Copy
TWIE-zine nr. 9 - juni 2013
ETWIE logo

Reizen om te leren


Nog niet ingeschreven voor het studiebezoek rond het Philips-erfgoed in Eindhoven op zaterdag 13 juli? Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Inschrijven kan tot eind deze week. Wacht ook niet te lang met inschrijven voor het studiebezoek rond de technische collecties in Izegem op vrijdag 9 augustus. De plaatsen zijn beperkt!


MIAT wint Museumprijs

De collega's van het MIAT – Museum over Industrie, Arbeid en Textiel in Gent, sleepten begin deze maand de Museumprijs 2013 in de wacht. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden. “Het MIAT bewaart waardevol industrieel-archeologisch patrimonium en vergroot de zorg en liefde voor dit bijzondere erfgoed bij een breed publiek,” oordeelde de jury.

Lees meer


Nederlandse ambachten organiseren zich

Vorige maand nam ETWIE deel aan de Ambachtendag in Utrecht, een organisatie van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE), daarbij ondersteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Meer dan 120 ambachtslieden discussieerden op deze eerste ontmoetingsdag mee over de herwaardering van hun sector. In het kader van de Ambachtendag overlegde ETWIE met het VIE over mogelijke samenwerkingsverbanden rond ambachten in Vlaanderen en Nederland. Enkele interessante ideeën zullen de volgende maanden worden afgetoetst.

Lees meer

 

10 jaar UNESCO-conventie immaterieel erfgoed

Op 17 oktober 2003 nam de Algemene Vergadering van UNESCO de ‘Convention for the Safeguarding of Intangible Cultural Heritage’ aan. De tiende verjaardag van deze conventie rond het immaterieel erfgoed zal dit najaar wereldwijd gevierd worden. Ook vanuit Vlaanderen wil men de ervaringen en inzichten van de voorbije tien jaar voor het voetlicht plaatsen. Dat gebeurt onder meer door een internationaal colloquium op 6 november in Brussel.

Lees meer


Gezocht

In het kader van haar doctoraatsonderzoek zoekt Liesbeth Dekeyser (Vrije Universiteit Brussel) meer informatie over de cimorné-techniek, een soort sierpleister met gekleurde glasfragmenten.

Lees meer


Vlasparlee

Het boek ‘Vlasparlee. De wonderjaren van een vlasgeneratie (1920-1960)’ vormt het sluitstuk van het regioproject ‘Vlasparlee’. In de nieuwe publicatie ligt de klemtoon op de mens achter de vlasindustrie.

Lees meer


Zes eeuwen Antwerpse naties

Deze week verscheen de publicatie ‘Zes eeuwen Antwerpse Naties. Van lokale corporaties tot logistieke wereldspelers’, de 15de Erfgoedgids van de provincie Antwerpen. Auteur van de gids is Johan Eeckelaert, verantwoordelijke voor het historisch patrimonium van de Katoen Natie.

Lees meer

Japanse 'zaagdokter' in het MOT

Op 21 juli krijgt het MOT in Grimbergen een uitzonderlijke gast op bezoek. De Japanse zaagsmid en zaagzetter Nagatsu Shõchi komt voor de eerste keer naar België.

Lees meer


ERIH Annual Conference

De jaarlijkse conferentie van het netwerk ‘European Route of Industrial Heritage’ (ERIH) wordt in 2013 georganiseerd in het Duitse Ruhrgebied. De bijeenkomst, van 18 tot 20 september, zal focussen op het industrieel-erfgoedtoerisme in Europa.

Lees meer


Schuur van Oorderen

Het Openluchtmuseum Bokrijk opende vorige week een multimediale tentoonstelling in de gerestaureerde ‘Schuur van Oorderen’. Op de interactieve expo kan je het het wel en wee van het verdwenen polderdorp Oorderen herbeleven en je verdiepen in de anekdotes, het beeldmateriaal en de getuigenissen.

Lees meer
ETWIE vzw
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen

E-mail: info@etwie.be
Tel.: 015/27.23.34
www.etwie.be
  
Email Marketing Powered by Mailchimp