Copy
TWIE-zine nr. 36 - september 2015
ETWIE logo

ETWIE-ontmoetingsdag op 28/11 in Leuven

Op zaterdag 28 november organiseert ETWIE zijn vierde ontmoetingsdag. De dag heeft als titel 'Samen klaar voor de toekomst?' en vindt plaats in het Thermotechnisch Instituut van de KU Leuven.

De rode draad van de ontmoetingsdag is dit jaar de verhouding tussen het 'klassieke' erfgoedveld (musea, archieven...) en particuliere actoren (universiteiten, bedrijven, privé-verzamelaars...). Deze dag richt zich op iedereen die geïnteresseerd is in technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed. Deelname aan de ontmoetingsdag is gratis.

Bekijk het programma en schrijf je meteen in!

 

Industrieel erfgoed boeit jong en oud

Het industrieel erfgoed in Vlaanderen heeft een belangrijk toeristisch, recreatief en educatief potentieel, en kan rekenen op de interesse van een gevarieerd doelpubliek. De gangbare perceptie dat enkel ouderen geïnteresseerd zijn in oude fabrieken, machines en technieken, strookt niet met de realiteit. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat ETWIE en FARO deze maand voorstelden op het TICCIH-congres in Rijsel.

Lees meer


Verslag TICCIH-congres

Van 6 tot 11 september vond in Rijsel de 16de editie plaats van het TICCIH-congres. Tijdens dit treffen stonden de meest recente uitdagingen voor het industrieel erfgoed van de 21ste eeuw centraal: het publiek, de stakeholders en de industriële landschappen en sites werden in de kijker geplaatst. Een boeiende week vol inspiratie en uitwisseling was het gevolg. Op onze website vind je een verslag met een aantal indrukken en inpirerende praktijken. 

Lees meer


De pompen van Auguste

Tijdens Open Monumentendag werd het nieuwe erfgoeddepot van de stad Mechelen, ondergebracht in de fabriekshallen van de voormalige Rateaufabriek in deelgemeente Muizen, opengesteld voor het publiek. In het kader van deze openstelling onderzocht ETWIE de bijzondere geschiedenis en de productie van de 'Société Rateau'. Geïnteresseerden vinden een uitgebreid artikel op onze website.

Lees meer


Abrupt einde voor smeedopleiding?

De saga rond het voortbestaan van de smeedopleiding aan de Antwerpse Academie krijgt onverwachts een nieuw hoofdstuk: de Raad van Bestuur besliste vorige week dat de opleiding met onmiddellijke ingang wordt stopgezet wegens "acute veiligheidsproblemen". Deze beslissing komt voor alle betrokken partijen als een donderslag bij heldere hemel. 

Lees meer


Bezoektip

In de voormalige kantfabriek Legrand in Vilvoorde loopt nog enkele dagen de tentoonstelling 'Kunst in de kantfabriek'. In Brugge kan je dan weer naar een expo over het leven en werk van ingenieur Arthur Vierendeel.
 


Leestip

Het tijdschrift 'Erfgoed Brussel' wijdde een speciaal dubbelnummer aan het OMD-thema 'Ateliers, fabrieken en kantoren'. Deze maand werden ook de 'TICCIH National Reports 2013-2015' gepubliceerd.
 


De schoonheid van het materiaal

Aan de Universiteit Gent verdedigde tegelexpert Mario Baeck, ook bestuurslid van ETWIE, op 14 september met succes zijn doctoraat over de Belgische tegelindustrie tussen 1840 en 1980.

Lees meer


Train World opent de deuren

Het langverwachte museum Train World in Schaarbeek (Brussel) opende vorige week zijn deuren voor het publiek. Het nieuwe treinmuseum toont de waardevolste stukken van ons spoorwegerfgoed. Meer informatie op www.trainworld.be.


BKRK zoekt innovatieve keramist

Na lederbewerking vorig jaar, zet Bokrijk Brandmerkt (BKRK) dit jaar keramiek in de kijker. Via een wedstrijd gaat men op zoek naar keramiekontwerpen die vakmanschap en innovatie combineren.

Lees meer


Alles uit de kast!

Op zaterdag 12 december organiseren ETWIE, Het Firmament en LECA in Mechelen een rondetafel over het kostuumerfgoed in Vlaanderen. We staan stil bij de uitdagingen, kansen en bedreigingen voor dit erfgoed in de 21ste eeuw. Meer informatie over deze bijeenkomst volgt binnenkort!


Erfgoeddag 2016

De 16de editie van Erfgoeddag vindt plaats op zondag 24 april 2016 met als thema 'Rituelen'. Dit thema biedt ongetwijfeld ook mogelijkheden om technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed in de kijker te zetten. ETWIE denkt hierover graag met je mee.

Lees meer
ETWIE vzw
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen

E-mail: info@etwie.be
Tel.: 015/27.23.34
www.etwie.be
  
Email Marketing Powered by Mailchimp