Copy
TWIE-zine nr. 27 - december 2014
ETWIE logo

3e ontmoetingsdag: verslag en presentaties

Op 29 november namen zo'n 60 geïnteresseerden deel aan de derde ETWIE-ontmoetingsdag in Mechelen. Het thema van de dag was ‘Het werk prijst de meester. Uitdagingen voor het doorgeven van technieken en vaardigheden’. Kon je er niet bij zijn of wil je de presentaties nog eens rustig herbekijken? Op onze website vind je de presentaties van de verschillende sprekers en een uitgebreid verslag van de dag.

Lees meer


Industrieel en technisch erfgoed op Open Monumentendag 2015

De 27ste editie van Open Monumentendag, die zal plaatsvinden op zondag 13 september 2015, wordt een uitgelezen kans om het industrieel en technisch erfgoed in de kijker te zetten. Het concept van het evenement is enigzins aangepast: in plaats van één centraal thema worden accenten nu gelegd aan de hand van een aantal categorieën. Een van die categorieën is het industrieel en technisch erfgoed, dat de rode draad is in het Europese OMD-programma. Naast de bestaande Lokale Comités gaat Herita ook actief op zoek naar nieuwe partners. Om iedereen klaar te stomen voor de vernieuwde Open Monumentendag, worden in januari en februari een aantal infosessies georganiseerd.

Lees meer

 

Nieuw basiswerk over de geschiedenis van de techniek in België

In februari 2015 verschijnt het eerste deel van een nieuw basiswerk over de geschiedenis van de techniek in België. In dit eerste deel, dat bestaat uit drie volumes, wordt gefocust op de pre-industriële periode. Het project stond onder leiding van Robert Halleux en Jan Vandersmissen van het 'Centre d’Histoire des Sciences et des Techniques' (Universiteit Luik). Een dertigtal auteurs, allen specialisten in hun vakgebied, werkten mee aan deze tweetalige publicatie.

Lees meer


Vakmanschap in het Mechelse stadsmuseum

De stad Mechelen bouwt momenteel aan een nieuw stadsmuseum in het Hof van Busleyden. Op de opening – voorzien in 2018 – is het nog even wachten, maar de (proef)tentoonstelling ‘Uw toren is niet af’ plaatst nu al de stad en de Mechelaars centraal. Ook het Mechelse vakmanschap en de ambachten komen op deze expo uitgebreid aan bod, denk maar aan de meubelmakers, de goudleerbewerkers en de kanonnengieters.

Ook anno 2015 zijn er nog heel wat creatieve makers aan de slag, niet alleen in Mechelen, maar in heel Vlaanderen. Hoe slaat hun vakkennis de brug tussen heden en verleden? Op maandag 12 januari laat ETWIE, in samenwerking met Het Firmament, enkele levende ‘schatten’ aan het woord tijdens een panelgesprek in het Hof van Busleyden. Dezelfde namiddag is er in het museum ook een demonstratie van ambachtelijke sigarenproductie gepland.


Bezoektip

Eind november opende in Stokerij De Molenberg in Blaasveld (Willebroek) een nieuw bezoekerscentrum, waar je op een boeiende manier kennismaakt met de geschiedenis van de site en de hedendaagse whiskyproductie van brouwerij Het Anker.

Lees meer


Surftip

In 1889 richtte Vieille Montagne een zinkfabriek op in Balen. Naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van de fabriek brachten oud-werknemers heel wat informatie en foto's over de Balense zinkindustrie samen op een nieuwe website.

Lees meer
Langs deze weg wensen wij iedereen graag een prettig eindejaar en het allerbeste voor 2015!


Jaar van de Mijnen van start

Met een groots openluchtspektakel in Heerlen werd gisteren het officiële startschot gegeven van het 'Jaar van de Mijnen' in Nederland. In 2015 is het precies vijftig jaar geleden dat toenmalig minister Den Uyl aankondigde de Nederlandse kolenwinning stop te zetten.

Lees meer


Samen op koers naar 2019?

Tijdens de tweede Maritieme Museumavond in Antwerpen stelde Watererfgoed Vlaanderen vorige maand zijn 'Vlaams Watererfgoedmanifest 2014-2019' voor.

Lees meer


Historische garnaalschuit afgebroken

In Knokke-Heist is de historische garnaalschuit O.32 'Jessica' afgebroken. De garnaalschuit was jarenlang een van de trekpleisters van museum Sincfala, maar de houten boot raakte de laatste jaren ernstig in verval.

Lees meer


Uitreiking Sarton-medaille aan Marta Lourenço

Op 15 januari vindt in Gent de uitreiking plaats van de Sarton-medaille aan dr. Marta Lourenço. Ter gelegenheid van deze uitreiking geeft ze een voordracht over ‘Scientific collections, museums and heritage: creating connections and engaging society through history’.

Lees meer


Restauratie voor badzaal Beringen

Vlaams minister Geert Bourgeois heeft een premie van 556.000 euro toegekend voor de restauratie van het badzalencomplex van de mijnsite van Beringen.

Lees meer
ETWIE vzw
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen

E-mail: info@etwie.be
Tel.: 015/27.23.34
www.etwie.be
  
Email Marketing Powered by Mailchimp