Nieuwsbrief 23 februari 2016

Caleidoscoop Leertrajecten


Beste mediator, beste oud-cursist,

 

Updates van Caleidoscoop

Hierbij sturen we jullie met enthousiasme weer een nieuwe, maandelijkse nieuwsbrief. We kijken terug op een maand waarin genoeg is gebeurd bij Caleidoscoop. Een kort overzicht:
 • Bas heeft zich in januari een week teruggetrokken in een hutje op de hei om zich te richten op zijn onderzoek naar en te schrijven over conflictmanagement en leiderschap: 
   
   
 • Vorige week hebben 15 cursisten, nieuwe mediators, de basisopleiding tot mediator afgerond in Veghel en Assen. Gefeliciteerd allemaal!! We bereiden ons ondertussen voor op een nieuwe lichting: in maart en april starten er weer drie nieuwe basisgroepen in Veghel, Garderen en Assen. 
 • Onze stagiaire Noortje is deze maand gestart. Het komende schooljaar zal ze ons ondersteunen op het secretariaat. Als je ons belt, krijg je haar misschien wel aan de lijn.
 • We houden ons druk bezig met nieuwe ontwikkelingen voor een "mediation werkplaats". Vanaf maart willen we hier mogelijkheden voor gaan aanbieden. Nieuwsgierig? Houd de nieuwsbrief en/of social media in de gaten. Ons volledige aanbod van basis- en specialisatieopleidingen kun je hier bekijken!


Gezocht! Assessment acteurs

We zijn op zoek naar vaste mediators / deelnemers die het leuk vinden om af en toe tijdens een assessmenttraining als acteur te fungeren. Het is belangrijk dat je gedurende een volledige cursus (2 lesdagen) beschikbaar bent. Daarnaast doe je ervaring op tijdens de twee lesdagen. Interesse? Stuur ons een gemotiveerde toelichting
 

De boekenplank van Harriette

Harriette van Luijken, trainer van Caleidoscoop Leertrajecten sinds 2003, heeft een liefde voor boeken. Vooral voor de boeken die aansluiting vinden bij onze visie en ons vak. Harriette ook een indrukwekkende boekenkast en dit zijn volgens haar de pareltjes uit deze kast, waar je als mediator veel aan kunt hebben.
 • De tempel van de relatie - Hans Knibbe
  In dit boek geeft de auteur een veelzijdige blik op de dynamiek in de partnerrelatie en hoe je daarmee om kunt gaan. De partnerrelatie biedt een unieke mogelijkheid om onbewuste aspecten van onszelf op het spoor te komen, te verkennen en te ontdekken wat de kracht en wijsheid daarin is en deze te leren vorm te geven in de relatie. De visie in het boek maakt gevoelens en conflicten begrijpelijk en biedt praktische methoden om met de patronen en conflicten te werken. Partner zijn is immers een levenslang proces. Met name in familiemediations kan dit boek waardevolle inzichten geven. Vooral als er kinderen in het spel zijn, wordt het werkelijk van levensbelang dat de ouderrelatie een rijke voedingsbodem voor hen is en kan blijven. De (ex) partnerrelatie is niet alleen de plek waar onze gekte tevorschijn komt, het is ook de plek waar de gekte geheeld kan worden. Als mediator kan dit boek inzicht geven in hoe de deelnemers kunnen worden ondersteund om de potentie te herkennen die aanwezig is in de (ouder) relatie.

   
 • Minder moeten, meer flow - Jan Bommerez
  In dit boek geeft Bommerez in eenvoudig en toegankelijk taalgebruik inzicht in hoe we kunnen kiezen voor leven in 'flow'. Met vele bruikbare oefeningen. We kunnen leren ons hart open te houden, ook als andere mensen dat niet of minder lijken te doen. Het boek helpt je los te komen van je beperkte overtuigingen en patronen, zodat je je meer vrijheid ervaart om je gedrag bewust te kiezen.  Dat vergt wel moed, want de meesten van ons hebben geleerd om muren te bouwen om ons te beschermen tegen bijvoorbeeld conflicten of pijn. De ironische paradox van het leven is dat we vanuit zelfbescherming ons ware zelf verbergen en het gaandeweg steeds minder kunnen terugvinden. In plaats van minder te lijden, gaan we hierdoor meer lijden. Er zit maar één ding op als je gelukkig wilt zijn en dat is onderzoeken wie je bent en ga voorbij aan je sociale verdedigingsmechanismen van je geconditioneerde zelf. Wees een goudzoeker en maak je geen zorgen over de modder die eerst boven komt... blijf graven. Bommerez vraagt de lezer vooral te lezen met het hart, niet met de hersenen! Als mediator kan dit boek je helpen om jezelf als belangrijkste instrument en leiderschap in conflicten nog optimaler in te zetten!


Het laatste (mediation)nieuws

 • The power of empathy 
  We benoemen dit regelmatig tijdens onze opleidingen: empathie (je verbinden) met partijen aan tafel is nodig om tijdens mediation tot de echte angel in het conflict te komen. Verbinding is dé kracht van de mediator en een nuttige interventie voor conflictbemiddeling. In deze animatie herinnert dr. Brown ons er aan dat we alleen maar écht verbinding maken, als we bereid zijn contact te maken met onze eigen kwetsbaarheid. Dat vinden we normaal al lastig en is juist in conflicten de weg om ervan te leren! Wat is nou het verschil tussen empathie en sympathie? Bekijk de video
  hier
 • Ruimte voor conflict: benutten van conflictpotentieel
  Er gaat niets boven een goed conflict. Dat is de stelling van Bas Delleman in zijn laatste blog. Wil je conflicten constructief inzetten en benutten? Lees dan hier verder over het benutten van het conflictpotentieel. 
 • Tedtalk: 'On being wrong' en '10 ways to have a better conversation'
  Een interessante presentatie over 'het bij het verkeerde eind hebben', oftewel: being wrong. We hebben het allemaal weleens ervaren dat we het bij het verkeerde eind hebben. Wat nou als we (bijvoorbeeld in een conflict) niet eens weten dat we het mis hebben? Hoe zou het voelen om het fout-hebben juist te omarmen? Misschien helpt het ons bij mediation en in conflictsituaties. Kijk de video hier.  Een ander mini-college dat ons opviel gaat over 10 tips om een beter gesprek te hebben. Tip 1: een beter gesprek hebben, begint met beter luisteren. Bekijk de video hier.
 • Kinderen hebben geen perfecte ouders nodig
  Mooi artikel over ouder / kind relatie. Of je het nu eens of oneens met hem bent; duidelijk is hoe verschillen en conflicten een deel van het leven en opvoeding zijn. Hierdoor spelen ze een belangrijke rol in de ontwikkeling van onder andere zelfvertrouwen. 
 • An invitation to forgive
  Een blog van Desmund Tutu over conflicten, vergeving en de prijs die je ervoor betaalt als je kiest het niet te doen.
 • The tone of voice in mediation
  We twijfelen of er ondersteunende/ wetenschappelijke cijfers voor zijn, maar we snappen de boodschap! Hoe is dat voor jou en hoe vertaal jij  'the tone of voice' aan de mediationtafel? 
 • Voor de Familymediators onder ons
  Twee nieuwsberichten die van belang zijn voor de mediators onder ons, die zich bezig houden met echtscheidingsbemiddeling. Een nieuw wetsontwerp voor het 'nieuwe' trouwen: lees verder (1) en omgangsrecht voor opa en oma: lees verder (2).
 • Ruzie om selfie met lachend paard
  Soms is er ook grappig conflictnieuws. Deze casus zou zich goed kunnen lenen als rollenspel tijdens één van onze opleidingen. Wie speelt het lachende paard....? 
  Lees verder
 • Beslissingstermijnen worden gedurende mediation niet opgeschort
  Een recente uitspraak van de Centrale Raad van Beroep maakt duidelijk dat wanneer een mediationtraject tijdens bezwaar wordt ingezet, opschorting van de beslistermijn geen automatisme is. Lees hier het volledige artikel. 

Altijd op de hoogte blijven van alle actuele informatie en het laatste nieuws? Volg op ons op:    en 
 

 

Caleidoscoop uitgelicht

Een kijkje in ons (vernieuwd) aanbod:

- Mediation in strafzaken
Trainers: Jent Bijlsma en Janny Dierx, 5 lesdagen - 40 PE punten

Burenruzies, pesten, (vecht)scheidingen, diefstal of agressie tegen dienstverleners: het zijn voorbeelden van situaties die dagelijks leiden tot aangiftes en ze hebben grote impact op het leven van betrokkenen. Mediation in strafzaken is een bemiddelingsproces dat na aangifte of tijdens een lopende strafzaak in gang wordt gezet, omdat een justitieel verwijzer naar een onafhankelijke mediator doorverwijst. Deze vorm van herstelbemiddeling is erop gericht betrokkenen - slachtoffers én verdachten - met het gebeurde in het reine te brengen. Gedurende de intensieve specialisatieopleiding van vijf lesdagen word door specialisten van het eerste uur geleerd hoe je deze processen kunt doorlopen. Interessant voor iedereen die in hun dagelijkse werk al te maken krijgt met dergelijke situaties of zich als mediator wilt specialiseren. Op 7 april heeft de opleiding een startgarantie in Garderen. Neem voor meer informatie contact met ons op of schrijf je direct in!

 

Een greep uit ons aanbod de komende periode

Maart 2016
3/Mar/2016 Assessmenttraining 2 dagen / 4 dagdelen Veghel Nog 1 plaats vrij
9/Mar/2016 Wintercourse: Mediationopleiding versneld 9 dagen / 18 dagdelen Garderen Mogelijk
14/Mar/2016 Assessmenttraining 2 dagen / 4 dagdelen Alkmaar Nog 2 plaatsen vrij
17/Mar/2016 Mediationopleiding voor professionals 10 dagen / 20 dagdelen Veghel Nog 3 plaatsen vrij
18/Mar/2016 Specialisatie Familiemediation 10 dagen / 20 dagdelen Veghel Mogelijk

April 2016
7/Apr/2016 Mediation in strafzaken 5 dagen / 10 dagdelen Garderen Nog enkele plaatsen vrij
7/Apr/2016 Mediationopleiding voor professionals 10 dagen / 20 dagdelen Assen Mogelijk
14/Apr/2016 Exit Mediation 1 dag / 2 dagdelen Utrecht Mogelijk
14/Apr/2016 Assessmenttraining 2 dagen / 4 dagdelen Veghel Mogelijk
18/Apr/2016 Arbeids- en organisatiemediation 4 tot 8 dagen Veghel Mogelijk
19/Apr/2016 Intervisie met (systeem)opstellingen 1 dag / 2 dagdelen Veghel Nog 3 plaatsen vrij
22/Apr/2016 De mediator in paardentaal 1 dag / 2 dagdelen Epe Mogelijk

Mei 2016
11/May/2016 Opleiding coachen voor professionals 5 dagen / 10 dagdelen Garderen Mogelijk
23/May/2016 De kracht van thematisch intervenieren 2 dagen / 4 dagdelen Veghel Mogelijk
27/May/2016 Rouw en loyaliteit bij conflicten 1 dag / 2 dagdelen Veghel Mogelijk

Juni 2016
3/Jun/2016 Workshop alimentatierekenen 1 dag / 2 dagdelen Veghel Nog 3 plaatsen vrij
13/Jun/2016 Arbeids- en organisatiemediation 4 tot 8 dagen Alkmaar Mogelijk
15/Apr/2016 Specialisatie Overheidsmediation 2 dagen / 4 dagdelen Garderen Mogelijk

Mocht je tips hebben voor invulling van de nieuwsbrief, ons een aanvullende vraag willen stellen, informatie wensen over een (vervolg)opleiding of interesse hebben in een persoonlijk ontwikkelingsgesprek: aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. 
Tot volgende maand!


Met vriendelijke groet,
Team Caleidoscoop Leertrajecten
Like De mediation nieuwsbrief - Februari 2016 on Facebook


Copyright © 2015 Caleidoscoop Leertrajecten, voor conflictmanagement en mediationtechniek. All rights reserved.