Copy
TWIE-zine nr. 29 - februari 2015
ETWIE logo

Tête-à-Tête: industrieel erfgoed en toerisme

Het MIAT organiseert op maandag 18 mei een inspiratie- en netwerkdag rond industrieel erfgoed en toerisme. Deze dag, een samenwerking met ETWIE, Toerisme Vlaanderen en FARO, wil de dialoog tussen de toeristische sector en het industrieel-erfgoedlandschap verder stimuleren. Hoe kan industrieel erfgoed bijdragen aan toerisme, en vice versa? Hoe kunnen beide sectoren beter samenwerken? En hoe kan een optimale samenwerking de toerist verrijken? Uit verschillende en bovenal verrassende invalshoeken delen sprekers uit binnen- en buitenland hun ervaring en kennis. Tal van praktijkvoorbeelden leveren inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

Lees meer


E-FAITH lanceert feestjaar op 6 maart

De netwerkdag rond industrieel erfgoed en toerisme kadert in het 'Europees Jaar van het Industrieel en Technisch Erfgoed', dat werd uitgeroepen door de Europese koepel E-FAITH. Op 6 maart gaat dit feestjaar officieel van start met een kickoff-meeting in Brussel.

Lees meer
 

Mechelen wordt vier dagen lang 'Maker City'

Van 19 tot 22 maart staat Mechelen helemaal in het teken van uitzonderlijk vakmanschap en nieuwe technologie. Tijdens het vierdaagse evenement 'Maker City', een initiatief van UNIZO, kunnen alle geïnteresseerden in Mechelen terecht voor een groots makersfestival, een ‘made in Belgium’-beurs, een ontdekkingsroute langs makers in de stad en een heuse toekomstconferentie. Ook ETWIE werkt mee aan het makersevenement.

Lees meer


Reddingsactie voor muurreclame Gevaert

In Edegem werken verschillende partners momenteel samen om een oude reclamemuurschildering in het dorpscentrum in ere te herstellen. Op de reclameschildering, die dateert uit 1946, worden de filmrolletjes van het bedrijf Gevaert aangeprezen. Door middel van 'crowdfunding' hopen de initiatiefnemers voldoende budget bij elkaar te brengen om de muurreclame te laten restaureren. Ook ETWIE ondersteunt het project met raad en daad.

Lees meer


CVAa brengt erfgoed bouwbedrijf in kaart

Het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven (CVAa) wil in 2015-2016 het cultureel erfgoed van het bouwbedrijf in kaart brengen en het publiek de weg ernaar wijzen. Op dit moment is het CVAa actief op zoek naar archieven van aannemersbedrijven - van kleine eenmanszaken tot grote bouwbedrijven.

Lees meer


Surftip

Het MIAT lanceerde de virtuele expo 'Katoenkabaal. Van katoenplant tot draad'. Tekst, foto’s en filmpjes brengen de geschiedenis van de katoenspinnerij digitaal tot leven, en geven je de kans om vanuit je luie zetel de textielmachines in werking te zien.
 


Leestips

Heel wat nieuw leesvoer op onze boekenplank: een studie van KADOC over het zelfstandig ondernemen in Oost-Vlaanderen, een boek van Eddy Fraiture over uurwerken op Vlaamse belforten, en een publicatie over de radiocommunicatie met de mailboten.


Opening den AST

In Halle opent 'den AST' op zondag 1 maart feestelijk de deuren. Van 13u tot 18u kan iedereen de gerestaureerde mouterij Van Roye bezoeken. Je ontdekt er onder meer een uniek mouterij-belevingsparcours.

Lees meer


Opleidingen in het MOT

De volgende maanden staan in het Museum voor de Oudere Technieken (MOT) in Grimbergen weer een aantal interessante stages en cursussen op het programma. Leren werken met de bijl of zelf je bakoven bouwen? Het kan allemaal in het MOT!

Lees meer


Beschermingen Petroleum-Zuid

Eind 2014 heeft Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois het voorlopige beschermingsbesluit voor vijf gebouwen of installaties op Petroleum-Zuid in Antwerpen getekend.

Lees meer


Wallonië investeert in steenopleidingen

Eind januari werd in Soignies het startschot gegeven voor de bouw van een nieuw centrum dat opleidingen zal aanbieden voor beroepen die met de ontginning en verwerking van steen te maken hebben. Tegelijk wordt een uniek stukje industrieel erfgoed geherwaardeerd.

Lees meer


Archieven Havenbedrijf

Het FelixArchief heeft het archief van de technische dienst van het Antwerpse Havenbedrijf volledig geïnventariseerd en ontsloten. Meer dan 44.000 inventarisnummers documenteren de rijke geschiedenis van de Antwerpse haven tussen ca. 1870 en 1980.

Lees meer


Afgietselcollectie heringericht

Aan de KU Leuven opende deze maand het Didactisch Museum Archeologie opnieuw zijn deuren na een grondige herinrichting. Het museum wil de collectie weer volop gaan benutten als didactisch middel.

Lees meer
ETWIE vzw
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen

E-mail: info@etwie.be
Tel.: 015/27.23.34
www.etwie.be
  
Email Marketing Powered by Mailchimp