Äntligen!

Våren är här! Vintern försvann och Koloni har slagit upp portarna. Många goda nyheter bjuder vi på denna säsong.

Välkomna alla härliga gäster!
"Oportunity is lost on most people because it is dressed in overalls and looks like work"
- Thomas Edison
Rött the

Rooibosbusken växer endast i Cederbergen norr om Kapstaden i Sydafrika. Ursprunligen användes den som medicinalväxt av ursprungsbefolkningen Kooisan . På 1700-talet spreds kunskapen om växten till Europa. I USA på 60-talet upptäcktes Rooibos läkande egenskaper och idag dricks drycken i hela världen. Den innehåller antioxidanter, mineraler och näringsämnen. Koloni importerar Redexpresso ett finmalt pulver av Rooibos. Det serverar vi som Cappucino, espresso eller kallt i en svalkande dryck! Gott, gott och nyttigt! Innehåller 5 gånger mer antioxidanter än grönt the!

Vårstäda med LISEN!

Ta hjälp av naturen att städa vintern ur kroppen på både utsidan och insidan. Lisen Sundgren delar med sig av tips ur sin senaste bok, Lisens Gröna Värld, om hur du blir som ny, inifrån och ut, med hjälp av stärkande, utrensande teer och klorofyllrika drinkar. Huden får vårlyster med skrubbar och ansiktsmasker av vilda blad som björk och nässla. Smakprover på allt och specialpaketpris på Lisens alla böcker (den nya + Lisens Örtspa och Lisens Indiska Spa) ingår! Onsdag 15 maj, kl 17-18. 300:-/ per person. Betalar gör du på plats, anmäler dig gör du till info@koloni.se Endast 10 personer tar Lisen emot. SKYNDA!

Förändrat

I Kajsa och Olle Nymans kulturstiftelse har Björn Springfeldt börjat. Björn har bland annat varit chef för Malmö konsthall och Moderna museet och följt konstscenen under 50 år. Stiftelsen har också en ny ordförande Claes Ljungh. Koloni välkomnar Claes och Björn!

Nyheter denna säsong, öppettiderna tor – sön 12-18 tre olika utställningar i sommar Den första den 28 april med ingen mindre än: Jonas Liveröd. Jonas är en konstnär som arbetar gränsöverskridande med formgivning, kläddesign, musikvideos, bokutgivningar, skulptur och teckning. Jonas Liveröd är född 1974 och har bland annat studerat vid Konstakademien i Enschede, Holland. Utställningar: Pool Gallery i Berlin, Kunstbüro Düsseldorf, Aarhus Kunstbyggning i Danmark, Nordin Gallery Stockholm, Raid Projects Los Angeles, Jonas Liveröd Galleri Ping Pong Malmö, och Dunk i Köpenhamn m.fl.

Jonas har mottagit flera internationella arbetsstipendier och deltagit i ateljévistelser i bl.a. Hanoi, Barcelona, Marseille, Dublin och Lofoten. Han undviker alla invanda föreställningar om vad konst bör och ska vara, snarare försöker han hitta nya områden och format. Det är drivkraften och engagemanget som gör konsten. Missa inte Jonas utställning ”Grand Assembly”

Förnya

Hos systrana i Handelshuset i Saltsjöbaden hittar du det där lilla extra utvalda för vår och sommargarderoben. Catti har plockat ut det bästa hos bland annat Hunky Dory, MIH, Branting, HOX, Line af Oslo Rules by Mary,Mes demosielles, Primeboots med flera Catti erbjuder er gäster på Koloni 20 % på ett HELT köp. Erbjudandet gäller fram till 25 maj ange K.34 vid köp https://www.facebook.com/systrarna

Förkovra

Kolonis favorit är tidningen VI. Någon sa att Tidningen Vi är meningsfull underhållning, någon annan att till och med skvallret håller hög kvalitet. Precis så är det. På ena sidan rynkar VI bekymrat pannan, för att på nästa brista ut i skratt. Underhållande, men aldrig oangeläget. VI erbjuder er gäster 6 nr av Vi för 299 kr (ordinarie halvårspris 395 kr) eller12 nr 599 kr (ordinarie pris 695 kr) Gå in på http://vi.prenservice.se och ange kod 188-1881028

YOGI

Under året har jag tränat yoga med Fredrik Binette. Fredrik är en internationellt certifierad HathaYoga lärare och undervisar både privat och i grupp. Jag valde att undervisas privat i början för att lära mig de rätta teknikerna och bli säker innan jag deltar i gruppövningar! Jag mår så mycket bättre både mentalt och fysiskt... Fredrik arbetar mycket med andningen och fokus på en inre medvetenhet.

Fredriks fina starterbjudande, "3ggr få en 4:e på köpet” - pris 1935:-, gäller fram till 11 augusti läs mer på www.fredrikbinette.com

Aum Shanti!

Fredrik

Vår duktiga köksmästare Fredrik Nilsson har satt samman härliga menyer för den här säsongen I år mer fågel, grönsaker- mindre fett säger Fredrik. Ny a la Carte varje månad ny lunchtallrik varje vecka. Kakbuffén har har fått fler glutenfria alternativ och i vår lilla butik säljer vi ”Friends of Adams” högkvalitativa glutenfira produkter. För er som vill laga god mat hemma kommer ett recept från Fredrik.

Stekt strömming med vit sparris, krasse och hollandaise 4 pers.

8 st. klippta och rensade strömmingsfiléer

 • salt och peppra och doppa i ekologiskt rågmjöl innan stekning.
 • stek i smör på hög värme till du får en gyllenbrun yta på båda sidor

8 st. vita sparrisar

 • koka upp vatten i en stor kastrull med en klick smör och en näve salt
 • lägg i den skalade sparrisen och låt koka i två minuter

Hollandaise:

 • 3 äggulor
 • saft från en citron plus lite rivet citronskal
 • 1 msk vitvinsvinäger
 • 1 msk dijonsenap
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk cayennepeppar
 • ca 400g smält smör – fingervarmt

Vispa äggulor, vinäger, senap och kryddor i en rundbottnad skål i vattenbad tills den börjar tjockna, tillsätt smöret droppvis tills den går ihop till en fin konsistens

Garnera rätten med lite klippt krasse och färsk dill och lite kallpressad rapsolja

Smaklig spis!

Fredrik Nilsson, Kolonis köksmästare

KRAV


Koloni har påbörjat sitt arbeta för att bli KRAV-certifierat. Länge har vi främjat Fair Trade genom t.ex. våra viner nu tar vi ett steg till mot KRAV-certifiering. Koloni tycker det är viktigt att naturen mår bra och att produkterna från den håller hög kvalité. KRAV kräver ett omfattande arbete – alla kan inte göra allt men alla kan göra något!


Ont om tid…

I 12 år har vi arrangerat bröllop catering och mottagningar hos oss på Koloni eller hemma hos nöjda gäster. De uppdaterade menyerna finns på http://www.koloni.se/buffeer och http://www.koloni.se/treratters-meny I maj juni brukar det vara mycket för oss alla var gärna ute i god tid och låt Koloni hjälpa dig med den festen!Glass i stora lass

Äntligen har vi hittat KRAV glass som är härlig och närproducerad! Sänkdalens gård ligger utanför Norrköping. Grädden görs på mjölk från gårdens kor. Rapsoljan i glassen kommer också från gården (även den hittar du i butiken)Svenska smaker och i praktisk bägare. Smaken skogsglänta är min favorit vilken blir din?

Till sist

Vi har nu haft öppet i över ett decennium och fortfarande tycker jag det är lika roligt att öppna för säsongen och att vara ett av de tecknen på att våren kommit. Jag vill att det här brevet kommer er till glädje på alla sätt och att vi tillsammans med er får en fin säsong.

Väl mött!

Ps. Förra Sydafrika kvällen blev succé och jag har ordnat många resor till Sydafrika under året via min resebyrå Gonana. http://www.gonana.com/ I år ordnar vi 2 kvällar 3 och 4 september Save the date! Ds.

Ansvarig utgivare:
JONASSANDSTROM AB
Finnbergsvägen 68
13131 Nacka
Stockholm + 46 704 45 21 84
Cape Town + 27 72 497 80 98