Copy
TWIE-zine nr. 46 - juli 2016
ETWIE logo

23/08: studiebezoek restauratieproject Wielemans-Ceuppens

Op dinsdag 23 augustus organiseert ETWIE een inspirerend studiebezoek aan het restauratieproject van de machines van de voormalige brouwerij Wielemans-Ceuppens in Vorst (Brussel). Tijdens een exclusieve rondleiding in de machinezaal lichten experten van Brusselfabriek de doelstellingen en de resultaten van het project toe. Deze activiteit is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in industrieel erfgoed.

Lees meer en schrijf je meteen in!
 

16/09: ontmoetingsdag 'Duiken in de Machine'

In het kader van het project 'Duiken in de machine. Industriële en agrarische machines in 3D' wordt op vrijdag 16 september een ontmoetingsdag georganiseerd in Texture Kortrijk. Je komt er meer te weten over de resultaten van het project en de mogelijkheden van 3D-technologie voor het industrieel en agrarisch erfgoed. Er zijn demonstraties en standjes, en met al je vragen en ideeën kun je bij specialisten terecht. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Lees meer en schrijf je meteen in!
 

Over schachtbokken, chevalements en Fördertürme


Eind vorig jaar publiceerde de provincie Limburg een kaart met het mijnerfgoed uit de Euregio Maas-Rijn. Met de kaart in de hand trok ETWIE naar de voormalige mijngebieden op zoek naar de verschillen en gelijkenissen in erfgoedzorg en onderzocht de toekomstperspectieven van een euregionale samenwerking voor dit industrieel erfgoed.

Lees meer


Twee eeuwen Tilburgse textielfabrieken

Eind juni was ETWIE te gast bij het Regionaal Archief Tilburg, waar het onderzoeksproject 'Twee eeuwen Tilburgse textielfabrieken' loopt. Stafmedewerker Robin Debo gaf er, op basis van zijn onderzoek naar de Gentse textielfabrieken, een gesmaakte lezing over hoe de grote hoeveelheid verzamelde data verwerkt en voorgesteld kan worden om tot nieuwe inzichten te komen en de onderzoeksresultaten te ontsluiten.

Lees meer
 

Nieuw decreet cultureel erfgoed op stapel

Op 15 juli heeft de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring gegeven aan het ontwerp van een nieuw Cultureel-Erfgoeddecreet. "Met dit nieuwe decreet wil ik inzetten op een meer efficiënte en transparante manier om musea, culturele archieven, erfgoedbibliotheken en erfgoedgemeenschappen te ondersteunen," aldus Vlaams minister Sven Gatz. De invoering van het nieuwe decreet zal ook gevolgen hebben voor de werking van ETWIE. Via onze website en nieuwsbrief houden we je hierover zeker op de hoogte.

Lees meer


Leestip

In opdracht van het Regionaal Landschap Zuid-Hageland voerde het Centrum Agrarische Geschiedenis een historische studie uit naar de relatie tussen de Tiense suikerfabriek en het spoor. Het rapport van deze studie is nu beschikbaar.

Lees meer

 


Bezoektips

Dit weekend is er heel wat te beleven. In Panningen (NL) organiseert de Historische Motoren en Tractoren Vereniging  zijn jaarlijkse bijeenkomst. Zondag belicht een erfgoedwandeling de oude elektriciteitscentrale van Schelle, en in Bokrijk kan je die dag ook naar het historisch koetsenfestival.


Fleur versterkt ETWIE-team

Deze maand ging Fleur ter Stege als jobstudente aan de slag bij ETWIE. Fleur studeerde dit jaar af als communicatiewetenschapper aan de Universiteit Antwerpen. Ze zal de komende weken meewerken aan het optimaliseren van de communicatie van ETWIE. Ook ondersteunt ze de werking van het Instituut voor Financiële Archeologie (IFA).


Of Machines and Men... and Documents

Naar aanleiding van het voorbije 'Europees jaar van het industrieel en technisch erfgoed' verscheen een  themanummer van de 'Bladen voor Documentatie'. In 35 bijdragen zet het nummer de rijkdom van het documentair industrieel erfgoed in de kijker.

Lees meer


Nederland investeert in mobiel erfgoed

De Nederlandse overheid gaat ruim 900.000 euro investeren om het mobiel erfgoed voor een groter publiek toegankelijk te maken. Door de nieuwe subsidieregeling krijgt dit bijzondere erfgoed meer gezicht, en zal iedereen kunnen genieten van de voertuigen.

Lees meer


Nieuwe beroeps-kwalificaties voor ambachten

De Vlaamse Regering keurde deze maand de beroepskwalificaties van kantwerkers en kunstsmeden goed. Deze kwalificaties bepalen wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen.

Lees meer


Historium focust op ambachten

Deze zomer focust Historium in Brugge op ambachten en maken. Inspelend op de herwonnen populariteit van maat- en handwerk, verbindt Historium de middeleeuwse ambachten met hedendaagse makers.

Lees meer


1 miljoen voor ventilatiegebouw Waterschei

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois heeft onlangs een premie van ruim 1 miljoen euro toegekend voor de restauratie van het ventilatiegebouw van de steenkoolmijn in Waterschei.

Lees meer

ETWIE vzw
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen

E-mail: info@etwie.be
Tel.: 015/27.23.34
www.etwie.be
  
Email Marketing Powered by Mailchimp