Copy
Suomen Kotiseutuliiton Hilja-uutiskirje sisältää tietoa liiton järjestämistä tilaisuuksista, jäsentoiminnasta, palveluista ja edunvalvontatyöstä. Välitäthän tämän sähköpostin siis eteenpäin.
Eikö viesti näy kunnolla?
Avaa uutiskirje selaimessa

Elokuun uutiskirjeen aiheita:
 
  1. Seurantalojen korjausavustukset haettavissa 30.9. saakka
  2. Kotiseutu-vuosikirja 2019 ilmestynyt, teemana kotiseututyö ja kansalaisyhteiskunta
  3. Kulttuuri liikutti Tuusulassa
  4. Valtakunnallisia Kotiseutupäiviä kehitetään – auta vastaamalla kyselyyn
  5. Tietosuojavaltuutetun toimisto julkaisi tietopaketin yhdistyksille
  6. Tehdäänkö teilläkin kotiseututyötä eri-ikäisten kanssa? Ilmianna hyvä toimintamalli! 
  7. Paikallismuseonhoitajien koulutus suuntaa Pohjanmaalle
  8. Ennätysmäärä tapahtumia Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmassa
  9. Kotiseutublogin uusimmat kirjoitukset
  10. Jäsenosio

Uutiskirjeen toimittaa järjestöpäällikkö Liisa Lohtander 
 
Seurantalojen korjausavustukset haettavissa 30.9. saakka

Seurantalojen korjausavustuksilla on tarkoitus säilyttää seurantalojen kulttuurihistoriallisesti arvokasta rakennusperintöä, mahdollistaa niiden erityispiirteet säilyttävä korjaaminen ja käytettävyyttä parantavat välttämättömät muutostyöt. Avustus on valtionavustus, joka on tarkoitettu ensisijaisesti perinteisten, vakiintuneessa käytössä olevien seurantalojen välttämättömiin korjaustöihin.

Avustuksen suuruus harkitaan tapauskohtaisesti. Hakijan omarahoituksen tulisi olla n. 20 %. Valtionavustus ei voi kattaa kaikkia hankkeen kustannuksia. Talkootyön voi laskea omarahoitukseksi. Asianmukaiset korjaussuunnitelmat ja kustannusarvio ovat avustuksen saamisen edellytys.


Seurantalojen korjausavustus  
 
Kotiseutu-vuosikirja 2019 ilmestynyt, teemana kotiseututyö ja kansalaisyhteiskunta

Kotiseututyöllä on ollut iso merkitys Suomen rakentamisessa. Siihen kanavoitui erityisesti sotien jälkeen laajasti kansalaisten vapaa-ajan yhteistoimintaa ja energiaa, kun välirauhansopimus lopetti monen järjestön toiminnan. Näin sai alkunsa Kotiseutuliitto 70 vuotta sitten vuonna 1949. Kaupungistuminen oli jo tuolloin yksi liiton tärkeimmistä kiinnostuksen kohteista. 1800-luvulta peräisin oleva kulttuuri- ja luonnonsuojeluliike suuntautui erityisesti muuttuvan paikallisen kulttuurin dokumentointiin, kotiseutututkimukseen. Toiminnan kirjo on nykyisin vielä laajentunut.

Lue lisää teoksesta ja sen kirjoittajsita

Tilaa Kotiseutu-vuosikirja verkkokaupastamme. Yksi kappale julkaisua on jaettu heinäkuussa jäsenetuna Kotiseutuliiton jäsenyhteisöille ja Kotiseutuklubin jäsenille. 
 
Kulttuuri liikutti Tuusulassa

Tuusulassa vietettiin Valtakunnallisia kotiseutupäiviä 8.–11.8. Tapahtuma on kotiseututyön vuoden huipentuma.
Päivien aineistot, kuvat ja uutiset on koottu verkkoon: kotiseutuliitto.fi/kotiseutupaivat2019

Kulttuuri liikuttaa -seminaari on katsottavissa Youtubessa, Kotiseututyön ansiomitalit jaettiin Kotiseutugaalassa, Oulun särmikäs Tuira on Vuoden kaupunginosa – myös Kauko Röyhkä ja Martti Suosalo kertovat lapsuutensa Tuirasta, Vuoden kotiseutuyhdistykseksi valittiin Hauho-Seura, Vuosikokous valitsi liitolle valtuuston ja puheenjohtajan ja valtuuston sekä antoi julkilausuman, päivillä yli 300 paketin ostanutta ja tuhansia paikallisia osanottajia.
 
Valtakunnallisia Kotiseutupäiviä kehitetään – auta vastaamalla kyselyyn

Nyt voit auttaa Suomen Kotiseutuliittoa kehittämään Valtakunnallisia kotiseutupäiviä entistäkin vetovoimaisemmaksi kulttuuriperintötapahtumaksi. Kyselyn avulla kerätään tietoa sekä kotiseutupäiville osallistuneilta että heiltä, jotka eivät (vielä) ole osallistuneet päiville. Tarkoituksena on kehittää kotiseutupäiviä entistä kävijäystävällisemmiksi ja auttaa paikallisia järjestäjiä onnistumaan tapahtuman järjestämisessä!

Kyselyyn vastataan verkossa osoitteessa bit.ly/ksp-kehitysKysely on auki 1.8.-15.9.2019.
 
Tietosuojavaltuutetun toimisto julkaisi tietopaketin yhdistyksille

Tietosuojavaltuutetun toimisto on julkaissut verkkosivukokonaisuuden henkilötietojen käsittelystä yhdistystoiminnassa. Se sisältää vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin sekä oppaan, joka on suunnattu erityisesti niille, jotka vastaavat henkilötietojen käsittelystä yhdistyksessä.
Tehdäänkö teilläkin kotiseututyötä eri-ikäisten kanssa? Ilmianna hyvä toimintamalli!

Mestarit & kisällit -hankkeessa kerätään tietoa kentällä tehtävästä ylisukupolvisesta kotiseututyöstä. Tehdäänkö teillä tai naapurissa kotiseututyötä yhdessä eri-ikäisten kanssa? Kyselyllä kerätään tietoa siitä, millaista ylisukupolvista kotiseututyötä kentällä jo tehdään ja saatetaan tieto huippukäytännöistä muidenkin saataville.

Ilmianna siis eri-ikäiset tavoittava toiminta vastaamalla kyselyyn, jonne pääset tästä!

Lue lisää sivuiltamme
 
Paikallismuseonhoitajien koulutus suuntaa Pohjanmaalle

Kotiseutuliitto järjestää Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan yhteisen koulutuksen yhdessä alueen maakuntamuseoiden kanssa. Koulutusta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. 

Koulutuskierros tarjoaa oppia paikallismuseon hoitamiseen, keinoja oman museon kehittämiseen sekä vertaistukea muilta museotoimijoilta. Ilmoittautuminen Pohjanmaan koulutukseen on alkanut, tervetuloa mukaan!

Seinäjoki, Vaasa ja Kokkola: 20.–21.9. ja 4.10., ohjelma, ilmoittautuminen ja lisätiedot
 


Ennätysmäärä tapahtumia Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmassa!

Paikalliset viihteen ja taiteen tilat sekä kulttuuriympäristöt ovat poikkeuksellisen näkyvästi esillä kuluvana vuonna, kun sadat tapahtumat ja kymmenet tuhannet kävijät osallistuvat Viihteen ja taiteen tiloissa -teemalla kulttuuriympäristöpäivien juhlintaan. Kiinnostus omaa lähiympäristöä ja sen kulttuuria kohtaan innostaa: eri puolilta Suomea ohjelmistoon on ilmoitettu jo lähes 1000 osatapahtumaa! Samalla teemalla juhlitaan peräti 50 Euroopan maassa kymmenin tuhansin tapahtumin. Taustalla on Euroopan neuvoston ja komission suurin ja vanhin kulttuuriohjelma, European Heritage Days.

Tekin voitte liittää tapahtumanne mukaan ohjelmistoon! Kulttuuriympäristöpäiviä koordinoidaan Suomen Kotiseutuliitossa. 
www.kulttuuriymparistopaivat.fi/tapahtumat.
 

Kotiseutublogin uusimmat:

 

Asuinpaikasta kotiseuduksi – kansalaistoiminta kotouttaa

16.8.2019 Marika Punamäki, Kaikilla on oikeus kotiseutuun -hanke, Suomen Kotiseutuliitto

”Olen asunut kolme vuotta samassa paikassa, enkä tunne sieltä ketään. Se harmittaa. Synnyinmaassani tunnen kaikki samalla kadulla asuvat.” Mietipäs, olisiko…


Kotiseututyölle yhä enemmän tilausta täällä syrjässä

26.7.2019 Anna-Maija Halme, Kotiseutuliiton viestintäpäällikkö, Europa Nostran valtuuston jäsen 2013−2019.

Kotiseututyölle on yhä enemmän tilausta Suomessa, jossa maaseutua uhkaa autioituminen ja syntyvyys ei pidä enää väkilukua kasvusuuntaisena. MDI:ltä ilmestyi juuri…


Pitkän iän salaisuus? Tuusula-Seura

12.7.2019 Sakari Heikkilä, Tuusula-Seuran puheenjohtaja

Kotiseutuliiton juhlavuoden sarjassa esitellään yli 70-vuotiaita kotiseutuyhdistyksiä, jotka ovat onnistuneet pysymään vireinä sukupolvesta toiseen. Tuusula-seuran menestyksen perusteet Sakari Heikkilän mukaan…


Paikallismuseot – muistin, tarinoiden ja kulttuurin kohtaamispaikat

27.6.2019 Jonina Vaahtolammi, suunnittelija, Suomen Kotiseutuliitto

Suomesta löytyy lähes 1000 mielenkiintoista, kiehtovaa ja keskenään erilaista paikallismuseota. Rautateiden historiasta vanhoihin myllyihin, pappiloiden pihapiireistä perinteisiin talonpoikaistaloihin – kotiseutumuseot…


Hallitusohjelmassa vahvoja lupauksia kansalaistoiminnan edistämiseen ja kulttuurin tukemiseen

6.6.2019 Riitta Vanhatalo, Suomen Kotiseutuliito toiminnanjohtaja

Rinteen hallituksen uutta hallitusohjelmaa on luettu ja tulkittu nyt muutaman päivän verran. Kotiseutuliiton näkövinkkelistä on ollut kiinnostavaa katsoa, näkyykö ohjelmassa…

 

JÄSENILLE:

Näin muistat ansioituneita kotiseututoimijoita

Vapaaehtoisuus ja ansiokas kotiseututyö ansaitsee kiitokset! 

Nyt on hyvä hetki miettiä, keitä haluatte kiittää tai palkita ensi kevään aikana.>> Lue lisää sivuiltamme
Tietoa jäsenistä ja jäsenyydestä
 
Hei jäsen! Hienoa, että olet mukana.

Olemme valtakunnallinen kotiseutu- ja kulttuuriperintötyön keskusjärjestö, ja olemme olemassa teitä varten!

Monipuoliset neuvonta-, tuki- ja tietopalvelumme ovat pääosin verkossa, mutta palvelemme toki myös puhelimitse. Neuvomme mm. rahoituksen haussa, sääntöjen uusimisessa, arkistoinnissa, digitoinnissa, museotyössä, huomionosoitusten hakemisessa, yleisöjen tavoittamisessa ja monikanavaisessa viestinnässä.

Teemme myös vaikuttavaa edunvalvontatyötä: pidämme esillä jäsenille tärkeitä teemoja antamalla vuosittain lukuisia lausuntoja ja julkilausumia.

Yhdessä olemme suuri ja vaikuttava kansalaisjärjestö: 730 jäsenyhdistyksessämme toimii yli 150000 henkilöä. Lisäksi jäseniimme kuuluu mm. 100 kuntaa, maakuntien liitot, valtakunnallisia järjestöjä ja yli 200 henkilöjäsentä.Tiesitkö?

Liiton jäsenet käyttävät ylintä päätösvaltaa niin maakuntatasolla kuin vuosikokouksessa. Jokaisella maakunnalla on liiton valtuustossa vähintään yksi edustaja – jäsenistön valitsema yhteyshenkilö. Tutustu heihin: Kotiseutuliiton valtuusto.Liity Kotiseutuklubiin!

Kotiseutuklubi kutsuu mukaan kaikki kotiseutujen hyvinvoinnista, ilmiöistä, ideoista ja kehittämisestä kiinnostuneet. Klubilaisena tiedät, mitä kotiseututoiminnassa tapahtuu. Saat jäsenetuja ja -tarjouksia, voit osallistua klubiretkille ja -tapaamisiin ja tapaat mukavia ja samanhenkisiä ihmisiä.
Jäsenedut

Kotiseutuliiton jäsenyhteisöt ovat oikeutettuja liiton moniin palveluihin ja jäsenetuihin. Sivuillemme olemme listanneet keskeisimmät jäsenedut. Monille tärkein jäsenetu on mahdollisuus osallistua liiton ja järjestämään toimintaan ja päätöksentekoon. Lisäksi jäsenistön toiveesta on kehitetty mobiiliyhtyeensopiva verkkosivupalvelu, eMuseo-opas paikallismuseoille ja laajennettu neuvontaa.

Jäsenet pitävät tärkeänä myös neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Kotiseutuposti-lehteä sekä asiantuntevaa Kotiseutu-vuosikirjaa. Oman maakunnan asioista kerrotaan maakunnallisissa tapaamisissa ja kirjeissä.

26 hyvää syytä kuulua keskusjärjestöönJäsenpalvelut 

Suomen Kotiseutuliiton keskusjärjestö- ja edunvalvontatyötä esitellään sivuillamme Järjestö-valikossa.

Kotiseutuliitto vaikuttaa osallistumalla sekä lausunnoilla, julkilausumilla ja kannanotoilla mm. lainsäädäntöön (esim. yhdistystoimintaa koskeva lainsäädäntö, rakennus- ja kaavoituslaki, ympäristöasioita koskeva lainsäädäntö, kuntaliitokset, museoasiat, kotiseutuarkistot). 

Kotiseutuliitto tarjoaa neuvontaa mm. seuraavissa asioissa: yhdistystoiminta, tietosuoja-asiat, säännöt, yhdistysrekisteriasiat, yhdistyslaki, yhdistyksen verotus, avustukset ja niiden hakeminen, kotiseutuvaakunat ja -museot, vaikuttaminen päätöksentekoon ja kaavoitukseen, viestintä ja verkkosivut.

Suuri osa sähköisestä neuvonnasta on Tietopankissa.

 
Verkkosivut jäsenetuna

Muistattehan, että tarjoamme jäsenetuna modernit ja ketterät www-sivut! Verkkosivupalvelun vuosihinta on 90 € + alv, ja se kattaa kaiken olennaisen: valmiiksi suunnitellun, tyylikkään sivustopohjan, ylläpidon, teknisen tuen ja kehityksen, tallennustilan, verkko-osoitteen kotiseudut.fi/yhdistyksennimi (oma domain erilliseen vuosihintaan), sivuston mobiiliyhteensopivuuden, ns. suljetut sivut esim. hallituksen käyttöön, tuki- ja neuvontapalvelut, online/chat-tuki palvelun päivittäjille, online-Google-kalenterin lisääminen esim. tilavarauksiin... >> Lue lisää
 
Tietosuoja-asetus ja -laki koskevat jokaista yhdistystä ja kuntaa

Uusi tietosuoja-asetus astui lopullisesti voimaan 2018 ja henkilötietolaki muuttui tietosuojalaiksi 2019; velvoitteet tiukkenevat ja sanktiot kovenevat. Yhdistyslain mukaan yhdistyksen on pidettävä jäsenistään luetteloa, joka on lain tarkoittama henkilörekisteri. Mitä lakimuutos tarkoittaa yhdistyksille? Entä arkistoille ja museoille?

>> Olemme koonneet ohjeita aiheesta etenkin yhdistysten näkökulmasta
 
Jäsenlehti Kotiseutuposti suoraan sähköpostiinne

Kotiseutuposti on Suomen Kotiseutuliiton julkaisema ajankohtaislehti. Liiton jäsenyhteisöt ja Kotiseutuklubin jäsenet saavat painetun lehden jäsenetuna.

Jäsenyhteisöjen henkilöjäsenet voivat tilata lehden sähköpostiinsa maksutta. Ilmoita meille os. toimisto@kotiseutuliitto.fi ne sähköpostit, joihin lehti toivotaan lähetettävän suoraan.

Sähköisiä lehtiä pääset lukemaan täällä: kotiseutuliitto.fi/kotiseutuposti
Kotiseutuliitto verkossa
Kotiseutuliitto verkossa
Kotiseutuliitto/Facebook
Kotiseutuliitto/Facebook
Kotiseutuliitto/Twitter
Kotiseutuliitto/Twitter
Kotiseutuliitto/Instagram
Kotiseutuliitto/Instagram
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward


 Päivitä tietojasi


 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Suomen Kotiseutuliitto · KALEVANKATU 13 A · Helsinki 00100 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp