17 december 2015

Caleidoscoop Leertrajecten

Nieuwsbrief december 2015
 

Beste mediator, beste oud-cursist,


 

Ervaringen Halfjaarbijeenkomst

Op 17 en 24 november jl. vond in Assen en Veghel onze Halfjaarbijeenkomst voor (oud-)cursisten plaats. De deelnemers aan deze Halfjaarbijeenkomst waren na afloop zonder uitzondering bijzonder enthousiast over de inhoud en opzet van de bijeenkomst. 
De opzet om een inspirerende bijeenkomst te organiseren was daarmee zonder meer geslaagd. Uiteraard werden de deelnemers geïnformeerd over de laatste nieuwtjes op mediationgebied. Daarnaast werden workshops en presentaties aangeboden, zodanig qua tijd verdeeld dat de aanwezigen aan alle workshops deel konden nemen. De onderwerpen van de workshops waren zeer divers, namelijk:
 • Mediation in strafzaken                                                 (gepresenteerd door: Jent Bijlsma en/of Janny Dierx)
 • Intervisie bij (systeem)opstellingen                           (gepresenteerd door: Wouter van der Loon)
 • Coaching voor professionals                                       (gepresenteerd door: Harriette van Luijken)
 • Ontspanning op de werkplek                                        (gepresenteerd door: Simone Prause)
Kortom, we kijken terug op een plezierige en nuttige bijeenkomst! Het enthousiasme en de deskundigheid van de workshopleiders heeft hier zeker toe bijgedragen. Hou onze nieuwsbrief in de gaten voor een uitnodiging voor de volgende editie. Win met Caleidoscoop Leertrajecten 2 vip-kaarten voor het Kerstcircus Nijmegen.

We hebben de mogelijkheid gekregen om 2 VIP-kaarten voor het Kerstcircus Nijmegen onder onze volgers te verloten. Hieronder vind je de spelregels:
- Like onze Facebookpagina 
- Deel een geplaatst bericht, vanaf onze Facebook pagina, op je eigen tijdlijn.  
- Als je bovenstaande acties hebt gedaan, maak je kans op twee VIP-kaarten voor de première op 23 december 2015 20:00 uur! (t.w.v. € 69,00)

De VIP-kaarten zijn voor de loge inclusief een drankje en popcorn of suikerspin!De boekenplank van Bas

Bas Delleman, oprichter van BasculeGroep, heeft in zijn carrière een overvolle en indrukwekkende boekenkast opgebouwd. Hieronder vind je een paar nieuwe aanwinsten of van harte aanbevolen literatuur, waar je als mediator veel aan kunt hebben.
 • The Crossroads of Conflict: a journey into the heart of dispute resolution. - Kenneth Cloke
In dit lezenswaardige boek stelt Kenneth Cloke dat elk conflict een kruispunt is, een katalysator tot leren, evalueren, groei en wijsheid. Een conclusie die hij onderbouwt en beschrijft vanuit zijn ruim 25-jarige ervaring als mediator. Zoals ook in zijn eerder boeken brengt Cloke theorie en praktijk bij elkaar. Hij gaat verder op zoek naar de diepere, dikwijls verborgen oorzaken van conflict. Van daaruit ontwikkelt hij alternatieve benaderingen voor de praktijk voor conflictbehandeling en begeleiding. Daar trof ik, tot mijn blijdschap ook bij hem een meer holistisch perspectief op conflict, wat niet zo gangbaar is in de conflicttheorie. Hij beschrijft zijn perspectief op de verschuiving in oriëntatie bij mediation, van oplossingsgericht naar transformatie- en transcendentiegericht. Hij besluit met een reflectie op theorie- en beroepsvorming in mediation. Hij doet een appèl om niet te proberen om tot een sluitende conflicttheorie te komen (als dat al mogelijk zou zijn) omdat het geen recht doet aan de verschillen. Datzelfde geldt voor mediation. Tenslotte doet hij een appèl op mediators om zich niet te verliezen in een eindeloos debat over benaderingswijzen, maar juist kennis, ervaring en theoretische inzichten uit te wisselen en te verbinden.
 • Persoonsdynamica: professioneel omgaan met emoties. - Jan Remmerswaal
Persoonsdynamica is een nieuw vakgebied, het bestudeert de dynamiek binnen de persoonlijkheid. Met name de wisselwerking tussen gedrag en emoties tegen de achtergrond van wat de laatste honderd jaar bekend is geworden in de psychologie, de cognitiewetenschappen, de neurowetenschappen en filosofie. Er wordt aangesloten bij de recente aandacht voor emoties in de sociale psychologie. Persoonsdynamica biedt inzicht in sociale processen waarin emoties een rol spelen, zowel op persoonlijk niveau als op maatschappelijk niveau. In veel werksituaties en binnen mediation in het bijzonder spelen emoties een belangrijke rol: emoties van cliënten, emoties van collega's en emoties van uzelf. Dit boek legt de focus op het professioneel hanteren van zulke emoties. Onontbeerlijk voor de professionele mediator!
 


Het laatste (mediation)nieuws

 • Meer Nederlanders hebben een familieconflict
  Het aantal Nederlanders dat het contact met familie verliest, is het afgelopen jaar verder toegenomen. Volgens het Netwerk Notarissen heeft 47 procent geen contact meer met een of meerdere familieleden. 
  Vorig jaar was dat 40 procent, het jaar daarvoor 35 procent. Reden voor het verbreken van het contact zijn vooral ruzies over geld en erfenissen, zeggen de notarissen.  Lees verder…  

   
 • Werelddialoog aan de mediationtafel; een artikel over Mediation in strafzaken
  Het einde van de zomer kondigde zich de afgelopen jaren in Nederland steevast aan met de haast traditioneel geworden discussie over de te vroege intocht van pepernoten in de schappen van de landelijke grootgrutters. Een deel van de vol‐ wassen mededeelnemers aan het ‘kinderfeest’ Sinterklaas klaagde luidkeels bij de net ontstoken kachel dat de puurheid van het feest meer en meer bezoedeld raakte door de klauwen van perfide, op winstbejag uit zijnde, ondernemers. Lees verder…
 • "Dare to disagree"
  Hier worden we ontzettend enthousiast van! 
  Bekijk via de link het interessante mini-college van Margaret Heffernan. Samengevat is haar boodschap: "De meeste mensen vermijden instinctief conflicten. Maar een goed meningsverschil ligt ten grondslag aan vooruitgang. In het begin was Joe bang voor het conflict. Uiteindelijk was hij bang voor de stilte. Want met openheid leerde hij zoveel meer over hemzelf en het systeem om hem heen, dan hij ooit had voorzien."  Oftewel: dare to disagree!
   Lees verder…
 • Kamervragen wetsvoorstel mediation (november 2015)
  Minister Van der Steur beantwoordt Kamervragen van de SGP en rept over de initiatiefwetsvoorstellen mediation. De vragen van de SGP en de antwoorden van de minister kunt u via onderstaande link downloaden. Lees verder…
 • Sinterklaas op bezoek
  Natuurlijk kon de enige echte goedheiligman ons kantoor in Veghel niet overslaan! Hij verraste onze cursisten en opleiders met een bezoekje en een chocolade letter. Hij moet vast enthousiast zijn geworden van de kwaliteiten van onze mediators: ze geven conflictadviezen voor zijn Pietenteam en kunnen ook nog eens goed zingen!

Altijd op de hoogte blijven? Volg op ons op:   Caleidoscoop                        Caleidoscoop


Opleidingsbudget 2015

Onze opleidingsagenda van 2016 is sinds deze week gepubliceerd op onze website!
Organisaties werken vaak met een opleidingsbudget. Aan het einde van het jaar kan het voorkomen dat dit budget nog niet volledig is benut maar is er geen tijd meer om nog één of meerdere opleidingen te volgen. We denken graag mee om dit probleem op te lossen. Mocht je in 2015 nog budget over hebben, maar geen tijd om te volgen? Boek nu, betaal in 2015 en volg de gekozen opleiding in 2016. 

 

Caleidoscoop uitgelicht

Een kijkje in ons (vernieuwd) aanbod:

- Weekendopleidingen:
Trainers: Divers
De ontwikkeling van onze opleidingen staat nooit stil. De wens voor een weekendopleiding bleef door ons dan ook niet opgemerkt. In de agenda van 2016 worden verschillende opleidingen aangeboden als weekendvariant. Bijvoorbeeld de Basisopleiding tot mediator, een specialisatie Arbeids- en organisatiemediation, de Assessmenttraining en lesdag Exit Mediation. Naast onze versnelde Mediationopleiding, bieden we in de zomer van 2016 ook een versnelde opleiding tot Familiemediator aan. Lees verder…

Specialisatie Mediation in strafzaken (start 10 februari 2016): 
Trainers: Janny Dierx en Jent Bijlsma
Deze specialisatie opleiding Mediation in strafzaken wordt gevolgd door mediators die zich willen ontwikkelen en kwalificeren voor verwijziging op het specifieke vakgebied van bemiddeling in strafzaken. Mediation in strafzaken is in Nederland een interventie die in het werkveld zelf in ontwikkeling brengt. Tot nu toe stellen de mediationbureaus van de Rechtbanken die doorverwijzen naar mediations in strafzaken, als basisvereiste dat de mediator in strafzaken voldoet aan de kwalificaties ban de beroepsvereniging zelf, geaccrediteerd is bij de Raad voor Rechtsbijstand én minimaal een erkende specialisatieopleiding mediation in strafzaken heeft gevolgd. De specialisatieopleiding van Caleidoscoop Leertrajecten voldoet aan dit criterium.
 De opleiders van de opleiding zijn zeer deskundig en toegewijd bij landelijke en lokale projecten van de rechtbank en nationale politie. 
 

Het team van Caleidoscoop Leertrajecten wenst je prettige kerstdagen en een mediabel 2016!

Het jaar 2015 zit er bijna op. Voor ons kantoor was het een bijzonder jaar. We staken ons kantoor in een nieuw jasje en (her)ontwikkelde nieuwe en bestaande opleidingen. Onze klanten, relaties, zakenpartners, ons personeel en iedereen die op wat voor manier dan ook bij ons kantoor is betrokken, wensen wij prachtige kerstdagen en een goed nieuwjaar toe. 
 

De komende periode

Januari 2016
Startdatum Opleiding Aantal dagdelen Plaats Inschrijven
13/Jan/2016 Oriëntatie workshop coaching 1 dagdeel Garderen Mogelijk
21/Jan/2016 PE Alimentatierekenen 1 dag / 2 dagdelen Veghel   Mogelijk
21/Jan/2016 Mediation voor professionals 10 dagen / 20 dagdelen   Veghel               Mogelijk
25/Jan/2016 Assessment Training MfN register Mediator 2 dagen / 4 dagdelen Assen Mogelijk
25/Jan/2016 Mediation voor professionals 10 dagen / 20 dagdelen Assen Mogelijk
26/Jan/2016 Opleiding coachen voor professionals 1 dag / 2 dagdelen Veghel mogelijk
Februari 2016
Startdatum Opleiding Aantal dagdelen Plaats Inschrijven
03/Feb/2016 Basisdag coachen voor professionals 1 dag / 2 dagdelen Veghel mogelijk
10/Feb/2016 Mediation in strafzaken 5 dagen/10 dagdelen Veghel Mogelijk
11/Feb/2016 Assessment Training MfN register Mediator 2 dagen/4 dagdelen Alkmaar Mogelijk
17/Feb/2016 Specialisatie: Arbeidsmediation 4 dagen / 8 dagdelen Utrecht Nog 3 plaatsen vrij
18/Feb/2016 Mediation voor professionals 10 dagen / 20 dagdelen Alkmaar Mogelijk
23/Feb/2016 Opleiding coachen voor professionals 1 dag / 2 dagdelen Garderen mogelijk
24/Feb/2016 Mediation voor professionals 9 dagen / 18 dagdelen Garderen Wintercourse

Tot in het nieuwe jaar!

Met vriendelijke groet,
Team Caleidoscoop Leertrajecten

 

Website : www.caleidoscoop.nu - info@caleidoscoop.nu Telefoon : (0413) 321783

Copyright © 2015 Caleidoscoop Leertrajecten, All rights reserved.
Voor conflictmanagement en mediationtechniek.