Nieuwsbrief 5 juli 2016

Caleidoscoop Leertrajecten


Beste mediator, beste oud-cursist,

 

Bijzonderheden

De vakantieperiode komt er bijna aan! Het is voor velen van ons een periode om tot rust en bezinning te komen en er na de zomer weer met frisse moed tegenaan te gaan. Heb jij het als mediator na de vakantie ook altijd erg druk? Het is namelijk ook een periode waarin, op weg naar de vakantiebestemming en bij dingen als het het opzetten van de tent, de nodige conflicten ontstaan.
 • Save the date! Je kunt in ieder geval alvast uitkijken naar onze Netwerkbijeenkomsten (voorheen Halfjaarbijeenkomst) die inmiddels weer voor dit najaar gepland zijn. We maken de sprekers en onderwerpen binnenkort bekend, maar zorg ervoor dat je de datum van de bijeenkomst in Veghel (dinsdag 4 oktober) en Assen (dinsdag 11 oktober) alvast in je agenda noteert en houd onze nieuwsbrief in de gaten.
 • Ten aanzien van twee specialisatie opleidingen gaat Caleidoscoop Leertrajecten samenwerken met The Lime Tree! In de verzorging van de specialisaties Mediation in strafzaken en Overheid & mediation slaan wij de handen ineen om zo in deze gebieden een beter en meer gevarieerd aanbod in specialisaties te kunnen aanbieden. Daarnaast vinden wij, samen met The Lime Tree, dat ook in ons vakgebied en op het gebied van mediation (opleidingen) meer de verbinding en de samenwerking moet worden gezocht.
  Vanaf dit najaar zullen beide specialisaties onder gezamenlijke vlag worden aangeboden.
 

Caleidoscoop uitgelicht

Een kijkje in ons (vernieuwd) aanbod:

- Conflictmanagement voor HR adviseurs
Trainers: Bas Delleman, Wouter van der Loon. Doorlooptijd: 4 weken.

Veel organisaties zijn in ban van ‘zelfsturing en zelforganisatie’. De focus komt daarbij vanzelf op verschillen te liggen. Waar dikwijls weinig bij wordt stilgestaan is dat je conflicten daar als vanzelfsprekend bij krijgt! Het is daarom belangrijk dat er binnen organisaties wordt gewerkt aan een constructieve conflictcultuur. 
Conflicten op de arbeidsplek zijn voor medewerkers vaak ingrijpende gebeurtenissen. Ze hebben een persoonlijke impact, zeker als er sprake is van een verliezer, maar ze hebben zeker ook impact op de directe collega’s of de organisatie. Conflicten kunnen leiden tot ziekteverzuim, verminderde motivatie en verminderde prestatie. En als ze niet goed worden opgepakt kunnen ze erg lang na-ijlen of worden opgevolgd door weer nieuwe conflicten.

Conflicten gaan niet alleen over de direct betrokken mensen, ze gaan ook over het functioneren van de organisatie, haar ontwikkeling en structuur. Dat vraagt om conflictvaardige mensen, conflictbeleid en een structuur en werkwijze die het mogelijk maakt om conflicten constructief te maken.

In een leertraject van 4 dagen, met een tussentijd van telkens een week, krijgt de HR-adviseur meer zicht op zijn eigen kwaliteiten in het hanteren van conflicten, meer inzicht in conflictdynamiek en meer vaardigheden in het omgaan met conflicten. Daarbij bieden conflicten, indien juist begeleid, een prima mogelijkheid om te leren. Vertrekpunt hierbij is dat conflicten horen bij het samenwerken tussen mensen en het leren hanteren van conflicten, dus kunnen bijdragen aan een betere samenwerking, persoonlijke groei en feedback voor de organisatie. Voorafgaand aan het leertraject vullen deelnemers een assessment in dat als basis dient bij het formuleren voor persoonlijke leer- en aandachtspunten.

 

Het laatste (mediation) nieuws

 • Artikel 'De harde landing van een mediation in een strafzaak' 
  In het Tijdschrift Conflicthantering nummer 2-2016 hebben Bas Delleman en Janny Dierx een artikel geschreven. Het onderwerp is een pesterij op school dat op Youtube belandt en een daaropvolgende mediationcasus in strafzaken. Helaas is het artikel niet digitaal beschikbaar, maar als je het graag wilt lezen kun je ons een e-mail sturen. Wij zorgen dan dat je een scan ontvangt. 


   
 • Wetsvoorstel 'Beperking wettelijke gemeenschap van goederen' aangenomen
  Zou dit nieuwe wetsvoorstel het 'gedoe' bij echtscheiding echt verminderen? Het initiatiefvoorstel ‘beperking van de wettelijke gemeenschap van goederen’ van de Tweede Kamerleden Swinkels (D66), Recourt (PvdA) en Van Oosten (VVD) beperkt in Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek de omvang van de wettelijke gemeenschap van goederen in het huwelijksvermogensrecht. Het wetsvoorstel is op 19 april 2016 aangenomen door de Tweede Kamer. SP, de PvdD, de PvdA, GroenLinks, D66, 50PLUS, Van Vliet, Houwers, de Groep Kuzu/Öztürk, Klein, de VVD, de Groep Bontes/Van Klaveren en de PVV stemden voor.  Lees verder...
   
 • Zeven tips om helder en begrijpelijk te spreken
  De ene persoon spreekt veel begrijpelijker dan de ander. Het is ook helemaal niet zo gemakkelijk om voor iedereen begrijpelijk te spreken.  In de communicatie is minder over het algemeen meer. Af en toe even een argument herhalen kan ook helemaal geen kwaad. U vindt in dit artikel zeven praktische tips voor effectieve gesprekken. Lees verder...
   
 • De macht van de vragensteller
  Vragen staat vrij! En door het stellen van de juiste vragen kunt u veel te weten komen. Maar soms zijn vragen niet bedoeld om een antwoord te krijgen. Het stellen van vragen kan een communicatief doel hebben, waar u nou niet meteen aan zou denken. Een vraag kan tot doel hebben belangstelling te tonen of een middel zijn om het gesprek te sturen. U kunt ook een vraag stellen om de ander uit de tent te lokken, voor het blok te zetten of onderuit te halen. Hier leert u handig gebruik te maken van beleefdheidsvragen, retorische vragen, suggestieve vragen, manipulatieve vragen en vragen naar de bekende weg. Lees verder...
   
 • Mediation rebussen en woordenzoekers
  We doen ons best om er iedere keer weer iets moois van te maken. Kijk verder...
   
 • Mini serie BBC Two
  Een mini serie over mediation op BBC two: "Mr. versus Mrs., call the Mediator". Maandag 11 juli om 23.45 uur wordt aflevering 1 op televisie herhaald. Wij kijken, jij ook? Lees verder...
   
 • Flauwe grap of pesten?
  Pesten op de werkvloer. Het komt vaker voor dan we denken en daarom werd er de afgelopen tijd veel aandacht aan besteed. Misschien heb je de artikelen zelf al gelezen of de commercial op de radio gehoord? Er zijn 1,2 miljoen slachtoffers door pesten op het werk. In ieder geval leent ook conflicten door en pesten zich voor mediation! Lees hier verder en Lees hier meer over de specialisatie.  
   
 • A procecutor's vision for a better justice system (video)
  Een interessant thema voor hen die zich bezig houden met strafrecht. Als een kind in Amerika een delict pleegt, heeft het Amerikaanse rechtssysteem een keuze: gerechtelijk vervolgen in de volledige omvang van de wet of een stap terugdoen en je afvragen of jonge mensen steeds opzadelen met een strafblad het juiste is om te doen. De visie van Adam Foss is interessant en heeft raakvlakken met onze specialisatie Mediation in strafzakenBekijk de video.. 
   
 • Echtscheiding? Eerst een oriëntatiegesprek
  Er was ook weer volop aandacht voor Familie- en echtscheidingsmediation. Een uitzending van Kassa: is online scheiden zo goedkoop als het lijkt? Een onderzoek van WODC, waarbij is gebleken dat het aantal (echt)scheidingen in 2015 opnieuw is toegenomen en dat 85% daarvan op een andere wijze dan op tegenspraak wordt afgedaan, bijvoorbeeld middels mediation. En de volgende halte in het proces van Van der Steur werd ook bekend: echtscheiden? Eerst een verplicht oriëntatiegesprek. Meer weten over Familie- en echtscheidingsmediation of Familiemediator worden, klik hier.

Altijd op de hoogte blijven van alle actuele informatie en het laatste nieuws? Volg op ons op:    en Een greep uit ons aanbod de komende periode:


Juli 2016

18/Jul/2016 Assessmenttraining 2 dagen /  4 dagdelen Veghel Nog 2 plaatsen vrij

Augustus 2016
17/Aug/2016 Summercourse: versnelde basisopleiding  11 dagen / 22 dagdelen Garderen Nog 4 plaatsen vrij

September 2016
9/Sept/2016 Oefendag  1 dag / 2 dagdelen Veghel Nog 4 plaatsen vrij
15/Sep/2016 Conflict en leiderschap  2 dagen / 5 dagdelen Garderen Mogelijk
19/Sep/2016 Assessmenttraining 2 dagen /  4 dagdelen Veghel Nog 1 plaats vrij
19/Sep/2016 Intervisie met (systeem)opstellingen 1 dag /  2 dagdelen Veghel Nog 3 plaatsen vrij
22/Sep/2016 Basis Mediationopleiding voor professionals 12 dagen /  24 dagdelen Veghel Nog 5 plaatsen vrij
29/Sep/2016 Mediation in strafzaken 5 dagen /  12 dagdelen Veghel Nog 4 plaatsen vrij

Oktober 2016
5/Okt/2016 Conflictmanagement voor HR adviseurs  5 dagen / 10 dagdelen Garderen Mogelijk
7/Okt/2016 Rouw en loyaliteit bij conflicten  1 dag / 2 dagdelen Veghel Mogelijk
12/Okt/2016 Overheid en mediation  2 dagen / 4 dagdelen Garderen Nog 4 plaatsen vrij
14/Okt/2016 Arbeidsmediation en organisaties  4 - 8 dagen / 8 - 16 dagdelen Garderen Nog 4 plaatsen vrij
14/Okt/2016 De mediator in paardentaal  1 dag / 2 dagdelen Epe Mogelijk

November en December 2016
29/Nov/2016 Familie- en echtscheidingsmediation  8 - 10 dagen / 16 - 20 dagdelen Garderen Mogelijk
9/Dec/2016 Exit Mediation  1 dag / 2 dagdelen Garderen Mogelijk
9/Dec/2016 Alimentatie en fiscale aspecten  1 dag / 2 dagdelen Veghel Mogelijk
15/Dec/2016 Leren in en van conflicten  2 dagen / 4 dagdelen Garderen Mogelijk

Mocht je tips hebben voor invulling van de nieuwsbrief, ons een aanvullende vraag willen stellen, informatie wensen over een (vervolg)opleiding of interesse hebben in een persoonlijk ontwikkelingsgesprek: aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. 

We wensen jullie een fijne zomervakantie toe!

Met vriendelijke groet,
Team Caleidoscoop Leertrajecten
Like De mediation nieuwsbrief - Juli 2016 on Facebook


Copyright © 2015 Caleidoscoop Leertrajecten, voor conflictmanagement en mediationtechniek. All rights reserved.