Bekijk deze e-mail in uw browser

Derde plaats voor Martinus Monument

Als eerste willen wij iedereen die op het Martinus Monument gestemd heeft voor de Weerter Erfgoedprijs hartelijk danken. Mede door uw stem behaalde de restauratie van de Martinus een mooie derde plaats bij de publieksprijs.

Het motto van de verkiezing was dit jaar "Beste restauratie". Een speciale opdracht voor het stemmend publiek was het motiveren van hun keuze voor beste restauratie.
Een prachtige motivatie met betrekking tot het Martinus Monument kwam van de heer Bernard Padberg:"Het meest beeldbepalende bouwwerk in deze gemeente wordt prima onderhouden. Zowel preventief als curatief. Het verdient deze prijs."

Felicitaties voor de Mariakapel, Lichtenberg, de winnaar van de Erfgoedprijs!
Op 10 december jl. bezocht de jury alle genomineerde restauraties waarbij ze werden verrast de de goede staat van onderhoud van al deze monument. Bij de toekenning van de Erfgoedprijs hebben twee aspecten de doorslag gegeven. Enerzijds is beoordeeld of het een echte restauratie betrof en anderzijds het onderscheidende karakter.
Na uitvoerig beraad werd de Erfgoedprijs toegekend aan de Mariakapel van de Lichtenberg. De jury vond de restauratie van de kapel zeer zorgvuldig voorbereid en technisch goed uitgevoerd. Daarbij was er nauwkeurig onderzoek gedaan naar het oorspronkelijke ontwerp van de verloren gegane glas-in-lood ramen die met veel vakmanschap en met oorspronkelijke glassoorten zijn teruggebracht.. Ditzelfde geldt voor de bekoring met kruis.
Voor het gehele jury rapport volgt u deze link.


Uitslag publieksprijs:
1.
Paterskerk
2. Vier molens
3. Martinus Monument

 

Open Monumentendag 2015 een terugblik

Op 12 en 13 september vonden dit jaar de Open Monumenten Dagen plaats. Centraal thema was 'kunst en ambacht'. Dat thema laat zich uitstekend toepassen op het Martinus Monument. Denk naast de architectuur en bouwkunst maar eens aan de decoratieve kunsten in de vorm van het houtsnijwerk, wand- en gewelfschilderingen, glas-in-lood, het gebrandschilderd glas, de wandkleden en het siersmeed- en beeldhouwwerk.
Op het plein voor de kerk werden op zaterdag demonstraties leidekken en siersmeden gegeven. Dit gaf een mooi inkijkje in enkele onderdelen van de restauratiewerkzaamheden die door de firma Verkoelen vorig jaar op grote hoogte aan de Martinus zijn uitgevoerd. Deze demonstraties trokken veel belangstelling waaronder gelukkig ook veel jeugd werd waargenomen.
Ondanks de bewolkte weersomstandigheden beklommen ruim 250 personen de toren om van een fraai uitzicht over Weert en omstreken te genieten. Zeker 400 bezoekers mocht het Martinus Monument verder ontvangen waarbij we aan zo'n 65 belangstellenden uitleg hebben gegeven over het werk van onze Stichting. Hopelijk hebben we zo weer enkele nieuwe Vrienden voor de toekomst gemaakt.
Voor de jeugdige bezoeker hadden we een mooie bouwplaat van de Martinus: want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Op naar een nieuw jaar

Vanaf deze plaatsen willen wij u hartelijk danken voor uw Vriendschap het afgelopen jaar. Het was voor de Stichting Martinus Monument een enerverend jaar met de verschillende bestuurswissels. Met dit nieuwe en enthousiaste team zullen we ons ook het komende jaar weer inzetten voor het behoud van het Martinus Monument.
 
Wij wensen u en uw naasten:

'Een gelukkig en gezond 2016!'

Bestuur Stichting Martinus Monument
 
Copyright © 2015 Stichting Martinus Monument, All rights reserved.