Copy
Åben nyhedsbrevet i din browser
Nyhedsbrev nr. 9 / August 2015

Så er vi i gang igen i det dejlige sensommervejr

Daginstitutionerne har været i gang i flere uger, og nu er de første skoleklasser også dukket op på naturskolen. Vi har arbejdet med bier og edderkopper med institutionerne, med fysik/kemi og matematik i vandløbet med udskolingen, lavet classbuilding for nykonstituerede 7. klasser og 10. klasser og der er godt gang i havbiologiaktiviteterne med alle klassetrin.

Skoleåret er næsten booket helt op for skoleklassernes vedkommende. Der er enkelte pladser tilbage efter jul til klasser fra Rudersdal og Gentofte. Så skriv hvis I har ønsker eller en god ide, så fylder vi op.

Foto fra Naturskolen i Rude Skov i dejlig sommerbelysning

Vikar for naturskolelederen

Dorrit har fået orlov fra Naturskolerne et år for at prøve kræfter med læreruddannelsen på UCSJ. Imens overtager jeg rorpinden. Jeg hedder Karen Vesterager og har tidligere været ansat på naturskolen. Siden jeg sidst var på naturskolen har jeg været projektleder i Danish Sciencefactory i et par år. Og jeg har været ansat på læreruddannelsen Metropol, hvor jeg har undervist i natur/teknologi og udeskole/åben skole og lavet en masse projekter med omdrejningspunkt i tværfagligt naturfag og udeskole/åben skole. Jeg er rigtig glad for at være tilbage på naturskolerne og glæder mig til at møde jer både i Raadvad og Rude Skov.

Billede af Naturskolernes personalegruppe august 2015. Øverst fra venstre: Karen Vesterager, Klaus Peter Brodersen, Peter Bo Englund, Camilla Bruun Manscher og Anders Rein. Nederst fra venstre: Anne Mette Abildtrup Hansen, Sally Ida Frandsen og Helle Lindahl Harthimmer :-)

Specielt til Lyngby-Taarbæk dagtilbud

Efteråret står for døren og dermed tiden for de bugnende frugttræer. Ligesom et smukt æbletræ bærer jeg også frugt og går derfor på barsel sidst i oktober :-) Der vil blive ansat en naturvejleder-vikar i min barselsperiode og jagten er gået ind - se opslaget her

Hvis der er nogle der kunne tænke sig, at komme på en efterårstur med mig inden jeg går fra, har jeg stadig nogle ledige dage, så hold jer endelig til! Skriv eller ring til mig på salif@ltk.dk eller 30 17 16 47.
 
Med venlig hilsen
Sally
Naturvejleder for daginstitutionsområdet i Lyngby-Taarbæk Kommune

Næste Ildsjæletur - ”Livet set gennem en Dafnies øjne”

Onsdag d. 4. november afholder vi en ny ”Ildsjæletur”, hvor eftermiddagens tema bliver ”Livet set gennem en Dafnies øjne”. Inspiration, hygge og faglig opfriskning er nøgleordene i vores ”Ildsjæle-arrangementer” som afholdes af Naturskolerne for vores daglige brugere.
 
Professor Kirsten Christoffersen fra Biologisk Institut, Kbh. Universitet vil indføre os i dyreplanktonnets spændende verden. Dyreplanktonnet er spændende modelorganismer som egner sig til undervisning i f.eks. livet i vand, tilpasninger, fødekæder, samspil, miljø, forurening, organsystemer og mikroskopi. Vi vil fange plankton i dammen ved Raadvad og repetere, hvordan man mikroskoperer, identificerer, undersøger og eksperimenterer med dammens mikroskopiske kræ.
 
Vi håber, at mange af vores lærerkollegaer og ”Ildsjæle” på skolerne vil afsætte en eftermiddag sammen med os i Raadvad i naturfagenes og naturens tegn. Du behøver ikke at have nogen særlige forudsætninger for at deltage.
 
Vi har kaffe og kage klar kl. 14.00 og fortsætter hen mod kl. 17.00.
Arrangementet er gratis. Tilmelding til mail@naturskolerne.dk inden d. 30. oktober. 

Nyt fra daginstitutionsområdet

Kurser for pædagoger og medhjælpere.
Som noget nyt er der i starten af 2015 udsendt et samlet kursus katalog for pædagoger og medhjælpere ansat i Frederiksberg, Lyngby Taarbæk og Rudersdal Kommune.
 
Efterårets to kurser er udsendt: 
Hav og kyst kursus afholdes d. 27.8 
Jagt og vildt kursus afholdes d. 18.11 (Her er der få ledige pladser)
 
Særarrangementer for efteråret 2015:
 
Robin Hood:
Robin Hood har vokseværk i år og er udvidet til hele to ny områdeinstitutioner.
Alle arrangementerne afholdes i september:
1.9 Skovkanten (Et samarbejde mellem Katharina Hejgaard og Naturskolen)
2.9 Bøllemosen (Et samarbejde mellem Katharina Hejgaard og Naturskolen)
3.9 Birkehaven (Et samarbejde mellem Hanne Hübertz og Naturskolen)
4.9 Ny Holte
8.9 Ruderen
10.9 Hestkøb (Et samarbejde mellem Hanne Hübertz og Naturskolen)
 
Smag på kulturen:
H.C. Andersen dage afholdes 4 dage i uge 43 tirsdag-fredag
Pædagogisk workshop afholdes d. 15.9
 
Pippi og Emil kultur og naturdage:
Dagene afholdes 3 dage i uge 46 tirsdag-torsdag
 

Nyt fra Grevemosehus

Nyt hønsehold i Grevemosehus
Efter godt 3 år kunne de gamle høns i Grevemosehus ikke mere. De blev derfor sendt ”på pension” i starten af sommerferien.
Nu er et nyt hold flyttet ind og vi håber, at de vil være lige så omgængelige og børnevenlige som de gamle var. Det nye hønsehold består af to sorte skovhøns, to tværstribede skovhøns og en enkelt maranhøne.
 
En hverdag uden elektricitet
I uge 39 deltager Grevemosehus i et temaforløb om energi som udbydes til daginstitutionerne i Frederiksberg kommune gennem hele september måned. De grupper der kommer til Grevemosehus, skal med krop og sanser prøve at erfare, hvad det vil sige at undvære elektricitet i dagligdags gøremål. Aktiviteter i løbet af dagen vil f.eks. være madlavning over brændekomfur, tøjvask med vaskebræt, strygning med gammeldags strygejern og syning på maskine med håndsving. Undervejs sammenlignes med den måde madlavning, tøjvask osv. foregår på i dag, så børnene kan relatere aktiviteterne til deres egen dagligdag.
  

Kompetenceudvikling for lærere i skoleåret 2015-16

Det er stadig ledige pladser på nogle af vores planlagte kompetenceudvikling for lærere og pædagoger (også opslået i Lyngby-Taarbæk via Fællesnettet):

Elevernes egne undersøgelser i natur/teknologi 
Kompetencemål: At deltagerne efter kurset kan lede og vejlede elevernes egne undersøgelser i natur/teknologi. Se beskrivelse og dato her.

Naturfagligt eftermiddagskursus - svampekundskab
Kend de vigtigste fakta om svampenes liv og lær de almindelige svampearter at kende - både de giftige og de spiselige. Tid og sted: Onsdag d. 16. september 2015 kl. 13-16 på Raadvad Naturskole. 

Kontakt os for nærmere oplysninger, hvis du er interesseret i et af disse kurser - eller et helt andet kursus!

Kommende arrangementer

Søndag d. 6. september kl. 11-13: Åbent Hus i Grevemosehus (+ Aktivitetsdag for Grevemosehus Venner).

Søndag d. 13. september kl 11-15: Naturens Dag ved Raadvad Naturskole. Vi åbner endnu en gang dørene til et forrygende arrangement på Naturens Dag, denne gang i samarbejde med Søllerød OK og Natur der Bevæger. Du kan følge med i hvad dagen byder på inde på vores hjemmeside.

Søndag d. 20 september kl 10-13: Kom til Geologiens Dag ved Strandmøllen og lær om Strandens sten. Du kan læse mere her.

Lørdag d. 7.november kl. 14-16: Åbent hus i Grevemosehus (+Aktivitetsdag for Grevemosehus Venner) 

Du modtager dette nyhedsbrev, fordi du har tilmeldt dig Naturskolernes nyhedsbrev.
Afmeld nyhedsbrevet >