SEPA: al actie ondernomen?

Vanaf 1 februari 2014 veranderd het Europese betalingssysteem SEPA (Single Euro Payments Area). Vanaf die datum moeten alle deelnemende landen dezelfde standaarden gebruiken. Dit heeft ook gevolgen voor de afhandeling  van uw dagelijkse financiële administratie.
Hieronder vindt u een overzicht van een aantal zaken die volgens ons van direct belang zijn voor uw (financiële) administratie.  

 

Uw bankrekeningnummer wordt uitgebreid

Er wordt gebruikt gemaakt van IBAN (International Bank Account Number), dit is een internationale standaard. Het rekeningnummer wordt langer. Deze wijziging zal zowel in uw online bankieren doorgevoerd moeten worden maar wellicht ook in uw boekhoudpakket. Het adresboek in online bankieren wordt normaliter door uw bank omgezet. U kunt ook zelf rekeningnummers omnummeren op: www.ibanbicservice.nl

 

Factuurlayout aanpassen

Op uw factuur moet uw bankrekeningnummer vermeldt worden. Hier zal dus vanaf 1 februari 2014 het IBAN nummer vermeldt moeten worden. Indien u gebruik maakt van voorbedrukt briefpapier en binnenkort nieuw papier besteld doet u er goed aan hier alvast rekening mee te houden. Indien u gebruikt maakt van Accuraat Access met de module facturering zullen wij het rekeningnummer voor u aanpassen. 

 

Aanpassingen automatische betalingen

Indien u gebruik maakt van automatische betalingen en/of een betaalbestand voor de salarisbetaling zal het bestandformaat wijzigen. Op dit moment wordt er gebruik gemaakt van ClieOp03. Vanaf 1 februari 2014 wordt dit PAIN001.001.03. Ook moeten de in uw administratie aanwezige bankrekeningnummers worden omgenummerd. Dit kan vaak ineens door een export te maken en deze te verwerken op www.ibanbicservice.nl (registratie noodzakelijk). Indien u gebruikt maakt van onze online diensten of scanboekhouden dan hebben wij dit reeds voor u gedaan. Ook de bankrekeningnummers in ons salarispakket zijn reeds aangepast.  

 

Incasso uitvoeren

Vanaf 1 februari 2014 wordt er gebruik gemaakt van Europese Incasso. Een gevolg hiervan kan zijn dat u alle incassoklanten een nieuw contract moet laten ondertekenen. Ook de voorwaarden en de termijn voor het storneren van een afgeschreven bedrag veranderen. U kunt hiervoor contact opnemen met uw bank.

 
 

Testen

Om zeker te zijn dat u in februari nog kunt betalen en incasseren, adviseren wij u om op korte termijn de betaling of incasso te testen in SEPA formaat. Mocht dit niet goed gaan dan heeft u nog tijd genoeg om eventuele aanpassingen te doen. Probleem wil nog wel eens zijn dat de bank nog geen mogelijkheid geeft om het PAIN formaat in te lezen. Informeer in dat geval bij uw bank op welke termijn het beschikbaar wordt.

 

Ondersteuning nodig?

Wilt u graag ondersteuning bij het aanpassen van de genoemde punten? Graag assisteren wij u bij het doorvoeren van de wijzigingen. Dat kan bij u op kantoor of aan huis, maar dat kan ook op afstand. Wij kunnen met u meekijken en dan aangeven waar zaken gewijzigd moeten worden.

Neemt u gerust
contact met ons op voor overleg of het plannen van een afspraak. Vraagt u hierbij naar Jeroen Bosch of Christiaan Remmelink.

afmelden voor deze nieuwsbrief   Wijzig voorkeuren 
Copyright © 2013 Accuraat Accountants B.V., Alle rechten voorbehouden.