Copy
TWIE-zine nr. 32 - mei 2015
ETWIE logo

Ontdek Keramis en het keramiekerfgoed van La Louvière op 11 juli!

Op de voormalige site van het keramiekbedrijf Boch in La Louvière opende half mei het nieuwe museum en bezoekerscentrum Keramis. Op zaterdag 11 juli organiseert ETWIE een studiebezoek rond het keramiekerfgoed in La Louvière. Deze excursie wordt begeleid door specialist Mario Baeck. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom om deel te nemen aan het studiebezoek.

Bekijk het programma en schrijf je nu in!

 

25.000 euro voor open metaalatelier in Brussel

Het mecenaatsplatform Prométhéa kende vandaag de Bruocsella-prijs toe aan het project 'De Taal van Metaal' van de vzw IJzer en Vuur!. Met deze prestigieuze prijs is een bedrag van 25.000 euro gemoeid. Het geld zal gebruikt worden voor de realisatie van een open en participatief metaalatelier, waar oude ambachten en metaalberoepen samen uitgeoefend kunnen worden.

Minder goed nieuws is er uit Antwerpen: daar dreigt de opleiding kunstsmeden aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, een van de belangrijkste opleidingen in ons land, de deuren te moeten sluiten.

Surf zeker ook eens naar www.kunstsmeden.be. De projectwebsite zit sinds deze week in een nieuw jasje.


Geslaagde rondetafel immaterieel kanterfgoed

Op 21 mei verzamelden zo'n 35 geïnteresseerden in Diest om na te denken over de toekomst van het kantambacht in Vlaanderen. Met deze rondetafel wilden Kant in Vlaanderen en ETWIE de kantgemeenschap stimuleren om verder in te zetten op de kansen van het immaterieel-erfgoedbeleid. Op onze website vind je een kort verslag en de presentaties van deze namiddag.

Lees meer


Ophaalmachinegebouw Zolder gerestaureerd

Eind april werd het gerestaureerde en herbestemde ophaalmachinegebouw van de steenkoolmijn in Zolder feestelijk geopend. Het complex omvat onder meer een indrukwekkende compressorenzaal. Luc Corthouts, enthousiast fotograaf en vrijwilliger bij ETWIE, was van de partij en zorgde voor een mooi (foto)verslag.

Lees meer
 

Antwerpen plant nieuw Maritiem Museum

De stad Antwerpen presenteerde begin deze maand zijn eerste plannen voor een nieuw Maritiem Museum op het Droogdokkeneiland. Het moet een actief belevingsmuseum worden: naast het tentoonstellen van maritiem erfgoed zal ook de actieve scheepsherstelling en de zorg voor varend erfgoed centraal staan.

Lees meer


Vacature

Het agentschap Onroerend Erfgoed is op zoek naar een erfgoedconsulent industrieel en varend erfgoed (m/v). Kandidaten zijn in het bezit van een master industrieel ingenieur of gelijkwaardig. Solliciteren voor deze functie kan tot 14 juni.

Lees meer

 


Uitgelezen

De nieuwe publicatie 'Artisans du bois en Wallonie et à Bruxelles, hier et aujourd'hui' gaat in op  de ambachten rond hout en houtbewerking. Begin mei verscheen ook een nieuw boek over de geschiedenis en het materiaal van de Belgische privé- en bedrijfsbrandweer.
 


Studiedag in Trainworld (9/10)

Op vrijdag 9 oktober vindt de volgende studiedag van ETWIE plaats. Deze dag, in samenwerking met ICOM Vlaanderen, zal focussen op vernieuwingstrajecten en recente trends in musea rond TWI-erfgoed. De studiedag vindt plaats in Trainworld in Schaarbeek. Het programma staat binnenkort online!


Piano & Co

In het MIAT in Gent opende de tentoonstelling 'Piano & Co. 250 jaar Belgische piano-industrie'. Met deze tentoonstelling wil het museum de onderbelichte geschiedenis van de piano-industrie opnieuw in de schijnwerpers plaatsen.

Lees meer


Vlaamse Molendag

Op zondag 31 mei vindt de jaarlijkse Vlaamse Molendag plaats. Tientallen molens, verspreid over heel Vlaanderen en Brussel, zijn die dag gratis te bezoeken. Je vindt een overzicht op molenforum.eu.


Calculate Expo

In het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen in Gent opende vorige week een gasttentoonstelling over de geschiedenis van de elektronische rekenmachine.

Lees meer


VVIA bezoekt Bakkersmolen

VVIA-Antwerpen en de Werkgroep Industriële Archeologie van de Vlaamse Ingenieurskamer organiseren op zaterdag 13 juni een interessant bezoek aan het Stoommuseum Bakkersmolen in Wildert.

Lees meer


Masterclass historische metallurgie

In september vindt in Hoboken een masterclass historische metallurgie plaats. Onder begeleiding van de Finse expert Niko Hynninen en Klaas Remmen zullen de deelnemers op een traditionele manier staal maken uit erts.

Lees meer

 

ETWIE vzw
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen

E-mail: info@etwie.be
Tel.: 015/27.23.34
www.etwie.be
  
Email Marketing Powered by Mailchimp