Copy
TWIE-zine nr. 40 - januari 2016
ETWIE logo

ETWIE zoekt lokale contactpersonen!

Voor de verdere uitbouw van het netwerk rond technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed is ETWIE op zoek naar lokale contactpersonen. Concreet zoekt ETWIE een aanspreekpunt voor iedere gemeente in Vlaanderen en Brussel. Ben je goed op de hoogte van het erfgoedgebeuren in je gemeente? Heb je een specifieke interesse voor industrieel, technisch en/of wetenschappelijk erfgoed? Ben je actief in de lokale heemkring en heb je al onderzoek gedaan naar relevante thema's? Of misschien ben je zelfs professioneel bezig met het erfgoed van je gemeente? Dan ben je wellicht de persoon die we zoeken!

Lees meer en meld je meteen aan als contactpersoon!

 

Het MOT lanceert vernieuwde website

Het MOT lanceert vandaag zijn volledig vernieuwde website, boordevol informatie over oudere technieken. Wat de website uniek maakt, zijn de vele online hulpmiddelen die worden aangeboden. Heel wat technische, immateriële, kennis wordt er toegankelijk gemaakt. De bezoeker vindt een schat aan informatie in de inventarissen, repertoria, handleidingen en veel meer. De vernieuwde website kwam tot stand met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en met partners ETWIE en FARO. Beligum, een jong webbureau met vernieuwende ideeën zorgde voor de uitvoering.

Lees meer


Vlaamse overheid kent projectsubsidies toe

Vlaams minister Sven Gatz heeft onlangs een beslissing genomen over de aanvragen tot subsidiëring van projecten cultureel erfgoed die starten in de eerste helft van 2016. In deze ronde werden zes ontwikkelingsgerichte erfgoedprojecten goedgekeurd. In twee van deze projecten fungeert ETWIE als partner.

Lees meer
 

Morsecode: een tweede jeugd?

Op zaterdag 20 februari organiseert de Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs (UBA), in samenwerking met ETWIE, de rondetafel 'Morsecode: een tweede jeugd'. De bijeenkomst, die plaatsvindt in Mechelen, is een volgende stap in de erfgoedwerking rond het gebruik van de morsecode, die precies een jaar geleden werd toegevoegd aan de Vlaamse inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Alle geïnteresseerden zijn welkom.

Lees meer
 

Actieplan 2016

Als erkende en gesubidieerde organisatie dient ETWIE jaarlijks een 'actieplan' in bij het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse overheid. Het jaaractieplan 2016 is nu beschikbaar op onze website.

Lees meer


Agenda

Van 21 tot 24 mei organiseert Herita in Mechelen het congres 'Heritage Interpretation for the Future of Europe', met inspirerende voorbeelden rond erfgoedinterpretatie uit binnen- en buitenland. Meer info vind je op de congreswebsite.


Leestip

Op 1 januari 2016 trad de nieuwe regelgeving over varend erfgoed in werking. Je leest er meer over in deze nieuwe brochure. De publicatie 'Erfgoed voor doeners' zoomt dan weer in op de kansen die immaterieel erfgoed biedt aan lokale besturen. 


In memoriam prof. Eric Van Schoonenberghe

We hebben de droeve plicht het overlijden mee te delen van prof. Eric Van Schoonenberghe, een pionier van het jenevererfgoed in Vlaanderen en jarenlang een drijvende kracht achter het Jenevermuseum.

Lees meer


Restauratie machinezaal Wielemans-Ceuppens

Eind december startte BrusselFabriek met de restauratie van de unieke machinezaal van de voormalige brouwerij Wielemans-Ceuppens. Het restauratieproject kan ook online gevolgd worden.

Lees meer


Limburg verzamelt/d

In 2016 zullen verschillende erfgoedorganisaties uit de provincie Limburg samenwerken aan het project 'Limburg verzameld/t'. In het kader van dit project vindt op zaterdag 12 maart in Hasselt een studiedag plaats over de praktijk van het verzamelen.

Lees meer


Minerva krijgt gedenkplaat in Antwerpen

Precies 60 jaar nadat de laatste 'Minerva' van de band rolde, krijgt het legendarische automerk een gedenkplaat in Antwerpen. Wie de rode Minerva in het MAS nog wil gaan bewonderen, moet overigens snel zijn, want eind februari neemt het museum afscheid van het pronkstuk uit 1930.

Lees meer


Schoorsteen in Zaventem blijft bewaard

Het schepencollege van Zaventem heeft onlangs een gunstig advies afgeleverd voor een bouwproject op de site van de voormalige rubberfabriek SIC. De hoge fabrieksschoorsteen, het laatste restant van de 'Société Industriel de Caoutchouc', blijft bewaard en zal geïntegreerd worden in het nieuwe complex.

Lees meer

ETWIE vzw
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen

E-mail: info@etwie.be
Tel.: 015/27.23.34
www.etwie.be
  
Email Marketing Powered by Mailchimp