Copy
TWIE-zine nr. 50 - november 2016
ETWIE logo

ETWIE-ontmoetingsdag: schrijf nu nog snel in!

Zo'n 100 mensen schreven zich al in voor de vijfde ontmoetingsdag van ETWIE, op zaterdag 26 november in De Centrale in Gent. Wil je er ook nog bij zijn? Je kan je nog tot woensdag inschrijven. Deelname is gratis.

Bekijk het programma en schrijf je meteen in!
 

Made by children: MIAT focust op kinderarbeid

In het MIAT in Gent opende deze week de expo ‘Made by children. Kinderarbeid vroeger en nu’. In de tentoonstelling nemen veertien kinderen het woord: kinderen van vroeger en nu, uit de textielindustrie, de steenbakkerijen en de showbizz, met verhalen van bij ons en uit het Zuiden. Via nieuw historisch onderzoek plozen de onderzoekers van het MIAT de levensloop na van deze kinderen. Pakkende foto’s en persoonlijke bezittingen tonen hun werk en hun leven.

Lees meer
 

Medisch erfgoed: naar een gemeenschappelijk collectiebeleid?

Aan de Universiteit Antwerpen vond vorige week een internationale workshop over collecties medisch erfgoed plaats. Ons land heeft een divers en vooral rijk gamma aan medisch erfgoed, maar dit erfgoed komt meer en meer onder druk te staan. De vraag naar een gemeenschappelijk collectiebeleid dringt zich dus op.

Lees meer
 

In beeld en geluid: verslag studiedag

Op vrijdag 14 oktober verzamelden een vijftigtal mensen in het Fotomuseum in Antwerpen voor onze studiedag 'In beeld en geluid - over de verbeelding van technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed (TWIE)'. Tijdens deze studiedag stonden de verbeeldingsvormen en -kracht van diverse media rond het TWI-erfgoed centraal, en dit zowel in historisch perspectief als vanuit hedendaagse praktijken.  

Lees meer
 

NAM-IP toont de geschiedenis van de informatica

Begin november opende in Namen het computermuseum NAM-IP zijn deuren. Het nieuwe museum, dat vier belangrijke privécollecties samenbrengt, is gewijd aan de geschiedenis van de informatieverwerking: van de oudheid, over de ponskaarten, grote en kleine computers tot de smartphones en tablets. Er is ook een documentatiecentrum, een bibliotheek en archieven die toegankelijk zijn voor onderzoekers.

Lees meer
 

De hand aan de ploeg!

Op donderdag 1 december organiseren de Provincie West-Vlaanderen en het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) in Roeselare de studiedag 'De hand aan de ploeg. Registreren, waarderen en herbestemmen van agrarische erfgoedcollecties in West-Vlaanderen'. Op het programma staan onder meer de voorstelling van een handige publicatie en heel wat boeiende workshops over het registreren, waarderen en selecteren van agrarisch erfgoed.

Lees meer


Surftip

De School voor Scheepsmodelbouw in Baasrode heeft een eigen website gelanceerd. Met een muisklik kom je er terecht tussen de historische schepen, scheepsmodellen en restauraties.

Lees meer


Leestip

De werkgroep 'Industrieel Erfgoed in Vilvoorde' publiceerde onlangs een boek over de industriële geschiedenis van de zone tussen de Zenne en het Kanaal, met speciale aandacht voor de Kruitfabriek.

Lees meer


Een goed gesmeed plan!

Op vrijdag 9 december vindt in Antwerpen de studiedag 'Een goed gesmeed plan: over het borgen van ambachten' plaats. Deze dag is een aanrader voor iedereen die zorg wil dragen voor een ambacht en het ambacht naar de 21ste eeuw wil brengen.

Lees meer


Limburg Verzameld/t

Het voorbije jaar werkten verschillende erfgoedorganisaties samen om (onbekende) collecties in Limburg op te sporen en verzamelaars te sensibiliseren rond het behoud en beheer van hun collecties. Ook ETWIE droeg zijn steentje bij.

Lees meer


10de Dag van de Ambachten

Op zondag 27 november vindt de tiende editie van de Dag van de Ambachten plaats. In heel België zetten 700 ambachtslieden de deuren van hun atelier open om het grote publiek te laten kennismaken met hun vak, hun know-how en hun passie.

Lees meer


Themanummer over energie

Met enige vertraging verscheen recent een nieuw nummer van het tijdschrift ‘Erfgoed van Industrie en Techniek’, dat aandacht besteedt aan diverse aspecten van energie en elektriciteit. Het nummer bevat bijdragen over elektriciteitshuisjes, de Merelaanmolen in Gistel en de productie van elektricteit en stoom in Aalst.

Lees meer


Over steenkool, verwarming en industrialisering

Aan de UAntwerpen en de VUB is een interessant doctoraat gestart. Via een analyse van de energieconsumptie in huishoudens (1600-1850) wil Wout Saelens nieuw licht werpen op de relatie tussen het gebruik van fossiele brandstoffen en de industrialisering.

Lees meer


Pôle de la Pierre

In Zinnik (Henegouwen) werd de 'Pôle de la Pierre' ingehuldigd. Het nieuwe centrum, op de site van de historische steengroeve Wincqz, wil uitgroeien tot hét Waalse referentiepunt voor alle ambachten en beroepen die te maken hebben met steen.

Lees meer


Techniek in Nederland in de 20ste eeuw

De zevendelige reeks 'Techniek in Nederland in de twintigste eeuw' is sinds kort integraal beschikbaar op de website van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren.

Lees meer

ETWIE vzw
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen

E-mail: info@etwie.be
Tel.: 015/27.23.34
www.etwie.be
  
Email Marketing Powered by Mailchimp