Copy
TWIE-zine nr. 51 - december 2016
ETWIE logo

5e ontmoetingsdag: verslag en presentaties

Op 26 november namen een honderdtal geïnteresseerden deel aan de vijfde ETWIE-ontmoetingsdag, die plaatsvond in De Centrale in Gent. Onder de titel 'Volle kracht vooruit?' stond deze editie helemaal in het teken van de toekomst van het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed. Kon je er niet bij zijn of wil je de presentaties nog eens rustig herbekijken? Op onze website vind je de presentaties van de sprekers en een uitgebreid verslag van de dag.

Lees meer
 

Project kunstsmeden afgerond met studiedag rond ambachten

Op vrijdag 9 december verzamelden dan weer een zestigtal mensen in deSingel in Antwerpen voor de studienamiddag 'Een goed gesmeed plan. Over het borgen van ambachten'. Deze dag vormde meteen de afsluiter van het project Naar een brandend actueel ambacht - nieuwe impulsen voor het borgen van het kunstsmeden in Vlaanderen en Brussel, dat de voorbije jaren werd uitgevoerd door IJzer en Vuur! vzw, in samenwerking met verschillende partners uit het erfgoedveld, waaronder ETWIE. Ook het verslag van deze studienamiddag is online beschikbaar.

Lees meer
 

UNESCO erkent biercultuur in België als immaterieel erfgoed

Eind november heeft de UNESCO beslist dat de biercultuur in België een plaats verdient op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Ook ETWIE droeg zijn steentje bij aan de aanvraag die in 2014 werd ingediend, met de steun van de brouwersorganisaties, bierproeversverenigingen, bierpromotoren, gespecialiseerde NGO’s en opleidingsinstituten.

Lees meer

Tip: op donderdag 19 januari vindt een interessante lezing plaats in de reeks van Brusselfabriek. Annelies Tollet zal spreken over over de socio-culturele impact van het bier en het brouwen. Afspraak om 18u30 in Café de la Rue (Kolomstraat 30, Molenbeek).
 

Kortrijk koopt unieke vlaszwingelmolen

De stad Kortrijk heeft Preetjes Molen aangekocht. Het houten windmolentje aan de Hoge Dreef in Heule, vermoedelijk de laatste vlaszwingelmolen in Europa, vormt een unieke getuige van de vroegere bloei van de vlasnijverheid in de Leiestreek. Wellicht zal de molen in de toekomst vaker kunnen opengesteld worden voor het publiek.

Lees meer


Oproep

In Roeselare zoekt men 30 creatieve studenten of jong afgestudeerden om in teamverband te werken aan een duurzame herbestemming voor de oude brouwzaal van brouwerij Rodenbach.

Lees meer


Leestips

De oudheidkundige kring van Wieze presenteerde vorig weekend een lijvige publicatie over het rijke brouwerijverleden van het dorp. Treinkenner Georges Rogge publiceerde  een boek over het voormalige Zuidstation in Gent.

Langs deze weg wensen wij iedereen graag een prettig eindejaar en het allerbeste voor 2017!


Antwerpse havenkranen in beweging

In Antwerpen is vorige week de hydraulische walkraan 111 verhuisd naar de Rijnkaai. De kraan, die behoort tot de collectie havenkranen van het MAS, werd de voorbije jaren grondig gerestaureerd. Ondertussen loopt ook de beschermingsprocedure voor twee recentere kranen.

Lees meer


Vliegtuigcollectie Legermuseum te boek gesteld

Het Koninklijk Legermuseum in Brussel publiceerde onlangs een drietalige catalogus waarin de vliegtuigenverzameling van de afdeling Lucht- en Ruimtevaart wordt voorgesteld.

Lees meer


De hand aan de ploeg

Het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) en de provincie West-Vlaanderen hebben een handleiding gepubliceerd voor het registreren, waarderen en herbestemmen van agrarisch erfgoed.

Lees meer


100 jaar BMW in Autoworld

De Duitse autoconstructeur BMW bestaat precies 100 jaar. Een tentoonstelling in Autoworld vertelt nu de geschiedenis van het merk, van de vooroorlogse 328 tot het nieuwste model, de i8.

Lees meer


Bakoven Tommenmolen gerestaureerd

In het MOT werd  de gerestaureerde bakoven aan de Tommenmolen ingehuldigd. Het MOT, de gemeente Grimbergen en Monumentenwacht Vlaams-Brabant werkten het voorbije jaar voorjaar nauw samen aan de heropbouw.

Lees meer

ETWIE vzw
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen

E-mail: info@etwie.be
Tel.: 015/27.23.34
www.etwie.be
  
Email Marketing Powered by Mailchimp