Copy
TWIE-zine nr. 36 - september 2015
ETWIE logo

Schrijf je nu in voor de ETWIE-ontmoetingsdag!

Bijna 60 mensen schreven zich al in voor de vierde ontmoetingsdag van ETWIE, op zaterdag 28 november in het Thermotechnisch Instituut van de KU Leuven. De rode draad van deze dag is de verhouding tussen het 'klassieke' erfgoedveld (musea, archieven...) en particuliere actoren (universiteiten, bedrijven, privé-verzamelaars...). Deze dag richt zich op iedereen die geïnteresseerd is in technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed. Deelname is gratis.

Bekijk het programma en schrijf je meteen in!

 

Archief Agfa-Gevaert krijgt nieuwe toekomst

Een van de presentaties op de ETWIE-ontmoetingsdag behandelt de unieke en omvangrijke bedrijfscollectie van Agfa-Gevaert. Eind september werd deze collectie officieel overgedragen aan de provincie Antwerpen. Het Fotomuseum Antwerpen zal, in samenwerking met ETWIE en ADVN, een herbestemmingstraject uitwerken voor de collectie. De herbestemming van de collectie is het gevolg van de nakende verkoop van het kasteeltje Varenthof in Mortsel, dat de voorbije decennia onderdak bood aan het Historisch Gevaertarchief.

Lees meer


Enquête: collectiebeleid privé-verzamelaars

In de sector van het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed spelen particuliere collecties een zeer belangrijke rol. Om een beter zicht te krijgen op de noden en uitdagingen van privé-verzamelaars, heeft ETWIE een korte vragenlijst samengesteld. We nodigen verzamelaars met technische, wetenschappelijke of industriële collecties dan ook graag uit om deel te nemen aan deze enquête. De resultaten zullen voorgesteld worden tijdens de ontmoetingsdag op 28 november.

Lees meer
 

Op een nieuw spoor: verslag en presentaties

Op vrijdag 9 oktober verzamelden - ondanks de treinstaking - een zestigtal mensen in Train World voor de ETWIE-studiedag 'Op een nieuw spoor! Techniek, wetenschap en industrie in het museum anno 2015'. Deze dag, een samenwerking met ICOM Vlaanderen, bood een overzicht van vernieuwingstrajecten in musea met een collectie technisch, wetenschappelijk of industrieel erfgoed. Het verslag en de presentaties zijn intussen beschikbaar op onze website.

Lees meer


Rondetafel kanterfgoed op 12 november

Op donderdag 12 november organiseren ETWIE en Kant in Vlaanderen in Diest een rondetafel om na te denken over de toekomst van het kantambacht. Heb je ervaring met kant? Vind je het belangrijk dat het kantambacht niet verloren gaat? Wil je mee nadenken over hoe we de techniek kunnen doorgeven aan toekomstige generaties? Dan ben je zeker welkom op de bijeenkomst!

Lees meer


Vacature

Het Openluchtmuseum Bokrijk zoekt Atelier-educatoren (m/v) voor de begeleiding van Atelierroutes rond één of meerdere vakgebieden: hout, leder, brood, imkerij, pottendraaien en textiel.

Lees meer

 


Bezoektip

De expo 'Post Mortem. Vesalius tussen kunst en wetenschap', die tot 20 december te zien is in Gent, benadert het dode lichaam vanuit een dialoog tussen wetenschap en hedendaagse kunst.

Lees meer

 


Oproep: jouw machine in 3D?

We zijn momenteel op zoek naar historische machines die als case-study gebruikt kunnen worden in het kader van het project 'Duiken in de machine - Industriële en agrarische machines in 3D'.

Lees meer


Vlaams-Brabant drinkt!

Vorig weekend stelde de provincie Vlaams-Brabant onder grote belangstelling het nieuwe boek 'Vlaams-Brabant drinkt. Bier- en jenevercultuur sinds 1800' voor.

Lees meer


De drijvende kracht van de bierbrouwer

Onlangs rolde het 20ste volume van de reeks 'Het Vlaams brouwbedrijf in historisch perspectief' van de persen. In het nieuwe boek 'De drijvende kracht van de bierbrouwer' beschrijft Frank Becuwe de natuurlijke en mechanische krachtbronnen en hun producenten in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Lees meer


Congres havenkranen

Op vrijdag 13 november organiseert het MAS in Antwerpen een internationaal congres over historische havenkranen, met experten uit binnen- en buitenland. Schrijf je vandaag nog in!

Lees meer


VNODIA 2015 op 14 november

De Vlaams-Nederlandse Ontmoetingsdag voor Industriële Archeologie (VNODIA) is op zaterdag 14 november te gast in Antwerpen. Het centrale thema is dit jaar 'industrieel erfgoed internationaal'.

Lees meer


Mijnverhaal

Met het project ‘Mijnverhaal’ wil Toerisme Limburg de toeristische positionering van het mijnerfgoed ondersteunen aan de hand van acht sterke verhalen met bijzondere Limburgers.

Lees meer
ETWIE vzw
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen

E-mail: info@etwie.be
Tel.: 015/27.23.34
www.etwie.be
  
Email Marketing Powered by Mailchimp