Nieuwsbrief 4 april 2016

Caleidoscoop Leertrajecten


Beste mediator, beste oud-cursist,

 

Updates van Caleidoscoop

De zon schijnt! Daar hoort natuurlijk onze maandelijkse, met enthousiasme opgestelde nieuwsbrief bij! Omdat de lente begonnen is, zijn we in een gulle bui en geven we een wijnpakket weg aan één van onze nieuwe Facebookvolgers. Meld je als nieuwe volger aan tussen 4 april en 1 mei 2016 via deze link en maak kans op een lekkere fles witte en rode wijn uit de Caleidoscoop kelder. 

We kijken terug op een maand waarin weer genoeg is gebeurd bij Caleidoscoop Leertrajecten. Een kort overzicht:
 • Vorige week vrijdag, 25 maart, hebben nieuwe mediators de versnelde basisopleiding tot mediator volledig afgerond in Garderen en het certificaat in ontvangst genomen. Van harte gefeliciteerd!
 • We benoemden de plannen al eens eerder, maar nu is de start daar. Eens per maand organiseren we een "Mediation werkplaats" op ons kantoor in Veghel. De eerste kennismakingsbijeenkomst is op vrijdag 15 april om 14.00 uur! De werkplaats is een plek waar we aan elkaar presenteren, onderzoeken en ontwikkelen met mediation in conflictmanagement als thema. In de werkplaats kom je niet alleen halen, ook brengen. Als je op dit gebied interesse hebt, er is voor een beperkt aantal mensen plaatsen beschikbaar, kun je dat hier melden. Tijdens de kennismakingsbijeenkomst zullen de overige data gepresenteerd worden. 
 • Er heeft zich een nieuwe top trainer bij Caleidoscoop Leertrajecten aangesloten! Jasper Horsthuis gaat de workshops rondom de financiële aspecten bij echtscheiding, zoals alimentatie, pensioen en woningverdeling geven. Wij stellen hem in deze nieuwsbrief graag aan je voor.
  Jasper is MfN register en RvR mediator, heeft een eigen scheidingsbegeleidingspraktijk met zijn broer en staat ingeschreven in het Register Financieel Echtscheidingsadviseur (RFEA Particulier & Ondernemer), de Federatie voor Financiële Planners en Certified Financial Planners.

  De visie van Jasper is dat bij veel begeleidingen van scheidingen de financiële en fiscale aspecten onderbelicht blijven. Het is van belang dat scheidingsbegeleiders naast hun bestaande vaardigheden de belangrijkste knelpunten ten aanzien van de financiële- en fiscale aspecten van het scheidingsproces kunnen overzien. Hierdoor kunnen mensen die in een scheiding verwikkeld zijn beter geholpen worden. Lees hier of verderop in deze nieuwsbrief meer over de workshop van Jasper op 3 juni in onze rubriek 'Ons vernieuwde aanbod'.
 • Bas is naar het 3-daags symposium 'Systemische konfliktbearbeitung' in Duitsland geweest, waar dit al ongeveer 20 jaar een professie en wetenschappelijke discipline is. Een tiental prominente Duitstalige wetenschappers, zoals Friedrich Glasl en docenten met een praktijk conflictmanagement deelden hun kennis, gaven inleidingen en workshops rondom dit thema. Het bezoek bevestigt Bas zijn overtuiging dat juist de combinatie mediation en organisatieontwikkeling kansen en mogelijkheden voor toekomst biedt. Er is volop inspiratie opgedaan voor nieuw opleidingsaanbod en uitbreiding. 
 • Wil jij ook jouw opgedane mediationvaardigheden scherp houden? Vanwege een toenemende vraag van (oud)cursisten hebben wij iedere maand een oefendag ingepland. Tijdens deze dag combineren we het oefenen van een mediation en intervisie. De dag wordt begeleid door een deskundige, ervaren mediator. Interesse? Informeer naar de mogelijkheden!


Vacature voor nieuwe mediator

Binnen BasculeGroep is er ruimte voor uitbreiding van ons team (m/v) in locatie Etten-Leur of Assen! Het aangeboden mediation- en ontwikkelingspakket is breed, met een focus op familie- en echtscheidingsmediation. Bekijk de volledige vacature en sollicitatiemogelijkheden hier
 

De boekenplank van Bas

Bas Delleman, oprichter van BasculeGroep, heeft in zijn carrière een overvolle en indrukwekkende boekenkast opgebouwd. Hij wil de uitblinkers graag met jullie delen. Hieronder vind je nieuwe aanwinsten of van harte aanbevolen literatuur, waar je als mediator veel aan kunt hebben.
 • Anatomie van de vrede: de kern van conflicten aanpakken - The Arbinger Institute
  Ik kan mij nog goed herinneren dat dit zo’n boek is dat indruk maakt als je het leest. Het boek begint met het verhaal van een meisje dat ruzie heeft met haar moeder die haar naar een soort trainingskamp voor jongeren brengt. Het verhaal zoemt allengs in op andere mensen die daar met hun kinderen komen, de opleiders, hun dialogen en achterliggende verhalen. Waarom is er nog zoveel conflict en strijd, terwijl we ervan uitgaan dat ieder mens vrede wenst? Anatomie van de vrede geeft inzicht in de oorzaak van conflict. Of het nu gaat om relatieproblemen, juridische strijdpunten of zelfs oorlogen – de kern en de oplossing zijn steeds dezelfde: eerst inzien dat het conflict voortkomt uit ontkenning van het ‘zelf’. Vrede voor jezelf en met anderen vraagt eerst erkenning en zelfwaardering, bewustzijn van de eigen referentiekaders en de bereidheid daarbuiten te treden. Het indrukwekkende was niet alleen het verhaal, maar vooral het bewustzijn dat het opriep dat dit verhaal ook over mij ging en de erkenning en zelfwaardering voor mij gelden. Om deze reden beveel ik het boek mediators aan, het geeft je op praktische wijze inzicht in de dynamiek die ook bij het volgende boek aan de orde komt. Dit boek biedt handvatten aan zowel beginnende als ervaren mediators.
 • Einfuhrung in die Systemtheorie des Konflikts - Fritz B. Simon
  Er zijn veel boeken geschreven inmiddels op het gebied van systeemtheorie. Dit recent verschenen boek is echter één van de zeer weinigen die deze theorie toespitst op conflicten en hun aanpak. Het geeft een erg toegankelijke uiteenzetting over allerlei soorten conflicten en hun dynamiek vanuit systeemtheoretisch perspectief. Interessant is vooral het onderscheid dat Fritz Simon maakt tussen psychische systemen (mensen) en sociale betrokkenen in conflict, zoals mediators en andere conflictbegeleiders om conflicten aan te pakken. Het is een Duitstalig boek, dus kennis van die taal is wel nodig om de informatie tot je te nemen.

   

Het laatste (mediation) nieuws

 • Werknemers vaak thuis zonder medische klachten 
  Zeker de helft van de werknemers die zich ziek melden, heeft geen medische klachten. Een belangrijk deel is daarbij toe te schrijven aan conflict met collega('s), leidinggevende of in de thuissituatie. Lees verder...
 • Meldprotocol kindermishandeling en huiselijk geweld
  De Mediatorsfederatie Nederland (MfN) heeft een meldprotocol voor kindermishandeling en huiselijk geweld. Dit meldprotocol geldt voor MfN-registermediators, met uitzondering van mediator-advocaten en mediator-notarissen. Voor deze beroepsgroepen gelden de eigen beroepsregels. De inhoud van de richtlijn melding kindermishandeling en huiselijk geweld is overgenomen van de mfam, de Nederlandse vereniging van familiemediators.
 • Wetsvoorstel over herstelrecht aangenomen 
  Een motie van Jeroen Recourt (PvdA) over herstelrecht als structurele basis in het nieuwe Wetboek van Strafvordering is aangenomen! Mooi in het kader van onze vijfdaagse specialisatie Mediation‪‬ in strafzaken dat op 7 april aanstaande start in Garderen. Dat betekent dat -hoe de mediationwet er uiteindelijk ook uit komt te zien- dit onderdeel er in verwerkt zal worden.
 • Man vaker dan vrouw in conflict met de baas
  Nationale Nederlanden heeft onderzoek gedaan: mannen hebben vaker een conflict met de baas dan vrouwen. In deze gevallen kan arbeidsmediation uitkomst bieden. Lees verder...
 • Mediation in strafzaken pakt zowel voor de dader als voor het slachtoffer beter uit dan veroordeling
  In misdrijven kan mediation voor het slachtoffer heilzaam zijn - het kan meer helpen dan spreekrecht in strafzaken voor de rechtbank. Lees verder...
 • Knetterende ruzie: paaseieren zoeken na 40 jaar de nek omgedraaid
  Hank stond op zijn achterste benen! Aanleiding is een knetterende ruzie tussen volwassenen over paaseieren zoeken voor kinderen. Lees verder...
 • MfN vraagt rechtsbijstandverzekeraar (SRK) criteria vergoeding familiemediation te heroverwegen
  Rechtsbijstandverzekeraar SRK stelt voor de verwijzing van haar verzekerden naar een familiemediator en de vergoeding van de werkzaamheden van de mediator, als voorwaarde dat de mediator aangesloten is bij de vFAS. Daardoor komt het voor dat de kosten van een mediator die als specialist familiezaken in het MfN-register is erkend, maar geen lid is van de vFAS, niet voor vergoeding in aanmerking komt. De MfN heeft een brief naar SRK gestuurd met het verzoek het criterium te heroverwegen zodat alle familiemediators in het MfN-register in aanmerking komen voor de vergoeding.
 • Why some teams don't get along 
  Als je manager bent van een team of mensen aanstuurt, weet je hoe moeilijk het kan zijn om hen samen te laten werken zonder conflicten. Lees hier het verhaal van een astronaut die een maand lang met zijn collega's in een tinnen blik in de ruimte zweefde en de pittige leiderschapsrol op zich nam. 
 • The importance of good conversation - and how to have it
  Een goed gesprek kan het verschil maken. John O'Leary's geeft je in deze Ted Talk een aantal tips. 
   

Altijd op de hoogte blijven van alle actuele informatie en het laatste nieuws? Volg op ons op:    en 
 

 

Caleidoscoop uitgelicht

Een kijkje in ons (vernieuwd) aanbod:

- Alimentatie workshop (in een nieuw jasje!). Thema: de gezamenlijke woning in samenhang met alimentatie en pensioen
Trainer: Jasper Horsthuis, 1 lesdag, 6 PE punten, vrijdag 3 juni 2016

Als scheidingsprofessional weet je als geen ander dat de wet- en regelgeving die verband houdt met het scheidingsproces complex is. Daarnaast zijn er veel ingewikkelde vraagstukken waar wij in onze beroepspraktijk mee geconfronteerd worden. Het belang om regelmatig stil te staan bij de belangrijkste aandachtspunten en te reflecteren op onze eigen rol is groot. Daarom organiseert Caleidoscoop Leertrajecten in samenwerking met Jasper Horsthuis van de ScheidingsDeskundige ieder kwartaal een bijeenkomst over het scheidingsproces met specialisatiethema's. Op 3 juni behandelen we de gezamenlijke woning in samenhang met alimentatie en pensioen. De eigen woning is namelijk een belangrijk en veelvoorkomend onderwerp bij scheidingen:
- Hoe willen partijen omgaan met het verdelen van de woning en de hierop drukkende geldlening?
- Hoe dienen zij om te gaan met investeringen in de gezamenlijke woning vanuit privévermogens?
- Wat is de haalbaarheid van hun wensen?
- Wanneer is er sprake van een schenking of natuurlijke verbintenis?
- Hoe gaat het als iemand afziet van een overbedelingsvordering in ruil voor het afzien van partneralimentatie
- Hoe kunnen oudedagsvoorzieningen worden ingezet om een overbedelingsvordering te voldoen? 

Al deze vragen komen aan bod tijdens de workshop. Deelnemers van de bijeenkomst ontvangen de digitale Syllabus Financieel Echtscheidingsadviseur. De syllabus biedt inzicht in de juridische, fiscale en financiële aspecten rondom het scheidingsproces. Zo gaat de bundel onder andere uitgebreid in op de eigenwoningregeling, fiscale aspecten rondom scheidingen, de vermogensverdeling/-verrekening, onderhoudsvoorzieningen en pensioenafwikkeling bij scheiding. Ook wordt ingegaan op vele relevante actualiteiten, zoals de wet Hervorming Kindregelingen. Dit maakt deze syllabus een mooi naslagwerk voor uw beroepspraktijk. 


Heb je bij Caleidoscoop Leertrajecten deelgenomen aan de specialisatie Familie- en echtscheidingsmediation, dan kom je in aanmerking voor een introductiekorting van 25% op het cursusbedrag van 3 juni! Klik hier voor meer informatie, klik hier om je in te schrijven. Een greep uit ons aanbod de komende periode:


April 2016

7/Apr/2016 Mediation in strafzaken 5 dagen/ 10 dagdelen Garderen Nog enkele plaatsen vrij
14/Apr/2016 Exit Mediation 1 dag / 2 dagdelen Utrecht Inschrijven mogelijk
25/Apr/2016 Assessmenttraining 2 dagen/ 4 dagdelen Veghel Nog 2 plaatsen vrij
18/Apr/2016 Arbeids- en organisatiemediation 4 tot 8 dagen Veghel Inschrijven mogelijk
19/Apr/2016 Intervisie met (systeem)opstellingen 1 dag / 2 dagdelen Veghel PE en intervisie punten! Nog 3 plaatsen vrij
22/Apr/2016 De mediator in paardentaal 1 dag / 2 dagdelen Epe Inschrijven mogelijk

Mei 2016
11/May/2016 Opleiding coachen voor professionals 5 dagen / 10 dagdelen Garderen Inschrijven mogelijk
12/May/2016 Mediation voor professionals 10 dagen / 20 dagdelen Veghel Inschrijven mogelijk
17/May/2016 Assessmenttraining 2 dagen / 4 dagdelen Garderen Inschrijven mogelijk
19/May/2016 Mediation voor professionals 10 dagen / 20 dagdelen Assen Inschrijven mogelijk
23/May/2016 De kracht van thematisch intervenieren 2 dagen / 4 dagdelen Veghel Inschrijven mogelijk
27/May/2016 Rouw en loyaliteit bij conflicten 1 dag / 2 dagdelen Veghel Inschrijven mogelijk

Juni 2016
3/Jun/2016 Workshop alimentatie  1 dag / 2 dagdelen Veghel Nog 6 plaatsen vrij
13/Jun/2016 Arbeids- en organisatiemediation 4 tot 8 dagen Alkmaar Inschrijven mogelijk
15/Jun/2016 Specialisatie Overheidsmediation 2 dagen / 4 dagdelen Garderen Inschrijven mogelijk

Mocht je tips hebben voor invulling van de nieuwsbrief, ons een aanvullende vraag willen stellen, informatie wensen over een (vervolg)opleiding of interesse hebben in een persoonlijk ontwikkelingsgesprek: aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. 

Tot volgende maand!

Met vriendelijke groet,
Team Caleidoscoop Leertrajecten
Like De mediation nieuwsbrief - April 2016 on Facebook


Copyright © 2015 Caleidoscoop Leertrajecten, voor conflictmanagement en mediationtechniek. All rights reserved.