Copy
Suomen Kotiseutuliiton jäsenille suunnattu Hilja-uutiskirje sisältää tietoa liiton järjestämistä tilaisuuksista, jäsentoiminnasta, palveluista ja edunvalvontatyöstä. Välitäthän tämän sähköpostin siis eteenpäin.
Eikö viesti näy kunnolla?
Avaa uutiskirje selaimessa
T√§n√§√§n 8.10. on Hiljan nimip√§iv√§! Lokakuun Hilja-uutiskirjeemme aiheita:
 1. Ilkka Teerijoen kirja H√§meenlinna vallankumouksen vuosina 1917‚Äď1918 on Vuoden kotiseututeos
 2. Julkilausuma: Jokaisenoikeus korvaamaan vanha jokamiehenoikeus-termi
 3. Kotiseutuklubi tarjoaa nyt yhdistyksille etuja!
 4. Uudessa hankkeessa tuodaan sukupolvet oppimaan ja toimimaan yhdessä paikallisesti
 5. Voimaa paikalliskulttuurista ja maailmanperinn√∂st√§: Hygge and Heritage -seminaari Pet√§j√§vedell√§ ja Korpilahdella 18.‚Äď20.11. 2018.
 6. Enn√§tyksellinen tapahtumavuosi Euroopan kulttuuriymp√§rist√∂p√§ivill√§ ‚Äď nyt toivotaan palautetta
 7. Paikallismuseonhoitajien koulutus suuntaa seuraavaksi Lappiin
 8. Euroopan kulttuuriperintöpalkinnot 2019 haettavana: ehdotukset 15.11. mennessä
 9. Avustukset aineettoman kulttuuriperinnön ja paikallismuseoiden hankkeisiin haettavissa
 10. Mikkeli-palkinto kotiseutuaktiivi Pia Puntaselle

J√ĄSENILLE:
 1. Näin muistat ansioituneita kotiseututoimijoita
 2. Tietoa jäsenyydestä ja palveluista
 3. Tietosuoja-asetus ja -laki koskevat jokaista yhdistystä ja kuntaa
 4. Tietosuoja-asetus arkistojen näkökulmasta
 5. Uusi jäsenetu: 25% ale SKS:n kirjoista
 6. Uusi jäsenpalvelu: Liittokaista sääntöjen uusimiseen
 7. Muistakaa: verkkosivut jäsenetuna
 8. Jäsenlehti Kotiseutuposti suoraan sähköpostiinne
Uutiskirjeen toimittaa j√§rjest√∂p√§√§llikk√∂ Liisa Lohtander 
Voittaja julkistettiin Turun kirjamessuilla 6.10. Kuvassa vasemmalta: Tuula Salo, Riitta Vanhatalo, Ilkka Teerijoki, Anna Kortelainen ja Mikko Huhta. Kuva: Anna-Maija Halme.

H√§meenlinna vallankumouksen vuosina 1917‚Äď1918 on Vuoden kotiseututeos

Lämpimät onnittelumme!

 
Vuoden kotiseututeokseksi on valittu Ilkka Teerijoen kirjoittama H√§meenlinna vallankumouksen vuosina 1917‚Äď1918. Teoksen on kustantanut H√§meenlinna-Seura. Valinnan teki t√§n√§ vuonna taidehistorioitsija ja kirjailija Anna Kortelainen viiden finalistiteoksen joukosta.

Vuoden kotiseututeos kertoo maailmanhistorian tapahtumien vyöryämisestä Hämeenlinnaan, sisällissodasta ja erityisesti Suomen suurimmasta punavankileiristä, jonka haavat ovat vaikuttaneet suomalaisten elämässä pitkään.

Kortelainen kiitt√§√§ Teerijokea nasevasta, el√§v√§st√§ ja asiantuntevasta tekstist√§. ‚ÄĚLukijalle hahmottuu vakuuttavasti tapahtumasarja, jossa kev√§√§ll√§ 1917 vastarinta n√§ytt√§ytyy is√§nmaallisena ja sosiaalisesti palkitsevana toimintana ja seuraavan vuoden puolella jo kapinallisena ja petoksellisena‚ÄĚ, Kortelainen toteaa perusteluissaan.

Vuoden kotiseututeos -kilpailuun l√§hetettiin kaikkiaan 45 teosta eri puolilta Suomea. Esiraadin puheenjohtajana toimi Kotiseutuliiton hallituksen j√§sen Tuula Salo ja j√§senin√§ Kansallisarkisto Oulun johtaja ja Suomen Sukututkimusseuran toiminnanjohtaja P.T. Kuusiluoma. Raati valitsi viisi finalistia vertailemalla ehdolla olevien teosten ulkoasua, kuvia, taittoa, viimeistely√§, tekstien loogisuutta sek√§ miten sis√§lt√∂aines on valittu ja toimitettu. 

Aiheesta lisää nettisivuillamme
 


Julkilausuma 8.10.2018:
Jokaisenoikeus korvaamaan vanha jokamiehenoikeus-termi

Suomen Kotiseutuliitto kannustaa kaikkia edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa myös kielen tasolla ja esittää, että vanha jokamiehenoikeus-termi korvataan sanalla jokaisenoikeus. Tämä tasa-arvoinen oikeus kuuluu jokaiselle Suomessa oleskelevalle, kansallisuudesta riippumatta.

Asia on ollut paljon esill√§ nyt, kun jokaisenoikeuksia yritet√§√§n saada ‚Äď hyv√§st√§ syyst√§ ‚Äď Unescon aineettoman kulttuuriperinn√∂n listalle. Suomen Kotiseutuliitto katsoo, ett√§ ennen kuin asia etenee kansainv√§lisell√§ tasolla pidemm√§lle, ehdit√§√§n viel√§ muuttaa sana vastaamaan muun muassa Euroopan neuvoston ja suomen kielen lautakunnan suosituksia.

Lue lisää
 
 
Kotiseutuklubi tarjoaa nyt etuja liiton jäsenyhdistyksille!

Kotiseutuliitossa alkoi Kotiseutuklubin jäsenyyksien markkinointikampanja. Paikallisyhdistys voi nyt tarjota Kotiseutuliiton valtakunnallista klubijäsenyyttä yhdistyksen henkilöjäsenille. Jokaisesta yhdistyksen hankkimasta klubijäsenestä maksamme yhdistykselle 10 euroa!

Tutustu kampanjaan netissä ja liity mukaan!
 
Uudessa hankkeessa tuodaan sukupolvet yhteen

Suomen Kotiseutuliitto tuo t√§n√§ syksyn√§ lapset, nuoret ja ik√§ihmiset yhteen oppimaan toisiltaan heit√§ kiinnostavia asioita paikallisesta kulttuurista. Mestarit ja kis√§llit -hankkeeseen osallistuu kouluik√§isi√§ lapsia ja turvallisia aikuisia, joilla on aikaa ja jotka tuntevat paikkakunnan historiaa ja kulttuuria. Parhaimmillaan kaikki oppivat uutta ja l√∂yt√§v√§t kotipaikastaan uusia puolia. 

Ideana on luoda valtakunnallinen toimintamalli, joka j√§isi pysyv√§√§n k√§ytt√∂√∂n joka puolella Suomea. Toimintamallia kehitet√§√§n aluksi Sodankyl√§ss√§ ja Turun Varissuolla, jotka edustavat pohjoista maaseutua ja kaupunkil√§hi√∂t√§ kasvukeskuksessa. Kehityshankkeen rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto.

Mestarit ja kisällit on ensi vuonna 70 vuotta täyttävän Suomen Kotiseutuliiton juhlavuoden hanke.

Tutustu aiheeseen
 
Voimaa paikalliskulttuurista ja maailmanperinnöstä

Hygge and Heritage -seminaari Pet√§j√§vedell√§ ja Korpilahdella 18.‚Äď20.11. 2018.

L√§hde mukaan jakamaan kokemuksiasi maailmanperinn√∂n, paikallisten toimijoiden ja matkailun onnistuneista yhteishankkeista. Ilmoittautuminen Hygge and Heritage -p√§√§tt√∂seminaariin on auki. 

Lue lisää aiheesta
 
Enn√§tyksellinen tapahtumavuosi ‚Äď nyt toivotaan palautetta

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien pääajankohtaa vietettiin 3.-9.9. teemalla Tunne perintösi, jaa tarinasi. Lukuisat tahot järjestivät kiinnostavia ja ihastuttavia kävelykierroksia, opastuksia, sadonkorjuujuhlia ja muita tapahtumia eri puolilla Suomea. Teeman merkeissä järjestettiin ennätyksellisen paljon tapahtumia, yhteensä koko vuonna yli 500!

Lue lisää ja anna palautteesi
 
Paikallismuseonhoitajien koulutus suuntaa seuraavaksi Lappiin

Monissa paikallismuseoissa toivotaan koulutusta tukemaan paikallisen kulttuuriperinnön säilyttämistä ja esille tuomista.

Kotiseutuliiton tarjoama koulutus paikallismuseotoimijoille vastaa kysyntään. Koulutus tarjoaa eväitä paikallismuseon hoitamiseen, keinoja oman museon kehittämiseen sekä vertaistukea muilta paikallismuseotoimijoilta. Marraskuussa kolmepäiväinen koulutus järjestetään Lapissa, osin Rovaniemellä ja osin Torniossa.

Koulutus on osa kymmenen koulutuksen kierrosta, joka alkoi syksyll√§ 2018 ja kest√§√§ vuoden 2019 loppuun. 

Tutustu aiheeseen ja tule mukaan
 
Euroopan kulttuuriperintöpalkinnot 2019 haettavana: ehdotukset 15.11. mennessä

Palkintoa voi hakea kulttuuriperint√∂kohteen kunnostushankkeelle, merkitt√§v√§lle tutkimus- tai digitointihankkeelle, yksil√∂n tai yhteis√∂n kulttuuriperint√∂ty√∂lle omistautuneelle toiminnalle ja koulutukselliselle tai kulttuuriperint√∂tietoisuutta lis√§√§v√§lle hankkeelle. 

Lue lisää sivuiltamme
 
Avustusta aineettoman kulttuuriperinnön ja paikallismuseoiden hankkeisiin

Museovirasto on julistanut haettavaksi avustukset aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen mukaisiin yhteistyö- ja kehittämishankkeisiin, maailmanperintökohteiden tutkimus- ja kehittämishankkeisiin sekä paikallismuseoiden hankkeisiin. Avustusten haku on nyt auki, ja hakemukset tulee jättää 19.10.2018 klo 15.00 mennessä. Avustuksia haetaan asiointipalvelun kautta.

Lue lisää ja hae!
 
Mikkeli-palkinto kotiseutuaktiivi Pia Puntaselle

Kotiseutuliiton hallituksen j√§senelle, historiantutkija Pia Puntaselle on my√∂nnetty vuoden 2018 Mikkeli-palkinto. Aktiivisuus Kotiseutuliiton toiminnassa ja paikallisessa kotiseututy√∂ss√§ olivat yksi palkinnon perusteista. Puntanen on ollut mm. laatimassa Mikkelin seudun kulttuuriperint√∂ohjelmaa ja siihen liittyneit√§ julkaisuja sek√§ kirjoittanut useita alueen yritysten, kuntien ja maakunnan historiikkeja. 

L√§mpim√§t onnittelumme! 
 

J√ĄSENILLE:

Näin muistat ansioituneita kotiseututoimijoita

Vapaaehtoisuus ja ansiokas kotiseututy√∂ ansaitsee kiitokset! Nyt on hyv√§ hetki mietti√§, keit√§ haluatte kiitt√§√§ tai palkita viel√§ t√§m√§n vuoden aikana.

>> Lue lisää sivuiltamme
Tietoa jäsenistä ja jäsenyydestä
 
Hei jäsen! Hienoa, että olet mukana.

Olemme valtakunnallinen kotiseutu- ja kulttuuriperintötyön keskusjärjestö, ja olemme olemassa teitä varten!

Monipuoliset neuvonta-, tuki- ja tietopalvelumme ovat pääosin verkossa, mutta palvelemme toki myös puhelimitse. Neuvomme mm. rahoituksen haussa, sääntöjen uusimisessa, arkistoinnissa, digitoinnissa, museotyössä, huomionosoitusten hakemisessa, yleisöjen tavoittamisessa ja monikanavaisessa viestinnässä.

Teemme myös vaikuttavaa edunvalvontatyötä: pidämme esillä jäsenille tärkeitä teemoja antamalla vuosittain lukuisia lausuntoja ja julkilausumia.

Yhdessä olemme suuri ja vaikuttava kansalaisjärjestö: 730 jäsenyhdistyksessämme toimii yli 150000 henkilöä. Lisäksi jäseniimme kuuluu mm. 100 kuntaa, maakuntien liitot, valtakunnallisia järjestöjä ja yli 200 henkilöjäsentä.Tiesitkö?

Liiton j√§senet k√§ytt√§v√§t ylint√§ p√§√§t√∂svaltaa niin maakuntatasolla kuin vuosikokouksessa. Jokaisella maakunnalla on liiton valtuustossa v√§hint√§√§n yksi edustaja ‚Äď j√§senist√∂n valitsema yhteyshenkil√∂. Tutustu heihin: Kotiseutuliiton valtuusto.Liity Kotiseutuklubiin!

Kotiseutuklubi kutsuu mukaan kaikki kotiseutujen hyvinvoinnista, ilmiöistä, ideoista ja kehittämisestä kiinnostuneet. Klubilaisena tiedät, mitä kotiseututoiminnassa tapahtuu. Saat jäsenetuja ja -tarjouksia, voit osallistua klubiretkille ja -tapaamisiin ja tapaat mukavia ja samanhenkisiä ihmisiä.
Jäsenedut

Kotiseutuliiton jäsenyhteisöt ovat oikeutettuja liiton moniin palveluihin ja jäsenetuihin. Sivuillemme olemme listanneet keskeisimmät jäsenedut. Monille tärkein jäsenetu on mahdollisuus osallistua liiton ja järjestämään toimintaan ja päätöksentekoon. Lisäksi jäsenistön toiveesta on kehitetty mobiiliyhtyeensopiva verkkosivupalvelu, eMuseo-opas paikallismuseoille ja laajennettu neuvontaa.

Jäsenet pitävät tärkeänä myös neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Kotiseutuposti-lehteä sekä asiantuntevaa Kotiseutu-vuosikirjaa. Oman maakunnan asioista kerrotaan maakunnallisissa tapaamisissa ja kirjeissä.

26 hyvää syytä kuulua keskusjärjestöönJ√§senpalvelut 

Suomen Kotiseutuliiton keskusjärjestö- ja edunvalvontatyötä esitellään sivuillamme Järjestö-valikossa.

Kotiseutuliitto vaikuttaa osallistumalla sek√§ lausunnoilla, julkilausumilla ja kannanotoilla mm. lains√§√§d√§nt√∂√∂n (esim. yhdistystoimintaa koskeva lains√§√§d√§nt√∂, rakennus- ja kaavoituslaki, ymp√§rist√∂asioita koskeva lains√§√§d√§nt√∂, kuntaliitokset, museoasiat, kotiseutuarkistot). 

Kotiseutuliitto tarjoaa neuvontaa mm. seuraavissa asioissa: yhdistystoiminta, tietosuoja-asiat, s√§√§nn√∂t, yhdistysrekisteriasiat, yhdistyslaki, yhdistyksen verotus, avustukset ja niiden hakeminen, kotiseutuvaakunat ja -museot, vaikuttaminen p√§√§t√∂ksentekoon ja kaavoitukseen, viestint√§ ja verkkosivut.

Suuri osa sähköisestä neuvonnasta on Tietopankissa.

 
Tietosuoja-asetus ja -laki koskevat jokaista yhdistystä ja kuntaa

Uusi tietosuoja-asetus astuu lopullisesti voimaan 25.5. ja henkilötietolaki muuttuu tietosuojalaiksi; velvoitteet tiukkenevat ja sanktiot kovenevat. Yhdistyslain mukaan yhdistyksen on pidettävä jäsenistään luetteloa, joka on lain tarkoittama henkilörekisteri. Mitä lakimuutos tarkoittaa yhdistyksille? Entä arkistoille ja museoille?

>> Olemme koonneet ohjeita aiheesta etenkin yhdistysten näkökulmasta
 
Tietosuoja-asetus arkistojen näkökulmasta

Kotiseutuarkistojen vastaanottamissa ja säilyttämissä yhdistysarkistoissa on mm. jäsenluetteloita. Tällöin kotiseutuarkisto toimii rekisterinpitäjänä näiden suhteen niin kauan, kuin ne sisältävät edelleen elossa olevien henkilötietoja. Kotiseutuarkistojen tulee siis mm. laatia tietosuoja-asetuksen edellyttämä seloste käsittelytoimista näiden osalta.

Kotiseutuarkisto toimii itse rekisterinpitäjänä mm. laatimiensa aineistoja koskevien hakemistojen suhteen, silloin kun on kyse manuaalista henkilörekistereistä tai sähköisestä henkilötietojen käsittelystä, mutta myös haltuunsa yleisen edun mukaisessa arkistointitarkoituksessa arkistoidun aineiston suhteen.

>> Olemme koonneet ohjeita arkistojen näkökulmasta
 
Uusi jäsenetu: 25 % ale SKS:n kirjoista!

Kotiseutuliiton jäsenyhteisöt ja Kotiseutuklubilaiset saavat jatkossa 25 % alennuksen kaikista Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) kirjoista. Aiemmin etu oli vain klubilaisten käytössä. Käyttäkää verkkokaupassa alekoodia Kotiseutu.

>> Tutustu jäsenetuihin ja -palveluihin

 
Uusi jäsenpalvelu: Liittokaista sääntöjen uusimiseen

Liittokaista nopeuttaa palvelua: Kotiseutuliitolla on vuodesta 2018 k√§yt√∂ss√§ Patentti ja rekisterihallituksen (PRH) uusi asiointipalvelu, Liittokaista. Palvelu on osa yhdistysrekisterin s√§hk√∂ist√§ ilmoitusta. Liittokaista nopeuttaa j√§senyhdistysten perus- ja s√§√§nt√∂muutosilmoitusten k√§sittely√§ PRH:ssa.

Kun uusitte sääntöjänne, saatte huomattavan alennuksen PRH:n maksuista käyttämällä valmiita mallisääntöjämme. Me neuvomme!

>> Tutustu jäsenpalveluun
 
Muistakaa: verkkosivut jäsenetuna

Muistattehan, ett√§ tarjoamme j√§senetuna modernit ja ketter√§t www-sivut! Verkkosivupalvelun vuosihinta on 90 ‚ā¨ + alv, ja se kattaa kaiken olennaisen: valmiiksi suunnitellun, tyylikk√§√§n sivustopohjan, yll√§pidon, teknisen tuen ja kehityksen, tallennustilan, verkko-osoitteen kotiseudut.fi/yhdistyksennimi (oma domain erilliseen vuosihintaan), sivuston mobiiliyhteensopivuuden, ns. suljetut sivut esim. hallituksen k√§ytt√∂√∂n, tuki- ja neuvontapalvelut, online/chat-tuki palvelun p√§ivitt√§jille, online-Google-kalenterin lis√§√§minen esim. tilavarauksiin... >> Lue lis√§√§
 
Jäsenlehti Kotiseutuposti suoraan sähköpostiinne

Kotiseutuposti on Suomen Kotiseutuliiton julkaisema ajankohtaislehti. Liiton jäsenyhteisöt ja Kotiseutuklubin jäsenet saavat painetun lehden jäsenetuna.

Jäsenyhteisöjen henkilöjäsenet voivat tilata lehden sähköpostiinsa maksutta. Ilmoita meille os. toimisto@kotiseutuliitto.fi ne sähköpostit, joihin lehti toivotaan lähetettävän suoraan.

Sähköisiä lehtiä pääset lukemaan täällä: kotiseutuliitto.fi/kotiseutuposti
Kotiseutuliitto verkossa
Kotiseutuliitto verkossa
Kotiseutuliitto/Facebook
Kotiseutuliitto/Facebook
Kotiseutuliitto/Twitter
Kotiseutuliitto/Twitter
Kotiseutuliitto/Instagram
Kotiseutuliitto/Instagram
Share
Tweet
Forward


 P√§ivit√§ tietojasi


 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Suomen Kotiseutuliitto · KALEVANKATU 13 A · Helsinki 00100 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp