Copy
TWIE-zine nr. 35 - augustus 2015
ETWIE logo

De pompen van Auguste

Tijdens Open Monumentendag wordt het nieuwe Mechelse erfgoeddepot, ondergebracht in de fabriekshallen van de voormalige Rateaufabriek in Muizen, opengesteld voor het publiek. In het kader van deze openstelling onderzocht ETWIE de bijzondere geschiedenis en de productie van de 'Société Rateau'.

Vanaf 1911 produceerde de Franse mijnbouwingenieur Auguste Rateau allerhande pompen en ventilatoren in de fabriek in Muizen. De Belgische steenkoolmijnen waren alvast grote afnemers. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog raakte de fabriek elke keer flink beschadigd, maar telkens werd ze herbouwd én meteen ook even uitgebreid. Het bedrijf ontplooide een enorme expertise in het ontwerpen en bouwen van turbines, turbo's en centrifugale pompen. De fabriek werd in 1976 overgenomen door de groep Alstom.

Op zondag 13 september kom je alles te weten over dit boeiende stukje industrieel erfgoed.

Lees meer

 

Meer tips voor Open Monumentendag

Op zondag 13 september wordt voor de 27ste keer Open Monumentendag (OMD) gevierd in heel Vlaanderen. Het vernieuwde concept resulteerde in een verscheiden programma met bijna 800 monumenten en activiteiten in heel Vlaanderen. Op onze website zetten we alvast een aantal aanraders op een rij voor wie geïnteresseerd is in technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed.

Lees meer


OMD Brussel: ateliers, fabrieken en kantoren

In het weekend van 19 en 20 september vindt ook in Brussel de 27ste editie van de Open Monumentendagen plaats, dit jaar met als thema 'Ateliers, fabrieken en kantoren'. Het programma bulkt van ongewone plaatsen: voormalige drukkerijen, lampenfabrieken, maalderijen, bakkerijen, brouwerijen of fabrieken, kleine ateliers, opslagplaatsen, garages of plaatsen verbonden met de economische ontwikkeling...

Lees meer


4de ontmoetingsdag ETWIE op 28 november

De vierde ontmoetingsdag van ETWIE zal plaatsvinden op zaterdag 28 november. Vanaf dit jaar zal de ontmoetingsdag telkens op een andere locatie georganiseerd worden. Dit jaar zijn we te gast in het Thermotechnisch Instituut van de KU Leuven. In de loop van september wordt het programma bekendgemaakt. Schrijf de datum alvast in je agenda!


Vorming

Eind dit jaar organiseert Heemkunde Vlaanderen in Turnhout een cursus over het gemeentearchief als bron voor lokale bedrijfsgeschiedenis. Je leert hoe je de bronnen interpreteert en de informatie verwerkt in een historisch artikel.

Lees meer

 


Leestip

Aan de hand van het recent opgedoken bedrijfsarchief van scheepsbouwer Panesi werpt een interessante bijdrage in het tijdschrift Relicta nieuw licht op de geschiedenis van de Oostendse scheepswerven en vissersschepen.

Lees meer

 


Op een nieuw spoor!

Al heel wat mensen schreven zich in voor de studiedag over recente vernieuwingstrajecten en nieuwe trends in musea rond techniek, wetenschap en industrie. Deze studiedag vindt plaats op 9 oktober in Train World. Wacht dus zeker niet te lang om je in te schrijven!

Lees meer


Bedrijvig erfgoed in Mechelen

Op 10 september start in Erfgoedcentrum Lamot in Mechelen, de thuisbasis van ETWIE, een nieuwe reeks Soirée Lamot-lezingen. De reeks 'Bedrijvig Erfgoed' sluit aan bij het Europees jaar van het Industrieel en Technisch Erfgoed.

Lees meer


Wetgeving varend erfgoed

De Vlaamse regering keurde begin augustus een besluit goed dat de uitvoering van het Varenderfgoeddecreet regelt. De nieuwe, vereenvoudigde wetgeving biedt volgens bevoegd minister Geert Bourgeois meer mogelijkheden voor het varend erfgoed in Vlaanderen.

Lees meer


Mijnerfgoed op de kaart

Recent verscheen een nieuwe kaart die een handig overzicht biedt van het mijnerfgoed in de Euregio Maas-Rijn. Met deze gratis kaart wil men bezoekers en inwoners stimuleren om het nabije mijnerfgoed te bezoeken.

Lees meer


De Rupelstreek vroeger en nu

Tot 20 september ondek je in de Rupelstreek een landschapsexpo met historische foto’s over het steenbakkerijverleden van de streek.

Lees meer
ETWIE vzw
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen

E-mail: info@etwie.be
Tel.: 015/27.23.34
www.etwie.be
  
Email Marketing Powered by Mailchimp