja kulttuuriperintötyön keskusjärjestö, ja olemme olemassa teitä varten!

Monipuoliset neuvonta-, tuki- ja tietopalvelumme ovat pääosin verkossa, mutta palvelemme toki myös puhelimitse. Neuvomme mm. rahoituksen haussa, sääntöjen uusimisessa, arkistoinnissa, digitoinnissa, museotyössä, huomionosoitusten hakemisessa, yleisöjen tavoittamisessa ja monikanavaisessa viestinnässä.

Teemme myös vaikuttavaa edunvalvontatyötä: pidämme esillä jäsenille tärkeitä teemoja antamalla vuosittain lukuisia lausuntoja ja julkilausumia.

Yhdessä olemme suuri ja vaikuttava kansalaisjärjestö: 730 jäsenyhdistyksessämme toimii yli 150000 henkilöä. Lisäksi jäseniimme kuuluu mm. 100 kuntaa, maakuntien liitot, valtakunnallisia järjestöjä ja yli 200 henkilöjäsentä.Tiesitkö?

Liiton jäsenet käyttävät ylintä päätösvaltaa niin maakuntatasolla kuin vuosikokouksessa. Jokaisella maakunnalla on liiton valtuustossa vähintään yksi edustaja – jäsenistön valitsema yhteyshenkilö. Tutustu heihin: Kotiseutuliiton valtuusto.Liity Kotiseutuklubiin!

Kotiseutuklubi kutsuu mukaan kaikki kotiseutujen hyvinvoinnista, ilmiöistä, ideoista ja kehittämisestä kiinnostuneet. Klubilaisena tiedät, mitä kotiseututoiminnassa tapahtuu. Saat jäsenetuja ja -tarjouksia, voit osallistua klubiretkille ja -tapaamisiin ja tapaat mukavia ja samanhenkisiä ihmisiä.
Jäsenedut

Kotiseutuliiton jäsenyhteisöt ovat oikeutettuja liiton moniin palveluihin ja jäsenetuihin. Sivuillemme olemme listanneet keskeisimmät jäsenedut. Monille tärkein jäsenetu on mahdollisuus osallistua liiton ja järjestämään toimintaan ja päätöksentekoon. Lisäksi jäsenistön toiveesta on kehitetty mobiiliyhtyeensopiva verkkosivupalvelu, eMuseo-opas paikallismuseoille ja laajennettu neuvontaa.

Jäsenet pitävät tärkeänä myös neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Kotiseutuposti-lehteä sekä asiantuntevaa Kotiseutu-vuosikirjaa. Oman maakunnan asioista kerrotaan maakunnallisissa tapaamisissa ja kirjeissä.

26 hyvää syytä kuulua keskusjärjestöönJäsenpalvelut 

Suomen Kotiseutuliiton keskusjärjestö- ja edunvalvontatyötä esitellään sivuillamme Järjestö-valikossa.

Kotiseutuliitto vaikuttaa osallistumalla sekä lausunnoilla, julkilausumilla ja kannanotoilla mm. lainsäädäntöön (esim. yhdistystoimintaa koskeva lainsäädäntö, rakennus- ja kaavoituslaki, ympäristöasioita koskeva lainsäädäntö, kuntaliitokset, museoasiat, kotiseutuarkistot). 

Kotiseutuliitto tarjoaa neuvontaa mm. seuraavissa asioissa: yhdistystoiminta, tietosuoja-asiat, säännöt, yhdistysrekisteriasiat, yhdistyslaki, yhdistyksen verotus, avustukset ja niiden hakeminen, kotiseutuvaakunat ja -museot, vaikuttaminen päätöksentekoon ja kaavoitukseen, viestintä ja verkkosivut.

Suuri osa sähköisestä neuvonnasta on Tietopankissa.

 
Verkkosivut jäsenetuna

Muistattehan, että tarjoamme jäsenetuna modernit ja ketterät www-sivut! Verkkosivupalvelun vuosihinta on 90 € + alv, ja se kattaa kaiken olennaisen: valmiiksi suunnitellun, tyylikkään sivustopohjan, ylläpidon, teknisen tuen ja kehityksen, tallennustilan, verkko-osoitteen kotiseudut.fi/yhdistyksennimi (oma domain erilliseen vuosihintaan), sivuston mobiiliyhteensopivuuden, ns. suljetut sivut esim. hallituksen käyttöön, tuki- ja neuvontapalvelut, online/chat-tuki palvelun päivittäjille, online-Google-kalenterin lisääminen esim. tilavarauksiin... >> Lue lisää
 
Tietosuoja-asetus ja -laki koskevat jokaista yhdistystä ja kuntaa

Uusi tietosuoja-asetus astui lopullisesti voimaan 2018 ja henkilötietolaki muuttui tietosuojalaiksi 2019; velvoitteet tiukkenevat ja sanktiot kovenevat. Yhdistyslain mukaan yhdistyksen on pidettävä jäsenistään luetteloa, joka on lain tarkoittama henkilörekisteri. Mitä lakimuutos tarkoittaa yhdistyksille? Entä arkistoille ja museoille?

>> Olemme koonneet ohjeita aiheesta etenkin yhdistysten näkökulmasta
 
Jäsenlehti Kotiseutuposti suoraan sähköpostiinne

Kotiseutuposti on Suomen Kotiseutuliiton julkaisema ajankohtaislehti. Liiton jäsenyhteisöt ja Kotiseutuklubin jäsenet saavat painetun lehden jäsenetuna.

Jäsenyhteisöjen henkilöjäsenet voivat tilata lehden sähköpostiinsa maksutta. Ilmoita meille os. toimisto@kotiseutuliitto.fi ne sähköpostit, joihin lehti toivotaan lähetettävän suoraan.

Sähköisiä lehtiä pääset lukemaan täällä: kotiseutuliitto.fi/kotiseutuposti
Kotiseutuliitto verkossa
Kotiseutuliitto verkossa
Kotiseutuliitto/Facebook
Kotiseutuliitto/Facebook
Kotiseutuliitto/Twitter
Kotiseutuliitto/Twitter
Kotiseutuliitto/Instagram
Kotiseutuliitto/Instagram
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward


 Päivitä tietojasi


 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Suomen Kotiseutuliitto · KALEVANKATU 13 A · Helsinki 00100 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp