Copy
TWIE-zine nr. 10 - juli 2013
ETWIE logo

Annelies zoekt jonge ambachtslieden

Sinds vorige week is Annelies Cosaert aan de slag als jobstudente bij ETWIE. In samenwerking met tapis plein vzw gaat ze de komende weken op zoek naar jongeren in erfgoedberoepen die zich met een beurs van de Koning Boudewijnstichting willen vervolmaken in het buitenland. Annelies begeleidt en ondersteunt kandidaten in de opmaak van hun dossier, en analyseert hun vragen en bemerkingen om zo een bijdrage te leveren aan het project ‘Schatten van*in mensen’.

Lees meer


Geslaagd studiebezoek aan Eindhoven


Op zaterdag 13 juli organiseerde ETWIE, in samenwerking met MIAT Gent, een geslaagd studiebezoek aan Eindhoven. Zo’n 35 deelnemers maakten tijdens deze dag uitgebreid kennis met het boeiende erfgoed van Philips: verslag en foto's.

Schrijf je nu in voor studiebezoek Izegem!
Je kan nog steeds inschrijven voor het studiebezoek rond de technische collecties in Izegem op 9 augustus. Ook dit wordt ongetwijfeld een boeiende dag!

 

TWIE-bib: publicaties Jenevermuseum online

Dankzij de welwillende medewerking van Uitgeverij Snoeck kunnen we in de ‘TWIE-bib’ drie recente publicaties van het Nationaal Jenevermuseum in Hasselt integraal ter beschikking stellen van het geïnteresseerde publiek. Het gaat om de publicaties 'Tersluiks. Alcoholsmokkel en sluikstokerij in de Lage Landen' (2013), 'Alcohol tijdens de 19de eeuw. Biotechnologie in volle evolutie' (2012) en 'Smeets. Drie generaties jeneverstokers in Hasselt' (2011).

Lees meer


ETWIE pleit voor behoud kolenwasserij

ETWIE stuurde begin juli een brief aan Vlaams minister Geert Bourgeois om zijn bezorgdheid uit te drukken over de mogelijke opheffing van de bescherming van de kolenwasserij op de mijnsite van Beringen.Om het herbestemmingsproject van de site financieel rendabel te maken, overwoog de nv Be-Mine immers een groot gedeelte van de kolenwasserij te laten slopen. Intussen vernamen we dat de kolenwasserij in het kader van het SALK-plan toch behouden zou blijven.

Lees meer


Lillo Waterdorp

Op zondag 11 augustus organiseert Watererfgoed Vlaanderen de derde editie van ‘Lillo Waterdorp’, een evenement rond maritiem erfgoed in het kleinste havendorpje van Vlaanderen. Dit jaar staat het evenement helemaal in het teken van de 150ste verjaardag van de afkoop van de Scheldetol in 1863.

Lees meer


Karren- en wagenstoet

Op zondag 18 augustus viert heemmuseum De Botermolen in Keerbergen zijn 50-jarig bestaan met een historische karren- en wagenstoet. Met zowat 100 voertuigen beschikt De Botermolen over een van de grootste en volledigste collecties operationele regionale karren en wagens in België.

Lees meer


Subsidies voor academisch erfgoed

Vlaams minister Joke Schauvliege kende onlangs een subsidie van 68.000 euro toe voor de tweede fase van het project ‘Balans en Perspectief. Verkenning en Ontwikkeling van de erfgoedgemeenschap rond academisch erfgoed in Vlaanderen’.

Lees meer


Inventarisatie firma Janssens

In samenwerking met de gemeente Hulshout zal in de loop van de volgende weken het materiaal van de voormalige firma Janssens in Westmeerbeek geïnventariseerd worden. Dit bedrijf specialiseerde zich in de vervaardiging van ornamenten in kunstbeton (cementrustiek). Wie geïnteresseerd is om mee te werken, kan meer informatie krijgen via info@etwie.be.

Ambacht + Innovatie

Eind juni vond in Brugge de inspiratiedag 'Ambacht + Innovatie' plaats. ETWIE organiseerde tijdens de inspiratiedag ook een panelgesprek over innovatieve ambachtelijke bouwtechnieken. De presentaties van alle sprekers zijn intussen beschikbaar

Lees meer


Steenbakkers aan de Bovenschelde

Op de erfgoedbank Leie Schelde kan je sinds kort een digitale tentoonstelling rond 'steenbakkers aan de Bovenschelde' bekijken. De Scheldemeersen zijn van oudsher bekend om hun ambachtelijke steenbakkerijen die zich over het ganse grondgebied langs de stroom uitstrekten. Dankzij het jarenlange werk van de VVV 't Gaverland werden 170 foto's verzameld die nu werden verankerd op de erfgoedbank.

Lees meer
ETWIE vzw
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen

E-mail: info@etwie.be
Tel.: 015/27.23.34
www.etwie.be
  
Email Marketing Powered by Mailchimp