Copy
TWIE-zine nr. 38 - november 2015
ETWIE logo

ETWIE-ontmoetingsdag: schrijf nu nog snel in!

Zo'n 85 mensen schreven zich al in voor de vierde ontmoetingsdag van ETWIE, op zaterdag 28 november in het Thermotechnisch Instituut van de KU Leuven. Wil je er ook nog bij zijn? Je kan je nog tot en met woensdag inschrijven. Deelname is gratis.

Nog een extraatje: op de ontmoetingsdag zal ook de educatieve koffertentoonstelling '20x Geniaal', te zien zijn. Deze kleine expo, ontwikkeld door SIWE, zet de Belgische ingenieurs en hun erfgoed in de kijker.

Bekijk het programma en schrijf je meteen in!

 

Klompenmakers delen hun kennis

Meer dan 30 geïnteresseerden zakten op zaterdag 9 november af naar het MOT in Grimbergen voor een vormingsnamiddag over het klompenerfgoed. Tussen de aanwezigen werd heel wat kennis uitgewisseld, en als kers op de taart werd een splinternieuwe portaalsite over de klompenmakerij gelanceerd.

Lees meer


Naar een UNESCO-erkenning van het Vlaamse kantambacht?

Op 12 november organiseerde Kant in Vlaanderen samen met ETWIE een tweede rondetafel over het immaterieel kanterfgoed in Vlaanderen. Tijdens deze namiddag werd verder gebouwd op de conclusies van de eerste bijeenkomst met de brede kantgemeenschap, Er werd onder meer nagedacht over een mogelijke erkenning van het kantambacht door UNESCO.

Lees meer
 

Memorandum vraagt aandacht voor fabrieksschoorstenen

Tijdens de Vlaams-Nederlandse Ontmoetingsdag voor Industriële Archeologie werd op 14 november ook een memorandum over fabrieksschoorstenen goedgekeurd. In de tekst worden overheden en verenigingen opgeroepen om meer aandacht te hebben voor het behoud en de herwaardering van deze schoorstenen, als belangrijke maar bedreigde relicten van het industriële verleden van Vlaanderen.De schoorsteen van Agfa-Gevaert in Mortsel werd voorlopig beschermd als monument. De bakstenen fabrieksschoorsteen uit 1928 is met zijn uitzonderlijke hoogte van 68 meter een baken voor de omgeving.


De restauratie van de Stuckholz-handkraan

In het recentste nummer van 'M&L' is een interessante bijdrage opgenomen over de restauratie van de Stuckenholz-handkraan, het oudste exemplaar uit de collectie historische havenkranen van het MAS in Antwerpen. In het artikel bespreken Kathleen Moermans, Maarten Van Dijck en Jef Vrelust de fundamentele keuzes die gemaakt moesten worden in het kader van de restauratie.

Lees meer


Vacature

Het MOT in Grimbergen is momenteel op zoek naar een technisch medewerker (m/v). Hij zij wordt ingeschakeld in de museumwerking en het onderhoud van het patrimonium. Je vindt de vacature op www.mot.be.


Leestip

Recent verscheen 'De dringende geneeskundige hulpverlening in België tot 1988' van Chris Vandeputte. Het recentste nummer van @rchieflink is dan weer gewijd aan de Gentse industrie tijdens WO I.


Photography Inc.

De 50ste verjaardag van het Fotomuseum Antwerpen wordt extra in de verf gezet met de nieuwe collectiepresentatie 'Photography Inc. Van luxeproduct tot massamedium', waarin het verhaal van fotografie en de fotografische industrie vanaf de beginjaren tot nu wordt verteld.

Lees meer


Alles uit de kast!

Op zaterdag 12 december organiseert ETWIE samen met Het Firmament en LECA een verkennende bijeenkomst over het kostuumerfgoed in Vlaanderen en Brussel. Iedereen die met het ontwerpen, maken of beheren van kostuums bezig is, is welkom.

Lees meer


Riolenmuseum heropent de deksels

Sinds vorige week is het publiek opnieuw welkom in het Riolenmuseum in Brussel. Wegens een gebrek aan middelen was het museum meer dan een jaar gesloten, maar die problemen zijn nu van de baan.

Lees meer


Naoorlogse bouwmaterialen

Op donderdag 10 december lanceert de onderzoeksgroep ae-lab van de Vrije Universiteit Brussel een boek en een website over naoorlogse bouwmaterialen in woningen in Brussel. Inschrijven voor dit evenement kan via brusselsretrofitxl.be.


Kwieke molens

Op 15 november werd het startschot gegeven voor het regionale molenproject 'Kwieke Molens. Water en wind in Denderland en Herzele'. Eerder deze maand kende Vlaams minister Geert Bourgeois ruim 1,5 miljoen euro aan premies toe voor de restauratie van vijf waardevolle molens.


Connecting Collections

De jaarlijkse conferentie van Universeum, het Europese netwerk rond academisch erfgoed, wordt volgend jaar in Nederland georganiseerd. De bijeenkomst, met als centraal thema 'Connecting Collections', zal van 9 tot 11 juni 2016 plaatsvinden aan de universiteiten van Amsterdam en Utrecht. Voorstellen voor papers zijn welkom tot 28 februari.

Lees meer
ETWIE vzw
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen

E-mail: info@etwie.be
Tel.: 015/27.23.34
www.etwie.be
  
Email Marketing Powered by Mailchimp