Copy
TWIE-zine nr. 34 - juli 2015
ETWIE logo

Op een nieuw spoor! Studiedag op 9 oktober in Trainworld

Heel wat musea in de sector van het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed hebben zichzelf recent in een volledig nieuw kleedje gestoken. Andere musea hebben plannen in die richting.

Om de (goede en minder goede) ervaringen rond vernieuwingstrajecten en nieuwe trends in musea te delen, organiseert ETWIE, in samenwerking met ICOM-Vlaanderen, op vrijdag 9 oktober de studiedag 'Op een nieuw spoor! Techniek, wetenschap en industrie in het museum anno 2015'. Deze studiedag vindt plaats in het nieuwe museum Trainworld in Brussel.

De studiedag richt zich in de eerste plaats op musea en collecties rond techniek, wetenschap en industrie, maar de dag zal zeker ook inspirerend zijn voor beheerders van andere musea.

Bekijk het programma en schrijf je nu in!

 

Geslaagd studiebezoek aan La Louvière

Op 11 juli organiseerde ETWIE een geslaagd studiebezoek aan La Louvière. 32 deelnemers maakten tijdens deze dag uitgebreid kennis met het keramiekerfgoed van Boch en het nieuwe museum Keramis. Een kort verslag en enkele impressies van dit studiebezoek zijn beschikbaar op onze website.

Lees meer


Zottegem opent uniek 'stoomketelmuseum'

In Zottegem is de herbestemming van het beschermde fabrieksgebouw van de 'Sanitary Underwear Company' recent afgerond. Op 1 juni werd het gerestaureerde complex door de stad in dienst genomen als administratief centrum. In een bijgebouw werd eerder deze maand ook een heus 'stoomketelmuseum' geopend. Je leert er hoe stoomtechniek werkt en hoe deze techniek evolueerde.

Lees meer


Vlaams-Brabant drinkt: bier- en jenevercultuur sinds 1800

Op zaterdag 24 oktober wordt in Diest de publicatie 'Vlaams-Brabant drinkt. Bier- en jenevercultuur sinds 1800' voorgesteld. Het rijk geïllustreerde boek belicht de rol van brouwers en stokers in het sociale, politieke en culturele leven, de maatschappelijke inbedding van consumptiepraktijken en de beeldvorming van alcohol in reclame, liederen, wetgeving, toerisme...

Lees meer


Oproep

Jonge, talentvolle ambachtslieden kunnen zich momenteel bij de Koning Boudewijnstichting kandidaat stellen om een vervolmakingsbeurs van maximaal 10.000 euro te ontvangen.

Lees meer

 


Bezoektip

In augustus maakt het Karrenmuseum in Essen zijn bezoekers warm voor ambachten die verloren dreigen te gaan. Tijdens de Zomer van Ambachten zijn er niet alleen tientallen demonstraties, maar mogen jong en oud ook zelf aan de slag .
 


Van avegaar tot zoolmes

Tijdens een vormingsnamiddag op zaterdag 7 november in het MOT in Grimbergen kunnen erfgoedbeheerders hun kennis over het (roerend) klompenerfgoed bijspijkeren.

Lees meer


Belgische seinhuizen

Het recentste nummer van het wetenschappelijk tijdschrift 'Relicta' bevat onder meer een interessante bijdrage van Laura May over het industrieel erfgoed van de Belgische seinhuizen.

Lees meer


Kinderwagens van 1840 tot nu

Een leegstaand winkelpand in Mortsel vormt deze zomer het decor voor een pop-uptentoonstelling over de geschiedenis van de kinderwagen, van 1840 tot nu. De tentoonstelling toont een selectie uit de omvangrijke privé-collectie van Hilde Vervliet.

Lees meer


Word molenaar!

Levende Molens vzw start dit najaar met zijn 19de molenaarscursus. De cursus, die plaatsvindt in Diest, neemt tien volledige lesdagen in beslag, met telkens theoretische lessen in de voormiddag en plaatsbezoeken in de namiddag.

Lees meer


Draagvlak voor smeedateliers

Er is een duidelijke nood aan ateliers waar (aspirant-)smeden het ambacht kunnen uitoefenen. Tot die conclusie komt een nieuw rapport over de smeedopleidingen in Vlaanderen en Brussel.

Lees meer


C-mine Line up

C-mine viert zijn 10de verjaardag met 'Line up': een opvallende gele lijn neemt de bezoeker mee op sleeptouw langs verrassende en unieke plekken en belevenissen op en rond de mijnsite. Dé publiekstrekker wordt de installatie Labyrint  van Gijs Van Vaerenbergh.

Lees meer
ETWIE vzw
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen

E-mail: info@etwie.be
Tel.: 015/27.23.34
www.etwie.be
  
Email Marketing Powered by Mailchimp