Copy
TWIE-zine nr. 17 - februari 2014
ETWIE logo

Studiedag 'TWI-erfgoed en onderwijs' op 30 aprilOp woensdag 30 april organiseert ETWIE in Leuven een studiedag over de relatie tussen onderwijs en het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed.

Hoe kunnen we een goed educatief aanbod ontwikkelen voor onze musea en collecties? Hoe stemmen we ons aanbod af op de noden en verwachtingen van scholen? Op welke manier zetten we onze kennis in voor het onderwijs, en welke meerwaarde kan de samenwerking met scholen ons bieden? Welke stimulansen kan de overheid hierbij geven en welke rol moet ETWIE spelen? Dit zijn maar enkele vragen die aan bod zullen komen.

Een keynote-lezing van Fieke Kroon (Teylers Museum, Haarlem) en heel wat praktijkvoorbeelden zorgen ongetwijfeld voor de nodige inspiratie. De experts van de Onderzoekslijn Erfgoededucatie (VIVES) helpen ons dan weer met een aantal praktische tips.

Bekijk het programma en schrijf je nu in!

Deelname aan deze studiedag kost 10 euro (incl. broodjeslunch). Het aantal deelnemers is beperkt tot 80, dus wacht niet te lang om in te schrijven!

 

Musea Rupelstreek verenigen zich in museumnetwerk

De verschillende klei-, baksteen- en tegelmusea in de Rupelstreek starten binnenkort met de uitbouw van een museumnetwerk over de gemeentegrenzen heen. Het is de bedoeling het streekverhaal rond kleiontginning nog sterker te maken en als één geheel naar buiten te treden. Na een intensief gebiedsgericht traject keurde de deputatie van de provincie Antwerpen vorige week een projectsubsidie goed voor dit programma. Eerder werd ook al een gebiedsprogramma opgemaakt, waarbij de samenwerking tussen de al bestaande musea een cruciale rol speelt. Samen met ETWIE, steunpunt FARO en Toerisme Rupelstreek & Vaartland werd in dit kader een intens parcours van trajectbegeleiding doorlopen.

Lees meer


Denk mee na over ons bier- en brouwerfgoed

Op woensdag 12 maart brengt de Federatie van Belgische Brouwers opnieuw Belgische bierliefhebbers en brouwers samen om na te denken over de toekomst van het bier- en brouwerfgoed in België. Concrete aanleiding voor deze bijeenkomst is het UNESCO-dossier dat momenteel door de federatie wordt voorbereid en dat als doel heeft de Belgische biercultuur te laten opnemen op de 'Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity'. Iedereen is welkom op dit overlegmoment!

Lees meer


Joachim Piens versterkt ETWIE-team

Deze maand ging Joachim Piens als vrijwilliger aan de slag bij ETWIE. Hij zal zijn steentje bijdragen aan verschillende projecten en aan de dagelijkse werking van de organisatie. Joachim studeerde af als historicus aan de K.U. Leuven in 2010 en vervolgde zijn opleiding aan het Raymond Lemaire International Centre for Conservation. In 2013 werkte hij als junior erfgoedonderzoeker aan de databank van het beschermde erfgoed.

Medewerkers ETWIE


In de prijzen

Automobielverzamelaar en -expert Ivan Mahy ontving begin deze maand de 'Gouden Zuiger', een onderscheiding voor zijn belangrijke bijdrage aan het onderzoek, de documentatie en de ontsluiting van de voertuiggeschiedenis.

Lees meer


Studentenjob

Het MOT | Museum voor de Oudere Technieken in Grimbergen is op zoek naar enkele enthousiaste jobstudenten voor het onthaal van museumbezoekers en om activiteiten voor gezinnen met kinderen te begeleiden.

Lees meer

750 jaar havenkranen in Antwerpen

Het MAS in Antwerpen beheert de grootste en meest diverse museumcollectie havenkranen ter wereld. Het rijk geïllustreerde boek '750 jaar havenkranen in Antwerpen', dat vorige week werd voorgesteld, brengt nu voor het eerst een overzicht van de geschiedenis van deze kranen.

Lees meer


Levens van zink

In La Fonderie in Brussel opende de expo 'Levens van zink. Portretten van arbeiders, beelden van ondernemingen'. De expo is gebaseerd op de bedrijfsalbums van Saint-Paul de Sinçay, een iconografische schat over de Vieille-Montagne.

Lees meer


Liften van gisteren, erfgoed vandaag

In de Sint-Gorikshallen in Brussel opende vorige week de tentoonstelling 'Lift Story. Liften van gisteren, erfgoed vandaag'. Deze kleine, maar interessante tentoonstelling wil het miskende en bedreigde erfgoed van de historische liften in de hoofdstad onder de aandacht brengen.

Lees meer


De kracht van het ambacht

De economische en culturele betekenis van de ambachten staan in Nederland momenteel sterk in de belangstelling. Op 14 en 15 maart wordt in Eindhoven en Tilburg een internationale conferentie georganiseerd over de 'kracht van het ambacht'.

Meer info


Bestemming gezocht voor salonrijtuig

Het zesassige salonrijtuig, in 1907 gebouwd door de 'Ateliers de la Dyle' in Leuven, vormt het enige restant van de luxueuze bloktreinen uit het begin van de vorige eeuw.

Meer info
ETWIE vzw
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen

E-mail: info@etwie.be
Tel.: 015/27.23.34
www.etwie.be
  
Email Marketing Powered by Mailchimp