Copy
TWIE-zine nr. 5 - februari 2013
ETWIE logo

Oproep: jouw expertise op het ETWIE-platform!

De kennis over het technisch, industrieel en wetenschappelijk erfgoed is verspreid over heel wat organisaties en individuen. Vaak hebben deze actoren ook een interessante collectie met werktuigen, instrumenten, machines, archieven, foto’s… die al dan niet publiek toegankelijk is. Anderen bezitten dan weer bepaalde technische vaardigheden die tegenwoordig niet meer zo courant zijn. Met een eerste, algemene bevraging probeert ETWIE deze actoren en de aanwezige expertise nu beter in kaart te brengen.

Lees meer


Vakmanschap in de kijker op 11de Nacht van de Geschiedenis


Op dinsdag 19 maart vindt de 11de Nacht van de Geschiedenis plaats, één van de grootste jaarlijkse geschiedenisevenementen van Vlaanderen. Deze editie staat volledig in het teken van de vakmannen en -vrouwen. Verspreid over Vlaanderen heeft het Davidsfonds meer dan 240 activiteiten in petto.Vakmannen en -vrouwen zijn mensen die een boeiend stukje geschiedenis meemaakten en vaak ook hun kennis van generatie op generatie doorgaven. Maar het zijn ook beroepen die stilaan met uitsterven bedreigd zijn, en dat verdient volgens het Davidsfonds extra aandacht. Je vindt het volledige programma op www.davidsfonds.be/nacht.


Ann Van Nieuwenhuyse nieuwe directeur MIAT

Ann Van Nieuwenhuyse wordt de nieuwe directeur van het MIAT in Gent. Ze zal nu instaan voor het algemeen management, voor het tentoonstellingsbeleid en voor de nationale en internationale profilering van het museum. In 2010 was Ann ook een van de stichtende leden van ETWIE; sindsdien is ze lid van de Raad van Bestuur van de vzw. ETWIE wenst haar dan ook bijzonder veel succes met de nieuwe uitdagingen!

Lees meer


Surftip

Handgeschreven brieven van Albert Einstein en filmopnamen uit operatiekamers rond 1930: deze en vele andere markante wetenschappers en ontdekkingen van de 19de en de 20ste eeuw kan je sinds kort bekijken in ‘Science and Machines’, een nieuwe virtuele collectie van ‘The European Library’.

Lees meer


Uitgelezen

Onlangs verscheen SIWE-Magazine 57-58, met een overzicht van de werking rond industrieel erfgoed in ons land in 2009-2012 en twee uitgebreide congresverslagen uit Brazilië en Taiwan. Het tijdschrift Studium publiceerde dan weer een themanummer over universiteitsgeschiedenis, jubilea en academisch erfgoed.

Tersluiks. Alcoholsmokkel en sluikstokerij in de Lage Landen

In het Nationaal Jenevermuseum in Hasselt opende deze maand de tentoonstelling ‘Tersluiks. Alcoholsmokkel en sluikstokerij in de Lage Landen’. De expo belicht op een anekdotische manier en met veel illustratiemateriaal de evolutie van beide clandestiene praktijken in de grensstreek in de 20ste eeuw. Bij de tentoonstelling werd ook een uitgebreide publicatie uitgegeven met tientallen foto’s.

Lees meer


125 jaar Umicore in Hoboken

In Hoboken loopt momenteel de expo '125 jaar Umicore in Hoboken in beeld', een organisatie van Heemkundige Kring Hobuechen 1135. Op de tentoonstelling kom je alles te weten over de evolutie van de zgn. ‘Zilver’ naar het moderne Umicore van vandaag.

Lees meer
DNA sequentie


Laatste Congoboot voorlopig gered

De voorbije maanden kon de ‘Charlesville’, de laatste Antwerpse Congoboot, op heel wat aandacht rekenen. Eind januari werd in het dossier een doorbraak bereikt, waardoor het schip - althans voorlopig - gered lijkt. ETWIE ondertekende het ‘Manifest voor de Redding van de Laatste Kongoboot Charlesville’ en pleegde intussen ook overleg met de koepel Watererfgoed Vlaanderen.

Lees meer
ETWIE vzw
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen

E-mail: info@etwie.be
Tel.: 015/27.23.34
www.etwie.be
  
Email Marketing Powered by Mailchimp