Copy
TWIE-zine nr. 24 - september 2014
ETWIE logo

ETWIE-ontmoetingsdag 29/11: het programma


Op zaterdag 29 november organiseert ETWIE in Mechelen een derde ontmoetingsdag, met als titel 'Het werk prijst de meester. Uitdagingen voor het doorgeven van technieken en vaardigheden’. Het programma van deze ontmoetingsdag is nu beschikbaar op onze website. Deze dag richt zich op iedereen die geïnteresseerd is in technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed. Deelname is gratis.

Bekijk het programma en schrijf je nu in!


Virtuoos Vlaanderen!

Op vrijdag 21 november vindt in Brussel de conferentie 'Virtuoos Vlaanderen!' plaats. De internationale conferentie bundelt alle expertise en inzichten uit ‘Schatten van*in Mensen’, een traject rond ambachten en podiumkunsten dat mee werd opgezet door ETWIE. Naast een internationale vergelijking van bestaande Living-Human-Treasures-programma’s komen op deze conferentie de resultaten van een praktijkonderzoek naar dit immaterieel cultureel erfgoed aan bod, gegoten in een nota met gerichte beleidsaanbevelingen. Ook Vlaams minister Sven Gatz zal aanwezig zijn op deze conferentie.

Meer info en inschrijven


Jenevermuseum en Kantmuseum vernieuwd

In Hasselt heropende het Jenevermuseum dit weekend feestelijk zijn deuren. De voorbije negen maanden kreeg het museum een zeer geslaagde herinrichting. Tegelijk friste het museum ook zijn communicatiebeleid op, met als resultaat een nieuwe website, huisstijl en logo. Op een eigentijdse manier vertelt het museum nu het verhaal van onze nationale gedistilleerde drank.
Lees meer

In Brugge heropende het vernieuwde Kantmuseum dan weer zijn deuren. Op de nieuwe locatie, de voormalige kantschool van de zusters apostolinnen, maak je op een interactieve manier kennis met de Brugse kantgeschiedenis en de hedendaagse toepassingen van kant. De vzw Kantcentrum hoopt jaarlijks zo'n 25.000 bezoekers te mogen verwelkomen.
Lees meer


"Meer onderzoek nodig bij transformatie industrieel erfgoed"

De transformatie van industrieel erfgoed vereist dat er grondig onderzoek wordt gedaan naar de bouw- en gebruiksgeschiedenis en dat een kaart met alle waardevolle details wordt opgemaakt. Zoniet gaat te veel verloren bij herontwikkelingen. Dat concludeert de Nederlandse ingenieur Kees Geevers in zijn doctoraat, dat hij verdedigde aan de Technische Universiteit Delft.

Lees meer


Opgepast!

Samen met het CRKC en Monumentenwacht vestigen we graag even de aandacht op de regulateurs met kwikslinger, die een risico kunnen vormen in en rond kerkgebouwen.

Lees meer


Uitgelezen

In Kortemark liep deze maand een tentoonstelling over de voormalige brouwerij Louwaege. Brouwerijhistoricus Chris Vandewalle schreef de bijhorende publicatie.

Lees meer


Rondetafel bedrijfserfgoed op 9 oktober

Op donderdag 9 oktober organiseert ETWIE een rondetafel over het bedrijfserfgoed in Vlaanderen. Deze zal plaatsvinden bij Katoen Natie in Antwerpen. Het programma van de bijeenkomst is intussen beschikbaar op onze website.

Lees meer


Eindconferentie Shift-X in Genk

Op woensdag 15 oktober wordt in C-Mine in Genk de eindconferentie van het Europese project 'Shift-X. Employing cultural heritage as promoter in the economic and social transition of old-industrial regions' georganiseerd.

Lees meer


Minerva en muurreclame

In Vilvoorde loopt een tentoonstelling met als thema's 'Minerva' en 'muurreclame'. De expo vestigt niet alleen de aandacht op het bekende automerk en de Minerva-reclameschildering in Vilvoorde, maar kadert ook in de herdenking van WO I.

Lees meer


Tapijtfabriek Texam in de kijker

Tijdens het weekend van Open Monumentendag werd in Kieldrecht (Beveren) een erfgoed- en kunstevenement georganiseerd op de voormalige bedrijfssite van het textielbedrijf Texam. Onze jobstudent Max trok naar Kieldrecht en zorgde voor een verslag.

Lees meer

Geef vorm aan uw archief!

Het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven wil ontwerpers en producenten uitdagen om zorg te dragen voor hun archief en organiseert op 22 oktober een workshop rond privéarchieven en -collecties over design.

Lees meer
ETWIE vzw
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen

E-mail: info@etwie.be
Tel.: 015/27.23.34
www.etwie.be
  
Email Marketing Powered by Mailchimp