Copy
TWIE-zine nr. 45 - juni 2016
ETWIE logo

Gluren achter de fabrieksmuren in de Zennevallei

Begin juni werd de aftrap gegeven voor het project 'Gluren achter de fabrieksmuren. Industrie in de Zennevallei gisteren, vandaag & morgen'. Om het verhaal van de industrie in de Zennevallei te laten zien, sloegen verschillende partners, waaronder ETWIE, de handen in elkaar. In de eerste fase gaat het project op zoek naar verhalen, foto's en objecten rond verschillende fabrieken in de regio.

Lees meer
 

Ambachtslieden worden wettelijk erkend

Sinds deze maand kunnen ambachtslieden in ons land een wettelijke erkenning aanvragen bij de federale overheidsdienst Economie. Dankzij deze erkenning en het bijhorende logo zullen de ambachtslieden kunnen rekenen op een grotere zichtbaarheid bij het grote publiek. Wie voldoet aan de voorwaarden van de wet, kan een aanvraag indienen bij de Commissie Ambachtslieden, waarin ook ETWIE zetelt.

Lees meer
 

MIAT: nieuw leven in de fabriek!

Het MIAT in Gent bestaat veertig jaar en heeft grote plannen voor de toekomst. Terwijl het typische dak van de oude katoenspinnerij vernieuwd wordt, werkt het team een nieuwe koers uit. Over twee jaar, in juni 2018, wordt een nieuwe permanente tentoonstelling over Gent als industriestad geopend. Het MIAT zal zich dan nog meer als 'levend' museum profileren.

Lees meer


Regionale erkenning voor Karrenmuseum

De provincie Antwerpen heeft het Karrenmuseum Essen erkend als 'Regionaal Museum'. Een externe adviescommissie loofde het museum om de manier waarop het van heemkundige organisatie evolueerde naar een erkend museum met een representatieve collectie niet-gemotoriseerde voertuigen en gerelateerde ambachten uit heel Vlaanderen.

Lees meer
 

30 jaar stoomtreinen Dendermonde-Puurs

Dit weekend organiseert de vzw Stoomtrein Dendermonde-Puurs de tiende editie van het evenement 'Scheldeland In Stoom'. Deze editie krijgt een extra feestelijk tintje, aangezien de vereniging precies dertig jaar stoomtreinritten organiseert op de oude spoorlijn 52 tussen Dendermonde en Puurs.

Lees meer


Leestip

De Britse 'Association for Industrial Archaeology' (AIA) zette een hele reeks oudere publicaties online. Je kunt de nummers van het AIA Bulletin (1974-1993) en Industrial Archaeology News (1994-2015) downloaden.

Lees meer

 


Surftip

Via de nieuwe website 'Construction Histories Brussels' willen onderzoekers van de ULB en de VUB hun onderzoek naar de geschiedenis van de bouwtechnieken en de bouwsector voorstellen aan een breder publiek.

Lees meer


Duik mee in de machine!

Momenteel loopt de tweede fase van het project 'Duiken in de machine - industriële en agrarische machines in 3D'. Het project heeft nu ook een Facebook-pagina, waarop je de komende maanden de resultaten zult kunnen volgen. Op 16 september zal in Kortrijk een ontmoetingsdag georganiseerd worden. Noteer alvast de datum!


In de put... De arbeidsmarkt voor mijnwerkers

In de reeks 'Maaslandse Monografieën' publiceerde historicus Bart Delbroek zijn doctoraatsonderzoek naar de arbeidsmarkt voor mijnwerkers in Limburg (1900-1966), dat hij in 2011 verdedigde aan de Vrije Universiteit Brussel.

Lees meer


Medische kennis in de Nieuwe Tijd

Aan de Universiteit Antwerpen verdedigde historicus Vincent Van Roy eind mei met succes zijn doctoraat over de circulatiemechanismen van medische kennis in de Nieuwe Tijd.

Lees meer


Handen uit de mouwen in het MOT!

Tijdens de zomerperiode staan in het MOT in Grimbergen weer een aantal interessante 'Does' op het programma. Deze activiteiten, gericht op volwassenen, zijn een unieke kans om kennis te maken met vaak verloren gewaande technieken.

Lees meer


Vlaams Centrum voor Molinologie

In Sint-Amands opende half juni het Vlaams Centrum voor Molinologie feestelijk zijn deuren. Het centrum toont de collectie van het door Karel Van den Bossche uitgebouwde Molenmuseum.

Lees meer


Heemdag 2016: stielen met stijl

De jaarlijkse studie- en ontmoetingsdag van Heemkunde Vlaanderen zal dit jaar focussen op ambachten en tewerkstelling in het verleden. De Heemdag vindt plaats op zaterdag 8 oktober in Izegem.

Lees meer

ETWIE vzw
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen

E-mail: info@etwie.be
Tel.: 015/27.23.34
www.etwie.be
  
Email Marketing Powered by Mailchimp