Copy
Moeite om deze e-mail correct weer te geven?
Klik hier voor een webversie.

"De boekhandel is het hart van de gemeenschap"

Vorige week werd door het Vlaams Fonds voor de Letteren een studiedag voor boekhandelaars uitgestippeld. Met een ruime delegatie onafhankelijke collega's konden we Londense boekhandels bezoeken om ze te zien, te ruiken en te voelen, maar vooral om een stukje know-how en inspiratie mee te krijgen van de stad waar boekhandels welig tieren en diepe wortels hebben in hun omgeving. In De Standaard werd een ruim artikel gewijd aan deze dag en wat onafhankelijke boekhandels bijzonder maakt. Eerlijkheid gebied dat het warm water er niet wordt uitgevonden, maar het niveau waarop boekhandels er werken en het publiek dat ze ermee bereiken zijn gigantisch. Het was een trip waar we veel van opstaken en dat ons hoopvol stemt voor de toekomst. Om onze eigen wortels alvast wat dieper te laten groeien staan er deze maand weer heel wat activiteiten op ons programma. Een mix van waar we van houden: ontspanning, poëzie, kritiek, geschiedenis en kunst. We laten het u hieronder allemaal ontdekken:

In deze nieuwsbrief:
- Diane Broeckhoven over haar nieuwe roman "De poppendokter"
- "Vuurtaal spuwen" - vier dichters brengen een ode aan Marcel Van Maele
- Aperitiefgesprek met Robert Devriendt rond nieuwe monografie
- "Markante vrouwen in de geneeskunst" met Michel Deruyttere
- Actie: nieuwe roman van Bernhard Schlink nu met gratis "De voorlezer"
- Onze keuze ... onze persoonlijke selectie boeken

Als kleine jongen speelt de Amsterdamse Hendrik Roest huishoudentje met zijn Joodse bovenbuurmeisje Ruth Levine. Op een kwade dag in 1942 is ze plotseling verdwenen. Hendrik ontfermt zich over haar pop Trui, hun kind. Die pop doet hem zijn beroep van goudsmid vaarwel zeggen: hij wordt poppendokter. Op de dag dat hij voorgoed zijn eenmanszaak zal sluiten, ziet hij Ruth bij toeval terug. Wat sinds hun kinderjaren tussen hen smeult, ontbrandt tijdens die ontmoeting. Maar de liefde krijgt geen kans om te bloeien, ondanks Hendriks vurige brieven en Ruths' brandende verlangen. Diane Broeckhoven ontrafelt ragfijn het pakkende leven van de twee protagonisten. Mijlenver liggen die levens uit elkaar, toch zijn ze voor altijd met elkaar verweven. "De Poppendokter" is een mooie toevoeging aan een reeds indrukwekkend oeuvre.
 
Diane Broeckhoven is een echte grande dame van de Vlaamse literatuur. Ze publiceerde tientallen boeken waaronder romans en kinderboeken. Ze geniet bij een liefhebberspubliek veel appreciatie en erkenning voor haar werk. Op 15 oktober vertelt Diane Broeckhoven in ons salon over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van haar nieuwe roman (en brengt misschien wel een van de hoofdpersonages mee). Ze leest daarbij enkele passages voor en zal met plezier uw vragen beantwoorden.
 
Inkom is gratis maar inschrijven is wenselijk via e-mail, telefonisch of door aanmelding in de boekhandel.

De zware, dragende stem van Marcel Van Maele heeft vaak weerklonken op literaire podia in Vlaanderen en daarbuiten. Ook in onze boekhandel was hij nog te gast voor een heus mosselsouper. Zijn vroege werk was experimenteel, rebels en zat vol zwarte humor. Later evolueerde Van Maele naar een mildere toon en werd de gewone zinsbouw weer toegelaten in zijn werk. Maar het streven naar vrijheid bleef altijd. Dit jaar is het vijf jaar geleden dat Marcel Van Maele overleed. Tijd voor een passende herdenking dus.

Yves T'Sjoen werkte de afgelopen tijd aan twee boeken rond Marcel Van Maele. In "Vuurtaal spuwen" worden Van Maele's experimentele gedichten verzameld uit de jaren '50, '60 en '70. In "Marcel Van Maele in Meervoud" omvat dan weer een volledige catalogus van het artistieke werk van Van Maele - van romans tot affices, van dichtbundels tot grafisch werk. Onder leiding van Yves T'Sjoen gaat een aantal genodigden in gesprek over de betekenis van het werk van Van Maele. Daarbij laten we ook zijn gedichten aan het woord.

Vier dichters vertellen over hun band met Van Maele en brengen hulde door hun eigen werk te toetsen aan dat van de meester. Roel Richelieu van Londersele, Peter Holvoet-Hanssen, Inge Braeckman en Frederik De Laere maken een eigen selectie gedichten van Van Maele en zichzelf.

Inschrijven voor deze activiteit is wenselijk via e-mail, telefonisch of door aanmelding in de boekhandel.
Inkom is gratis. Organisatie in samenwerking met Musea Brugge.
Voor Robert Devriendt staat de wereld niet stil. Vorig jaar verscheen immers het literair-artistieke boek "Scènes", een overzicht dat het verhalende en filmische van Devriendt's werk als uitgangspunt gebruikte en daar teksten van Vlaamse auteurs en dichters aan koppelde. Daarbij kreeg zijn werk nieuw onderdak in de Londense Galerie Marlborough. Deze befaamde galerie organiseert dit najaar van 28 oktober tot 23 december een ruime éénmanstentoonstelling met Devriendt onder de titel "Unsolved Cases". Een grote verwezenlijking die gepaard gaat met een omvangrijke, nieuwe publicatie rond zijn werk. "Broken Stories" betekent de eerste, grote, retrospectieve monografie van het werk van Devriendt. Daarin werden ook drie eigen literaire teksten, een interview met Eva Wittocx en essays van Lorenzo Benedetti, Edwin Carels en Michael Amy opgenomen.

"Het oeuvre van de Robert Devriendt is onlosmakelijk verbonden met film: zijn schilderijen zijn klein en kunnen bekeken worden als een reeks stills. De samenhang van deze 'filmische montages' is vaak enigmatisch - er is geen vastomlijnd script. De toeschouwer ervaart de schilderijenreeksen als onopgeloste zaken, waarbij de personages op het schilderij de rol spelen van acteurs: een man kijkt ons aan, een meisje blijkt net vermoord te zijn - of ligt ze te slapen? De kijker wordt automatisch getransformeerd in coregisseur en creëert zijn eigen verhaal. De series van Robert Devriendt zijn als gebroken verhalen, waarbij de interpretatie van de toeschouwer centraal staat."

We nodigen u graag uit om in bijzijn van Robert Devriendt de verschijning van deze nieuwe monografie te vieren. We houden op zaterdagochtend een kort gesprek met de kunstenaar en heffen vervolgens het glas om "Broken Stories" en Robert Devriendt een vruchtbare toekomst te wensen.

Wegens beperkte capaciteit is het wenselijk uw komst te bevestigen via e-mail, telefonisch of via aanmelding in de boekhandel.
Lang konden vrouwen geen arts worden, want ze hadden geen toegang tot de universiteit. Sommige werden heks, andere verkleedden zich als man om dat beroep te kunnen uitoefenen. Pas eind 19de eeuw komt daar bij ons verandering in. Isala van Diest en Aletta Jacobs werden toen de eerste vrouwelijke arts, respectievelijk in België en Nederland. Deze baanbrekers slaagden erin het mannenbastion van de geneeskunde eindelijk te doorbreken.

"Markante vrouwen in de geneeskunst" verhaalt over een tachtigtal opmerkelijke vrouwen die een spoor hebben getrokken in de geschiedenis van de geneeskunst en -kunde. Dankzij hen vinden wij vrouwelijke artsen normaal. De vrouwelijke winnaars van de Nobelprijs geneeskunde en topvrouwen als Christine Van Broeckhoven tonen dat er vandaag veel veranderd is en dat de vrouwelijke arts, de verpleegster en de vroedvrouw eindelijk de erkenning krijgen waar ze recht op hebben.

Michel Deruyttere vertelt een verhaal over krachtige, inventieve vrouwen die op de barricades hebben gestaan om hun levensdroom -‘hun medemens verzorgen’ - waar te maken, niet alleen thuis, maar in de hele samenleving.

Inkom gratis maar inschrijven is wenselijk via e-mail, telefonisch of door aanmelding in de boekhandel.
Onze contactgegevens om in te schrijven vindt u hieronder:
Telefonisch naar 050 33 34 03
Via e-mail naar klantendienst@dereyghere.be

Onze volledige activiteitenkalender vindt u steeds terug op onze website.
Via deze link komt u er meteen terecht.
 

Actie: Nieuwe roman Bernhard Schlink samen met "De voorlezer"

 
 

Zopas verscheen de nieuwe roman van Bernhard Schlink, "De vrouw op de trap". Centraal in deze roman staat een vrouw en haar geschilderde portret. Dit wereldberoemde portret, dat lang gold als spoorloos, duikt plotseling weer op. Een verrassing voor de kunstwereld, maar ook voor de drie mannen die lang geleden, ieder op hun eigen manier, van deze vrouw gehouden hebben – en zich alle drie uiteindelijk door haar bedrogen voelen. Een betoverende roman over recht en onrecht, over bezit en verlies, echte en valse nabijheid.

 
   

In samenwerking met uitgeverij Cossee en Van Halewyck kunnen we u bij aankoop van "De vrouw op de trap" ook de absolute moderne klassieker van Schlink "De voorlezer" gratis aanbieden.

"De voorlezer" betekende de absolute doorbraak voor de Duitse auteur en vertelt het verhaal van Michael Berg (15) die in de jaren vijftig een relatie heeft met Hanna Schmitz (36), die plotseling uit zijn leven verdwijnt. Pas later ziet hij haar terug – in de rechtbank. "De voorlezer" is een ongewoon sensueel en krachtig boek dat even openhartig spreekt over de genietingen van de liefde, als over de last van de Duitse geschiedenis.

Deze actie loopt van 10 oktober tot 30 november, zolang de voorraad strekt.

 
         

Onze favoriete boeken van de afgelopen maanden

   

"Altijd ergens"
Michiel Hendryckx

 
    Fotografie  
    Bij het praten over Belgische fotografen zijn er drie namen die steeds weer komen bovendrijven. Carl De Keyzer en Stephan Vanflteren zijn er twee van, Michiel Hendryckx is de derde. De afgelopen jaren maakte Hendryckx wekelijkse foto's voor De Standaard Weekblad, foto's die hij soms spontaan, soms duidelijk beredeneerd maakte op zijn reizen in binnen- én buitenland. Tegelijk gebruikt hij zijn tweede liefhebberij - boeken - om zijn foto's van enige commentaar te voorzien. Zo beschrijft hij een scootertocht met zijn zoon, legt enkele geschiedkundige zaken uit en vertelt zo over de vele zaken die we in het dagelijkse leven wel eens durven voorbij lopen, maar die vol inhoud zitten. Dat maakt dat "Altijd ergens" een heerlijk boek is om ook onderweg mee te nemen en jezelf er hier en daar attent op te maken dat je ogen openhouden een wezenlijk deel is van het beleven van de wereld rondom.

Uitgeverij Hannibal
Oktober 2014
€ 35
Bestel via e-mail
 
   

"The Graves Are Nice This Time of Year"
Jimmy Kets

 
    Fotografie  
    Journalistiek met een scherp randje. Zo zou je het nieuwe boek van Jimmy Kets kunnen noemen. Tegendraads, maar niet op een onrespectvolle manier. Wel is het een kritische blik op de hele oorlogsherdenking zoals we ze nu meemaken. Kets legt delicate momenten vast waaruit het gebrek aan interesse, de pretparkallures van sommige evenementen en de losse manier waarop de Grote Oorlog in ons kleine land zich in het landschap heeft genesteld pijnlijk duidelijk worden. Maar tegelijk is het een erkenning van hoe vast die harde periode in onze geschiedenis is verankerd en hoe we de herinnering levend moeten houden om ze zich niet te laten herhalen. Wat ons betreft het sterkste dat we tot nu toe hebben gezien van Jimmy Kets.

Kannibaal
September 2014
€ 45,00
Bestel via e-mail
 
   

"Met terugwerkende kracht" 
Yannick Dangre

 
    Poëzie  
    De tijd is een veraderlijke metgezel. We spenderen ze en laten ze passeren en hebben niet in de gaten welke schade ze ons berokkent, want voor we het weten staan we aan de afgrond van het leven. Yannick Dangre laat er in zijn nieuwe bundel alvast geen gras over groeien. Hij stelt het collectieve onvermogen om iets te verwezenlijken en te léven aan de kaak. Hij hekelt de beperkte mogelijkheden die we in ons leven écht kunnen benutten en waar ze toe leiden. De weinig verhullende taal maakt Dangre's standpunt meer dan duidelijk en toch biedt de occasionele beeldspraak een uitweg om even weg te vluchten uit dit drukke leven...

De Bezige Bij
Oktober 2014
€ 18,90
Meer informatie
 
   

"Middeleeuws Brugge door de ogen van Hans Memling"
Albert Janssen

 
    Lokale delicatessen  
   

Hans Memling en zijn schilderwerk zijn alom bekend, maar we staan soms te weinig stil bij de wereld waarin hij leefde. Albert Janssen dook in de archieven en deed onderzoek naar de tijdsperiode van Memling en construeerde een meeslepend beeld van het Brugge waarin de kunstenaar groot werd.

Door Janssen's aanpak waan je jezelf als burger van het Brugge tussen 1465 en 1494 en wandel je met Memling mee door de straten, pleinen en gebouwen die onze stad typeren. Ook gebruiken, geschiedkundige personen en meer komen aan bod in dit bijzonder originele boek. Hapklaar voor iedereen met een gezonde interesse voor Brugse geschiedenis, of voor wie zich wil onderdompelen in een historische setting.

Davidsfonds Uitgeverij
Augustus 2014
Nu uitzonderlijk aan € 9,95 i.p.v. € 29,95.
Bestel via e-mail

 
Ontdek al onze lievelingsboeken op www.dereyghere.be/index.php/leestips
De Reyghere boekhandel  -  Markt 12, 8000 Brugge - 050 33 34 03 - E-mail
De Reyghere Sint-Kruis  -  Moerkerksesteenweg 186, 8310 Sint-Kruis - 050 37 39 71 - E-mail Reisboekhandel De Reyghere  -  Markt 13, 8000 Brugge - 050 49 12 29 - E-mail
Bezoek ook regelmatig onze website via www.dereyghere.be
of blijf dagelijks op de hoogte via Facebook.
Copyright © 2014 De Reyghere boekhandel, All rights reserved.


unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp