Copy
TWIE-zine nr. 12 - september 2013
ETWIE logo

Digitaal ETWIE-platform schiet goed op

Sinds begin september is Robin Debo, student geschiedenis aan de Universiteit Gent, aan de slag als jobstudent bij ETWIE. Tot eind dit jaar ondersteunt hij ETWIE met de ontwikkeling van een nieuw digitaal platform voor technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed, dat zal voorgesteld worden op de ETWIE-ontmoetingsdag op zaterdag 7 december.

Op het digitaal platform probeert ETWIE alle personen en organisaties in kaart te brengen die specifieke kennis, ervaring, vaardigheden en collecties met betrekking tot technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed bezitten. Ken je zo’n persoon, organisatie of een relevant project, kun je een publicatie aanraden, of heb je een mededeling, laat het ons dan graag weten!

Lees meer


Al ingeschreven voor onze ontmoetingsdag?

Op zaterdag 7 december organiseert ETWIE een tweede ontmoetingsdag in Mechelen, met als titel ‘Typisch TWIE. Uitdagingen voor het roerend technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed’. Verschillende sprekers zullen een aantal aspecten van het verzamelen, beheren, onderzoeken en ontsluiten van roerend erfgoed in onze sector belichten. Ook wordt het nieuwe digitaal platform van ETWIE voorgesteld. Deze dag richt zich op iedereen die geïnteresseerd is in technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed.

Bekijk het definitieve progamma en schrijf je in!


Productiemateriaal cementrustiek firma 'Decor' deels gered

In Westmeerbeek (Hulshout) werden deze maand de loodsen bij de zgn. ‘Villa Janssens’ gesloopt. In deze loodsen bevond zich nog een grote hoeveelheid materiaal dat afkomstig was van de productie van ornamenten in cementrustiek door de firma ‘Decor’. Dankzij een samenwerking tussen het gemeentebestuur en ETWIE kon een deel van het materiaal gered worden.

Lees meer

 

Workshopreeks immaterieel erfgoed

Dit najaar werkt ETWIE mee aan de workshop ‘Immaterieel cultureel erfgoed?! Eerste stap richting toekomst’, die in iedere provincie wordt georganiseerd. Hoe geef je niet-tastbaar erfgoed, zoals technieken en ambachten, een toekomst? Dit vraagt een andere aanpak dan het conserveren van gebouwen, kunstwerken, artefacten…

Lees meer


Matinée Lamot op Open Bedrijvendag

Op zondag 6 oktober neemt Congres- en Erfgoedcentrum Lamot in Mechelen, de thuisbasis van ETWIE, deel aan Open Bedrijvendag. Ook ETWIE stelt die dag zijn werking voor in de retro-personeelskrant van Lamot en met enkele lezingen tijdens 'Matinée Lamot'. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom!

Bekijk het volledige programma van Open Bedrijvendag


Kermiserfgoed

Samen met de collega's van LECA en CAG begeleidt ETWIE momenteel een erfgoedtraject rond kermiscultuur. In dit kader lanceerde de Belgische vereniging van foorreizigers recent ook de petitie 'Ik hou van kermis!'.

Teken de petitie


Tracé Travak

In Merelbeke opende vorige week de reizende tentoonstelling ‘Tracé Travak’, het resultaat van een project over de geschiedenis van het woon-werkverkeer in het Land van Rode tussen 1870 en 1970.

Lees meer

Inleiding tot de industriële archeologie

De Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) organiseert binnenkort opnieuw zijn cursus ‘Inleiding tot de industriële archeologie’, dit jaar op verschillende locaties in Limburg.

Lees meer

Studiedag Azura

Azura, het cultureel samenwerkingsverband in de Antwerpse zuidrand, organiseert op 18 oktober een interessante studiedag, waarop ook ETWIE een workshop zal verzorgen.

Lees meer


Erfgoeddag 2014

De 14de Erfgoeddag vindt plaats op 27 april 2014 met als thema ‘Grenzeloos’.  Wil je een activiteit rond technisch, wetenschappelijk of industrieel erfgoed organiseren? ETWIE denkt graag met je mee!

Lees meer


Meer dan potten en pannen

Het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) wil het culinair erfgoed meer onder de aandacht brengen en presenteert op 11 oktober de resultaten van het 'Traject Voeding' op een inspiratie- en contactdag in Antwerpen.

Lees meer


Baksteencongres

In Boom vindt op 25 en 26 oktober 2013 het derde Baksteencongres plaats, met als thema ‘Baksteen te Water! Waterwegtransport voor de bouwsector: verleden, heden en toekomst’.

Lees meer
ETWIE vzw
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen

E-mail: info@etwie.be
Tel.: 015/27.23.34
www.etwie.be
  
Email Marketing Powered by Mailchimp